https://www.fermer.bg/%D1%80%D0%B0%D...B0-tip352.html
Нещо като периодичен печат. :)
Преглед за печат
https://www.fermer.bg/%D1%80%D0%B0%D...B0-tip352.html
Нещо като периодичен печат. :)
12-14 градуса на завет . Снегът се топи здраво а пчелите се облитат . Още вчера махнах шапките и изкопах каквото не е на стойка - слама можеше да хвърля , да има къде да кацат , ама реших на естествения подбор да се доверя . Специална " благодарност " за Областна управа Добрич и Общинска Администрация Ген. Тошево за зле почистените пътища - и все така машини с дигнати гребла да има .
Ето ви един нагледен пример със снимки от днес.
Това са два нуклеуса - с пчели и без пчели. Откривате ли разликата? ;)
На снимките се вижда и нещо доста важно,и това е колко много толина се губи от дървените кошери.Ако има колеги със затрупани полистиролни кошери да кажат дали се е получило това разтопяване на снега около тях.
Прикачен файл 8136Прикачен файл 8137Прикачен файл 8138
Може да видите по дати разликата, според мен няма, на третата редица напълно затрупаните са полистиролни на един корпус, в първите две редици на пале има и от двата материала. Сняг валя няколко поредни дни, на 13.01.17, поомекна и започна да се топи, поради това, тогава почистихме капаците, но прелките навсякъде бяха чисти. Дъната навсякъде са цяла мрежа.
Прикачен файл 8139
Това е от вчера . Няма кошер да не излезе пчела ама Март ще ги броя .
Може , излиза напред . Не ми стигнаха кошерите и за това го ползвам това дъно - плитко е и няма отвори , лятото прави бради семейството .
Здравейте и ЧНГ,
вчера 15.01. около минус 3 - 5 градуса отидох да почистя от снега, но те сами са се погрижи за това. Прослушах със шлаувка и всичко ми се стори на ред. Само № 4 /втория от пред на зад/ звучи като в работен режим. Отворих дъното и гледам влага по вестника. №4 от вятъра се е отворила вратичката на дъното и го няма вестника, но всичко е наред.
Преди коледа ме достраша да не е студено на семействата и поставих на дъната плътно вестник, но излязоха прави колегите, които съветваха да има по - голямо проветрение. Тези семейства с плътен вестник са с по - голяма влага и в хранилките.
В профила си съм качил всички снимки на № 5 и № 6 /такива съм направил на всичките 6 семейства/ и ми се иска да споделите мнения, какво виждате, тъй като ми се иска да се науча да разчитам по положението на дъното, звука и хранилката за състоянието на семейството. За това и подмених всички кошери с идеята да работя така през по - хладните времена. Качил съм и описание на тези семейства при прегледа на 01.10.2016 г.
До сега нямах възможност за коментар с местни пчелари и за това се обръщам към вас.Прикачен файл 8165
Декември месец имах и помощник - чук, чук - дядо, защо не излизат пчеличките!
Прикачен файл 8166
Илийчо,мойте кашери са почти всичките са с отвор на дъното 15х15см. който са постоянно отворени и зиме и лете.Досега зимата не съм забелязвал влага по дъното или по горната табла.Става много добра вентилация и зиме и лете.
поздрав:Цветан Димитров