Аз пък ги броя 9. Това всъщност не е толкова важно, въпроса е дали ще е по добра тази система. Това го е научил като е ходил преди години на лекция в Сърбия, ама не запомних името на лектора.
Преглед за печат
Аз пък ги броя 9. Това всъщност не е толкова важно, въпроса е дали ще е по добра тази система. Това го е научил като е ходил преди години на лекция в Сърбия, ама не запомних името на лектора.
Прикачен файл 5788
Прикачен файл 5789
Прикачен файл 5790
Еднакви пчели няма, може да има и такива които не могат да броят. :bigsmile:
П.С. И аз на jorors му ги броя девет по долните ръбове. Най-вероятно след като пуснат първата рамка после слагат симетрично отстрани по равен брой рамки.
http://strathconabeekeepers.blogspot...-sun-hive.html
Два рояка по на 7 далака - миналото лято ! Моя тъст е само с 12 ДБ и ги кара на 11 рамки !
Тези "кошери" от снимката са пирамидални(експеримент на Баща ми) и според мен пчелите просто заемат цялото пространство и затова от 8мата пита са започнали и 9та. Но основата е още по широка и предполагам че ще пуснат и още може би от другата страна.
Наличието на преградна дъска целогодишно в кошера си е загуба на място (за пило,прашец, нектар). Това е все едно да имаш къща с 4 стаи а да ползваш само три.
За ДБ е добре да имаш преградна. При преглед вадиш преградната, освобождаваш си място и може да си приплъзваш следващите пити. За корпусните ако ти трябват 9 рамкови- ами направи си корпусите 9р. или там колкото ти трябват...8, 7, 11. Но в България тамазлъка на болшинството майки нямат потенциал да работят на 2 корпуса и за това им идват вповече 20 ЛР рамки за плодник. Това ми е личното мнение.
То Вальо, затова моите майки не са от България! За да имат голям капацитет!
Аз съм им клиент, не конкуренция!
Колко рамки според теб са оптимални за да работят на 2 корпуса за плодник? Пробвам тука едни 5 бройки Лангстрот ама на повече от 1 корпус майките не исат да работят. Ротирам и пак на 1 корпус работят. По книги им дават до 14-15 рамки пило да стигнат. Аз лично немога да ги докарам толкова. За това си мисля че майките нещо... Не че ще си ги сменя.