Да разбирам, че тази гимнастика я правиш за да имаш до късно търтеи? Ама що се мъчиш, остави ги да се оплодят април 2018, тогава търтеи -бол.:)
Преглед за печат
То търтеи има във всички кошери. Въпроса е дали времето става за брачен полет. И дали търтеите се събират на сборище че да привлекат майката.
Е добре де. Кога е по-вероятно да има сборища-лятото когато има по 1000-2000 търтея в кошер. Или сега когато има по 10-20. Друго яче да го кажем-кога е по-вероятно да се оплоди майка. Когато във въздуха летят 5000-10 000 търтея или когато летят 50. А и на търтеите сега дали им е до....секс.
Виждал съм гонитба на търтеи и майка. Защо тогава “мацката“ я гонят 80-100 кашика и тя бяга, а не пусне на 2-3 и готово. И нещо друго, майкопроизводителите се оплакват от неоплождане на майки през лятото, та какво остава за сега 18-19 Октомври. Че има някаква “вероятност“- има. Ама това е да имаш 100 кошера и 20 дървета Акация и да разчиташ на мед.
Когато е трябвало им е пускала .
Сега , няма да се получи .
Всеки гледа филмчета и клипчета , как от Нова Зеландия се получават по майки ?!?
Кога , се произвеждат майки ? През лятото .
Хайде разменете сезоните в полукълбата - и при нас е Зима .
Нагледах се на глупости .
А , сега някои колеги цирикат , като папагали , което са прочели преди две седмици във ,,Пчели ,,.
Здравейте,
Ще ми се с едно отваряне да накапя с оксалова и с разтвор с йод, според вас дали е удачно да смеся реактивите?
Чувал съм за подхранване със захарен сироп с мравчена киселина и йод.
Ако рискуваш пръсни едно семейство изчакай поне 48 часа и тогава прецени.
Имаш притеснение, че реактивите може да се деактивират. В нозестата, йода се смесва с киселина. Логично е да може да се смеси и с друг вид киселина. Ха, ха... все пак отвори прозорците поне да запазиш стъклата, а и много открития са направени именно по този начин. Проба - грешка.
Аз съм правил двете неща с едно отваряне на кошера. Първо накапвам с оксалова само в междурамията, след това накапвам йода по горните летви на рамките.
Предполагам, че йода цели превенция срещу нозема? След третирането с оксалова бих им сложил твърда храна с витамини. Дори има подобна с нозевит.
Моля за спешна помощ!
В края на септември, преди дъждовете в двора ми влезе рояк и ми се стори, че се засели в едно старо буре. След дъждовете погледнах и пчелите наистина влизаха и излизаха през кръглия малък отвор на бурето и през една дупчица от горната страна (бурето е изправено и го ползвах за цветарник). При следващите дъждове го покрихме с един найлон, така че да не пречи на излизането и влизането им, но и да не прониква водата вътре. На няколко пъти им слагахме захарен разтвор, като пълнехме чинията с трева, за да не се давят в нея, и я оставяхме в тревата до бурето. Изпиваха го. Но някъде прочетох, че захарта влошавал жизнените им показатели и спрях. Дворът е пълен с цветя и има още много паша. Бурето е вдигнато около десет сантиметра над земята на камъни.
И на ум не е минавало нито на мен, нито на мъжа ми, да се занимаваме с пчели. Нямаме представа какво да правим. Не знаем как да ги опазим през зимата. Да увием ли с нещо бурето, да им слагаме ли храна и каква? Как да я слагаме? Бурето няма други отвори, ако речем да прорязваме по-голям отвор, няма ли да ги притесним и да ги прогоним в студа? Идеята е да ги опазим до пролетта, пък тогава или ще избягат, или ще ги вземе един приятел, който сега не е в страната. А можем да решим и ние да ги гледаме.
Моля за помощта ви и ви благодаря предварително!
Аз бих им дал твърда храна.Вече е късничко за захарен сироп.Проблема ако има според мен е да ли има къде да се хване гнездото?Да ли са изградили достатъчно далачета?А за това да ли ще оцелеят господ решава тия неща.Все пак пчеларите броят на пролет.
Миналата година на мой приятел му се засели по същия начин и изкара зимата.Момчето е от Величково, Пазарджишко.
Да, вече разбрахме, че роякът е дошъл късно, може би е бил на още по-неподходящо място и са усетили, че идва дъжд и студ. Не знам. Нямам представа какво правят вътре и как са се устроили.
Казвате - твърда храна - а каква трябва да е тя и как ще я поставя, като реално бурето има само един отвор - кръглата дупка с диаметър около 3-4 см на най-издутата част в средата.
Дали ако го увием с нещо няма да им е малко по-топло... Да завъртим ли бурето в определена посока - сега отворът е на запад, но от там духа и вятърът и вероятно ще навява дъжд и сняг. Жал ми е за животните и ми се иска да им помогна максимално.
Величково не е далече от Виноградец - мисля на около 15-20 км югоизточно. Дано и тези при нас имат късмет.
Рояк късен септември може да избяга също така и от акар.Ако имате някой познат пчелар може да му поискате една лентичка и да я мушнете и закрепите на самия вход.Има готови храни по пчеларските магазини които не са и скъпи мин. 3 лва
Може да я натрошите и през отвора да я вкарате.Има и рецепти за питки които също може да си направите.Тук във форума не знам да ли има такава тема с рецепти.
ПИТКИ ЗА ПОДХРАНВАНЕ С ПРОТЕИН
Това намерих във форума, но не съм я чел и не зная да ли ще ви е полезна.Но щом не са я изтрили значи има ценни съвети.
Благодаря ви,
утре ще потърся в Пазарджик пчеларски магазин, надявам се да имат от тези лентички за акари - те за диагностика ли са или лечебни? Ще купя готова храна. Ако я начупя и я пъхна през отвора, тя ще падне на дъното - надявам се, че ще могат да си я вземат. На колко време трябва да се подхранват? Струва ми се, че не са много животинки - няма блъсканица въпреки тесния отвор като влизат и излизат.
Не пишете нищо затова, дали и как да изолирам бурето, да го вдигна ли на още по-високо. Благодаря ви, ще разгледам рецептата.
:bigsmile:Не са за диагностика,вие няма да търкаляте бурето:bigsmile:За лечение са срещу акари.Може и без да го завивате с някой стари дрехи просто го сложете на завед и да не ви пречат пчелите.
Все още не е късно да му се помогне! Намерете или купете един кошер и няколко пити с мед ,както и няколко празни. Все във вашия район ще има някой пчелар да ги прехвърли в кошера , там ще може адекватно да им се помогне.
То тук има хора във форума близо до там може и да помогнат.С повече опит и знания от мен.;)
Благодаря ви, jdrumev,
внесохте някаква яснота за най-належащите стъпки, дано зимата е мека и пчелите да оцелеят. Може пък и да ми хареса да се грижа за тях.
zampo, говорих с двамина, като им предложих не да ми помогнат, ами направо да дойдат да ги извадят и да си ги вземат. Казаха, че не можели сега - напролет. Ама то до напролет е много време... я пчелите, я пчеларят... както казват други хора за камилите и камиларя.
Тия са пчелари с тия съвети или не знаят как да постъпят с тях.:bigsmile:На пролет и аз бих ги взел. Една грижа по малко ще имам през зимата.;)
Атанасов,
видях какво е това. Провокирате ли, или е често срещана болест?
Май вярно ако някой иска, е по-добре да дойде и да ги вземе.:(
Направо я застреляхте жената с тези съвети. :bigsmile: Най - вече, най - големия майстор сред нас - колегата Друмев.:bigsmile:
Г-жо, намерете един що годе пчелар, за да не ви "нахапят" пчелите Вас и му кажете да пробие една дупка или две - както прецени колегата отгоре на бурето. Поставете една питка, дори две там, завийте ги с найлон отгоре и малко стари дрехи. Ако е силничко роячето, то напролет ще си имате един хубав кошер. Вие, ако решите да си ги гледате изчаквате някъде към април и ако още се движат пчели и вкарват прашец, извикайте пак пчеларя да ви ги прехвърли в кошер и следете форума ни. Аз лично съм винаги в него, ако не ме блъсне самолет.:bigsmile: Съветите - безплатно и от сърце.
За един рояк да се егмисва цяло буре мисля, че не е рентабилно.Забравихте третирането да споделите.Може би след като направите дупка с ОК чрез накапване ще е.:bigsmile:/Шегувам се г-н супер модернизатор/.:bigsmile:
П.П. Толкова ми са знанията с толкова мога да помогна.
Благодаря ви! Сега трябва да изляза, но надвечер ще прочета и другите съвети, ако има такива. Ще помислим със съпруга ми, но при всички случаи ще гледаме да ги опазим. И разбира се, ще разчитам на опита ви тук.Цитат:
Направо я застреляхте жената с тези съвети. :bigsmile: Най - вече, най - големия майстор сред нас - колегата Друмев.:bigsmile:
Г-жо, намерете един що годе пчелар, за да не ви нахапят пчелите Вас и му кажете да пробие една дупка или две - както прецени колегата отгоре на бурето. Поставете една питка, дори две там, завийте ги с найлон отгоре и малко стари дрехи. Ако е силничко роячето, то напролет ще си имате един хубав кошер. Вие, ако решите да си ги гледате изчаквате някъде към април и ако още се движат пчели и вкарват прашец, извикайте пак пчеларя да ви ги прехвърли в кошер и следете форума ни. Аз лично съм винаги в него, ако не ме блъсне самолет.:bigsmile: Съветите - безплатно и от сърце.
Хубав ден!
Здравейте! Не е лесно да се вади рояка от бурето,знам го от опит с подобен случай в съседното село - Карабунар,но стана добър кошер.Нов съм с пчелите ,имам само 3 кошера в Карабунар ,но съвета на г-н Дончев е най-доброто което може да се направи в момента.Не живея в селото и за това не бих могъл да помогна с було или пушалка ,но затворете за малко отвора докато пробивате дупките от горе да не ви нападнат пчелите.
Сега като се размислих и си представих картинката - градинка с цветя, в нея буре, а отгоре други цветя. В бурето рояк и от отвора му влизат и излизат пчели пратени ми от Бога. Красота. Това буренце бих си го оставил ей тъй, за красота. Не се е случило при мен, но градина има, буре има, пчели има, желание има, а и пчелар има. Чакам пролетта. R
Ооо, и аз държа едно 160литрово за тая цел, ама само оси влизаха в него и го запуших :)
Г-жо Могилска, добре дошли! И аз съм на мнение, че опитен пчелар няма да се засили по това време да прехвърля това рояче на ново място. Съветът на уважавания г-н Дончев е меродавен в случая. Само ще си позволя да добавя - ако ви се намира слушалка, напр. от апарат за кръвно налягане, може да пробвате да установите къде точно се е захванал рояка. Това при голям обем на бурето и малък обем на пч. семейство. Екипирани като за преглед /във форума го има/, затапвате враната /така викаме на село на горния отвор/ и пробивате внимателно над пчелите - там слагате готовата храна. Напролет, ще видим.
Дотогава има полезни като за вас и интересни теми във форума -по-старите и по-кратките препоръчвам. Успех!
Каквото и да правите вие или близките ви, Задължително ползвайте було поне. Пчелите не са домашни любимци и жилят доста. Друг основен инструмент на пчеларя е пушалото. Може да си направите “нещо“ с което да пушите пчелите-от парче кашон навивате като пура, палите от единия край и гасите пламъка-да остане само да пуши кашона. От другия край духате пушека към пчелите. Пчелите като усетят пушек, си мислят че има пожар. И по инстинкт се готвят за бягство. Пълнят си гушките с мед-за да имат запаси от храна. Но, когато са им пълни гушките с мед, пчелите не могат са си свият коремчетата и да извадят жилото и да жилят. Това е основния “фокус“ на пчеларите. Сега за бурето-огледайте го по хубаво. Не мисля, че е направено само с един отвор 3-4см. Особено ако е било за вино. Ако няма кой да пробие дупка отгоре и да поставите твърда подхранка, може да поставите подхранката в торбички и да ги напъхате в дупката която ползват пчелите. Торбичките ги надупчвате леко. И завържете торбичките с връв и ги оставете да висят от вътрешната страна близо до дупката. Пчелите ще ги подушат като минават покрай тях да излизат и ще ги пренесат по питите. За лентичките- повечето лентички са с контактни препарати-пчелите трябва да се потъркат в тях за да има ефект. Ако просто ги пъхнете в дупката пчелите ще ги заобикалят и ефекта ще е нулев. За изолация на бурето- не мисля, че е нужна. Единствено може да се направи нещо като покрив отгоре, за да не тече вода вътре, от дъждове или топене на сняг.
160 литрово буре е х 3 на това от клипа,то е около 50л. според мене.
https://youtu.be/bOa16acb_c8 тоя е май по добър.
Еваси мамата, че то и мойто е такова!? И тоя обаче не ми хареса как работи. Остава ни да се надяваме, че на лято уважаваният г-н Дончев ще ни изнесе видеоурок по изваждане:) Аз няма да мога, щото ше тряа да си плащам...
П.п. По темата каци и бурета - инж. Иван Парашкевов има интересни статии по въпроса. Аз все още не съм се отказал някога да си направя нещо като неговите.
Благодаря на всички ви!
Четох с интерес и изгледахме колективно видеоклиповете. Направо съм изумена какво могат да направят пчелите в едно буре сами, без помощ! Никога до сега не съм се замисляла особено за живота им.
Днес ще се постарая да купя храна и лентичките за акари. Надявам се в храната да има всички необходими съставки и продавачът да е достатъчно запознат и с продуктите, които продава, и с потребностите на пчелите през този сезон.
Ще се опитам да намеря було и да прорежем отвор отгоре за поставяне на храна. Съществуващият за поставяне на канела явно е останал от долната страна и няма как сега да преобръщаме бурето. Чудя се само, как ще реагират животинките, ако се опитам да преместя бурето някъде по-на завет. Дали пък няма да разкъртя питите, които вече са почнали да си правят. Местенето ще трябва да се случи чрез внимателно въртеливо движение на бурето в изправено положение, но все пак... какво мислите, да го местя ли?
Още веднъж - много благодаря на всички ви! Ще пиша какво съм свършила. А пчелите още са по цветята.
Отгоре пак ще е трудно.Затова показах клиповете.Странично ще е по добре и после парчетата да се наставят.Може ли да споделите снимка с нас, че се чудим и гадаем колко е обема на бурето.
Благодаря ви предварително.
Пак да се намеся в темата. Хора мили, госпожата все още не разбира и грам от пчели, а вие я юрнахте какви ли не процедури от висшия пилотаж да прави. Ако не им постави ленти какво ще стане? Само я карате да „рови” в отвора/прелката/ за да я нажилят пчелите и да и убият всички мераци, колкото и да са силни те. Единственото нещо което трябва да се направи в момента е да се пробият отвори отгоре и отстрани на тях да се поставят две питки тесто, завива се с найлон и отгоре някакво старо яке и пак налон и това да се стегне с една лента тиксо. Отвора/ прелката/ може да се завърта на два три дни с по 5-6-10 см. до посока юг. Това за тази година. На пролет какво сабя покаже. Сигурен съм, че това рояче в това буренце ще изкара по добре зимата отколкото вашите/моите ветрилници. А дали този рояк е от септември? Септември са го забелязали. Нека оставим госпожата да свикне с мисълта, че ще стане пчеларка, да засилим мерака и, а не да го убиваме като я караме да прави неща които и Друмев все още не може.:bigsmile:
Ето снимки на бурето, не са много добри, но фотографът толкова може. Надявам се да си дадете сметка за размерите спрямо бирената бутилка. Зад бурето е кладенец. Тавата трябва да държи импровизирания покрив по-високо, защото между тавата и ръба има дупчица, която пчелите също използват. Друг достъпен отвор към вътрешността няма.
Струва ми се, че роякът не е голям, защото няма голяма навалица пред отовора. Но постоянно има излизащи и влизащи пчели.
Тази тава я помислих за питка. Ето така трябва да се направи. Точно на мястото на тавата да има питка и тавата отгоре върху питката. Затоплящи материали и край.
Но под питката да има отвор и той, както разбирам, може и да не е много голям - те ще си чоплят и ще си внасят вътре?
То вече като има снимка и да не си пчелар пак знаеш какво да се направи.:bigsmile:Благодаря госпожо за фотографията.Ваденето на рояка според мен ще е лесно като гледам на бурето обръчите.
Значи - отвори с размер примерно около 2 см - 3-4-5 - разположени така, че питата да остава между тях? Същото ли ще е положението с готовата купена храна - мога да я сложа върху бурето, а пчелите да си я взимат от отворите около нея. Отгоре да осигуря покрив и стари парцали за изолация, покрити с найлон, да не се мокрят и замръзват. Съществуващия отвор по средата на бурето трябва ли да се затваря или да остане отворен за проветрение. Пък и съм виждала пчели из двора дори през зимата при по-меко време.
Пак да обясня. Отворите се пробиват в средата на тъй наречения капак. 10мм. отвори са достатъчни. 3-4-5бр. Питката около тях. Може да я направите като геврек и дулките в средата на геврека. Отгоре найлон, дрехи и пак найлон. След това може някаква ламарина, няколко керемиди и така. Отвора остава отворен през цялото време иначе умират.
Буренцето е екстра и напролет лесно ще се разглоби без да се съсипва и после да се сглоби за втора серия.:)
Аз бих направил 2-3 отвора по 2 см, като поне един да не е затиснат от питата. Хубаво е все пак да установите в кой край си формират кълбото и върху него да центрирате храната, вероятно това е топлата страна - която предимно се огрява от слънцето и/или е на завет. Над храната задължително затопляне. По снимките съдя, че имате все още прашец наоколо, което е добре, според мен. Може да загледате пчелите при хубаво време, както е днес, като влизат вътре имат ли прашец отзад по крачетата. Ако роякът не е нещо проблемен, има всички шансове за изпролетяване.
П.п. Друго което според мен е важно и може да го направите още сега. Бурето е на земята и всичката влага пълзи нагоре, затова е и в това състояние. Много внимателно подложете три плътни тухли отдолу, или нещо подобно. Без да го разклащате и без много да го накланяте, осторожно, както се казва.
П.п.п. И ако не знаете долното дъно в какво състояние е, трябва още по-внимателно! Да не почнат да изкачат пчели оттам дето не ги чакате. Може и при по-студено време /кога не лети пчелата/ леко да надигнете един от долните обръчи и да го подпрете с 2-3 видии, да държи конструкцията.
Нещо такова ли трябва да се получи?
И отгоре съответно изолация, за да не прониква влага и да е топличко?
Под бурето има камъни и тухли - на около 10 см е от земята, но е навън поне от 4-5 години и върху него все има цветя - дъжд, поливки, сняг и слънце - това е резултатът, иначе някога държеше едно от най-хубавите бели вина на Виноградец - дето не нощуват в джибрата.
Само за сведение и малко успокоение. Тука край нас, в един двор има 5-6 кошера. Преди половин час минах покрай тях - летят страхотно и вкарват по малко прашец. А ще има и още такива дни, вероятно.
Благодаря на всички!
Много приятно съм изненадана от отношението ви! При това бяхте и много полезни - научих това, което на този етап ми трябва. Надявам се с повече късмет живинките да оцелеят до пролетта. Тогава ще му мисля нататък. Като ги захраня следващата седмица, ще направя снимки.
Благодаря ви още веднъж!
Колежке Могилска,може ли на пролет ако го подарявате да съм първи в списъка./мали къв съм ром/.:bigsmile:
За всеки случай пригответе и “капан за оси“. 50мл бира, 50мл оцет, 1 лъжица мед и 150-200мл вода. Разбърквате хубаво докато се разтвори меда. После наливате в бутилка 500мл от безалкохолно напр. без да слагате капачка. Поставяте встрани от бурето на 50-100см. Ще се учудите колко оси имате в двора.
Няма как да ме учудят осите!
Цяла пролет и лято им събарям гнездата. Котките не смеят да пият вода от легена, защото осите го превземат. Като слагах захарен сироп на пчелите, се появиха и няколко оси, но пчелите надделяха и си изпиха сиропа. Но благодаря за предупреждението. Нямаше да се сетя. Те могат ли да се заселят в бурето, да навредят на пчелите? Още утре ще взема мерки.
Пчелите крадци е по-вероятно да не летят сега, на тия температури. Но не и осите. Поне това виждам всеки ден в бутилките-9бр.
П.П. Има едни стъклени бутилки от сокчета Куинс, с формата на “юзчета“. Малко са малки но формата е перфектна за капан-нямат пропуск.
Валка може ли фотография на тия оси в бутилките.С брата избихме 100ци под капаците ,но бяха майки.
Все още се хващат по 5-6 оси на ден на бутилка. Не е както преди 2 седмици по 20... Не знам дали са майки или бащи но ще видя да ти снимам, ако ти е належащо.
От форума научих за капана за оси и е много ефективен, но се реже конусната част на бутилката и се обръща обратно с гърлото надолу, да сочи към течността. Така каквото влезе, там си остава. Първо и аз пробвах със здрави бутилки, но след доста наблюдение установих, че по-голямата част от осите успяват да се измъкнат невредими и нахранени.
Прикачен файл 9014
За 2 дни десетина. Слабичко.
Специално на тия бутилки-стъклени от сокчета Куинс, трудно ще излезе оса. Дори да излезе някоя ще бъде 5 на 1000. А пък и аз не си мисля, че ще хвана всички оси. Нещо подобно както с акара-вароа. Пък и не ми е целта да избия всички оси. Доволно ми е да не ми тормозят пчелите в кошерите.
П.П. А знам и друг начин (виждал съм го в тубата) освен твоя.
Миналата година бяха малко осите, по принцип. Но и годината беше слаба откъм мед. По-миналата година имаше много оси, и много мед. Тази година пак така-много мед и много оси. Явно при мен върви така-през година.
Ето ти го и на арго.
https://www.youtube.com/watch?v=NG1ZB5xajPw
Колеги , можете ли моля да ми помогнете за 2 неща преди да зазимя окончателно семействата.
Първо искам да ги третирам с ОК. Доста четох и съвсем се обърках от рецептите,от начина,и от времето за третиране.
Ориентирах се във вариантите с накапване в междурамията или напръскване на рамки и пчели. Кой метод да използвам и кога точно.Дават ги температурите през следващите дни да са около 14 15 градуса,в семействата пилото приключва.Семействата са третирани с Херба Стрип ленти,поставени на 10 август.Трябва ли да изчакам да застудее и пчелите да оформят кълбото или сега да третирам, когато кълбото е разпуснато?
Нещата,които разбрах е ,че с напръскване по рецептата на Дони 900мл вода 100гр.захар,35гр ОК- може да се третира многократно. Това важи само за периода,когато е по-топло ли???
По въпроса с накапването също има неясноти. Накапват се междурамията вече когато е оформено кълбото и е студено?
Същата рецепта ли се ползва като горната (на Дони)при студено време или минаваме на другите варианти ,на които попаднах:
1литър вода,1кг захар и 75гр.Ок- по 5мл на междурамие
Целя доизчистване еднократно на останалия акар след лентите.
Другият въпрос е отностно зазимяването на изцяло отворено мрежесто дъно.Въпросите са следните :
Горната прелка на корпуса нацяло ли се затваря при изцяло отворено мрежесто дъно?
Задължително ли е да има корпус или магазин под семейството (буфер) . Ако е само плодник върху мрежесто дъно няма ли да е проблем,че семейството е мн.близо до студа? става въпрос за Дадан-Блат кошер
Последен въпрос: Ако зазимявам ЛР кошер на мрежесто дъно със семейство в най-горен корпус+2празни корпуса отдолу,предполагам само средния вход да оставя отворен-този, който е под семейството?
Ще съм Ви благодарен на конкретни отговори по тези въпроси!
Здравей,колега!
Относно третирането с ОК, сега смятам,че е най-доброто време ,защото няма пило вече в почти всички семейства, семействата са на кълбо и ефекта е по-голям.Относно рецептата, аз ползвам 600 мл вода+600 гр. захар и 35 грама ОК.Както си написал се накапва по 5 мл на междурамие.
Относно зимуването, моите ги зимувам на изцяло мрежесто дъно, с магазин под семейството,който служи като въздушна възглавница.Горната прелка я затварям през зимните месеци,за да не излиза топлия въздух.Винаги топлия въздух е горе при пчелите ,където се намира кълбото.А мрежестото дъно помага за влизането на кислород, от който имат нужда пчелите, и по-малкото влага, когато започнат да гледат пило през януари месец.
Моите кошери също са ДБ 10рамкови.
Успех!
https://youtu.be/cfTlbDvLnsE
Пчелите да са на кълбо. Под 8-10градуса. Ако се пръска в по-топло време доста от препарата може да не попадне по пчелите а да накапе по дъното в междурамията.
Благодаря колега, но предвид прогнозите за следващите 10дни от 15до18 градуса, подходящо ли е третирането с накапване.Кълбото се разпуска и пчелите излизат през деня? Ако ги накапя на смрачаване, когато вече е по-студено и се свият на кълбо става ли? при положение ,че на следващия ден ще е топло примерно?
По принцип за накапване е прието да се прави разтвор с 3%-3,5% с ОК в захарен сироп в отношение 60% захар и 40%вода. Тоест към един литър захарен сироп трябва да прибавиш 30-35гр.ОК но понеже ако направиш първо разтвора после ОК много ама много трудно ще се разтвори ако го слажиш в малко вода разтвора се насища и пак трудно се разтваря.Заради това към 600-630мл.топла не гореща дестелирана вода слагаме 30-35гр.ОК разтваряме я и добавяме 600-630гр.захар и така получаваме 3%-3,5% разтвор на ОК с захарен сироп 1:1 ако ти се смята можеш да го смяташ60-40% ама е по трудно.
Аз го правя 35гр.на 630мл.вода и после добавям 630гр. захар слагам 5мл. на междурамие като макс се слага 50мл. на семейство.
То такава обширна тема за ОК има във форума, ама кой да чете. А за колегата, който попита, ще кажа, че аз едва днеска успях да ги "окъпя" по рецептата на Дони (scutellator) В другия форум съм сложил и снимки, но тук качването им е тегава работа.
Проста рецепта. 1 литър вода(без значение от капачката, пчелите не ги интересуват капачки) добавя се 30-35гр ОК. и 5 лъжици захар. Разбърква се хубаво. При самото бъркане се вижда как се разтваря ОК и захарта. Взема се от аптеката спринцовка 20 кубика с дебела игла. На силно семейство се пръскат 2 спринцовки по кълбото в междурамията. На слабо семейство-една спринцовка.
П.П. Без игла на спринцовката много пръска разтвора по ръцете.....