Бадемът цъфти. Пчелите летят и носят много прашец от.........каквото са намерили. :) Сякаш зимата свърши!
Преглед за печат
Бадемът цъфти. Пчелите летят и носят много прашец от.........каквото са намерили. :) Сякаш зимата свърши!
Засега нямам жертви. От 10те ми кошерчета пчеличките събират прашец. Основно са нападнали леската в моя и съседните дворове.
Току що , имам посещение и на балкона от вагабонтки .
При положение , че не е висока температурата .
..мойте много жедни!!...тия дни пият много вода - като махмурлийки!!..по 2 литра на ден я изпиват!...даже оня ден слязох в мазата да видя дали не са ми надушили ракийката!!
Ако телефонът ми ставаше за снимки, а не за падане и ритане, щях да снимам една наполовина цъфнала джанка. :)
Това орлов нокът ли е?
Ароматен нокът.
Много радват окото :)
Снимах към 11:30 и имаше вятър. Сега виждам, че е спрял, но вече е късно...
Ето и другите https://www.youtube.com/watch?v=l4T8...6HdtMrPems9yeB
https://www.youtube.com/watch?v=u58Y8uYN4Gs
За тая година ударих оня ден и днес сефтето - една зад ухото - много боли!!!.... и днес една по вратЪ, но не успя да го забие здраво - космите ме спасиха!!:laughing:.. - та се отървах!!
Това е в реда на нещата .
Не може да си в банята и да си сух .
http://media.snimka.bg/s1/5199/036642334.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/5199/036642337.jpg?r=0
Така е то във Варна на 23.02.2016г ! ;)
Как беше?.....Като цъфне джанката храним със сироп? :)
Сложих им питки на 31.01.2016г. в хранилките, без да надигам, не ги бутнаха, само един си изяде и му дадох втори път. Сега като цъфне джанката ще им събера питките и с малко вода ще станат на сироп. Без питки тази зима.
Слагаме строителната ......... Ами сега !? ;)Цитат:
Така е то във Варна на 23.02.2016г ! ;)
Как беше?.....Като цъфне джанката храним със сироп? :)
От 2-3 дни съм дежурен на бульона. Вече не знам кой ден сме...
Тази вечер няма да видя сън, утре може направо да пием кафе сутринта. После по задачи и ще чакам следобед да ми докарат основи. Напомни ми да ти ги покажа, предполагам, че ще ти харесат.
Имам да правя спешно 30 корпуса, 360 рамки и 110 преградни дъски.
Утре ще ходя да гледам някакъв циркуляр на който да се правят само рамки. Трябва и да измисля някакъв "детски" циркуляр с тънък HSS диск само за канали за основите.
Преговарям с едни фирми за отстъпки, а в тази държава всичко се движи адски бавно.
Проблемът с хидравликата е заради липсата на течност. Покрай цялата лудница, забравям да налея, а вече 2 пъти ходих до гаража и бутилката седи и ме чака... :bigsmile:
Това разпечатване на пити е за хора без работа. Трябва да отделя 1-2 дни и да се занимавам само с разпечатване и пренареждане - НЯМА ДА СТАНЕ :laughing:
Вчера и днес направих осведомителен преглед на около 40 семейства,положението е хем радостно и не чак толкова.От 3 до 6 пити пило много прашец,наличие на запечатано и люпещо се търтиево пило,драстично намалени медови запаси.Ще трябва да храня и да глася тръвните;)
Преди седмица около Каварна не носеха прашец,но вчера вече бяха почнали.Има пило на по 2-3 рамки.
http://media.snimka.bg/s1/5233/036710535.jpg?r=0
Как мислите, кога ще цъфне? :)
До 10-тина дни, макс 15.
Може би 10-15 дена ако не беше захлаждането.След толкова дни без слънце и ниски температури цъфтежа малко ще се забави и няма да е преди 1-ви април.Растението си иска топлина и слънцечасове за да цъфне,това че веднъж е тръгнало не означава че не може да спре и да забави процеса.
Само да добавя, че в съвременното зърнопроизводство, в частност рапичното такова, отдавна и масово се използват растежни регулатори. Както за ускоряване, така и за задържане. Тоест, в случая може и да има, макар и малка вероятност само земеделецът да каже кога ще цъфти...
Прикачен файл 6350
Малко снежец от снощи .
Тая рапица дали е пръскана или арендатора сега се прави на сляп и после ранния цъфтеж ще го " изненада" и ще пръска без да му пука за пчели, наредби т.н. ?
Около пчелина има 100 хектара ливада, храсти и дървета. Все нещо намират, защото преди 3-4 години имах рапица на 2 км и очаквах да вадя бял мед, но вадих червен.
За тази година бях решил да ги нося на рапицата ама и аз като шопа, седнах и изчаках да ми мине тоя мерак. :bigsmile:
Вчера получих писмо, че днес ще пръскат рапицата в района с нуреле.
Странна година ще бъде . За всички - обръщайте сериозно внимание на предупредителните писма . В Добруджа ( или поне Варненско и Добричко( на платото ) рапицата изостава с 3 седмици ( от предходни години ) а пшеницата изпреварва от 3 седмици до 1,5 месеца ( лично мнение ) . За варненци справка - опитите с рапица срещу сметището на с. Въглен , добруджанци си знаем :)
Пусти пчели , сами си изхвърят търтеите , сякаш е август .
Голяма част от пшеницата в Добричко е " почти " във фаза вретенене което е нормално за средата на май , обърнете внимание колко полягала има и колко висока в момента е . Има една пшеница точно срещу Изворско ( отгоре Варна ) вижте я , поразпитайте колко пъти е торена и пръскана до сега .
.......................
Вретенене[редактиране | редактиране на кода]
За начало на фазата на вретенене се приема моменът, когато на централното стъбло на растояние 1,5 - 2 cm от повърхността на почвата се очертае първият стъблен възел. През нея се разрастват надземните междувъзлия и свързаните с тях листа. Напълно се оформя и съцветието. Първото надземно междувъзлие достига дължина от 3 - 4 cm. При подходящи условия то може да достигне и 10 cm. Почти едновременно с удължаването на първото междувъзлие започва и растежът на второто. Останалите междувъзлия се удължават последователно. Последното междувъзлие се удължава дори и след като се покаже съцветието. При цъфтежа стъблото достига окончателната си дължина като най-голяма е дължината на най-горното междувъзлие.
Успоредно с разрастването на междувъзлията започва растежът и окончателното развитие на листата. В края на братенето и начало на вретененето се изгражда съцветието.
Мерси.
Уикипедия. ;)
Напълно оформени , т.е без деформирани крила etc. и просто ги изхвърлят и не ги хранят , 10 р ДБ на 5-8 р пило в момента . Но съм на около 35 км на север от Добрич и микроклимата е по особен ( по ниски нощни t и по големи t амплитуди )
Пропуснал съм го ( виното виня :) ) . Понеже бях във Варна 2 дни и нямах наблюдения - връщам се днес и първата работа на кошерите . Изпече леко около обяд и мина 15 градуса та посмях да разбутам някой друг сандък - пило бол , храна имат - под кошерите боклук от разпечатки ( мрежести дъна ) , под и пред прелетните дъски изхвърлени търтеи , все още живи , напълно оформени и без видими признаци на деформации etc. . В проверените кошери нямаше маточници . Аз не крия че нямам опит и съм по-природа любопитен та извиках местният еквивалент на Йода та той също остана изненадан . Решихме двамата че пчелите си знаят работата и имам поне 2 седмици спокойствие преди евентуално роене .
Пчелите вече са нападнали рапицата. При мен са я пръскали преди няколко дни и няма жертви. Семействата са спокойни и засега няма проблеми.
Не са пръскали все още заради дъждовното време,затова са спокойни.
Да, да :laughing: Един колега каза, че ще го повтарят. Напръскаха преди дъждовете, защото я изтърваха малко.
Сега гледам, че и слънчоглед са решили да ми засеят. Тази година само бели на главата.
Ще почакаме още малко и ще кажа, ако видя агресия, но засега всичко е "6" точки.
Като ги отварям пак, ще помоля да направят един клип как пчелите стоят мирно на питите. Така плътно покриват питите, че не мога да видя дали майките снасят добре.
При нас третираха рапицата. Обади ми се агронома на арендатора. Пръскането беше в петък и събота, първи и втори април, след 20,30 часа, с наземна техника. Вчера и днес си работих на пчелите и те си бяха спокойни.
Говорих с агронома и той каза, че нямало да я пръскат повече.
Тази година се очертава да бъде забавна.
http://i.imgur.com/RlfQJHK.jpg
От едната страна на пчелина - море от рапица, цъфти с всичка сила. От другата - гора акация, тъкмо започва да цъфти. Откъде ще си харесат да събират?
Според мен и от двете места ще събират. За всеки влак си има пътници.
Строителна рамка
http://i.imgur.com/jIqtMKG.jpg
Тия твоите ептен се объркаха! Какво им даваш Дамянич?
Въобще за какво им слагаш основи? Така хубаво си градят рамките сами, сигурно си им чел габровска лекция.
Същото като теб :) Добре работят, но акацията в града цъфна днес, а летящата муха я умориха с тези пръскания.
Защото някое като пропусне оперативката и почва да си прави свободни съчинения. :laughing: Виж следите от старата пита на лявата летва.
Венецът в центъра е 1-1.5см, запечатаното пило стига до последната килийка долу в ляво, а в дясно празните килийка са с яйца и личинки. Да не се объркаш, рамката е ДБ, а не ЛР ;)
Породата е Черноморска Медоносна Пчела :laughing:
В тоя ред на мисли.....размяната на майки или отводки между пчеларите (на разстояние 50-100км) върши чудеса.....Дъщерите на такива майки излизат перфектни..... трябва да се меша кръвта (на пчелите) на 5-6 години примерно.....
Дребнолистната липа започна цъфтеж във Варна .
Демек пак НЕвярваш..щом отиваш да видиш.
Ааа не така, навремето ни учеха че проверката е висша форма на доверие
Демек,да спрем да ТИ вярваме.Хи-хи......
Май повече първото
Даскалче, репликата ми беше насочена към Йосифов, ама щом се засегна май гузен негонен бяга.
Първия ми рой ! Прикачен файл 6653
Малко снимки от тази вечер след снощния обилен дъжд. Акациите съм засаждал преди две-три години, за сянка.
Кастреж и да ходят нагоре. Не ти трябва таквоз усойно.
Радост за окото - работа за пчелите :).Прикачен файл 6706Прикачен файл 6707Прикачен файл 6708Прикачен файл 6709Прикачен файл 6710
В кой район е това?
Браво!
Днес имаше слънце и подходяща температура. Плодниците ще се пръснат по шевовете.
Сега заваля дъжд и градушка за кратко :tres:
Ако ще вали да е след 19:30 :)
Мен пък такава градушка ме пра туко що със колата до Осеново дано утре като я видя да не е на решето.sweating;
Проливен дъжд във Варна .
Точно на обяд подхраних трите малки .
Досаждам , но отново дъжд .
Вчера - що годе добре, без валежи, днес - хладно. Слаб летеж, хапват си медец, гледат си пилото, а не мислят за мен.
Преди 3 дена сформирах нуклеуси за оплождане на майки с по 2 пити -1 с мед и една запечатано пило, и понеже медовите са ми кът, на някои насипах сироп в изградени рамки.
Тази сутрин намерих няколко изпаднали в летаргия и се наврели в килийките от глад!
АААА Дамяне, при вас, днес може и за плаж да е. При нас, в провинцията си е мамата е...о. :bigsmile: