И моите са целогодишно с отворено /мрежесто/ дъно но рано напролет като започне интензивно отглеждане на пило се появява влага , която миналата година се изрази в плесенясване на хранилките.Последва измиване и всичко беше наред.
Преглед за печат
И моите са целогодишно с отворено /мрежесто/ дъно но рано напролет като започне интензивно отглеждане на пило се появява влага , която миналата година се изрази в плесенясване на хранилките.Последва измиване и всичко беше наред.
Тези от прикаченият файл 72 ми приличат на финландските на Paradise Honey или поне тая фирма ги представляваше преди две години, имаха даже и щанд на Плевен 2012
http://www.paradisehoney.fi/ - това им беше сайта, но гледам че нещо са го зарязали, и след бързо търсене в гугул излиза това:
http://paradisehoney.net/en/ - за кошерите: http://paradisehoney.net/beebox-beehives/
************************************************** ************************************
синьо-жълтите кошери с шестоъгълната емблемка меченце са полските на фирмата Tomasz Lyson:
http://www.beekeeping.com/lyson/index.htm
http://lyson.com.pl/page-not-found - от тука може да си смъкнете три каталога в пидиеф формат със всичко което предлагат
http://lysonbg.com/ - това е представителят им за България, незнам защо тука ги няма кошерите, в някоя от книжните варианти на каталога ги има и тях.
а това са и моите кошери Прикачен файл 782Прикачен файл 783Прикачен файл 784 има още но не са снимани повечетоо са ми на ремаркета а сега правя и нов пчелин и ще го снимам по на там и него както и стария
тук са на паша
Само внимавай да не събориш някой път пушалката.
Не ме е страх, за колегата с Фейсбука ми беше мисълта.
Прикачен файл 824ето ги и моите
Да пораздвижва темата ето до къде стигнах.
Интересно е че малкия тича по цял ден из пчелина и още не са го жилили а за редовно отнасям по някое жило.
ето го и моят пчелин.
Браво и на двамата, дано да са ви все така хубави и нагласени кошерите и да ви радват, но и мед да носят, че са си сериозна инвестиция....
Много интересни кошери Кръстев (третата снимка). Може ли да споделиш информация за тях?
Браво и за поилката.
Това са ДБ кошери на по 12 рамки, по средата има разделителна мрежа, която може да се вади и семейството да се отглежда с 1 майка. Така кошера се гледа с две майки на по 6 рамки и винаги имаш 12 рамки с пило. По време на медобера се слага ханеманова решетка. Още март месец от тях вземам да изравня другите семейства. Можеш цяла година да ги позлваш за помощни и накрая пак дават мед. Проблема само е по време на роевото. Трябва и май месец да си вземал по 2 рамки с пило и пчелите задължително, след 20 дена пак.... и им давам рамки за градеж. Така за 1 година от този кошер вземам до 8 рамки с пило и накрая сега имам на слъчногледа 3 магазина мед :) Има обаче много работа с тях.
Браво! Страхотни пчелини - изпънати кошери, окосена трева... абе всичко.
Поздравления за тези прекрасни пчелини с прекрасно подредени и строени почти еднотипно боядисани кошери. Всичките мои пчелини са същите такива - радост за човешкото око, но това беше до вчера.....
Накратко - тази година по понятни причини ми се наложи да правя много на брой отводки и да слагам в тях маточник, вместо плодна майка. Нищо лошо - получава се, но успеваемостта е сравнително ниска - средно около 50%. На много отводки се наложи да им слагам нови маточници или неплодни майки - пак, и пак и пак, и някои от тях отслабнаха дотолкова, щото умряха или станаха търтовки. Средната успеваемост след многократните добавяния на маточници или неплодни майки достигна може би до 80 или дори 90%. Но не това е най-важното.......
Вчера един пчелар ме информира, че е открил стар кошер, в който той е сигурен, че е имало хубава плодна майка от една порода, я вчера е открил в него друга плодна майка от друга порода, при това без крила. Явно някоя от оплождащите се майки след брачния си полет е налетяла в стар кошер със силно медово семейство, и след това е имало битка между майките, и е победила младата майка, но в битката е останала без крила. Обади се втори пчелар и си разказа неговия случай, след това трети и седнахме да обсъждаме и ето до какви изводи достигнахме на базата на информацията, събрана от всички.
1. Младите пчели-майки се ориентират много по-трудно от пчелите-работнички, в резултат на което ЧЕСТО объркват кошера, от който са излетяли, и налитат в друг. Резултатат е битка между две майки и в повечето случаи ЗАГИВАТ И ДВЕТЕ. Дори и да остане едната жива, тя е осакатена и пчелите моментално влизат в режим на САМОСМЯНА. Това обяснява защо имам ставнително голям процент ИЗЧЕЗНАЛИ СТАРИ МАЙКИ - ами защото слагам отводките с оплождащи се нови майки между кошерите със старите майки. Оказва се, че това е ГРУБА ГРЕШКА.
2. В пчелините, в които отводките не са слагани между основните кошери, а някъде отстрани, на палети или директно по земята, при тях почти няма ЗАГУБЕНИ СТАРИ МАЙКИ. Процента на опложданията на млади майки е по-висок и достига до 60-70%. Извод номер 1 - отводките с майки за оплождане В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СМЕСВАТ с основните семейства. Това незнание сигурно ми е коствало живота на няколкостотин хубави оплодени и добре работещи майки.
3. В един от пчелините част от отводките с неплодни майки бяха наредени около един храст. Всъщност бяха наредени по цялата свободна площ, но точно тези, които бяха около храста - при тях има 80-90% оплождане още от първия път. Същото е и положението в един друг пчелин, в който има хаотично разпръснати дръвчета в него и около него - там процента на оплождане също е много висок. Извод номер 2 - пчелните майки си намират собствения кошер много по-добре, когато в близост до него има НЯКАКЪВ ОРИЕНТИР. По груба преценка един хубав ориентир спомага за вдигане на успеваемостта в зона някъде около 10 метра от него.
И глобалния извод:
В еднотипните пчелини с еднотипни кошери, подредени еднотипно в прави хубави редици пчелните майки НЕ МОГАТ ДА СЕ ОРИЕНТИРАТ и много често налитат в грешен кошер, с всички последици от това налитане. Загубата е двойна - не само че губим младата майка, но губим и още една стара майка. Трябва да има ХАОТИЧНО РАЗПОЛОЖЕНИ ОРИЕНТИРИ (напр. дървета), като зоната на действие на един ориентир е някъде около 10 метра. Колкото до подредбата на кошерите и цветовата окраска - ВСЯКАКВА ЕДНОТИПНОСТ Е ВРЕДНА. Трябва да има различни цветове и различни височини кошери, разположение едва ли не ХАОТИЧНО, защото именно тази хаотичност дава на младите майки (пък и на пчелите-работнички) нещо, което да го запомнят и по което по-лесно да намерят собствения си кошер.
Какво направих:
1. Ами днес пратих бригада по пчелините да забие в земята хаотично разположени дървени греди с различна височина и цвят.
2. Освен дървените греди към част от стойките решихме да заковем шипки (тънки летви от колове за домати) и на върха им да нанижем найлонови сакчета с различен цвят.
3. Наесен ще си купя всякакъв вид плодни дръвчета и ще ги засадя ХАОТИЧНО между правите редици на стойките с кошери.
4. Отсега нататък ще боядисвам корпусите и с други цветове, освен любимите ми синьо и жълто. После ще създам ЦВЕТОВИ ХАОС по кошерите.
5. Ще наблегнем и на различната височина кошери, подреждайки празните и ненужни корпуси НЕРАВНОМЕРНО между всички кошери, например на един кошер 3 броя, на друг - 2, на трети - 1 или нула.
6. И въобще ще бягам от всякаква ПОДРЕДЕНОСТ и ЕДНОТИПНОСТ. Определено ХАОСА и ОРИЕНТИРИТЕ са по-полезни за пчелите, и това е много логично предвид факта къде са живеели милиони години.
Аз също си направих отводките между старите кошери, но нямам загуба на майки, освен при един( където пък двумайчин и ме съмнява че мрежата е с дупка и става битка между майките вътре.... на есен ще го изпразня и ще го ремонтирам) Всички останали отводки си станаха от първия път, но аз в пчелина имам, синя слива, череша, праскова, круша. Кошерите са ми сини и зелени, а отводките ги правих масово във 8 рамкови ЛР кошери.... и си мисля че затова са се ориентирали добре..... За догодина мисля да пробвам с оплодни сандъчета. 20-на на брой, където ще са на 20 м от самия пчелин. Също така ще си подготвя и кошери поне 10 бр за помощни с млади майки. Където ще имам резерв на млади майки....(Това всичко е за пчелин с 80 пчелни семейства, за догодина смятам да станат 100, като ще увеличавам ЛР а ще намалям ДБ)
Точно заради това аз боядисвам кошерите в най-различни цветове също така ако ново сформирана отводка е направена между два силни кошера е много вероятно новата майка да се обърка от потока на пчели.
Сигурно за десети път у форума ще цитирам Бай Пчеличко :
"Пчелите обичат хармонията, а не симетрията."
С извинение, мен лично изпънатите редици отдавна не ме кефят.
Цитат:
....Младите пчели-майки се ориентират много по-трудно от пчелите-работнички, в резултат на което ЧЕСТО объркват кошера, от който са излетяли, и налитат в друг. .... Извод номер 1 - отводките с майки за оплождане В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СМЕСВАТ с основните семейства......
Ха ха ха. Добро утро! Аз това го повтарям от години, а ти успя да го разбреш само за няколко месеца. На фона на останалите пчелари си е направо постижение.
Майките от Лигустика и Бъкфаст още по-трудно помнят кошерите си, отколкото майките от чуждите раси( най-силно развито чувство за ориентация имат източните раси - Cypria, Anatolica, Meda, Syriaca, Caucasica...)
Направи си един експеримент:
вземи оплодни сандъчета с две или три отделения (например корпуси разделени на две или три), оцветени В РАЗЛИЧНИ ЦВЕТОВЕ и отделен вход в различна посока.
нареди ги едно върху друго "на кумин" на два, три и 4 етажа. Сложи им общ капак отгоре.
Сложи им маточници (или прясно излюпени майки), след излюпване маркирай майките (с ръкавица - не ги докосвай с голи ръце) в различни цветове, така че всяка майка да се знае от кое отделение е и от кой етаж . Добре е всички майки да са от една и съща порода/раса.
След 14 дни наблюдавай резултатите (майките би трябвало да са започнали да снасят)
Този прост експеримент ще ти отговори на много въпроси и ще ти спести допълнителни излишни разходи за вбъдеще.
..................
Ако простото обръщане на кошерите в различни посоки е достатъчно, то това мога да го направя и сега - веднага. Изискването за югоизточна посока на прелката обаче отива по дяволите. Коя от двете злини е по-малка?
Изискването за югоизточна посока при мен е опровергано. Имам лежак ориентиран юг-север, с вход от юг и от север, гнездото е в южната част до средата, в северната даже няма рамки. Почна да ми прави впечатление, и един ден преброих колко пчели преминават през всеки вход за период от 3 минути. В резултат 4:1 в полза на север. Може липсата на рамки в северната част да ги улеснява, за това да избират този вход?
В горещините северната страна не се напича от слънцето.Мойте са на изток и особено при даданите въпреки ,че дъната са повече от 1/3 с мрежа,и над магазините с решетки за прополис,вечер пчелите вентилират ,но от лявата страна на прелката ,демек от южната стена на кошера.Вероятно там им е горещо.
Абе, къде ги четете тези изисквания?Цитат:
Изискването за югоизточна посока на прелката обаче отива по дяволите.
Единственото съображение кошерите да не са обърнати в дадена посока е посоката на ветровете ЗИМНО ВРЕМЕ. Обикновенно посоката на вятъра в България е от Север и Северозапад, затова и ТРАДИЦИОННО кошерите са обърнати в противоположните посоки, но чак пък правило (плод на въображението на дъртите пчелари) няма.
Ако пчелина е защитен от ветрове - южен склон, горска поляна заобиколена от дървета - пчелин със своеобразен жив плет...., няма причина защо кошерите да не са обърнати в коя да е посока.
Днес освежих 3 "стареца" и мисля, че вече ще се ориентират по-добре пчеличките :)
Прикачен файл 1794
За хралупи които се обитават от пчели ли говориш? Защото аз сьм виждал и в други посоки. А като се замисля тук в Пловдив се сещам за населена хралупа ориентирана на запад.
Аз съм виждал и хралупа с отвор на северозапад. Там няма "правила", явно.
Всички говорите за хралупи населени с пчели, нали? Че то иначе хралупите без пчели не са предмет на интерес, от пчеларска гледна точка.На катеричките накъде им гледат хралупите си е тяхна работа.
Новия пчелин вече е заселен и живот и здраве утре вече ще е и регистриран.
Честито.Браво много добре се е получило .
Браво супер се е получило. Шах мат и голямо разтояния. А като са по 2 винаги ще използваш единия за помощна маса..... Практично, както за теб така и за пчелите. Това с чадъра и аз мисля да го правя......!!!!
Честито! Много мед да ти носи! Наистина е красиво!
Мераклийска работа .......
п.п Защо някой корпуси са обърнати на обратно, недоглеждане ли е или нещо друго?
Разстоянията между редовете са по 3 метра като идеята е да мога да влизам с камиончето и с крана да товаря който палет поискам. Иначе са на палети по двойки по няколко причини. Много лесно се обслужват, защото както каза колегата си имаш "помощна масичка" винаги, дъната са хванати за палетите без достъп от горе, а това затруднява донякъде опитите за посегателства, пести се много място, товаря за подвижното с кранче много лесно, мога да налитам при нужда и т.н. Поляната е защитена от ветрове от всички страни в периферията на гора до десетки хиляди декари обработваеми поливни земи. Ако гората беше липова или акациева щеше наистина а е сбъднат сън, но не е.
Да има няколко корпуса обърнати, защото това са отводки на един корпус които тези дни ще вдигам на два и просто съм ги сложил върху таванките да са ми по ръка.
Абе хора, нямате ли чувство за хумор. В гората не сте ли виждали че дърветата са сини и жълти. Иначе пчелите как ще се ориентират?
На колегата Рости успех.
И аз да се вмъкна между професионалистите. Да се похваля със завършения от днес възстановен стар кошер. Само не съм снимал изрязаната дупка на дъното с размери 15/24 см и закрепена решетка от горе и. Чудя се само дали през зимата да я уплътнявам със нещо или мога така да я оставя? Притеснявам се да не умрът пчелите от студ поради тази причина.
ПРЕДИ:
Прикачен файл 1851
СЛЕД:
Прикачен файл 1852Прикачен файл 1853
Прикачен файл 1855Прикачен файл 1856
Мисля, че ще отговоря на всички въпроси със следващите "няколко" реда.
Това е 12р на 25мм.
Дъното е плътно, тоест без отвори и с по 10бр винтове на страна (30 общо), прелката е с панти.
Подпокривната е висока ~60мм с два PVC вентилационни отвора ~Ф30мм (решетка) разположени по диагонал, а по другите два диагонала има пробити отвори странично с мрежа сито.
Хранилката е 2л кръгла.
2л е защото изпълнява няколко функции.През нея се храни, изпълнява ролята на затворен обем въздух(изолатор) и кондензира част от изпаренията.
Покрива е на 25мм дебелина с ал.плаки, а винтовете са неръждавейка.
Капака падна от 3-4м и не се счупи има около 30 винта и лепило, само ламарината се изкриви. :laughing:
Плаките са хванати с по 6-12бр винтове неръждавейка на страна общо ~40бр.
Използвано е лепило PVA клас D4,а винтовете са 10 бр на страна (40бр за плодник) 3мм х 50мм.
Дъските на плодника са слепени на 4-странна стяга.
Външно всичко е минато с ленен безир на три пъти, след това е боядисано с боя на водна основа.
Кошерите ми са в район с много влажен въздух и чести мъгли въпреки, че е на върха на хълм.
Зимата при -5 се усеща като -20 и вярвам, че това ще е теста дали кошера е добър за студ.
Обема и отворите са изчислени така, че да ограничим влагата, като в същото време минимално се изстудява въздуха вътре.
Това е прототипа така да се каже и има малки разминавания.
Капака трябва да е по-дълбок и ще му се слага полистирен 20-50мм, а дръжките още не съм ги измислил.
Теглото на кошера е от голямо значение за дръжките и ако имате идея моля...
Всичко е правено така, че да се тръшка и да не се пази.
Като не е на баща ти...защо да го пазиш - "Българска поговорка"
Целта беше да се направи така, че да е лесно за изработка, да издържа на време и човек, а и да го хвърля в печката - не да се поправя.
Цената на кошера е ниска и не си заслужава времето или парите да се ремонтира.
Поздрави
Колега Дамянов, как отделяш корпусите?
Отлично! А дядката, очевидно, е бил мъдър човек.
Този път водния ад удари нашия район. Южно от Стара Загора е АД. Скъсани язовирни стени излезли от коритата реки и тн. В този ад естествено има и пострадали колеги включително и аз, леко. На един колега от пчелин 65 кошера реката е взела 64. На комшията ми водата е взела десетина, а в останалите ще се гледа какво е положението като се дръпне водата. При мен, единият пчелин е бил над 12 часа под вода като най-плитките места са били около 30 см , а най-дълбоките над метър. Сега водата се е дръпнала леко и въпреки затворените пътища успях да се добера и положението сега е това:
Лиша работа, дано да нямаш сериозни поражения, че метър вода не е малко .....
Част от моите
ПЧЕЛОЯДЪТ Е ЗАЩИТЕН ВИД!!!
Ето го и моя кошер :yo: Прикачен файл 3661 Прикачен файл 3662
Ако имаш възможност започни поне с два кошера , много по-удобно ще ти е , а и е по-интересно , защото ще можеш да правиш сравнение между тях понеже всяко пчелно семейство е уникално . Имаш мерак като гледам снимките :) и с много четене и питане ще станеш пчелар .
Ами за момента немога с друг кошер искам но няма как :( за напред ще са повече сигорен съм
Да се похваля и аз,първите ми корпуси,собствена изработка, от дюшеме.Предстои направа на дълбоки дъна и покриви по собствен модел-със стрехи.Скоро ще Прикачен файл 3751Прикачен файл 3752Прикачен файл 3753Прикачен файл 3754Прикачен файл 3755ги заселвам.
Добра вечер,искам да попитам ринговите пирони мога да ги ползвам за кошери нали.Знам че доста по здраво държат дървото и след това няма вадене.За съжаление при нас във Видин ги няма по магазините та се наложи да давам заявка иначе не са мн.скъпи излезе ми 10лв-4кг сиреч 2.50лв.кг
Няма ли при Иван Деспотов? Нали той продава пирони?
При 4200 рамки най вероятно с много мерак.:bigsmile:
Навремето ,кото купувах кошери бяха оборудвани с рамки.Рамките бяха ковани със скоби и изобщо не ми харесваше как мърдат.Не ги подсилих с пирони ,а с лепило.Вземаш една туба от тези с човките и нанасяш в четирите ъгъла ,от вътрешната страна.Стана добре ,можеш да пробваш.
По една снимка в нета направих три капака по мой вкус,че тия,дето ги продават са без стрехи,прави и задържат вода/сняг/лед.Станаха малко тежички обаче.Остана тия дни да ми дойдат плаките,за сега са с найлон и такера,но кошерите с тях добиват съвсем друга визия
Прикачен файл 3848Прикачен файл 3849Прикачен файл 3850
Визията е хубава, но пък не можеш да ползваш капака за да поставяш корпуси върху него (като се наложи).
Е айди тежки, тежки - колко да са тежки... Мойте като са с поцинковка от стария материал отгоре
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=42&page=25
(пост 249), кво да кажа? Че и картон има под ламарината...
P.S. Аве, ти що си ми краднал патента без да питаш??
Подготовката на новия пчелин е в ход.
Ще го циментираш ли, че така го огрибваш с трактор?
Премахването на повърхностния слой с трева е голяма грешка и това го знам от горчив личен опит. Ако няма трева, която да стабилизира повърхностния слой, то тогава още първия по-силен дъжд ще изрови вади, канавки и коловози, и после има да се чудиш с какво да ги запълваш. Моята препоръка е веднага да засадиш терена с изкуствени тревни смески и да ги полееш и валираш, за да се хванат по-бързо. И се моли да няма проливни есенни дъждове, а само леко ръмене, което да полива тревата, но да не изравя канавки.
ПС: Това се случва при леко наклонени терени и проливни дъждове. Ако терена ти е перфектно равен, то тогава няма проблеми - ще се затреви от самосебе си и няма да се появят вади и канавки, но пък има опасност да се заблати. По принцип аз съм противник на изкуствената обработка на терени, защото природата дълги години си ги е оформяла така, както на нея и е най-удобно. Произволно външно вмешателство може да доведе или до заблатяване, ако неволно формираш корито, или до ерозия, ако има наклони в някаква посока. Знам го защото в имота си дълги години се боря да запълня образувалите се канавки от първото подравняване преди време, но дъжда все ги отмива.
Имаше много гадни коловози на няколко места, а целия терен е бил оран дълбоко преди години и оставен без да се бранува и беше останало на "вади". Нямаше начин и реших да действам докато е сухо. Дано да не се образуват нови гадории до пролетта, но ако се случи ще ги решавам нещата тогава. Иначе в момента е супер сухо и кофата на много места направо " излъска" пръста.
При това положение както вече казах най-добре е да засееш тревни смески, първоначално изкуствено поливане с пръскачка и след това валиране с ръчен валяк. Алтернативата е да си късметлия и есента, зимата и пролетта да преминат без проливни дъждове, за да има шанс терена да се самозатреви и стабилизира.
Има и друг проблем - няма да ти хареса това, което ще поникне на терена. Със сигурност няма да е тази хубава трева, която сме виждали по поляните, а най-жизнените драки и плевели. Ще минат години, преди всички билки от околноста да се самозасадят по терена. При това положение наистина ще е хубаво ти сам да контролираш този процес, като засадиш желаните от тебе пчеларски билки и дръвчета, и момента всичко това да се направи е точно сега - есента.
Ще разчитам на късмета с дъждовете, че много солено ще излезе иначе. Реката е в отсрещните дървета и парцела граничи с нея, но помпи, маркучи, пръскачки, гориво, човекочасове няма да стане. Стискам палци и ако не стане ще стискам зъби и ..........
Рости, то по равно от магистрала Тракия. Много е хубаво ама за нас хората, сега остава да ги наредиш като по канап. Не знам на пчеличките дали ще им хареса. Моите разбирания за пчелин са точно обратните, никакво изравняване, подравняване, кошерите да не са подредени като аптекарски шишета, да не се коси тревата, храсти, да има дървета и тн. абе както го е създала майката природа. Дано да нямаш проблеми с оплождането на майките.
Мечтая за пчелин под дървета и т.н. както го описваш ама за сега това няма как да стане, защото заради подвижното ми трябва точно обратното. Трябва да може да влиза камиона и да може да маневрира без проблеми така че за сега ........
Здравейте, купих този кошер и с новобрански ентусиазъм се захванах с изработката на двадесетина копия. Ще са ми първите, с помощта на приятели пчелари се надявам постепенно да ги населя. Някой работи ли с такъв и как ви изглежда? Прикачен файл 5051Прикачен файл 5052Прикачен файл 5053Прикачен файл 5054Прикачен файл 5055Прикачен файл 5056Прикачен файл 5057Прикачен файл 5058Прикачен файл 5059Прикачен файл 5060Прикачен файл 5061
Прилича ми на кошер, произведен от "Катица" Казанлък. Ако е така, прави копия и се не бой. Разбира се, трябва да спазваш размерите до милиметър!
Как , ми изглежда ?
,,Лангстрот -Рут ,, ми изглежда .
Тези лайсни където лягат рамките не са добри.
Смени рамковите разделители с гладки лайсни. Бях в твоята позиция тази пролет. Имам корпуси с двата вида лайсни и те уверявам, че колегитте са прави.Ползвай рамки с хофманови уширители.
Благодаря, ще се вслушам в направените съвети. Ще пусна снимки накрая от готовите кошери.
Агро,чудех се дали да пиша,защото много колеги ще скочат на това което ще кажа.Аз минавам от прави лайсни към такива като твоите.Трябва да решиш как ще отглеждаш семействата,като са заиграваш с рамки или само с корпуси ще работиш.Ще ги гледаш за хоби или ще правиш бизнес с тях.
Засега хоби. Бизнес се прави с нещо, от което разбираш, а аз още нищо не разбирам от пчеларство. На тези кошери ще се уча, по-нататък ще видим.
Мойте кошери на два месеца :) Прикачен файл 5073
Хм, същия обор го имам на село. Водата от покрива ще бие по кошера, май. Пряспаtа сняг, също. Етернита го разкарай напролет, под рамката тури камъчета или парчета цигли, плочки...
Циглите също ще си ги махнеш
Много керемиди. С тази конструкция на капака и в тази близост до сградата не е необходимо никаква тежест. Та ти ще си измъкнеш бъбреците само керемидите да сваляш. Кошерчетата са много красиви, а и с тези разменени елементи - супер. Де да можеше и моите някой да ги насъска така.
Аз на никъде няма да скачам, но всички знаят, че съм много любопитен хоби пчелар и питам. С какво тия рошави изгъзици подобрява производителността при профи пчеларстването? Т.е. с цели корпуси. Благодаря.
П.п. Въпросът е към пост 487, разбира се
Ти си професионалист и със сигурност вече имаш точни разчети. Колко дена ще подреждаш рамки след центрофугиране при новите лайсни или минаваш на центрофуга за цели корпуси?
За сега се задоволявам и с по 50 лева на ден (чисто) от пчелите, но ми е чудно за какво ти е да да се занимаваш с пчели, ако правиш по 1000 лева на ден ( чисто). Матеев може и да прави по 1000 лв на ден от пчели, но едва ли са му чисти? Активен участник във форума е, ако желае нека сподели (да разбие поредния мит :bigsmile:)