Няма политикономика !
Всичко е икономика .
Аз , си гледам кошерите , ама и ги цедя .
Не им чета политология !!!!
Преглед за печат
Няма политикономика !
Всичко е икономика .
Аз , си гледам кошерите , ама и ги цедя .
Не им чета политология !!!!
Дори и в екипите пак има лидер (ръководител). Самият екип се създава от лидера. Екипът не може да се самоорганизира и да свърши полезна работа, ако няма лидер, който да задава насоките и да завръща всеки, който кривне от общата цел.
Ти колко екипа си създал в живота си, че си станал толкова голям специалист на идеологическо ниво?
А знаеш ли, че дори и животните инстинктивно са наясно, че трябва да си имат лидер (вожд или водач)? Наясно ли с с това? Още не са се научили да си говорят помежду си, или да разсъждават, но концепцията за лидера вече я знаят и я прилагат успешно.
Да, всички големи неща се постигат от много на брой хора, но без лидер те са с ранг на неориентирано стадо, в което всеки дърпа чергата към себе си, в резултат на което нищо сериозно не може да се постигне. Дай ми поне един пример за направено нещо голямо от много хора, при което да не е имало лидер (ръководител).
Не става дума за нямане на лидер, а за отношение на лидер - лидерите в ефективните екипи се отнасят с другите, като към съучастници. Сещаш ли се разликата - да се отнасяш с онези, които работиш, като към партньори (защото те СА твои партньори); и да се отнасяш с тях, като към подчинени. И тъкмо това е втория най- видим недъг на българския бизнесмен - след отчайващата професионална некомпетентност - че са държи, като мутра, всъщност защо "като", повечето са си мутри, но с вратовръзки.
Така, че сори, ала не си нито генерал в армията, нито надзирател в пандиза, че да говориш за подчинени. Никой не ти е подчинен - работника просто е твой партньор, съвсем същия, като партньорите ти, които са и работодатели/ бизнесмени. А не да се държиш унизително с хората, пък после да се чудиш, що ти го връщат по техен си начин.
Трудно се работи с хора, без значение дали си работник или работодател.
Всеки човек има права, има и задължения.
Трябва да се държим с хората така, както очакваме и те да се държат с нас. Трябва да даваме толкова, колкото очакваме да получим.
А дали работодателя спазва кодекса на труда на 100 процента? Не познавам такъв. Включително и Аз.
Не си съвсем прав. Да не би всеки пчелар абсолютно сам да се занимава с производството. Всеки на един етап ползва помощ от някого, било то семейството, било то работници. Дори и в този случай този пчелар е лидер под някаква форма. А до каква степен се справя то зависи от неговите умения да ръководи процеса. Та дори и в едно семейство колкото и да се пънем има лидер и обикновенно това е нежната половинка. колкото и да се пънем, че мъжете сме по и най, то накрая винаги става това, което иска нежната половина от семейството.
Темата беше за отношението началник работник и там някъде назад Матеев както и напред в темата се чуди и се мае защо работника има такова отношение към началника си. Темата се развие към това да разберем какво е постигнал Матеев и какви способности има като например запретвайки си ръкавите би успял във всяка една ситуация или пък аз колко съм нагъл като работник. Виж аз никъде не споря за твоите възможности даже обратното много пъти съм го казвал имаш моето уважение като успял човек. Аз дали съм нагъл си е моя работа не е твоя и тук бъркаш, ако си мислиш че може да се занимаваш с това. Щом ме търпи робовладелеца 10 години значи ставам да се работи с мен. Аз като работник съм възможно най-коректен пример: ходя болен на работа със 38 градуса температура но съм там защото първо ще нагърбя свой колега да работи и моята работа второ ще си разваля отношението на началника към мен защото ще му създам главоболие което ест той ще помни цял живот тези 3 дена та както и да е. Когато е силния сезон на фирмата, а той е сега и дойде началника при мен и каже "виж тря да поемеш и още един къде ще го вкараш незнам ама тря няма го еди си кой ти си този който ще ми свърши работа" аз казвам добре нищо повече. И отивам да върша работа така я върша, че да не личи че го няма някой си там дето на него му е през тва и е решил, че днес не му се става за работа, но аз знам че накрая на деня началника ще мине и ще остане доволен от мен и след това ако го помоля за нещо той също казва добре. А на оня бай хой дето си е починал вкъщи няма да му отговори така. Колкото и да съм недоволен не коментирам заплата,работно време,отпуски и т.н. пред колеги не искам да наливам масло в огъня. Моето мнение за системата и робовладелците съм го споделил тук защото ти подхвана тази конфликтна тема. Моето мнение по въпроса не ми пречи да си върша задълженията на работното място даже напротив. Така съм възпитан да уважавам възрастните хора,началниците,жените,пр ятелите си. Последния ми болничен беше преди 3 години, а за 10 имам 3 болнични по 3 дена когато съм бил супер болен и не мога да стана от леглото. Та ти може да си мечтаеш за работник като мен, а аз за началник като теб не. Тук не говорим пак да ти кажа за теб като личност и можене и т.н защото съм видял какво имаш и то е една малка част от това и съм се убедил в това. Темата е съвсем различна темата е това че системата на управление в световен мащаб индустрията освен всичко което произвежда, произвежда и инвалиди,депресирани хора,бедни хора страдание мъка и всичката помия по целия свят. Да тя е издърпала човечеството много напред, но на каква цена кажи ми. С цената на човешки животи и души. Затова ако човек не е възпитан като мен на уважение и подчинение ще срещаш много такива работници от който се оплакваш. Аз мразя начина по който работи система, но аз работя в нея така както тя иска от мен.
Бъркате уважаеми господине, Лидер и Работодател!
И аз съм бил лидер в колективи и там отношението между всички нас бе като приятели. И това бе добро в онова ТАТОВО време, където парите се даваха от някъде си, шефовете бяха някъде си, но задачите трябваше да се изпълняват, а и не на последно място бяхме идеалисти!
Но се убедих, че не мога да бъда ПРИЯТЕЛс работниците си, въпреки огромното ми желание, защото те просто злоупотребяват с добрината ми, моята и на семейството ми участващо в съвместния бизнес. Просто ти се качват на главата. Затова трябва да има дистанция между работник и работодатели и ако е ВЪЗМОЖНО и взаимно уважение!
Има си различни видове методи, които един лидер може да използва за сплотяване на колектива с цел постигане на дадена цел. Накратко те са следните:
1. Учтива молба
2. Различни видове мотивация (ако направиш това, ще получиш еди какво си)
3. Директна заповед със срок за изпълнение
4. Официално предупреждение за някакво дребно наказание, ако нещо не се направи
5. Изпълнение на наказанието, защото не се е съобразил с предупреждението
6. Предупреждение за уволнение
7. Уволнение
При манталитета на западните работници обикновенно имат ефект още точки 1 или 2, но при Българските доста често се случва първата ефективна точка да е точка 5 или дори 6.
Ще ви дам и пример:
При обявяване на пчеларските протести бяха използвани точки 1 и 2 (молба и мотивация). Тези две точки повлияха само на 100 човека от общо 20 000 или 0.5% от всички пчелари. Та сами си вадете изводи колко ефективни са точки 1 и 2 в Българската действителност. :)
Та за всички спорещи ще кажа само едно:
Станете лидери и използвайте само точки 1 и 2, за да видим какъв успех ще постигнете в изпълнението на възлаганите ви задачи. Докато не го направите това, престанете да теоретизирате, защото с това само показвате колко сте некомпетентни и как хал хабер си нямате каква е българската действителност.
Аман от специалисти по всичко, които хал хабер си нямат за какво става въпрос, но се правят на велики специалисти за неща, които само са ги сънували. Добре че не спорехме за футбол, че щяхме да открием колко много експерти по селекция на националния отбор има във форума.
ПС: Нищо лично. Просто искам да кажа, че аз не си позволявам да споря например в темата на готвачите, защото никога не съм готвил нищо друго, освен пържени яйца или тиквички. Ха сега си представете, че отида там и започна да давам акъли как се готви от позицията на капризен клиент с киселини в стомаха, разстройство, мразещ лимони, месо, краставици и домати, не обичащ пържено, кисело и люто, и повръщащ от разни деликатеси. И да напълня цялата тема с всякакви бисери и измишльотини как е правилно да се готви, за да се задоволи капризния ми вкус, корем и гъз. (примера е измислен :))
Основничт проблем в БГ е, че пазарна икономика няма. Има мутренско картелна икономика. Много е трудно да правиш прогнози за развитието на "пазара" за следващия месец, та да не говорим за година напред. В БГ е много трудно да се прави бизнес. Познавам много хора, които години наред работиха и създаваха и в един момент им писна, защото я държавните рекетьори ще ги притиснат за големи "спонсорства под масата", я накоя мутренска групировка ще започне да им диктува докъде могат да се простират с бизнеса, иначе ще ги копаят или пък ще станат подизпълнител, ще свършат работата и накрая ще останат с куп банкови кредити, защото групировката на този или онзи политик е усвоила парите, но "забравила" да се разплати с доставчици и подизпълнители. От години у нас тече доста масирано преструктуриране на капитала и бедата е, че се получава доста голяма концентрация на основния паричен поток към няколко основни групировки, които контролират цялата икономика в страната и този процес протича в разрез с всякаква икономическа логика. На прост език това се нарича мафия. Виждаме как престъпните босове вместо да са зад решетките, се превръщат в медийни герой. Всичко това се гледа и от подрастващото поколение и не е чудно защо престъпността в страната расте. Чувтвото за безнаказаност и корумпираните институции подхранват развитието на престъпния бизнес.
Виждаме че дребния семеен и средния бизнес, който в белите държави генерира 80% от БВП, у нас е поставен на колене. Не че в белите държави няма корупция, но там е в много по дребни мащаби, а хванат ли те с теб е свършено. Тук корупцията е държавна политика и като ги хванат , най-много съда да да ги оправдае и да ги превърне в жертви, че после държавата, т.е. раята, даже и обезщетение да им плати.
Матеев не е съвсем прав, като казва, че чуждите инвеститори ни заобикалят. Напротив. Те идват тук полакомени от евтината квалифицирана и почти безплатаната неквалифицирана работна ръка и фиксирания плосък данък. Да ама това си има и своите негативи. Напоследък около Пловдив доста мащабно се разрастват промишлените зони и това от своя страна доведе донедостиг на квалифицирани кадри. Чуждите инвеститори построиха доста предприятия и решиха че белите роби ще се радват на минималните доходи, които ще им предложат. Да ама останаха неприятно изненадани. Примерно един френски гигант отчаяно търси 200 квалифицирани специалиста, които да работят за 600лв възнаграждение. Познайте колко са намерили при положение, че други фирми предлагат 1800 стартова заплата и не могат да се снабдят с така нужните им кадри. В началото и по-старите инвеститори предоставяха малки възнаграждения, но голямото текучество и огромните средства, които хвърляха за обучение на персонал, който след месец си намери по-доходна работа и изчезне, ги принудиха да преразгледат политиката си. Друг пък нае 100 роми да работят минимална заплата ама сега не може да си намери специалисти по подръжката, защото там е страшна работа. И така опираме до въпроса за качествата на работната ръка. Смея да твърдя че в БГ има добре квалифицирани и съвестни работници и те са преобладаващата част, но когато виждат, че ги третират наравно със скатавките и не дотам съвестните, те рано или късно започват да им подражават. Тогава работодателя пък вика всички са маскари и се затваря порочния кръг. Изкуство е да бъдеш добър работодател и накараш дори и тези не дотам съвестните да спазват првилата на играта.От известно време и аз съм поставен между чука и наковалнята. Трябва да управлявам хора, които не аз съм назначил, и не аз мога да сменя, ако те не ми вършат работа, та на всичкото отгоре и съм най-младия в екипа. Остава ми единствено да извадя козовете от ръкава си, които също са доста ограничени, за да ги накарам съвестно да си вършат работата.Ако те не я свършат то все някой трябва да я свърши и обикновено това съм аз, а нали се сещате какво става, когато се налага шефът да ти свърши работата, защото теб или те е домързяло или си си направил оглушки. Доводи от типа това не се прави така или тази задача няма решение не приемам. Щом аз мога да го направя, значи всеки от тях също може иначе не е за тази работа. Е някой получиха грешки във фиша и то големи грешки, други, които вършеха тяхната работа получиха бонус и сега нещата си тръгнаха по нормалния път. Унас в общия случай работодателите най-напред се отървават от свестните работници, защото за тях те са голям разход. После реват, че останалите са маскари и нищо не вършат, а само искат. Е да ама нали си имал мерцедес, защо го прати в моргата, а си остави трабанта, че разходите за него са почти никакви. Качеството си има цена и много се дразня когато някой ми каже че не може да си намери качествени работници или служители. Качеството струва пари, а понякога много пари, но рано или късно тези пари се връщат.
Матеев е прав за това, че много трудно се работи с хора. много трудно се изгражда добър екип, аз самият съм имал възможността да съм и от двете страни на бариерата и да видя разликата. Реално сега съм принуден да работя много повече (дори и извън определеното работно време) да мисля за проблемите, да не мога да заспя, заото не съм намерил решение за някой проблем, да се ядосвам, затова, че някой не си е свършил работата и с това ми е създал допълнителни проблеми или е предизвикал авария. Много е трудно да се поставиш на мястото на дру човек за да разбереш защо е направил това или онова и да намериш точната причина за поведението му. Трудно е да накажеш някого и да го лишиш от доходи, а още по-трудно е да уволниш. Колкото и да си убеден, че в момента това е бил начина и си изчерпал всички други възможности, пак те гложди, дали не е имало и друг вариант. На главата ти са хора и съдби и не може с лека ръка да махнеш и да успокояваш съвестта си, че този е маскара и си го заслужава. За съжаление БГ работодателите гледат по съвсем друг начин на тези неща. За тях работника е единствено разход и колкото по-малък е този разход толкова по-добре. малко са тези, които гледат с различно око към работниците си. Скоро ми се наложи да ходя до една фирма във връзка с една рекламация. Направи ми много добро впечатление отношенията вътре в екипа и особено между работодател и работник. Естествено се заинтересувах и се оказа, че всеки един от работниците притежава малък пакет акции във фирмата. така той хем е работник, хем работодател и има интерес бизнеса да върви и да се развива. А да не говорим за отношението към мен, въпреки че дето се казва не идвах с добро. Все едно не съм отишъл да правя рекламация, а да купувам. Накрая ме засипаха с благодарности че съм им помогнал да открият бъг във веригата и подаръци(естествено рекламни материали за другите продукти, които предлагат).Ето ви един пример за много добър мениджмънт на фирма и достоверно доказателство, че не всички работници са маскари. На работника му трябва достатъчен стимул за да даде всичко от себе си. Почнеш ли да го мачкаш ти неволно го превръщаш в това, което най-малко искаш.
Дано не съм обидил някого с този си пост, но това е реалността.
Има ли човешки взаимоотношения - те винаги са СЛОЖНИ. Понятията ДОБРИ или ЛОШИ не важат, когато говорим за човешки взаимоотношения. Няма само БЯЛО, няма и само ЧЕРНО. Винаги е нещо по средата, с хиляди нюанси и отенъци. Затова и според мене най-вярната думичка е СЛОЖНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ.
Така е в семейството, където групата е от само 2 човека, а какво да говорим за по-големите групи от хора, при които всеки си има собствена гледна точка по всеки един въпрос или проблем, различна от гледната точка на другите хора от групата.
При това положение е близко до ума, че всеки може да цитира всякакви примери, и ще бъде прав за себе си. Да, наистина в колективите може да се случи всичко, което си помислите - от пълно единодушие и липса на нуждата от лидер, до пълно противопоставяне, при което лидера едва ли не трябва да е диктатор, за да може да овладее контрола и да изпълни поставената му мисия (задача), което всъщност е ПЪРВИЧНОТО, заради което съществува тази грипа от хора.
"Топузите"-така наричам работниците които шикалкавят и тежат на врата на другите.Изобщо нямам сантименти,че ще освободя другите от излишна тежест.Дори ако имах възможност бих разпределил парите на отстранения м/у другите,но тук идва "компетенцията" на даващия-правещия пари...Всъщност,погледнато от моята камбанарийка в България не е позволено да се дават пари,макар и заслужени, по-високи от браншовите.Позволили си някой работодател този "лукс" -намесват се...... "извънземните".
Същото важи и за вземането на решения, което е задължен да го прави ЛИДЕРА НА ГРУПАТА. Няма ДОБРИ или ЛОШИ решения, защото доброто за едни може да е лошо за други и обратното. Така че решенията не трябва да се преценяват от позицията на капризите на един или друг член на групата (в общия случай те нямат край), а от позицията на мисията (задачата), която е поставена и която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се изпълни в указания срок (ако има такъв).
Понякога възникват случаи, в които мисията е с ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОК ПРИОРИТЕТ (например при аварии, природни бедствия или някакви други форсмажорни обстоятелства). При такива обстоятелства последното нещо, с което трябва да се съобразява лидера на групата, е КОДЕКСА НА ТРУДА. И точно тука си проличава МОРАЛА на служителите и НАГЛОСТА на отрепките сред тях. Например сградата на фирмата гори, но наглия служител си тръгва точно в края на работното време, позовавайки се на кодекса на труда. Или пък наглия служител те информира, че не е назначен за пожарникар, затова ще стои отстрани и ще гледа с ръце в добовете.
Не се смейте или не плачете - мога да ви цитирам конкретни случаи. Това е Българската действителност.
И тъй като всички хора са различни, може да се предполага, че някъде наистина има много кофти работодатели, които злоупотребяват с положението си, но това не е масово явление. Същото важи и за работниците - сред тях наистина има гадняри, злобари и наглеци, но това също не е масово срещано явление. Достатъчно е обаче да се сдобиеш само с един такъв, за да ти побелеят косите, преди да го уволниш (ако въобще успееш да го уволниш).
В момента имам конкретен случай с един служител, мързелив с една камара злуопотреби на работното място, включая и спане на компютъра, когато никой не го гледа (обаче камерите виждат). Та този човек е с предизвестие, но не знам от колко месеца вече не идва на работа и непрекъснато носи фалшиви болнични. И по всичко изглежда, че това ще продължава да го прави в следващите 100 години. Ха сега ми говорете за МОРАЛ, за съвестни работници и за лоши работодатели .... :)
В наше време законодателството е такова, че СИЛНАТА СТРАНА СА РАБОТНИЦИТЕ, а не работодателите. И ако някой трябва да се жалва от несправедливости в законодателството или във взаимоотношенията, то това са работодателите, а не работниците. Работодателите са подложени на терор, кражби, мързел, злоупотреби и всичко останало, а работниците (поне част от тях) не си изпълняват дори и най-елементарните ДОБРОВОЛНО ПОЕТИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ - да идват на работа навреме и трезви, и да работят съвестно това, което им каже прекия началник.
А наглоста на някои от тях няма край (вижте спорния постинг). Според него:
1. Работника трябва да идва на работа когато си поиска
2. Работника трябва да работи каквото си иска
3. Това, което работника го изработи, си е негова лична собственост, и има право да си го вземе в къщи
Представяте ли си докъде е стигнала наглоста на някои от най-активните спорещи в тази тема? Нарочно не казвам кои, защото ги уважавам, но те си знаят .......
Това с приятелството винаги ме е дразнело. Хвана се някъде на работа, шефа почва да ми се прави на приятел и да го раздава на лични, тип "ти си ми, като син". Може би това е наследство от социализъма или пък е обичайна черта по нашите ширини, не знам, но е непрофесионално. Работника и работодателя са СЪТРУДНИЦИ, за по- точна дума не мога да се сетя - трудят се заедно. Няма нужда да се харесват, да са приятели, да пият заедно, да имат сходни вкусове и т.н. - деловото, коректно отношение е предостатъчно, другото е излишно и по- скоро пречи. Но деликатния момент е, че са изключително рядкост работодателите, които да са достатъчно интелигентни, за да имат това разбиране - да го имат на практика, не само на приказки - и понеже им липсва, не могат да прозрат какво представлява едно такова отношение, пробват да компенсират опитвайки се да се правят на добри.
Например един от най- най- близките ми приятели е собственик на средноголяма фабрика - всъщност, като се замисля в какво икономическо блато се намираме в момента, може да се каже, че е от най- големите фабрики в България. Фактически е от малкото спасени заводи от миналото - за които разни специалисти все още ни обясняват и убеждават, колко неефективни били, какъв провал, че нищо не ставало от тези заводи и за това фалирали. Ми да дойдат да видят, бившо комунистическо предприятите, как работи на пълни обороти по баш западни стандарти - отопление навсякъде, изолации, хигиена, чистота, работно облекло, 13 заплата, екскурзии в чужбина, бонуси за разни празници, стриктно работно време, има бариера, стане ли 17 часа ти задължително трябва да си вън от тази бариера, прочее вътре има и мини зоопарк, с елени, сърни, пауни, фазани. Единствено столова нямат, но и никой не претендира за такава. Та - преди години така се случи, че я бях закъсал здраво и го попитах дали има някаква работа за мен. Вземе на една машина, обучиха ме за около месец и така - почнах. Ок - но аз си имам своите странности и това не бе работа за мен. Така, че не след дълго напуснах. Е и - нито във фабриката съм се ползвал с някакви протекции, нито съм имал някакви допълнителни бонуси спрямо другите, нито шефа т.е. моя приятел ми е искал доноси. Изобщо нищо - просто делово отношение. По време на работа няма приятели, има КОЛЕГИ - приятелството е извън работно време.
НО - работодателя в България не размишлява така. Той не ти е колега - той ти е началник, пък ти си му подчинен. Чист комунизъм. Местно производство. Което е основното предимство в мисленето на западняка - инак, не че сме по- глупави и неспособни от тях. Хората разбират от колегиалност, а ние тука - бившите роби, доколкото може да бъде бивш, един роб - като видим два лева на задника си и вече не може да се говори с нас: купуваме си някаква супер скъпа кола и почваме да обясняваме, колко е непсраведлива системата към нас, работодателите, пък работниците си гледат кефа ...... в 20 годишни таратайки, които по закон, следва да се спрат от движение.
Четох, четох - много верни неща казани. На 1200 чисти пари кадърните бягат, на 500 калпазаните стоят. Разлика голяма, не е за пренебрегване. Тия на 1200, освен своята заплата, изкарват парите и на тези с 500. Тази разлика я има и сред работодателите, те също са работници на своя фронт. Сложна работа, умни глави са я мислили, цели науки с това се занимават, че ние ли ще я разгадаем. Какво сега - да уволним тези с 500 и да направим другите на 2500? Ами тези уволнените какво ще ядат? И те деца имат. Веднага ще се спретне революция, от която всички, освен няколко вожда, ще загубят. Много от моите работници /по-платените/ ми се молят да уволня този или онзи, защото осъзнават, че го носят на гърба си, ама аз си пасувам, едно, че ми е жал, второ, че така или иначе, вероятно друг такъв ще дойде на неговото място. Трябва да се примирим, че сме създадени различни и тези, които могат, ще трябва да работят и за тези, които не могат или не искат. Така поне би трябвало да се разсъждава според мен. По-добре един поносим мързеливец на работа, където малко от малко нещо ще създава /нищо, че ще деморализира останалите/, отколкото да го храним безвъзмездно като безработен. Ще кажете - бизнеса да не е социална служба. Ако зависеше от мен - този елемент трябва да го има. Не говоря за безнадеждните случаи.
Четох, четох...много верни неща казани:bigsmile:-много ГЛУПОСТИ( НЕИСТИНИ..ЗАБЛУДИ) изказани. Няма да цитирам имена, но това, че даден човек има пари(по-коректното, е изкарал пари с акъла си)..НЕ ГО ПРАВИ ДОБЪР ЛИДЕР. Тази приказка: който плаща, той поръчва музиката( или той командва)..е ЕДНА ГОЛЯМА ЗАБЛУДА!!! Това да можеш да изкарваш пари и това да си ЛИДЕР...СА 2 РАЗЛИЧНИ НЕЩА..КОРЕННО РАЗЛИЧНИ!!!
В моята работа, се сблъсквам все по-често с такъв тип хора: До вчера е можел да изкарва пари Х, но вече не може, има проблем от това естество-от друго естество, НО В ОСНОВАТА..ПРОБЛЕМА СИ Е ТОЙ!!!. Работниците са"калпави", "не слушат","безотговорни са"...и т.н...ТОВА СА ...О П Р А В Д А Н И Я!!!
За да не бъда многословен, ще кажа: На крив комин, пушека му пречи.
Живи и Здрави!
Матеев, напиши петте най важни неща, които изискваш от работниците си! Виждам , че хвърляш доста енергия в тази тема, което иде да рече че е важна за теб!
Цялата тема запецна в един сравнително дребен елемент от ГЛОБАЛНАТА КАРТИНА, и се превърна в бойно поле на емоции. От темата става ясно само едно - повечето хора не я разбират тази глобална картина, в резултат на което едновременно заемат две коренно противоположни позиции:
1. Искат да ползват ЕВТИНИ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ
2. В същото време БОЙКОТИРАТ СЪЗДАВАНЕТО НА ТАКИВА ПРОДУКТИ
Накратко - РАБОТЯТ ПРОТИВ СВОЯ ЛИЧЕН ИНТЕРЕС, и дори не го осъзнават това.
Аз се опитах да ви кажа кое е най-важното, но то не можа да достигне до мозъка на много хора. Най-важното нещо в една СЛОЖНА МАШИНА е всички нейни части (в това число и хора, ако има такива) ДА РАБОТЯТ НАДЕЖДНО. Една поредена част може да спре работата НА ЦЯЛАТА МАШИНА. Това е и първопричината в различните държави икономиките да се развиват с различна скорост, а именно НАДЕЖДНОСТА НА ЧАСТИТЕ, които се използват в сложните машини, наречени ФИРМИ или ОРГАНИЗАЦИИ за производство на едно или друго нещо.
Когато една машина работи НАДЕЖДНО, тогава нейния конструктор или водач може да се концентрира в ИЗМИСЛЯНЕ на следващата машина. Така е например в Немската икономика. Когато обаче една машина работи НЕНАДЕЖДНО, тогава нейния водач или конструктор до шия е затънал в РЕМОНТИ и КРЪПКИ, и за нищо друго не му остава време. Освен това машината произвежда НЕКАЧЕСТВЕН ПРОДУКТ, цената на който е по-ниска, а това води до РАБОТА НА ЗАГУБА и често до фалит (БРАКУВАНЕ) на цялата машина. Това се случва в държавите с изостанали икономики, и причината са преди всичко НЕКАЧЕСТВЕНИТЕ МЕСТНИ ЧАСТИ, които са вложени в машината.
Истинският проблем или по скоро ЗНАНИЕТО за това как функционира всичко на този свят и как един бизнесмен (пчеларите също са такива) може да КОНСТРУИРА и СГЛОБИ НАДЕЖДНА РАБОТЕЩА МАШИНА (своя пчеларски бизнес), е на съвсем друго място, и взаимоотношенията между хората са само една дребна брънка от ЦЯЛОСТНАТА КАРТИНА.
Та аз всъщност исках да поговорим именно за цялостната картина и за това КАК ФУНКЦИОНИРА ВСИЧКО НА ТОЗИ СВЯТ и в частност КАК ДА КОНСТРУИРАМЕ И СГЛОБИМ СОБСТВЕНА БИЗНЕС МАШИНА, но за това явно ще трябва да отворя друга тема.
Тука само ще намекна, че най-важният проблем, и най-важното знание е за КОНТРОЛА НА СЛОЖНОСТА, а всичко останало са следствия на тази концепция.
В основата на всичко са МЕТОДИТЕ ЗА КОНТРОЛ НА СЛОЖНОСТА, и в това отношение отдавна има измислено перфектно решение, което се нарича ОБЕКТНО ОРИЕНТИРАНО МИСЛЕНЕ. Ако във форума има програмисти, те вече са запознати с ОБЕКТНО ОРИЕНТИРАНОТО ПРОГРАМИРАНЕ, което позволява да се пишат свръхсложни програмни продукти без програмистите да потънат до шия в милионите променливи, функции, параметри, екрани, взаимовръзки и т.н.
Не знам обаче колко хора въобще се досещат, че обектно ориентираното мислене, програмиране или конструиране стои в ОСНОВАТА НА ВСИЧКО, което се прави от природата, хората, обществата, фирмите и въобще всякакви други сложни организации с хиляди вътрешни параметри, детайли и взаимовръзки. Ако човек пренастрои мисленето си в тази насока, и започне да разсъждава обектно-ориентирано, то тогава пред него ще се отворят ВРАТИТЕ НА УСПЕХА. Това е така, защото веднага ще осъзнае кое в неговите мисли и действия е правилно, и кое го води само до батаци и до губене на безценно време, което може да се използва за развитие, а не за оправяне на каши и батаци.
Най-ценния ресурс на един човек е НЕГОВОТО ЛИЧНО ВРЕМЕ, а най-важната задача е как това време да се използва КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-ЕФЕКТИВНО. Ефективно използване имаме само тогава, когато ЛЕСНО СЕ КОНТРОЛИРА ГОЛЯМАТА СЛОЖНОСТ на живота и обкръжаващата ни действителност, а в основата на контрола на сложноста стои ОБЕКТНО-ОРИЕНТИРАНОТО МИСЛЕНЕ. За това ще говорим в новата тема, която мисля да я създам след малко.
А който мисли, че ще се почувства по-щастлив, когато оплюва "омразните" работодатели - нека да остане в тази тема и да продължи да си подобрява личното самочувствие ...... Може да го прави това цял живот и да си умре беден, но щастлив, че други са виновни за собствения му провал.
Който обаче иска да направи нещо повече в този живот, и мисли, че има волята да прави промени, каня го в новата тема.
Маттев,
За много от нещата си абсолютно прав!
Но проблема появил се в България с кадрите, със законите, с правилата и взаимоотношенията е преди всичко от държавата.
Държавата всячески се мъчи да ни обясни, че няма нужда от българи в тази държава и от работещи хора. На нея и трябват послушковци, ниско образовани и мързеливи гласоподаватели. Всички дошли на власт през последните 27 години са били на принципа, "След мен и потоп"!
Тя съвсем съзнателно изгони едни 2-3 милиона млади и работливи люде.
Та за колелата на твоята илюзорна машина, трудно ще намираш кадри. Няма да има, защото ни образУвание има, ни здравеопазване, да не говорим за такива "еротични" неща, като полиция, съд и законност в тази държава. НЯМА ПРАВИЛА НА ИГРАТА!
Не може да нямаш и ден трудов стаж, но да получаваш "социална пенсия". Не може да виси в бюрото по труда, с години, и да искаш тоя да ти работи, след като взема едни пари, без да работи и каквото може допълнително да си открадне и доизработи го прави! Не може да седи в къщи и да си чеше мъдурите и да прави деца, за което държавата му плаща и стимулира, да го прави! Не може 11-12 годишни деца, да раждат деца, да са тотално неграмотни и аутсайдери и да очакваш от тях да станат колела в машината ти! И това се стимулира пак от държавата.
В плановете на великите, България е определена да бъде, обслужваща на "големите" и транспортна артерия, по която да се движат ТЕ и да минават товарите им. Да осигуряваме проститутки, комплекси от бетон и обслужващ персонал, за ТЯХНАТА работническа и пенсионерска класа и да бъдем буфера между ТЯХ и неграмотниците и повредените чалми!
Та осъществяването на твоята "перфектна" машина е доста илюзорно и за мое и твое съжаление, както и на другите работодатели, ще трябва да се задоволяваме с "МАТРЯЛА" който имаме!
Другото е "Терминал две"!
Ето какво казва Иво Христов [Доцент] Българите не са едни и същи в края на 18ти век,не са едни и същи в началото на 20ти век,и са много различни от 120год. насам ! Никакви наследници на траки и т.н. Тук, https://www.youtube.com/watch?v=UGpEVpVc1WI ,той убяснява достатъчно ясно какво се случва с българщината и българската народопсихология ! Та какво е възпитанието на сегашните деца ! Аз постоянно се сблъсквам с дебили и гьонсуратлии! Става все по-трудно ,и все по-трудно да се намерят читави помощници ,щот е обидно да ги наричаме работници ! Бедни,но горди и със самочувствие,смешно е ,но да се смеем ,или да плачем ?
Нормално и съвсем закономерно, логично следствие, щом като ->
Та - примирявайте се. Не да е далеч времето, когато изобщо няма да се намират не само работници, ами и читави помощници. Да подхранваме хрантутниците, за сметка на гърбещите се - с такова мислене, само светло бъдеще ни чака ...... пък дали ще ни дочака?!
п.п. много точна забележка - след като за престъпника/ мързела, няма наказание, то жертвата/ работещия, трябва да си промени начина на мислене.
Ето го и светлото ни минало,не е отдавна ,но какви последици има ! http://bultimes.com/zhan-videnov-se-...-plana-ran-at/
“Главата ми да отсекат, пак ще викам: “Да живее България!“ – Николай Хайтов .
Голяма грешка.
Преди "Революцията" имаше хиперинфлация, която обезцени живота на хората до нулата. Тя не беше организирана нито от футболни агитки, нито от наркомани, а от престъпници, които източиха цялата банкова система в страната.
Ако искате го приемете този съвет от мен, но много внимавайте като четете подобни сайтове и информация защото там пише това което ти се иска да прочетеш много тънко изкривяват информацията или как е било в миналото, че почти не се усеща, но всъщност променят на 360 градуса реалността.
Във връзка с това порочно отклонение от темата: аз, като не я разбирам "широката руска душа", както и " демократичната американска душа" вследствие на това просто не чета такива сайтове и готово. Аман от "не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря".
Пишете каквото искате. Аз историята я знам, защото я изживях. Може тези до 30 години да не разбират, какво става но мен не могат да излъжат. Баба ми тъй казваше " И от акъла си да се не делиш! "
България се управлява от престъпници /бели якички без лица/, които владеят всичко, телевизия, радио, политици, икономика... те могат да накарат /насочват / масите в угодната за тях посока, да манипулират това го владеят до най висша степен. Ето един пример Защо правителството подаде оставка ? За да не носи отговорност за милярдите , които взе. Най лесно е да се каже ето избрахте другите и те откраднаха.
Питам аз, можете ли да назовете престъпниците по именно. Не можете, защото те нямат лица ето това висш пилотаж. Можем ли да променим нещо, НЕ, няма кой да го направи вече. И това е висш пилотаж!
Въпреки , че сме република ние сме роби в собствената си държава а конституцията чели ли сте я http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/521957377 прочетете я буква по буква и си задавайте въпросите, защото тя е основополагаща за една, демократична държава. Четете и учете децата си , не ги оставяйте да станат овце , защото това също е от висшия пилотаж. Когато през 89 отвориха кошарата 80 % в нея бяха овце 10 % информирани заминаха в чужбина изгонени от 10% приватизиращи активи.
А относно отношенията работник- работодател.
Уважавате себе си за да ви уважават другите. За тези , който не разбират това ще кажа "При НАЧАЛНИКА с наколенки не се влиза а с достойнство". Работете по такъв начин, за да можете да влезете с достойнство, не наведен. Ако НАЧАЛНИКА е мъдър, той ще оцени това, ако е лайно, ще се опитва да ви насилва. Избора е и на двете страни. За повечето новобогаташи, синове на ........ изпратени след 89 да учат на запад и завърнали се да управляват на тати приватизираните активи от демокрацията. Веднага ще ги познаете . Там мъдрост не търсете, а по голяма тояга, защото тез хора чужд хляб не са яли.
Мммм, много добре казано. Та тъй наречената народопсихология някои хора я владеят до най - голямата подробност. И точно такива хора се ползват от горестоящите за да управляват самолета с такъв висш пилотаж. Те им казват при дадени условия накъде ще тръгне народа и каква ще е неговата реакция. Ако има реакция изчакват или изменят малко правилата, ако няма - действат. /винетки, глоби, цени на горива и ....../. Да ти писне.
Много точен и верен постинг. Да, така е - висшите властимащи са ЕКСПЕРТИ В УПРАВЛЕНИЕ НА ПОВЕДЕНИЕТО НА ТЪЛПИТЕ. Има си специална наука за ПСИХОЛОГИЯТА НА ТЪЛПИТЕ и властимащите я владеят до съвършенство.
Вижте този линк: https://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%9F...B8%D1%82%D0%B5
Цитирам различни твърдения от този линк:
Цивилизациите са били създавани и ръководени досега от една малка интелектуална аристокрация и никога от тълпите. Силата на последните им стига само да рушат. Вземат ли връх, стига се до безредие.
Тълпите натрупват не интелигентност, а посредственост.
В действителност обаче господарите на света, създателите на религии или на империи, апостолите на всички вери, известните държавници и, на по-скромно равнище, водачите на малки човешки обединения, винаги са били неволни психолози, надарени с инстинктивно познание на душата на тълпите, познание, често пъти много точно.
Щом определен брой живи същества се съберат на едно място независимо дали става дума за стадо животни или за човешка тълпа, те инстинктивно се поставят под властта на някакъв ръководител, т.е. водач.
Тълпата е стадо, което не би могло да мине без господар.
Ако всъщност се зачетете в изводите, написани в този линк, ще осъзнаете колко слаби сме в действителност като народ или в частност като пчеларска общност, и колко силно е МЗХ дори и в лицето на един единствен господар (властимащ), който може да ни направи смешни и да ни разиграва когато си поиска колкото си поиска.
Четете ред по ред, твърдение по твърдение, и ще осъзнаете колко вярно е всичко това, и как в съвременната действителност отново се случва това, което автора го е описал още преди 120 години.
Обществено-икономическите строеве се сменят и ще продължават да се сменят, но методите за контрол на властимащите над техните народи (тълпи) си остават едни и същи. И продължават да работят със същата ефективност, с която са работили през цялата човешка история. Четейки всичко това си мисля, че ние всъщност сме обречени.
Надали и тези скрити лидери са очаквали да попаднат в такъв капан, като са взели решението да водят човечеството по този път.
Колкото и добре да живеят, все пак са обвързани със масите и ако не те , то децата им или близките им ще изпитват последствията на решенията им. Мисля, че цялото човечество, барабар със всички лидери е подведено и излъгано. Но с тези мисли, вече нещата опират до Бог и райската градина.
Нещата са абсолютно закономерни! Йерархичните структури са както в основата на обществата. така и в структурата на живата и неживата природа.
В противен случай не би съществувала никаква цивилизация. Надявам се Матеев като стигне до теорията на хаоса да ви го обясни нагледно. Пирамидата не може да стои стабилно на върха си!
В 21 век. Във века на високите технологии и развитите комуникации да се говори за тълпи!? За „психология на тълпите” и „управление на поведението на тълпите” е смешно. Дори тълпата на Бисер Миланов –Лекето, Петното или Лайното, не се подчинява на подобни теории, а се продават с-у пари / пазарна икономика /.
Друг е въпроса, че когато гореспоменатата тълпа всява смут от едната старана на гражданския протест, полицията бие и арестува студенти, и ученици, от другата страна.
Дали полицаите в случая са тълпа? Не, те само са изпълнители.
Дали хората са слепи? Само глупак може да си го помисли.
Друг е въпроса, че мафията е нагла.
Е, Михаил Миков още си носи последствията за това. Кой от битите и техните близки, и приятели ще гласуват за него? Защо ли той не се кандидатира за президент?
Ако подобни теории бяха в сила, защо властимащите искат задължително гласуване?
Изборите са манипулирани още с „прерайонирането”. Нещата така са „прерайонирани”, че за когото и да гласуват хората, избора е направен предварително. Така, че манипулацията: „Гласувай независимо за кого, важно е да направиш своя избор”, при мен не върви – след 1996г. аз не гласувам. А щом се иска задължително гласуване, значи проблема не е само при мен.
Къде е тълпата?
Когато руснаците нахлуват в Украйна, украинците не воюват. „От къде на къде ще защитават имуществото на олигарсите” По спомен цитирам Божидар Димитров. / Веднага му беше отнета думата /.
Обречени на прогрес, или на самоунищожение? Защото, ако е на прогрес, както досега изглежда, лошо няма. Както е тръгнало, засега има 4 алтернативи или комбинации от тях:
- Ядрена война и край на цивилизацията
- Поява на изкуствен интелект и пълна неизвестност на последствията
- Разселване на човечеството към космоса
- Природен или космически катаклизъм от планетарен мащаб и отново край на цивилизацията
Настоящето положение е силно неравновесно и ще се тръгне нанякъде, някои даже може и вече да знаят накъде, ние обаче не сме от тях. Затова се занимаваме с отношенията началник - работник, които, заради естеството на човешката природа, няма начин да бъдат по принцип променени, независимо от лустрото, с което може да бъдат покрити в някои общества.
Не, че не се подчинява, ами изобщо и не ги знае. Те щото много й разбирали на психологията, заради това боравят чрез танкове и насилие, а като отвориш историческите книги, където и да погледнеш, четеш за системи и режими на управление, които просто са различни форми на диктаторския режим - егати психологията .... нали .... а си объркал на някой тежък сметките, а си изчезнал безследно: висшия пилотаж .... на цивилизацията ...... базиран вероятно на трудовете на Юнг.
п.п. разбира се - ако ги изправим пред един професор по психология, да ги изпита и съответно им напише двойките, да знаете, че това е номер: те просто ще се преструват, че нищо не знаят.
п.п.2 не се залъгвайте - тези горе са невероятни идиоти и тъкмо това им помага с лекота, да са толкова безскрупулни и безсъвестни. Онова, от което разбират и, което движат не е психиката на хората - а престъпността.
А ето го един мечтан работодател ! Познат на много от нас ;)
https://www.vbox7.com/play:96028e8280