Това време няма да се оправя, май ще има слагам пак питки.
До неделя студ после няколко хубави дни и пак застудяване :(
Преглед за печат
Това време няма да се оправя, май ще има слагам пак питки.
До неделя студ после няколко хубави дни и пак застудяване :(
Днес имаше хубаво облитане, след няколко дни студ най на края хубав ден.
Имаше някой пчели(20тина)някаде падаха на земята и умираха, предполагам от старост.
При мен много дървета цъфнаха, днес пчелите яко натискат на работа прибират се с дебели крачета :)
И при нас цъфнаха джаникте вече, но в продължение на няколко дни наоколо кръжат селскостопански самолети и пръскат пшеницата наоколо, едва вчера ми дадоха някакво предупредително писмо в което и датите за третиране не бяха верни, дано всичко се размине благополучно, а уж в ЕС било забранено пръскането със самолети ....
у наше село пък, минавайки пътьом през него, около 18:30 видех самолет....свърших си работа и на тръгване, спрех у кооперацията и питах пазача, откога фъркат гадовете. Оня ми каза, че шефката на кооперацията цела седмица е предупреждавала по точката (?!?!?)че ще се пръска в 3 поредни дни след 17:00h....от което си извадих извода, че таа гад верно е добарала евтини препарати, ма от страх да не стане беля и да я изловат или при умрели пчели, да й запалят посевите, се презастрахова поне малко wink; ....тааа, да ви кажем, че в устен разговор заплахата за горене на отровен кошер по декар върши работа.....ма не щото аз имам много кошери, а защото оная нема противопожарна разделителна линия на секи декар ;)
И при мен цял ден летят селскостопански самолети :(
Валсамин, Импакт 25СК, Фюри 10ЕК, Фокстрот 69ЕВ, Хемтрибе 75ВГ това са препаратите с които се третира съгласно писмото което са ми пратили, ако някои знае какви са нека пише, лично на мен не ми говорят нищо blush; Третира се срещу брашнеста мана и едногодишни плевели.
ето какво пише за фюри 10 http://sortovisemena-bg.com/units/%D.....html?u=93960
Днес ме уведомиха, че ще третират пшеницата с хербициди - "Дерби" и "Танго". Пръскането ще се извърши с хеликоптер от 11.00 до 17.00 в петък. Не знам имат ли някакво действие върху пчелите и има ли някаква опасност.
А около теб има ли рапица в цъфтеж? Ако има, вероятно ще я пръскат нея. Тъй като нямат право да пръскат насаждения по време на цъфтеж, арендаторите обявяват пръскане на пшеница. Преди 2 години при мен имаше рапица и направиха точно така. Обявиха пръскане на пшеница, а в действителност планираха пръскане на рапица по време на цъфтеж. Аз подадох жалба в областната служба за растителна защита, в дена за пръскане заваля дъжд и пръскането не се състоя. А ако действително пръскат пшеница (нецъфтяща култура) с хербициди ( препарати за борба с плевели), не би трябвало да има проблеми с пчелите. Като мине пръскането, пиши какво са пръскали и какви са последиците. При мен са посяли рапица и се безпокоя от предстоящите пръскания.Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
Няма рапица и наистина ще пръскат пшеница с посочените хербициди. Приятели пчелари ме успокояват, че е безопасно. Досега са пръскали само с наземна техника, но сега не могат да влязат с нея в нивите, кално е и затова пръскането ще бъде с хеликоптер.
Удави ни токова дъжд :)
Не знам какво паша има в момента, но има много добър градеж. Днес и сложих нови пити за градене, предната за 3-4 дни беше готова а това са отовдки на 5 пити.
Блазя ви. При мен от месеци не е капнало. Пчелите ги отровиха два пъти и вместо да чакам да събират, давам. градежа е благодарение на подхранването. Мед грам нямат.
Да, храня ги постоянно има да градя много пити.
При нас валя, но пръскането със самолета в края на април си каза думата - силните тогава кошери все едно са се роили, а средните станаха силни, а акацията си прецъфтя непразно (поне за мен) .....Цитат:
Първоначално публикувано от Димитър Бонев
Два пъти пръсканията ми отнемаха всичката летяща пчела. Лишиха ме от плануваните отводки и първия мед.
Същата работа ми се случи бях останал без летяща пчела. Хубаво че липата закъсня и с цената на доста сироп пчелите се възстановиха...Лошото е че всичко си оставя за наша сметка. Сега остава и да падне малко дъждец и да изгрее светлина и на нашата улица...
И аз загубих двете си семейства след пръскане с самолет, те така и така си бяха слаби, но ден след пръскането не видях пчела да излиза от кошерите.
Обединих ги, но и сега са половин пита пчела, няколко пъти се канех да го убия, но нали съм новобранец и като ида при него ми е жал.
Вчера си купих 8 пчелни семейства, кошерите са много силни, но сандъците са стари.
Аз ги взех заради пчелите за това не гледах сандъците а и цената беше много добра.
Това добре, ама дойде проблема с превозването, такава мъка не съм брал.
Бяха в задния двор, по една тясна пътека и едни високи стапала, дъната бяха почти разпаднали се пчели излизат от всякъде, двама човека ни изядоха целите въпреки, че бяхме се облекли като ескимоси :)
Хубавото е, че всичко останало мина добре, и започвам работа по новите ми кошери да ги прехвърлям, че тези не бяха по план.
При моите пчели, с.Джурово рапицата и акацията се застъпиха. Извадих късмет с пръсканията на рапицата. При първото предцъфтежно пръскане, рапицата бе цъфнала частично и освен това, в нивите с рапица цъфтяха някакви плевели,вероятно мъртва коприва. Имаше известно количество загинали пчели. Местните пчелари се оказаха много борбени и непримирими - викаха полиция и подадоха жалба на прокурор. Благодарение на това, следващото пръскане бе следцъфтежно. Пчелите толкова се засилиха, че не мога да смогна да вадя меда. Докато извадя меда от всичките кошери, в някои кошери вече има отново мед за вадене. От както гледам пчели, толкова добро начало на годината не съм имал.
Дано всяка година е така!
valaz, промени ли си мнението за рапицата ?
И при мен е много добре за 15 дни отводките от 5 пити вече са на 7, новите пити който ги сложих да градят изградили и заредили с пило целите почти без пропуск, красота:)
През ден ги храня де.
Слънчогледа цъфна, в нашия край е много силен, пожелавам богата реколта на всички.
Дано има дъжд тези дни.
Положението е такова, че ни върнаха с няколко седмици назад. Вчера си отворих кошерите и... не можах да ги позная. Много голяма част от летящата пчела я няма!!! Само преди 10-ина дни "преливаха" от пчела, а сега са жалка картинка. Вероятно е пръскано с нещо по гората или слъчогледа които започна.
Положението е такова в нашия край от 2 месеца.Въпреки многото пило кошерите не могат да се напълнят с пчела.Каквото и да е явно се предвижва и към вас.Че годината е загубена е най-малкото,притеснява ме дали ще има пчела за зазимяването и дали напролет ще има живи семейства.Проблема е много сериозен.
При мен така беше за акацията след пръскането на пшеницата около 20 април - силните кошери все едно се бяха роили...Цитат:
Първоначално публикувано от zayo
Преди 4-5 дни забелязах няколко цистерни за пръскане да се движат, помислих че ги прибират в двора.
Но днес като отидох на пчелина видях доста умрели пчели пред кошерите.
В 2 положението е трагично в магазина няма нито една пчела в останалите са по малко загубите.
Какво може да са пръскали?
При мен са 3ма арендатори и знам ли кой какво прави.
Още на 2 кошера умряха летящите пчели.
Вчера като отидох на пчелина видях още един с подмор и към 10.30 започнаха да умират пред още един.
Пред него започнаха да се гърчат и от вътре масово да изнасят умиращи това продължи 1 час някъде и около 1000 - 2000 пчели имаше умряли.
Пред другите кошери нямаше нито една умряла пчела, обиколих арендаторите и земята никой не пръска.
Съмнява ме някой комшия дали не слага някаква отрова с захар и вода!
Някой случвало ли му се е подобно нещо.
Няма нектар в природата, няма мед в кошерите, стават нападения....Забрави за пръскането, в нападението е ключа
Владо,не познавам детайлно пашата около Берковица и Монтана,но немисля,че природата е виновна.По скоро си мисля,че летящите имат някакво увреждане причинено от пръсканията,затова да не могат да събират нектар.Направи ми впечатление,че навсякъде в царевичните ниви и около тях се белее-изсъхваща трева от пръскане.Мисля,че след смяната(отпадането) на увредените пчели нещата ще се оправят.
Какви нападения, при мен нектар в момента колкото искаш.
Пострадаха ми 3те най-силни кошера и една отводка на 16 пити.
Стоя и го гледам всичко си е нормално по едно време пчелите спират за работят и изнасят умрели пчели от вътре, това продължава 1 час някъде и около 1000-2000 пчели умират, повечето са още живи, но са неадекватни.
Тези 2та който минаха през това преди 1 седмица в момента няма и помен от това магазините са отново пълни и работят на 100% а на отводката и боднах още 4 пити да гради че е изпълнила всичко.
Някой пръска, предполагам бостани.
Ако е за пръскане, то всички семейства ще са така, не само твой а във целия район около теб.Не може 1 да е натровено а друго 50 да не са.....
п.п. провери си поилката и източника на вода
То това започна след като ми пресъхна поилаката, преди седмица накъде ми изникана ангажимент и 4 дни не ходих а знаех че още на 2рия е свършила водата, но нямаше как.
Не е ли голяма бройката 1000 пчели да ходят за вода?
Това ме учуди и мен ако пръскат как така от 20 кошера само по 1 е потърпевш.
Говорих с доста хора, всеки дава някакво предположение но не знае със сигурност.
Когато има нектар вода не им трябва те си набавят нужната от него. Така че и да не ти беше пресъхнала поилката една пчела нямаше да има на водата. Поне при мен е така
Преди седмица нямаше нектар, сега почна слънчогледа.
Това не го знаех и вчера се чудех защо поилката е почти празна от към пчели :)
С тези превалявания слънчогледа отделя доста нектар, преди няколко дни сложих на отводките по 4 рамки да градят не стига че ги изградили ама и пълни с мед сега и сложих по още 6.
Направи ми впечатление че на 2ри корпус градят перфектни пити.
От 7 кошера и 13 отводки изградих 200 пити и съм приготвил още 50 за тази година.
Друго имах предвид с поилката. Съмнява те за натравяне а не е пръскано....Провери да не е напръскана поилката
Тя поилката е на 5 метра от пчелина ако е напръскана няма как да пострада само по 1 а и аз сменям водата 2 пъти на седмица.
Намерили са някъде нещо, хубавото е че са силни кошери и се възстановиха за дни, сега работят усилено на слънчогледа.
Ако пак се повтори ще занеса за изследване и ще обиколя комшиите.
Какво е положението колеги?Приключи ли навсякаде слънчогледа?Аз съм от Ломско и до мен все още остана един блок който цъфна преди 3-4 дена добре че,бе слънчогледа защото преди него магазините потропваха празни.Но той се отчете подобаващо.
При мен вече преминава слънчогледа остават 2-3 дни някъде, но в съседното село сега започва да цъфти, за съжаление е на малко повече от 5км.
При мене има слънчоглед който тепърва почва да цъфти, но в тия жеги и без капка дъжд не се надявам пчелите да донесат нещо от него, каквото съм извадил до сега това ще е, за жалост не е много....
Гадна работа погледнах 10 дневната прогноза за времето за нашия район.Само слънце и горещо време!Дано нектара не спре изцяло.А само преди две седмици при някой по-силни кошери пълнеше и запечатваше магазина за 5-6 дена!
Там където още цъфти слънчоглед би трябвало да пусне по още някой кг. нектар. Все пак за него пишат ,че: " Слънчогледът се характеризира с мощна коренова система, състояща се от главен корен и многобройни странични разклонения. Главният корен е вретеновиден, добре развит, проникващ на дълбочина 3–4 m. Макар, че основната маса корени е разположена на дълбочина до 50 cm, слънчогледът усвоява влага и хранителни вещества от дълбоките почвени слоеве"
Так е, слънчогледа развива много мощна коренова система. То за това е един от най-лошите предшественици за другите култури. Но за нектаропоток трябва и въздушна влага.
При мен, от две седмици цъфтят малините и ливади. Пчелите събират здравата. Може би към 10 август ще вадя мед, и ще подготвям за зазимяване.
Аз се чудя кога да свалям магазините, така или иначе май няма да запечатат.
Преди седмица извадих малко мед от първите 2 корпуса защото бяха задръстени майките, днес гледам магазините не стига че не са запечатани, ами и свалили част от меда в долните корпуси.
В магазините имам около 30кг.-40кг. толкова ще ми трябва за подхранване пролетта.
Въпроса ми е ако не е узрял хубаво, дали ще става за подхранване или ще се прокисне.
При тия жеги няма как да не узрее, дори и да не го запечатат.
Какво ще ме посъветваш към 10ти август да махам ли магазините?
Защо се обвързаваш с дати ? Сваляй магазините когато пашата в твоя район свърши, дори и меда да не е запечатан, щом не капе при тръскане на питата значи е готов за вадене.
Има още един блок слънчоглед който не е прецъфтял, след това ще е.
Днес слагах на едни отводки магазини с центрофугирани пити хем да ги почистят, хем да се ситмулират и забелязах че поставените на 27 юли основи за градеж са изградени,а някой даже и повече от половината осеменени. Тия дни ще ги пробвам с още по една основа, наблизо има 200-300 декара късен слънчоглед .....
Да се похваля, продадох първия си мед 10 буркана по 7 лева:)
Поздравления!Следващите и по-скъпо!
Браво колега!Аз съм доволен че,засега продадох 2 тенекии на по 5 лева,и 15 буркана винтови по 6 лева на едни софиянци.Това е положението .Изнаса не изнаса пазара това диктува!Прекупвачите засега повече от 4 и 20 на едро не дават.
Aз нямам много мед за продаване и за това на 7 лева който иска.
Тази година не мислех да продавам, но излезнаха 30-40 кг. мед повече от предвиденото и да видя малко възвращаемост за работата и разходите ми цяла година.
Чесно да ти кажа бих го дал и на бабичките от село на 5 лева само да не го дам да прекупвачи който лежат на нашият гръб!
Не съм убеден, че прекупвачите лежат на нашия гръб. По-скоро е точно обратното.
В цялата верига от производителя до крайния потребител трябва да се извършат определен брой дейности от различни хора (фирми) и всяка една от тях се опитва да си направи бизнеса си печеливш. Пазарната икономика обаче има свойството да се саморегулира, което означава, че едновременно са изпълнени две условия:
1. Фирмите не трябва да работят на загуба, защото фалират
2. Фирмите НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ С ОГРОМНА ПЕЧАЛБА, защото моментално се появяват хиляди конкуренти, които смъкват цената
Следователно в една нормална пазарна ситуация всяка една фирма по веригата от нулата до крайния клиент обикновенно е ИЗЦЕДЕНА НА МАКСИМУМ и трудно си докарва печалба, по-голяма от 10%. Вероятно е така и с прекупвачите. Просто ние не им знаем какви са действителните разходи и затова си мислим, че си счупват краката да печелят.
Истината е, че ние въобще не знаем какви са разходите на фирмите, които са по веригата след нас, и които доставят меда на крайния клиент. Гледаме крайните цени в магазина и си казваме "Леле колко много печели някой след нас". Така ли е обаче в действителност?
По скоро не .............
Пазарната икономика НЯМА ДА ГО ДОПУСНЕ !!!
Ако наистина след нас има някакво много печелившо звено, пазарната икономика много бързо ще го вкара в нормалните релси на 10%-ната печалба.
Матеев-Така е по учебник и на запад от Калотина.Според мен в нашата мила родина тези правила не важат.Нов съм в пчеларството и все още нямам поглед на всичките неща как действат .Но много силно се съмнявам че,се различават от другите области в живота на БГ.Където всеки е човек на някой,конкуренция не се допуска никаква,и имай късмета да се пробваш, ще те размажат по всякакъв начин за да те откажат.Матеев-много съм изненадан на твоите думи че,ние по скоро лежим на гърба на прекупвачите.......
Грешно си ме разбрал. Ние не лежим на техния гръб, но и те не лежат на нашия. Ако нямаше печалба за тях, нямаше да има прекупвачи и за нас щеше да стане още по-лошо. Та от тази гледна точка прекупвачите са полезни за нас. Без тях сме заникъде и ще фалираме всички. Това исках да кажа.
Друг е въпроса дали печелят много или едвам свързват двата края. За разлика от нас те нямат никакъв избор. Отдолу ги притискаме ние, искайки високи изкупни цени, а отгоре ги притиска международната цена на меда. Някъде по средата те трябва да се включат, да си покрият разходите и дори и да им остане някаква печалба. Не им знам какви са им точно разходите, но направих някакво проучване с цел дали и на мене ще ми излезе сметката, ако се захвана с прекупвачество. И да ви кажа честно, ужасих се от разходите. Ето накратко:
1. Поради големия обем на оборота прекупваческите фирми трябва да са на светло. Тоест трябва да си плащат ДДС-то, данък печалба, официални заплати и осигуровки на персонала и т.н. Само от тука идват едни 30-35% надценка на меда, като парите ги взема държавата, а не прекупвачите.
2. Трябва да поддържат транспортни средства и персонал към тях. При 1 тон минимална изкупна партида и 200 километра среден курс, това прави разход от 200 лева за мед, струващ 4000 лв. Тоест разходите са още 7-8% само за да се докара меда до базата.
3. Трябва да има база с голяма складова площ, за да може да поеме поне 100-200 тона мед на тенекии и още 100-200 тона мед на качета. Това са складове за 400-500 тона мед, което означава че са на площ поне 500-600 кв.м. Добави и производствените помещения и всичко останало и стават поне 1000 кв. метра база, която като инвестиция струва около 400 000 лева. За да се изплати за 10 години, трябва да се вкарва в цената на меда поне по 40 000 лева на година (за мед на стойност 2 милиона лева). Тоест ето още 2-3% надценка само за базата.
4. Трябва да има машини и съоръжения на стойност поне още толкова - за затопляне на меда от тенекиите, за хомогенизиране, помпи, бъркачки, разфасовъчни машини и т.н. - Ето още няколко % надценка.
5. Персонал - работници, мениджъри, докери, мотокаристи, лаборанти, ОТК, счетоводство, доставка, пласмент, складажии - поне едно 20-30 човека с обща годишна заплата поне 200-300 хиляди лева. Това са още поне 10-15% надценка.
6. Такова едно производство в хранителната сфера е жестоко контролирано от държавата. Има хиляди изисквания, които за да се спазват, трябва да се хвърлят една камара ненужни средства. Няколко процента се добавят и по това перо.
7. Самият транспорт до Европа е доста скъп - 20 тона мед с цена около 80000 лева се транспортира за 3 000 EUR. Ето още 7-8% към разходите.
8. Цената на парите - Дали се ползва кредит или не - парите винаги си имат цена и тя е някъде от порядъка на 10% на година.
Има и още много, но и това е достатъчно, за да се види, че дори и да се удвоява цената при прекупвачите, тяхната действителна печалба едва ли надхвърля 10-15%.
А ако седна да напиша още един постинг за разходите по разфасоване на меда с всичките му необходими бази, машини, съоръжения, персонал и т.н. - вероятно цената ще се удвои още един път.
И най-накрая ако пък взема да ви говоря за разходите по вкарването на някой артикул в международна верига за търговия на дребно, сигурно ще има още едно удвояване на цената. И в цялата тази последователност от хора и фирми, занимаващи се с мед, е напълно възможно цената на меда да се увеличи 5 или 10 пъти и въпреки това никой по веригата да не печели повече от 10-15%.
Та във връзка с това искам да кажа, че е глупаво да сравняваме нашата изкупна цена на меда с окончателната продажна цена в някой магазин или верига. Между двете понятия има светлинни години разлика. Между двете цени има огромно количество допълнителен труд, допълнителни разходи, данъци и такси, както и огромни по обем инвестиции, които трябва да бъдат изплатени.
Когато някой пчелар сравни собствената си изкупна цена с продажната цена в някоя европейска държава, все едно той казва "От цялата верига работя и се потя само аз, а всичко друго след мене се получава с магическа пръчица". Да, ама не. Истината е точно обратната - първичното производство почти по всички видове артикули по света е само 10 или 20% от разходите и от свършената работа. За да стигне обаче продукта до крайния клиент някъде някой добавя още 5 или 10 пъти повече разходи и труд.
От написаното до момента става ясно, че висока изкупна цена е възможна само ако се продава малко количество мед на приятели и познати, тъй като по този начин се прескача цялата верига от звена, описани по-горе. Но това важи само за пчелари с 5-10 или 20 кошера. За по-едрите пчелари с по-много кошери прекупвачите се явяват ЕДНА НЕОБХОДИМОСТ, която не може да бъде избегната. А изкупната цена от 4.20 е НОРМАЛНА ЦЕНА, защото е формирана ОТ ПАЗАРА, а не от прищевките на един или друг човек.
Още нещо - дори и някой да успее да продаде буркан мед за 8 или 9 лева, замислял ли се е колко е действителната му печалба от тази продажба? Ами ако се окаже, че пак е само 10 или 20%? Нали този буркан трябва да се купи, трябва да се напълни, трябва да се намери купувач и после трябва да му се занесе. Сметнали ли сте си минутите, които губите за всичко това? Сметнали ли сте си транспорта, телефонните разходи и т.н.?
По-скоро не - нищо не сте сметнали, а в действителност вие лично сте изпълнявали операциите снабдяване, производство, маркетинг, пласмент, транспорт, труд по тези дейности, разходи за материали, суровини и т.н и т.н. Дълбоко съм убеден, че дори и тези от вас, които се гордеят с голяма продажна цена, всъщност нямат голяма печалба. Имат само заплащане на допълнителния труд, който са вложили, НО ТОВА НЕ Е ПЕЧАЛБА.
Всичко това важи и за цената на восъка - едно е да продаваш набързо стопен и непречистен восък в смешни количества, друго е да подготвиш партиди от по един тон или повече, пречистен идеално, пакетиран идеално и т.н. Между двата вида восък също има много допълнителен труд, транспорт, машини, съоръжения, енергия, помещения, данъци, такси и т.н. При това положение е нереално един пчелар да иска висока цена за собствения си восък само защото е чул, че някъде в Европа бил вървял по 10 лева. Ами да го докара до Европейски вид в Европейски количества с Европейско пакетиране и Европейски сертификати и да го транспортира с Европейски транспорт и да си плати всички данъци и такси и осигуровки и тогава, И САМО ТОГАВА, може би ще получи 10 лева на килограм. Ако не - ами да го продава за 5-6 лева и да се радва, че някъде някой друг свършва останалата мръсна работа и плаща данъци на държавата.
Не искам да възприемате последните 2-3 постинга като критики към всички пчелари. Написах ги заради друго - редно е всеки един пчелар да осъзнае как в действителност работи пазарната икономика и какво се случва с неговите продукти след като ги произведе и продаде. И да не си мисли, че света започва и свършва с него, и че той е единствения, който върши най-много работа в целия свят, а всички други след него благоденствуват на неговия гръб. Това е много грешно разбиране и аз се учудвам, че има хора, които наистина си го мислят това и дори сами си вярват.
ПС: Всичко написано по-горе е само мое лично мнение, базирано на собствените ми разбирания как функционира света, в който живеем. Не твърдя, че моето виждане е абсолютно вярно, така че не ме критикувайте за каквото и да било. Всеки си има право на собствено мнение, както и всеки си има право да търси каквато си иска цена за собствените си продукти. Не е редно обаче да търси вината в някой друг за собствените си проблеми, неудачи и грешни решения или действия.
Не може да не ти се признае че,си навътре в нещата.И така изложени нещата изглеждат по различно.Хубаво че,НЕ си изкарвам хляба с пчеларство и не съм зависим от изкупните цени.Но ако някой ден се захвана сериозно с цел и печалба и имам сериозни количества мед.Първото нещо което ще се захвана е да си намеря пазари и да избегна прекупвачите по веригата или поне тези на по-ниско ниво.Защото да чета по форуми и сайтове че"имам 3 тона мед давам го по 4 лева"е обида за самия пчелар който го е произвел.И все си мисля че,това са провокации от някой хора и вид игри за сваляне и натиск надолу на изкупните цени на меда.
Цитат:
...Имат само заплащане на допълнителния труд, който са вложили, НО ТОВА НЕ Е ПЕЧАЛБА...
С голям интерес прочетох вашите мнения. В Кузбас (Росия/Сибир) пчеларите имат същия "проблеми", с пазарна икономика. Цени на мед/восък, конкуренция от Китай (той много близо!!!)Те не искат да произвеждат боклук и да го продава на цена от боклук ("защото - пазарната икономика диктува")Цитат:
Не твърдя, че моето виждане е абсолютно вярно...
И търсят други начини да се конкурират, освен внасеня на своя пазар "безпаричен магесен воск" от Китай. :-) Къде е най-важното е - ефективни промишлени технологии, които позволяват на обикновен пчелар да произвеждат повече мед. (без участието на персонала и без влошаване на качеството на продукта !!!)
Хората искат да имат САМО ЕДИН СЕМЕЕН БИЗНЕС и да спечелят добри пари.
И печелят - без един гладен куп персонал около себе си. Какво се чудя - когато се нахраниш всички тях, тогава всеки добър продукт ще се превърне в боклук. ("защото - пазарната икономика диктува") :-)
Един от прекупвачите който ми купува меда на едро, зарежда с буркани част от сергиите на Софийските кооперативни пазари, по негови думи има пазар за около 600 буркана на месец, което прави около 7 тона на година, без да е видял пчела на живо през живота си. Много пъти ми е идвало на ум да се напъна и да го прескоча във веригата (не казвам да го изместя, за всички има място под Слънцето), но ми се вижда че работата е свързана с много хамалогия - първо разработка на пазарите, второ снабдяване с буркани, капачки, етикети, купажиране на меда (търговците искали да бъде по тъмен) + това да бъде винаги в течно състояние, два пъти в месеца зареждане на пазарите със свързаните с това транспортни разходи и като капак на всичко оставяне на част от приготвените за продажба буркани на консигнация (да не ги разкарва само на горе на долу) и всичко това за чиста печалба от 1.20 до 1.30 лв на буркан, става но да прекупувам само меда, а не и да го произвеждам. Другия вариант е аз да изляза от производството и да се занимавам само с пласмента, а да сложа друг човек на моето място срещу заплащане и тогава печалбата ми ще спадне може би до 0.40 - 0.50 лв. на буркан (килограм) + горепосочените разправии, така че май ще ми е по изгодно да наблегна повече на количеството (поне ще ми остане удоволствието от зимната почивка) ???
Приключи реколтата за тази година при мен.
От днес започнах стимулиращо подхранване с рядък сироп 2:1.
Мисля да направя 15 хранения през ден, оставил съм и достатачно мед и се чудя дали да не го разреждам 3:1 само продължи да снася майката.
И аз свалих и извъртях последните магазини днес, след два - три дни махам поставените за "почистване" пити и почвам прегледите. Иначе отводките цяло лято ги храня със сироп 300 - 400 мл два пъти седмично 3 към 1(вода и заха) и сега са супер.
Сходно е положението и при мен.В неделя ще извъртя последните еденични магазини рамки и веднага започвам с прегледите.Мога да се похваля с добивите и резултатите първата ми пчеларска година.Стартирах Март с 6 ново закупени кошера .Направени 2 Ранни отводки в началото на Май и още 2 на по късен етап,и добив от 350 кг. слънчогледов мед.Хубаво бе че,още първата година според мен бе доста успешна и така повиши още повече ентусиазма ми.
dimi, много добре ! Уцели верния начин за стартиране при нормална година за нашите ширини. Има опасност обаче да кривнеш от правия път, затова си напиши някъде с големи букви - "Силни кошери !" . Това да го виждаш всеки път като си помислиш за пчели. Наблюдаваш си района и пчелите и гледаш много да не им се пречкаш. При това положение от десет години, осем или девет ще бъдат като настоящата. Разбира се ако не обърнат слънчогледа на царевица, тогава ще му мислим.
В момента няма почти никаква паша, до обяд носят прашец и след това работата замира а след 17.00 почти не се виждат пчели да излизат.
Днес стесних малко входовете, макар че нямам слаби семейства (последната ми отводка е на 10 рамки с пчели), но за всеки случай.
Същата работа!Вдигнах и дъната.Осите стават все по нахални!Нямам време много често да ходя до пчелина и да ги подхранвам всеки ден или през ден,и затова им сложих сръбска подхранка която би трябвало да свърши работа за 10-15 дена.
Нощите започнаха да стават много студени, сутрин като отида на пчелина всичко си е в кошерите, днес чак към 9.00 започна масов летеж.
Моите кошери са почти зазимени, идва колега пчелар помогна ми да наредим гнездата, каза че съм развил добре отовдките, забележката му беше че съм и оставил повече мед за зимуване, но има по 5-6 празни пити да се хване кълбото.
Свалих хранилките в дълбокото дъно и ми остана само да сложа фибрана на подкапачната.
Да там мисля да ги съхранявам за догодина, като първите подхранвания ще са направо в дъната докато не махна фибрана.
Има един филм за работа с ЛР кошери, там ги подхранват като сипват сиропа в паница в дълбокото дъно от там го видях.
Аз само махнах предната пластмаса и пролетта ще ги храна направо там.
Започнаха ли нападенията при вас? Вчера изгубих първото си семейство за сезон 2013/2014 г. добре че поне питите успях да спася.
Според мен не е най- добрия вариант да се подхранва рано напролет направо в дъната. 1. Достъпа на пчели ще е затруднен от по- ниските температури под кълбото. Ако хранилката е отгоре сиропа се задържа за по- дълго време топъл и пчелите имат постоянен достъп до него , дори и при по- ниски Т. Топлината на сем. подържа хранилката сравнително топла. 2. Когато хранилката е долу семейството е много по- уязвимо от кражби. Осите летят и са подвижни при по- ниски Т и ще използват слабата охрана в студеното. А при по- топлото през деня силните сем. ще атакуват слабите. С хранилка над гнездото тоя проблем го няма. 3. Освен това, когато е отгоре хранилката играе положителна роля за по- добрата вентилация и отвеждане на влагата извън гнездото. Баща ми на времето ми казваше - ,,Сине, кошер от студ не мре , а от глад и влага.,,
За топлината си прав и аз така мисля, но ще пробвам да видя как ще е.
За влагата съм се погрижил(имам въздушна възглавница), надявам се да е ефикасна, но това ще ги видя пролетта.
Първа година ми е и експериментирам.
Днес ги загледах пчелите са започнали пак да носят прашец, преди дни пак беше хубаво времето и нямаше никакъв принос.
Дали не са се подлъгали от хубавото време и пак са започнали да гледат пило.
При нас не са спирали. Пилото е на 2-3-4 рамки. Постоянно носят прашец.
Другия месец при готино нреме им хвърлете по едно око. Да не са си издълбали запасите.
Имаше една много студена седмица и тогава приноса на прашец секна.
След това само на поилката имаше пчели.
Не съм ги отварял отдавна и не знам дали има поило, мисля да не ги притеснявам.
Колкото и да изядат, до Коледа все ще имат. А после...всеки си знае.
В топлото време повече ли мед консумират?
Мисля, че да!
Днес гледам на няколко изостанали круши паднали от дървото, направо почерняли от пчели.
И по хризантемите е пълно с пчели, те като има в природата, работят. Миналата седмица и моите носеха прашец и ги отворих, няма грам пило. Те си знаят най -добре. Ако има пило - ядат и ще ядат много. Сега като гледам, консумацията е много малка.
Махнах плочките екостопа, след 65 дни още имат миризма а на опаковката пише че действат 45 дни.
2рия корпус е пълен с мед, няма да се притеснявам дали имат запаси, нищо че е топло времето не се изяли почти нищо.
Погледнах един който носеше повече прашец дали има пило, но нямаше.
Всичко изглежда добре, дано мине добре зимата :)
И моите нищо не са изяли от 15.09 когато ги погледнах последно, дори ми се струва, че са събрали още и недоумявам от къде. Ще се окаже че приказките за по голямата консумация на мед в топлото време са поредната легенда.
Днес беше поредния топъл ден, пчелите се облитаха няколко часа.
На поилката има много пчели, по нищо не личи че е ноември.
Днес обиколих нивите, гледам има много рапица.
Ако мине всичко на ред през зимата, ще имам работа пролетта.
Ще взема да си направя някой сандък, че ще има рояци.
Е нал си на ЛР, оттам казват рояци не излизат ?
Така пише по книгите, но трябва да може и да работиш с тях :)
Друго се замислих сега, рапицата мисля че закъсняха с засаждането и се чудя дали няма да е по едно време с акацията?
Няма значение,че са я сяли по-късно,ще цъфне доста преди акацията.
По принцип кога обикновено започва да цъфти това чудо?
След 15 Април.За две седмици пълнят магазина без да го запечатват и слагам втори магазин на по - силните.След 6 -ти 7 -ми Май, можеш да цедиш.