Питай бачо ти Иван Акацията. :bigsmile:
Преглед за печат
То да не попита човек нещо ще го изядете.:bigsmile:
Друмев , това е най-подходящ .
Направиш ли го и ти ще забравиш къде е капана .
http://prikachi.com/
Друмев , извини ме .
Нещо компа зацикли .
Разбрах,ще изчакам.
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=872086
Я виж тоя цвят добре ли е?Докато качиш снимката.
Точно , но тук на този комп , кой не сяда ?
Дака попитах те за височината на капана, няма как да е 15 см. това сигурно ми казваш за дупката
Юнаци имам едно питане, днес ми дойде от ръка един фазер та спретнах едно капанче, ама май голямо стана височина 50 см., ширина 30 см., и дължина 50 см. общо 75 литра, дали ще влизат рояци в него с този размер или ще предпочитат по-малки?
http://pchelar.com/files/tmp/_DSC0596%20OB%20.jpg
Това е моя бюджетен капан.:bigsmile:
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=872184
Атанасов тоя капан твоя е за слаби рояци.Виж кaкво са казва капан за елитни роеве.:bigsmile:
Колега и такива имам от кашон 15 бройки ама са по-големи от твоя по 58 литра са и са на 6,7 и 8 рамки, ама правя и от фазер и шперт плат каквото изпадне да увеличавам бройките и с дърво, че на кашон само не мога да разчитам, а иначе на тоя който днес нарязах не ми пречи да намаля ширината от 30 см. на 20 см. и да стане 50 литра от 75, но чакам специалистите да се изкажат, като Делта.Е, Даката, Ачката дали ще е добре така. Сигурно има и други капанджии спецове ама си мълчат или пишат безсмислици само да спамят темата.
Не се бойте бре колеги няма да ловувам във вашите райони далече са ми, а аз съм стиснат като евреин, така, че споделяте спокойно
Много е важно дали ще попаднат пчели разузнавачки около твоя капан и какво ще ги привлече към него. Колкото е по голям, толкова по - трудно ще го пренесеш, поставиш, опазиш и т.н.. А тези които изброи? Ами Делтата разчита на знанията, Ачката на опита, а Друмев, ах този Друмев. Той разчита само и единствено на фантазиите си.;)
Аз знам, че и ти си спец ама мълчиш.... иначе в тубата от 2-месеца гледам руските клипове за ловушка для пчел и съм ги изгледал почти всичките може би най-много 2% да съм пропуснал ако не са попаднали в издирванията ми, някой даже по два пъти съм ги гледал, от там взех и идеята за кашонените ловушки, от който 15 броя вече чакат сезона за Охота, а този който сковах днес 75 литров ще го сложа на баба ми в къщата на гаража отгоре почти в центъра на града, но за това питам дали няма да е много голям и да не влезне нищо в него
Почти всички големи рояци, които съм хванал, не оцеляваха зимъска....т.е. трябва да им се сменят майките немедленно!!..докато малките роячета с младите майчета, повечето окретват до пролетта.
Колеги защо не пишете нищо по темата? Къде се изгубиха Делта. Е. и Друмев, а и други майстори на спорта има
Винаги готов. Питай че няма търпение.
Питай по въпроса Трендафил Дончев. Щом ти редактира поста значи ги разбира нещата... Не знам причината и ми е интересно...
Накрая липсва една точка все още за край на изречението.hi;
И аз съм така. Забавям, но никога не забравям.:cool:
https://youtu.be/7S5VPo41G24
Това са днешните два модела в незавършен вид.
Био-капани демек....на колко рамки са ловушките?( ако не е тайна естествено)...струва ми се, че са на 5 ДБл.
Моите капани ме е срам да ги снимам и покажа, след като видях на колегата Друмев, те като някакво бутиково изпълнение, даже са по-красиви от мебелите в къщи - като се поогледах сега!!:bigsmile:....моите са от военни сандъци, срязани на две, вътре смърди на смазка от снарядите...но все някой зорлия рояк се заселва, като няма къде другаде да иде!!!
Щом ти я забеляза боята смятай пчелите да ли ще я харешат.:bigsmile:Дано да не са от ЦСКА само.:bigsmile:
Глей кво нещо :
https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net...53&oe=5B34245A
твоите от сто метра се виждат и си личи, че боята е гепана.:bigsmile:
Два капана бях направил преди 2 г. на 7 ЛР рамки, да ги заселя в ЛР кошери- един рой как пък не влезе!!!....искат си Дадан Блата и това е - само в Дадан Блатските капани се заселват, явно са свикнали с плодниковата ДБл рамка, и многокорпусната рамка не я познават/признават.
Аз доколкото съм информиран относно обемите 1 ДБ плодникова с междурамието е приблизително 5 литра. Другото, което съм прочел е, че оптималният обем на "ловушката" е 30 литра. Та от тук следва, че най-голям успех може да се очаква от 6 рамков ДБ капан :cool:... е и в комбинация с тайната съставка на Друмев разбира се ;)
И мястото, на което ще се сложи съоръжението, е най-важната кондика от цялата интифада (башкъ оная другата, тайната съставка)..имам си две места, на които утре, ако им сложа капаните, и до неделя ще е влязъл поне един рой.
Ще влезне ама зимните майки в рой не са убави не издържат до слънчувката.:bigsmile:Аз затова следя къде пръскат овошките със син камък и къде излизат зимни роеве.:bigsmile:
Друга е причината да не се напълнят,хващал съм рои в капан от 10 ЛРрамки които го напълни нацяло но това са единични роеве болшинството са 3-4 рамкиДБ ,горските диваци 2-3 максимум,разузнавачките винаги се съобразяват с обема на бъдещето жилище.Интересни метаморфози стават във форума,един от наи-големите противници на хващането на роеве сега е станал корифеи,дано не си чете старите постове.
Изтървал си поста с принципите ми вече.;)
Залагам 2 семейства по избор,че до 16.04.2018.г Някой ще покаже,че е хванал рой.:bigsmile:Който е навит да пише.Приемам залози само за семейства Родопчнки.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
п.п.Ако ме питате що мисля така да ви кажа от сега.На кило и канче съм.:bigsmile:
На колко дни е най-добре да се проверяват капаните, колеги?
Ако обема е 45-50 литра можеш да го търсиш чак края на август.При нормална година ще е пълен с 20-тина кг мед
Ами почти 50 литра е ама не ми се иска да не го намеря и някой друг да се облажи, отделно ако уцеля пътя на рояците може да сработи още няколко пъти, чух, че руснаците ги проверяват на Седмица или две, та за това питам ние българите, как го правим
Аз ги прибирам на 6-7 дена.По принцип е хубаво да останат повече дена.Така майката пронася ако е млада и прави доста пило за нула време.Бързам да ги пребера по простата причина че има много вълци на два крака.:bigsmile:
Вълците на два крака са най-опасни именно от това се притеснявам! иначе въпроса ми пак не го разбра Дака, а той беше проверка на капана на колко дни? А не след колко дни го прибираш в къщи след като се е хванал роя!
Най-накрая един човек да разбере въпроса ми!
Благодаря ти колега
А не може ли 20-30 литра да се остави до август.И в 6 рамкови капани събират по 15кг,че и гарантирано сменят майката,ако е била по-стара от 1г.
Нооооо,пък тежи пущината и докато се пренесе до превоза....задължително двама.....ми я,ако трябва да се сваля от дърво....
Не си го изучил ловжилъка още ,пишеш глупости роевите които влизат в капан са различни от тези които пребираш хванати по дървета и клони.Роя които влиза в капан на 100 процента е с пронесла маика ,младите неоплодени маики не могат да консолидират пчелите ,природата си знае как да се подсигури.
Н
Ами аз си ги задавам много ясно колега, но само ти не ме разбираш, а и както самия ти казваш в един твой пост, че все не те разбират, направи си извод що е така :) Шегувам се
Как е Как е капанджии, кво става има ли интерес към заложените капани? Както казват руснаците "есть разведчики"???
капанджии, кво става има ли интерес към заложените капани? Както казват руснаците "есть разведчики"???
Не е баш тъй,ама както и да е.Няма да опонирам както аз си знам,защото пак ще го приемеш като конфронтация.А аз не търся такава с никого,само си пиша мнението и становището.Че някой се засяга от истината си е негов проблем.
Ще допълня само следното в подкрепа на първото си изречение–Рой с пронесла/по–точно е снасяща/ майка, е и само ПЪРВАК.Всички следващи роеве са с не снасящи,дори неоплодени майки.Според теб,такива роеве ще висят по клоните,ще изчакат майките да се оплодят и да пронесат и тогава ще влезнат в някой капан заложен от Данчо.Много,много невероятна хипотеза колега Валко.Помисли!
Смятах да не пиша,но времето краи морето е отврат.Кого стана циганин кога ти почерня гъза,теорията е едно практиката е две,мога дати дам 100 случая с които да ти оборя мнението.Когато хващах по стотина роя на сезон ти и други скачяхте като ужилини крадци преносители на болести и не ми се рови назад,да си прочете мненията с сегашния корифеи.Представиси една хралупа в гората,средна по размер,няма кои да и вземе меда ,5 маи при хубава година първия рои излита,какво става после.Представи си един кошер ДБ стационорен пчелин полски район,пчеларя спи ,10 маи излиза рои и се хваща на дръвче в пчелина и виси там ,Данчо го няма с неговите капани,какво става после.Отговори ми как то си знаеш.Давам ти и жокер,роя които виси на дръвчето ако го разгледаш ще видиш 10 неоплодени маики които бягат по пчелите ,роя които излиза от хралупата лети със скорост 40-50км и влиза в капана на Вълко като змия ,щото Данчовите са далече,хващал съм рои на 4 км от село с белязана маика която беше 2годишна и работи за мен още 2.