Снощи много дъжд. Тази сутрин вятър със скорост 31 км.ч. Температура 3 градуса. Абе - зима е вънка вие вук, тате маа пръжки с лук.
На мен ми се маа акациев мед ама нема!
Преглед за печат
Снощи много дъжд. Тази сутрин вятър със скорост 31 км.ч. Температура 3 градуса. Абе - зима е вънка вие вук, тате маа пръжки с лук.
На мен ми се маа акациев мед ама нема!
Нещо скоростта на вятъра ми се струва.....
Или ми е стара информацията, или съм видял грешно! Сега дадоха, че е бил 72 км.ч.
Днес пак облаци и студ. Летеж никакъв. Прогнозата за още по лошо време. Почти сигурно изтървам акацията. Положението е такова при всички колеги с които поддържам постоянен контакт. Положението е много зле и заради факта че семействата ще влязат в роево заради бездействието всеки момент. Всички които гонят целенасочено акация знаят че за да я хванат трябва да докарат семйствата до ръба на роенето и сега границата много лесно се изтърва.
Днес ги проверих и се готвех мед да цедя но разочарование.в магазините изградили някоя и друга пита и напълнили по една две с мед и това е.не си играх от кошер да взимам по две пити и направих отводки.да ги държа силни за какво?да ми се изроят в идващите дъждовни дни.по добре нови семества.пчела много но мед събран няма.слаба година за акацията.а за липата очаквам да вали още повече.цъвтежа ще съвпадне с големите майски валежи.
То сега май се изваля, дали ще остане нещо и за Май месец? :)
Стига да не е както преди 2 години лятото...
Аз очаквам да вали.Още по-лошо да отмие нектара и по липата.Дано да греша.
Залеза над Раковски
Прикачен файл 6646
Вчера снимах залеза, хванах в далечината и един планерист. И като погледнах , то точно преди отбивката за Раковски (на магистрала Тракия ) . Ачка приятно изкарване на празника.
Наздраве!
Реших днес да видя какво е положението с моите пчели. От доста време не бях виждал такъв летеж. Както вика бат Венци- КЕФ. Две семейства си мислят глупости- има запечатани и незапечатани маточници. Направих две отводки с роеви маточници. На други два майките осеменили и част от магазините. Има и запечатани магазинни рамки с мед, но повечето са незапечатани. Въобще, правят каквото си искат!:)
Проверката от днес: Чиста акация няма да вадя(голяма част от събраното са го свалили),а единични рамки не ми се въртят.
Две семейства заложили маточници бяха разформировани на по три.
Останалите дариха по рамка с пило. Следващата седмица ще има ново отслабване ако времето продължава по този начин.
В перспектива се надявам на разни треволяци след тези дъждове, и ако съдя по 2014г. не са за подценяване като медонос.
"И риба и кожух".И мед и отводки,ама повечко второто.Преди две седмици,първия ред магазини бяха пълни и потривах ръчички.Вчера отварям първия лежак и що да видя и втория етаж магазини пълен на 70%,но освен,че видях ами и чух-квака пущината.Ясна е картинката.Затворих и набързо променихме организацията от вадене на мед,към правене на отводки.Следващия лежак и той с толкова мед,пчели бол ,но за радост в работно състояние....Направих отводките(5р пило и 1 медова) с по един маточник и на прелката пусках по една млада майка извадена от маточник.Пашата в момента е само детелина(не много) и др.цветчета.Драката скоро ще цъфне,липата и тя няма да се забави.Мед почти не вадих.по 20кг от лежак и по 10кг от 12дб.Незапечатания мед (по един магазин) им го оставих,за да дочакат спедващата паша пък и мен да дочакат след 3 седмици............
От Видин или от Раковски ?
Не разбрах за кой пчелин става въпрос .
Мойте вече 15 дена ги чакам да запечатат и да вадя, но уви. Имат по 2-3 см запечатано от горе и дотам, голямо чакане тази пролет, за да изкарам акацията, но накрая ще я смесят и ще си остана само с чакането.
Скапано време,тъкмо решат ,че е време за работа и дуйне някой силен вятър или пък затрещи и завали и всички бегом на сухо в кошера,силните ми семейства от три седмици се мъчат да запечатат някоя рамка с мед,но времето не позволява,акацията замина сега някакви тревички обикалят и носят къде червен къде жълт прашец ,ама малко ,вчера ги проверявах ,лежат в кошерите като чехкини на плаж и тук там някоя дето я заболял гърба от лежане се сеща че трябва и да се работи,пило много ,мед само незапечатан двоумя се дали да не им напълня хранилките,та дано им дойде мерак за работа инак тоя месец май ще ги докара до тотален мързел .Изобщо положението в района на Димитровград не е розово ,дано тия скапани дъждове да се разредят и да се стопли
Така както го обясняваш, мяза на моето! Ама от по миналата седмица. Ако тази познаят времето, готви празни корпуси и каквото има. Тази седмица окончателно ще им разгони фамилията!
Добре де,какво правите за да не мързелуват?Защото много по лесно и рентабилно е да се поддържа работното състояние на пч. семейства,но хване ли ги "мързел" тежко ви....
Аз такова състояние на пчелите не познавам. Сега се ядосвам че не летят както трябва когато просветне за малко, но това определено не е мързел.
Е,не е мързел.Затова съм го сложил в кавички...
Явно освен че пиша трудно от телефона, трудно и чета. Пропуснал съм кавичките.:laughing:
И тука се метат в тиквите ЯКО.:bigsmile:
Гледам липата на места е зацъфтяла.Какво ще кажете?Как виждате липовата паша в региона?Ще я бъде ли?
Ще я бъде,при условие ,че спрат дъждовете.Иначе ще стане като с детелината.При мен я има в изобилие,цъфти та се къса,но моите служители я посещават рядко щото с тия мусонни дъждове няма как да е другояче.Всеки ден вали ,но да се надяваме,че Свети Харалампи ще се застъпи за нас пред Дядо Боже ,така че късмет мога да ти пожелая и на теб и на себе си и на всички пчелари в България ,щото в черния вариант вместо мед ще има само рояци ,а е добре и медец да има и по малко рояци
До сега не бях виждал чак толкова търтиев калабалък.
https://youtu.be/J63hK9IoA9U
Днес най после чух кошерите да бучат-вентилират събрания нектар.
Пашата е фии, еспарзе, бяла детелина и разни плевели.
До вчера не беше изградено нищо от основите които сложих преди около месец.
Сега като има паша ще изградят, може и мед да запечатат.
Равносметка от дъждовното време:
1.От три седмици им давам суха захар в хранилките. На два дни половин кг. изчезваше.
Сега се появи паша и време, и захарта си стои.
2.Един изпуснат рояк.
3.Разфасовах един кошер на отводки преди да се рои. По късно едната отводка се рои.
Не изчистих излишните маточници и тя се рои. Рояка се оказа доста голям, два пъти по голям от самата отводка.
Явно рояка е увлякъл и пчели от другите кошери.
4.Хванат рояк, за който писах, че ми изпожили ръцете. Роилия се кошер ще го разформировам утре.
Благодаря! Ще побързам. Успех!
Днес удари страхотна градушка помля здраво:
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs...464977633w.jpg
Липата поне 25-30 процента е аут. празна година се очертава
Днес приятел ме извика спешно за рояк хващащ се в момента на жив плет отстрани на болницата. Първо помислих, че се е заблудил, но си спомних за горния постинг (аз поне незная за кошери в неприкосновена близост)и реших да проверя. За десетина минути отидох и не съжалявам. Хубав, тлъст рояк, напълни половин ЛР корпус. Прилича ми на първак(ще проверя дали е оплодена майката), но се замислих за това колко голям рой може да излезе от все пак ограничения обем на една хралупа?
Днес пак валя. Дано да е за последно този месец.
Мед няма. Рояци доволно - много-повече от очакваното.
Един колега се беше пошегувал, че щял да заложи 200 капана за рояци.
Ако ги беше заложил тази година, то щеше да удари в десятката.
Надявахме се на чудо от слънчогледа и то стана. 700-800 дка. на всеки стръг по 5-6 бутона. Най-горе цъфти от долу чакат още 4-5 бутона. Не съм виждал такова нещо. Далеч съм от мисълта че долните бутони ще цъфнат и се шегувам но наистина е много интересно. Ето и вие да видите и да не ми завидите ей.
Жената ги пусна във Фейса. Там споделиха че това се е случило заради разпад на хибридната линия. Как звучи а? Означава че нещата се прецакват защото са взели семе от хибрид от миналата година и са прескочили продавача. Обаче онея гадове са се застраховали. Не знам колко е вярно и колко не ама звучи правдоподобно. Иначе на всеки цвят към 11,00 имаче по две три пчели.
Пръскат в района на Димитровград срещу комарите,пренасящи бацила на нодуларния.дерматит.Пръска т наред,без да им пука за пчелите ,че и за хората ръсят като дядо поп на празник.Праснах им едно ел.писъмце ,отговориха ми,че трябвало да ги затваряме в кошерите до 10 часа .смешници,пчелите започват да летят още в 5:30 ,че слънчогледа цъфти,обаче не било проблем защото засятите площи и населените места не се третирали ,що не дойдат да видят за какво иде реч,над селото четири пъти пръскаха ,над близкия слънчоглед (500 м.)не ги броих ,трябва да минаха над 10 пъти .И накрая си патим заради това че някой чиновник не си е свършил работата ,да ти таковам държавата.......
И какво като пише и какво като предупреждават,като ги затворим умират от жега ,като летят от отрови .....абе нямам думи......
Слънчоледа вече цъфти! Отново подранява спрямо 2015г, както и предишните паши. Получи се нещо като застъпване с липата и наблюдавам контраст в цвета на нектара върху незапечатаните рамки. Има леко заслабване на семействата спрямо края на м. май, но не зная на какво конкретно би се дължало, при положение, че не съм допускал задръстване на майките в нито един момент. Едва ли липата и ливадата(при мен са слаби паши)биха провокирали ограничаването на пилото. За мен има вероятно отравяне като за разлика от предишното(имах си купчинки с пчели пред всяко семейство) летящата пчела не е стигнала до кошера. По питите слънчолед намерих мъртви пчели, които стоят като залепени и не падат при разклащане. Доколкото зная няма нужда от третиране в тази вегететивна фаза и остава варианта за пръскането заради "говедата" (с 2 или 4 крака, както ви харесва...).
Когато е много горещо слънчогледа пуска смола, затова са залепени пчелите.
Озъбени:laughing::laughing::laughing:
Преведи моля. Ако не са залепнали на смолата освен да са отровени.
А дали при тази жега,водата в нектара не се изпарява и остава само сладкото и пчелите залепват за него.
Акацията пак цъфти! http://kli6o.snimka.bg/nature/a-ya.916410 Снимката я направих преди 20мин.
Природата се усети, че пчелите са капо от акацията и.... повторение.:)
Акациите са цъфнали само по върховете и то единични бройки,не ми се вярва пчелите да съберат нещо от тях!
В събота вадих първия сериозен добив за сезона, паша горско-ливадна. Питите бяха запечатани, а меда тече като сироп!? Каква е причината? Средния добив е около 10кг от кошер!
Глушина и детелина меда е от тях затова е като сироп но иначе е много ароматен.
Положението не е розово,но не е и трагично.Кошерите са възстановили,до извастна степен,силата си,но мед в магазините има само на лежаците. За центрофугиране ще мисля след 20 дена.Летежът е от слаб до среден.В плодниците нещата са добри до отлични-и мед и пило и слаб градеж.Само в кошерите(предимно"отводки") с над 6 рамки пило меда е малко.За глад,за сега, немога да говоря.В обсега на пчелите има слънчоглед,който още не е цъфнал.......
В събота (23.7) ходих да ги преглеждам! ТРАГЕДИЯ тревата е "барут", меда останал в магазина от първото и последното вадене, го няма! В плодника почти няма, мед, прашец има по две пити! Ще се купува захар!?
Край мен има доста голям масив късен слънчоглед но сушата го стегна и летежа е слаб. Явно това ще е тази година. Общо взето лоша година. Гледам че има блокирани плодници. Като прибера от магазините ще разтоварвам тези които имат нужда и отдолу. Дано от там да излезе нещо допълнително. Тогава ще слагам чертата но очакванията са песимистични.
Снощи в моя район преваля малко, а днес след обяд още по-малко.:laughing:
Ако синоптиците познаят за петък и събота bow;, то в края на август може и да запечатат малко мед.
Тогава ще е по-лесно да се сметне себестойността на меда.sweating;
В теб ни е надеждата :)
Имах предвид себестойността на моя мед.;)
Какво му е лошото да го обърнат на пило ,това пило ще изведе силно семеиство на пролет .
Индиянците носят много дърва....:bigsmile:
Извинявам се нещо нета ми ....
За пореден път се убеждавам че бг.метеоролозите за нищо не стават. От прогноза за над 30л на квадрат дъжд преди 2дни сега прогнозата е за 3литра за района. Толкова ни е необходим един хубав дъжд и няма и няма. При мен не е капнало от 15-ти юни.
Поваля два часа и половина. АЛЕЛУЯ.
Три пъти ставах. Първи я път за да се уверя, че е истина и два пъти да му се зарадвам. След майските изпълнения не съм си мислил че ще се радвам на дъжд.
А литрите биват ли?
То дъжд преваля, ама паша има ли?!
Цъфти тук там жълт бодил. Сутрин носят и някакъв бял прашец, но не знам от какво. Притеснителното е че пилото е много малко и дано след дъждеца се пораздвижат нещата.
Има един бурен, цъфти синьо, стъблото му е клечаво. Незнам как се казва. Расте покрай пътища, по ливади...... От него носат бял прашец.
Нашия район дъжда го заобиколи. Суша и това е. Става месец и половина дъжд не е валяло.
Сигурен ли си, че си виждал пчели на бъзака.
Абе аз една пчела не съм видял на него, повярвах за белия прашец ама за толкова нектар няма начин да повярвам.
Хектара е равен на 10 декара. А и по тия таблици навсякъде дават ДО .....еди колко си добив. В случая ДО 100кг. Което може да рече при сушави години 10-20 средно. Като го разхвърляш на 10дка.......
Цикория - Синя жлъчка ! Рости за теб от преди час :
Прикачен файл 7243
Благодаря.;)
Голям късмет,че ме домързя и не изкарах меда преди 20-25 дена..Към днешна дата,количеството мед в плодниците е сведено до санитарния минимум.Пило на 4-6 рамки.Летеж,ако може да се нарече летеж,ололо 10ч.на минута по 4-5 пчели.Наоколо вс е изгоряло от слънцето.Дано някой КидШелин(ловджия) не се престарае... Веднага вкарах Фидел Кастро в действие по 4л в найлонови пакети.....Ако не превали,поне няколко пъти, ще се наложи да прехвърлям мед от северозапада....
При мен положението е същото, купувам захар!
Най-после дъжд. :)
Днес стесних.Оставих ги на колкото ще зимуват 7-8 рамки.Пило на 3-4 рамки.Забелязват се и търтеи.През последните 2 седмици,преваляванията свършиха добра работа.По изораните ниви цъфти тученица,бабин зъб и др.Медовите запаси са все още притеснителни,но да се надяваме,че времето ще е по благосклонно и пчелите ще успеят да натрупат запаси.Фидел Кастро и той помага........