Ако това го напиша аз вече да са ми скочили!:laughing:
Преглед за печат
Защото си груб в изказа към деликатната пчеларска душа. По-добре пусни в някоя тема инфо относно програмата за звукова диагностика, за всички ще е интересно, а аз после ще докладвам за практическото и приложение и дали става за нещо. Пък току виж се оказало, че някой вече е пробвал.
Не обичам да викам "хоп" преди да съм скочил. Аз мога да ти напиша и как се трепят акари със звук, ама като не съм го видял с очите си ще излезе, че пак "плета печалбарски мрежи" и ви омайвам "деликатната пчеларска душа" с измишльотини. Така че - "всяко нещо, когато му дойде времето!"
От няколко години си се вижда сериозен наплив на кандидат-пчелари и то си е нормално след като има субсидии и по едно време цената на меда стана много добра. На хартия ще да е подем. Ама ако решим да си посетим пчелините и видим на място какво и що става май ще излезе, че в най-добрия случай сме в застой. Сигурно има и изключения.
Иначе пчеларството е лесна работа. Нещо като при земеделието. Ореш, сееш, береш и ядеш. Едно, две, три, четири и готово. Хоп и 100 лв :laughing:
П.С. Ще ми е интересно мнението на Матеев, защото той се хвърли с много хъс, а в последно време се изгуби.
Ей тия мангалски набези нямат край. Щял да електронизира мангала, а той да търка клавира. Е за такава мангалия става въпрос в сектор пчеларство.
Рано или късно това за което говори Агро ще стане нормална практика... Просто е въпрос на време да се случи.
Дори и сега колеги разделят кошерите си на групи по сила и предназначение с цел манипулациите да се уеднаквят и по този начин да се сведе до минимум вариациите и бавенто по дейноста на пчелина... Разликата сега е че както каза Агро един зрящ решава, а по-натам ще е на базата на решенията и алгоритмите в компютъра...
Проблемът с липсата на работна ръка в тази държава ще нараства все повече, много големи фирми не могат да намерят работници при целогодишна заетост, а какво остава за един сезонен и екстензивен отрасъл като пчеларството...според мен пчеларството ще си остане на ниво семеен бизнес при 99% от пчеларите, а тези единици с по 2-3000 кошера лично аз не мога да проумея как могат да организират обслужването им, така че да има печалба и заплати за персонала.
Именно защото профилирана работна ръка няма, отрасъла нараства с пчелини от по 30,50,100 семейства отглеждани от един пчелар. Всички сектори страдат от липса на работници. Работодателите си го направиха сами. Няма как на работник с 25 години стаж да не му увеличиш с един лев заплатата. За мен решението е в обединяването от по 50,100 пчелари в кооперативи по райони. Които успеят ще оцелеят. Според мен огромните стопанства от по няколко хиляди семейства не са решение.
Дебелите книги по икономика казват, че една икономическа система има два пътя на развитие - екстензивен и интензивен. При екстензивния метод имаме нарастване на обема на продукцията за сметка на нарастване на производствените мощности, използваните материали, енергия и работна ръка. При интензивния път на развитие се търси начин за намаляване на използваните ресурси чрез автоматизация, нови технологии, по-малко работна сила. Това води до повишаване на ефективността - същата или повече по обем продукция с по-ниски разходи. Резултата е по-висока печалба!
Българското пчеларство през последните 10 години беше в подем, но за сметка екстензивния път на развитие. Нарастваха едновременно броя на пчеларите, броя на пчелините и броя на кошерите в тях.
Какви са причините?
1. Европейските програми, които стимулираха както създаването на нови пчелини, така и разрастването на съществуващите.
2. Безработицата до преди 2 години вследствие на икономическата криза и възможността за препитание в селата и малките градчета, от където промишлеността се отдръпна.
3. Навлизането на по-крупни капитали в пчеларството и опитите то да се превърне от дребен (семеен) бизнес в промишлено.
Резултата?
1. Нарастване на количеството на меда на пазара на едро и дребно (при сравнително постоянни реализирани количества както на вътрешния пазар, така и като износ). Получи се свръх производство и устойчиво ниво на цените без особена тенденция за повишение.
2. Пренаситеност на медоносните райони с пчелини и от там - ниски добиви.
3. Липса на квалифицирана работна ръка - няма подходящо специализирано средно образование, обезлюдяването на селата и малките градчета продължава, някои от младите хора, заели се с пчеларство преди 5-6 години започнаха да се отказват и да търсят по-лека и доходна работа. През последните години безработицата видимо намаля (според мен и под допустимото критично ниво).
Като резултат от всичко това се вижда края на екстензивното развитие, а може би и известен спад в близкото бъдеще.
Бъдещето е в повишаване на ефективността и преминаване към интензивно развитие!!!
//Следва продължение
Ако се запазят цените на биологичния мед в ЕС или поскъпне още, няма да се учудя ако кошерите в горите станат повече от дърветата. Тя сметката на теория излиза и без субсидия по Агроекология, ако се хване среден добив 20 кг акация и 20 кг липа. Теорията е едно, а реалността е друга. Та за това са се хванали някой инвеститори да направят био пчелини в големи мащаби 2-5 хил. семейства.
Интензивно пчеларство може да има само в случай че някой почне да плаща за опрашване както в САЩ. Докато това го няма ще сме все още в екстензивна фаза. Пчеларството е за млади хора, а не за млади пенсионери да си запълват свободното време.