Ееееее, ти описа Рая.
Преглед за печат
, ок ...обаче, района е ветровит и при пръскане/ въздушно/ дори да не е малоумник е много опасно!
В района, на около 200м има естествен водоизточник/чешма с няколко ясли/ , като дали това би осигутило тяната жажда или трябва и да правя изкуствен източник при тях?
Пръскачките вече са много модерни. Ако района е много ветровит то пръскането е по малък проблем от колкото самия вятър. Писах да е на завет. Чешмата е добре , но е възможно някой глупав овчар, кравар и т.н. който пои там животни да си въобрази, че много му пречат пчелите.
Благодаря за отговорите!
Това с вятъра доколко е проблем- бях чел че обслужването на пчелите не е хубаво да се прави при ветровито време/ повече жилели/? Също така зимата биха изкарали по- трудно!Естествено ще мисля за изкуствен завет, но ми е любопитно как някои хора ограждат с тел на голо поле и оставят кошерите абсолютно без някаква защита?!
Все още съм в процес на избор на място и може да е по закътано , но ... може и баш на открито да взема!
Здравейте,
Това което е написал Рости, е така. Можеш да си направиш ветрозащитен пояс. Не разбрах пчелина ти ще е в двор, или на полето. Ако си на полето задължително с ограда! При това отстояние което си описал, имаш един плюс, когато се засаждат медоносни култури. Има и една тема, 143 евро, прочети я. Ще ти стане ясно за в бъдещи ползи (евентуално).
Поздрави, и успех! Г. Георгиев
Евентуално на пасище в близост/10м от обработваеми ниви/ или в парцел в съседство на нивите ама пак е голо поле в момента...
Здравейте , пише ви един начинаещ (който тепърва започва да се занимава с това) надявам се да съм уцелил точната тема (ако не е така моля да бъда извинен и да бъде преместено на точното място) възникват няколко въпроса на който се надявам да ми отговорите.Моят район ще е едно село до Ямбол. Дворът ми е около 3 декара (колко е оптималния брой на кошери който мога да достигна на това място) в края на селото на разстояние на 100 метра от нивите и 1 км от гората , селото има много лепи , акации , овошки , лоза и цветя. Ето и първият въпрос в нашето село има 4-5 пчелина с общ брой около 400 кошера (на около 1 км от моя бъдещ, те са по близо до гората ,а аз до полето и нивите) това проблем ли е (ще има ли паша за моите пчелички) , втори - на какво разстояние летят пчелите за прашец и нектар и в каква посока. За сега са тези благодаря на всички отговорили.
Здравей, и Добре дошъл в отбора!
Посоката в която летят пчелите е...........Ако помислиш малко и ти ще се сетиш. Ще има паша и за твоите пчели. Какво сеят на нивите? Това може да се окаже и предимство и недостатък. От една страна, близка паша, от друга проблеми с пръсканията. С колко кошера ще започнеш? Каква система? Колко си подготвен на теория?
Въпросите които си задал: Ако си направиш труда да ровиш из Форума, ще намериш отговорите.
Има си изисквания за разположението на кошерите в пчелина. В този двор може да наредиш МНОГО, но с колко ще можеш да се справяш? Като отидеш ОБДХ, да си регистрираш "животновъден обект" там ще ти напишат (кажат) колко кошера можеш да сложиш.
Дано съм ти бил полезен. Що се касае до ПОСОКАТА, по посока на ПАШАТА! Какво биха търсили на обратно?
Поздрави, Г. Георгиев
Миналата година на близо нямаше нито слънчоглед , рапица , а жито и ечемик което ме навежда на мисълта че тая или другата ще са точно до нас.Кошерите най-много 5 доста пчелари ме посъветваха да не се хвърлям на дълбокото ,след като съм начинаещ.Системата мисля да е многокорпусна (дано е правилното наименование) . Теорията ми е малко над 0 (знам основните неща , но само на лист , един колега скоро ще ме взима с него да ми обясни нагледно нещата). Извинявай ,но какво е ОБДХ ? За посоката имах предвид , че селото ми се пада в гръб на двора където са лепите и т.н(може и тъпо да си го мисля).А за разстоянието питах защото пред мен се намират над 40 000 декара обработваема земя , поляни и гората до 1 км.
Кое е твоето село.Моя пчелин от 30 бр.ЛР.кошера се намира в Недялско,също има около 400бр кошери.Пашата не е много но има за тях и за мен.Като започнеш си намери по-опитен колега да те учи и практическите умения и начин на работа са много важни.Ако можеш си намери Календарен справочник на Л.Радоев като начало и тук във форума има много информация, кой и как практикува.А можеш и да питаш каквото те интересува,ще имаш полза.Успех и не се отказвай.Ще имаш успехи ,ще имаш и разочарования.Главното е да си упорит. Поздрави и лек ден.