Точно това се прави + премахване на част от плодника /този с откритото пило/ и нелетящи пчели на промишлени пчелини в Америка.Цитат:
Първоначално публикувано от toko652003
Преглед за печат
Точно това се прави + премахване на част от плодника /този с откритото пило/ и нелетящи пчели на промишлени пчелини в Америка.Цитат:
Първоначално публикувано от toko652003
По принцип новите пчелари са по склонни към експерименти и обяснения...С времето нещата се избистрят. Най ценното е личния опит , и то - осмисления такъв. А съвети - и да дава човек и да не дава - полза няма. Различни райони , климат ....Аз лично правя точно обратното , ама съм минал по този път... :D
А за майката, какво по лесно от това да я намериш, като преместиш кошера настрана, семейството се освободи от летящите пчели, и преди това рано напролет си си направил труда да я бележиш. Нищо абсурдно в метода.
Колкото до това дали са нови пчеларите, които експериментират, бих казала, че сигурно не съм по-нова от Христо или Скутелатор.
Мда минахме през Русия,сега ще гледаме промишлените пчелини в Америка - добре че са те,да чуем за тази технология. :D
Аз вече съм пас!!!!
п.п.и един съвет - във книгите на не един и двама БГ автори е описано до най-дребните детайли,със всичките тънкости и подобности,дори бих казал във излишък,как,кога,какво да направим и най-вече ЗАЩО,във връзка със контрол на пилото ...... просто трябва да има кой да чете,внимателно.
п.п.2 всъщност не е само в книгите - на няколко места дори тука във форума е описано достатъчно добре .... но уви пак трябва някой да чете wink;
п.п.3 ирис - не знам дали си опитна колкото Христо и Скутелатор (уви аз нямам техните знания и опит),но категорично мога да заява,че не си търсила майка,било то белязана или не,във пиковия момент на развитие на пчелното семейство. drinks;
Цитат:
Първоначално публикувано от iris
Не за да споря , а само за да уточня - пиша! Метода не е абсурден, но ще Ви го опиша накратко ПРАКТИЧЕСКИ за примерно 50 семейства.
1. Приготвяме 50 нови , празни кошера , тежки по около 20-25 кг., поставяме ги по местата им, вътре в тях поставяме поне по 8 основи...
2. Преместваме пълните кошери с по 1 -2 магазина , тежки примерно по 40-50 кг.
3.Намираме майките , вземаме ги с питата на която са и ги поставяме в празните кошери с основите....
РАЗБИРАТЕ ЛИ ВЪОБЩЕ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА.....
Иначе съм убеден, че сте дори по стари пчелари от мен и Скутелатор!
Мда и ако кажем,че не са 50,а 500 семейства Ице как ще ме убедиш,че метода не е абсурден speechless; (макар,че дори за 50 кошера е абсурден,ама айде ние сме по принцип твърдоглава нация,така че ....) - па за промишлените пчелини в Америка,специално аз не знам.
За 2-3 кошера става...Иначе аз няма да те убеждавам ( тебе няма и нужда) , просто сам ще се убедиш...или разубедиш...Цитат:
Първоначално публикувано от kando
Сега по темата-Влиянието на откритото пило влияе различно през различните етапи на развитие на семейството.През пролетта и есента е желано.И най-вече това.Затова се вземат и се правят много различни похвати само и само да го има в изобилие.Чета разни мнения и виждам ,че се допускат грешки в общуването.Тук се пише приятелски.И разговорите са такива.Затова пиша сега на приятели.През лятото самото пило и неговото присъствие в гнездото се приема от много пчелари за нещо като препятствие.Нещо заемащо празното простванство в кошера.Най-вече в плодника.Там най-много пчелите отлагат храна за зимата.И този факт не е убягнал на нашите учители и колеги от миналото.И точно на този факт е залегнал принципа с ограничаването на майката.Защото самото пило през това време се храни и за него отива много чист и полезен мед.Точно този мед е желан от пчеларите.Сигурно сте запознати с количеството храна поемана от пилото през медосбора.Ако не сте, бива да го направите.Отговора ще ви даде и причината за различните техники и похвати на колеги за това.
Сигурен съм че и аз като всеки начинаещ правя глупости,но Велигден наближава и съм сигурен че ще "възкръсна".Махам майката защото си мисля че:първо-ако оставя майката ще трябва да изхранват пило от което следва че меда ще свърши бързо и ще трябва да подхранвам даже и за зимни запаси.Второ-кои пчели ще отгледат по добро пило?тези който са отглеждали пило и преработвали нетар или тези който наса извършвали тези дейности.Трето-представете си 2кг-3кг НЕАМОРТИЗИРАНИ пчели и нова майка в края на лятото плюс 30кг мед.
Изкам да успокоя колегата cango че никъде несъм го чел този "метод" и несъм получавал съвети от доброжелатели. Иначе съм търсил съвети за отделни детайли.И накрая искам да кажа че има още доста да се уча.
хахахаххаха а е Алекси,поне един път да ми беше уцелил името drinks;
Предположих,че си прочел из книгите за тази практика от този пост
защото наистина някои от имената,които си изброил както казах са написали предостатъчно по темата.Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
п.п.И моля Ви всичките - не съм се държал нито грубо,нито враждебно.Изписах не малко и ако съм проявил малко по-остра критика не е от лоши чувства!!!Ако някой се е почувствал засегнат моля да ме извини - явно не съм се изразил правилно и за това съм бил разбран погрешно.
Просто ми се иска малко повече да мислите - не напразно много от пчеларите практикуват до дълбоки старини,това е тънък занаят,работи се със мисъл не със инат и сила,дори бих казал че е айляшки занаят.
И в този дух - пожелавам ЛЕКА работа на всички drinks;