Прикачен файл 9564
.....
Преглед за печат
Прикачен файл 9564
.....
Бат Вальо ако слагаш по едно парцалче на горните рамки от долу нема да ти награждат толкова много.Трябвало е да си купиш един молив и немаше да имаш тоя проблем.:bigsmile:Евала мога да ти кажа за личното производство.И аз съм така правя всичко как ми идва от вътре.:bigsmile:
Е немал е време от работа да си купи молив.:bigsmile:Или е бързал да сложи по още 2 магазина.:bigsmile:Ако е от силата на найлона награждането изглежда по друг начин.:bigsmile:При силата на парцаля е по друг начин.В сучая е загубил поне 5-8кг мед докато намерят верния път,а може и повече.:bigsmile:
Пазара много се промени последните години и старите понятия вече не са толкова меродавни! Повечето пчелари или кандидат такива предпочитат да си напазаруват това което им трябва възможно най рано напролет (по възможност и на най добра цена) и по собствено усмотрение и разбиране да го докарат до желаното от тях състояние в правилното според тях време, така че изискванията за отводки с млади майки (март месец такива няма от къде да се вземат) изобщо не са това което са били преди години. Пак повтарям това важи за продажби през края на март и началото на април, за другото време правилата може да се каже че са си по старому.
Бат Вальо виж от лакумия до къде я докарах аз.:bigsmile:https://youtu.be/UTX83jKxSRw
А какви трябва да бъдат? Ето каква отводка видях аз преди няколко дни
- млада майка
- една пита с люпещо се пило двустранно
- 1/3 пита с разновъзрастово пило едностранно, другата страна напълно празна
- 1 пита с мед колкото длан едностранно, другата страна празна
- 2 напълно празни пити, едната - изградена основа
- нито дори 1 килийка прашец
- пчели, колкото да покрият пилото
Колко смяташ, че трябва да струва такава отводка? Ако продаваш, каква цена ще искаш? А ако купуваш, колко би платил за така описаната отводка?
Такова нещо не би трябвало да се подарява, камо ли да се продава за отводка.
Не е луд, този който яде зелника, а този който му го дава.
С такива отводки изгорях на старта. Пак тогава купих и отводка, която си заслужаваше всеки лев. Видях разликата и от тогава съм на мнение, че стойността се измерва в пълни пити пило и пълни междурамия + майка. Останалото е пълнеж. Не бих купил рамки с мед и дрън дрън... Има го в магазина. В сезона на отводките, четири пити пило покрити плътно с пчели, какво точно няма да си намерят в природата? Ангажимента на пчеларя си остава същия, основи и сироп. Е да, ама такава отводка се развива прекрасно и има шанс да се изплати същата година(при налична късна паша и подходяща намеса на пчеларя)!!! При такава картинка, каква е цената на отводката? Смятам, че това са добре вложени пари. И всеки начинаещ трябва да знае какво плаща и до къде води "тънката лайсна". Една слаба отводка върви със ...найсе посещения, ...найсе подхранвания, една година дондуркане + евентуални грешки, късмет при презимуване.... Е, каква и стана цената? Стандарта в случая е нещо ориентировъчно като минимум според мен, но не е задължителен. Всеки, който плаща с парите си, е в правото си да избира какво да купи!
Смяташ ли, че се дава възможност да се провери какво точно се взема? Отиваш вечерта след като пчелите са се прибрали, вече е почти тъмно и кутийте с отводките са запечатани, идва ти реда, посочват ти кои са твоите отводки, товариш и си тръгваш. Едва на следващия ден, когато ги прехвърляш в кошерите, виждаш какво си купил.
Много ми е жал и за самите пчели живели при такива условия :(
Отводките струваха по 100+ лева.
Съгласна съм с всичко, което си написал. Купувала съм и силни отводки, като описаната от теб, имаше и 1 такава, но останалите са горе долу като описаната в предишния ми пост, която е най-зле. Единственото хубаво е, че са попаднали в добри ръце и за тях ще се положат необходимите грижи. Дано поне да влязат здрави и силни в зимата.
Силвия, упрекът ми не е към теб лично. Така ще бъде, докато търговията с отводки става по този начин. Без документи, без стандарт и т.н.
Само да те питам нещо друго. От написаното от теб разбирам, че отводките са били повече т 1. Ако си беше купила за 200 лв. кошер с развито семейство, има такива в добри кошери ( а не както твърди един новорегистриран потребител с 1 мнение, че за тези пари били само боклуци), можеше да си направиш от него отводка и да извадиш двайсетина кг. мед. С това си избиваш инвестицията в рамките на няколко месеца! При толкова много обяви за продажба на кошери, смятам, че е безумие да се купуват отводки. Особено такива които описваш. Лично мнение.
Тая година и аз мислих да продавам отводки,но се отказах по приина,че годината не е на одводката при нас.:bigsmile:Много стари пчелари след пашата ти бутват старите рамки и старата майка.Мислих и аз да са направя на тарикат,но се отказах.:bigsmile:
п.п. Не забравяйте колеги код 21 предопредил съм ви.:bigsmile:
От лицензиран производител са. Не го очаквах.
Но да не се концентрираме на този частен случай. Намесих се единствено заради онзи пост на Цеко, че клиентът му имал много изисквания. Да види и обратната страна, тази на купувача и ако той беше купувач как щеше да реагира на такава отводка.
Таааа, монетата има 2 страни, не го забравяйте.
Моя цитат е изваден малко от контекста на темата но както и да е.... Една отводка оценена на 20 лв питата трябва да съдържа поне една рамка с хранителни запаси (може и две ако е на повече рамки) и останалите с пило, но пило не колкото длан а почти от летва до летва (колко е по тънък медения венец толкова по добре за купувача). Празни пити и новоизградени восъчни основи са срам за продавача и камъни хвърлени в неговата градина. По принцип който отглежда пчели не само за мед, а продава и МПС знае много добре как трябва да изглеждат те и много внимава да не си изгуби крехкия пазар който е успял да звладее, това че има някой „играчи“ които са чули че „вола се кове и те като жабата вдигат крак“ не значи че всички са такива....
И аз изгърмях в началото с отводките,то бяха основи,търтовки,самосмени.. .Мислех че е нормално,не съм правил рекламация.После видях колеги без лиценз какво продават...Загорча ми!Вече сам си правя отводките и е по добре.Тази година от близо 40 само една търтовка,една неуспешно оплодена и три за обединяване.За краткия ми стаж- доволен съм.
Сигурен съм, че гафовете с отводките са много. Програмите задължават и отварят вратички за злоупотреби и мърлящина. Мисля си, че пчелопакета е по-малкото зло. И там може да си купиш майка на преклонна възраст, но може да се договори гаранция, че е снасяла поне. По-бавно се случват нещата, но и парите са други(поне така съм чувал). Не съм и наясно програмите включват ли пчелопакета. Ако нямам доверен доставчик, бих избрал пчелопакет.
Аз преди да продам малко пчелно семейство тествам майката как работи за да продам хубаво семейство. Като направи 3 рамки плътно пило е готова за взимане.
На “в нощ“ търговия не се прави.
Това е добре, лошото е че недобросъвестни колеги се възползват от това технологично време което е необходимо на майката да осемени тези три пити и през това време си продават техните отводки „калемени“ пак с три пито пило, но от други кошери, а ти когато си готов с реалното пило пазара вече е затворен. Абе омагьосан кръг малко се получава, но ......
За 20 дни не може да се прецени дали една майка е дала фира.
Колега да не се обидиш нещо, но твоя метод с унищожаването на свищевите маточници на 4-5-6 ден не предполага излюпването на голям брой качестевни майки. Също така % на оплодените майки пада когато оплодните кошери, сандъчета, нуклеуси и т.н. са в непосредствена близост до основния пчелин, точно тази година до сега беше много благоприятна за майкопроизводството. Пак повтарям, не искам да те засегна нещо или да те обидя просто споделям моето мнение....
Мед има тая година. Ама АпАт като кучета. Лани беха кротки.
Прикачен файл 9565
Утре ги почваме.
Да виждаш хранилки. ГОЛЕМИ. Твоите 5 или 10 кила бяха. Аре измисли нещо по-готино.:bigsmile:
Няма проблем :) По принцип винаги ми се получават нещата почти на 100% но ето че някой път има и греда. Миналата година от 90 отводки само 2-3 не се оплодиха. Тази от 1вото зареждане от 40 заредени 38 идеални, но последния път от 20 само 4. Пчелоядите ли бяха близко до пчелина или проблем с майчиното семейство не знам но много слабо. По принцип винаги може по-добре и по-добре, но толкова са ми възможностите!
Има ли някой опит с повече от 2 магазина. Щото аз като извъртях сега най-горния не го върнах под всичките щото ми беше тежко да ги свалям и пререждам. Където бяха с 3 и 4 магазина празния го върнах по средата. Та ще видим дали съм сбъркал. Летеж има супер. Слънчогледа почти прегаря. Но вечер работят до към 20:00. Превалява добре, вчера към 30литра. След 3-4 дни ще им направя проверка дали пълнят така с празния по средата.
Зависи от пчелата,Аз тая година имах с 4 само най горния запечатаха.Има някой работят и в два едновременно,но има и такива само в първия първо,а може и да греши пчеларя кога слага 2,3ти.:bigsmile:
Повече от два маг.не съм работил,ако евентуално набухат и двата магазина горния го махам и го слагам на някоя отводка или по слаб кошер просто да пазят медеца.
За пореден път се убеждавам, че много колеги не умеят да преценят силата на семействата. Постоянно се говори за силни семейства, а се оказва, че масово се работи с два магазина. Силно семейство по време на слънчоглед трябва да запълва с пчели и работи на плодник и поне 4 магазина. Средно сем. - два, три магазина. Слабо - един, два магазина. Тази година семействата са доста посредствени и почти не покриват критерий за силни но в нормални години това са моите критерии.
За ЛР средно- три корпуса, силно- над 4 корпуса. Под 3 корпуса ако не е роило или не е отводка не става
Не навсякъде може да се постигне това, или ако се постигне, то ще има отрицателен ефект. Че някои колеги само раздуват балони си е ясно на пръв поглед. Както много пъти е ставало въпрос за условията. Когато знаеш, че ще има някаква продължителна паша или паши с което да се ангажират пчелите е добре, но когато пашите са малко и оскъдни, прибавени и условията които ни поставя и времето/дъждове, суши/ не е рентабилно да силиш семействата. Само да правиш рояци или да ги потискаш с наливането на стимуланти. Ако идеята вече е да се използва всеки момент и да се прави мед от какво ли не, то тогава съм съгласен и не съм съгласен. Тогава на това не му казваме мед. Иначе и аз съм съгласен на 20 благоприятни дни - за акация например и да метна 3-4 магазина и от време на време да открехвам някой ъгъл и да премирам от кеф. Но мечтии, мечти.
Модернезаторе не забравяй,че има и хорица невежи като мен да се радват като видят в кошерите пчели.:bigsmile:Като звънна на брата и го питам как са той вече е свикнал и ми вика,,Хвъркат ,хвъркат":bigsmile::bigsmile:
Повтарям. Говоря за слънчогледова паша. Тя е след 15.06. и е продължителна. Ако гоним и бедни паши с много пчели пак биха се случили нещата. Само паша да има. Ама нема, нема. Колкото до храненето за което намекваш за постигане на силни семейства то определено не е задължително. Иска се не пренаселен район, относително добри климатични условия, много знания и повечко труд. Глупостите за рядко отваряне на кошерите, не стесняване, огромни количества хранителни запаси и т.н. водят до масово отглеждане на слаби семейства. Говорят ми някакви хора, че не можели да си вкарат на сила нито един кошер в роево, представям си за какви мърши става реч. Оня гуру Севдат и той с едни мърши ама на никой не му прави впечатление, защото и на "колегите" са им такива семействата.
Лесно може да се направи силно семейство,но да имаш дарбата като майстора и даскала ми да познаваш коя майка е качествена и коя не.Другото си е губене на време и нерви.:bigsmile:
Лесно се познават.По спиралата на снасяне ,но кой да чете каква е?:bigsmile::bigsmile::bigsmile:Аз съм на тема свещеви самосмени сега.:bigsmile:2,3 майки в кошер мъча се до 6 да ги докарам.:bigsmile:То било лесна работа.Само ти трябват 2 основи 2 магазина,2 плодника и 2 седмици.:bigsmile:
Чета какви ги пишете, но сте още далеч макар, че се досещате за някой неща. Рости, аз знам за правилото, че колкото е плодника, толкова трябва и да е обема за мед. Прав си и за силата на семействата, но по начина и с кошерите с който работят няма как да не изпадат в роево, но това е хубаво от гледна точка, че имат хубави майки. Само куците майки с три патерици няма да изпаднат в роево в един ДБ корпус, а още по непонятното за мен е страха от силно семейство, то веднага се дели на отводки или му се отнемат рамки с пило, а така семейството не може да покаже възможностите.
Мой да сме далеко ама ти с 6 майки кошер не си виждал.:bigsmile:
Янчо, не съм го чувал това правило. Като го премислям, би важало за късна основана паша и за фарар и лр. Дадана на повече от два магазина няма да порастне ако се спазва.
Правилото се дължи общо взето на възможноста за пило, ако в ДБ корпус имаш 8-9 рамки с пило, след като се излюпи ще покрие още един корпус или два магазина. За всички модели е същото. Не казвам да не слагаш повече магазини, а че този обем ще бъде покрит от пючели, където ще работят.
Друмев, чуеш нещо от някъде/Чорбич/ и само балони надуваш. А и неговите кошери са пълна скръб, както пише рости. Нищо, че са с по 5-6 майки. Те затова се и понасят. Направи го този номер с някой добре развит кошер и когато приемат друга майка ми се обади. Хей, ти да не мислиш търтеите за майки бре? :bigsmile:
Не съм казвала такова нещо и читавите продавачи на отводки и майки не би трябвало да се разпознават и да се засягат. Просто ти постави въпроса как би трябвало да изглежда една отводка и аз ти дадох конкретен пример. Не съм обобщавала.
Да оставим това. За мен темата е приключена, но не исках да оставям без отговор поста ти.
Не съм съгласен защото 8-9 рамки на дадан според мен е редно да си ги постигнал още в средата на май. Тогава " правилото" ще важи и това семейство определено ще се класифицира (според мен) за силно. След противороеви мерки и т.н. това семейство до слънчогледа ще работи минимум на 4 магазина. Янчо , в странна ситуация влизаме. Аз да се напъвам че трябва да се работи със силни семейства и голям обем, а ти да опонираш.:laughing:
Съгласен съм с теб: Работя с ДБ 12р. магазините които пълнят, пурво зависят от силата на семейството (гена на майката) и от пашата, системата е второстепенен фактор, колкото и да спорим за нея. В южния район, с 300 м надм. височина имам кошери с 3-и до 4-и магазина. Другата паша е ливадна там Основен фактор е влагата-дъжд, добива е много вариращ!
В северозападния регион 700м н.в. акацията много се влияе от температурата, добива е слаб ; силните семейства събират от 1 до два магазина, а слабите няколко пити. Когато цъфне слънчогледа, температурите са високи добива достига до 3-и 4-и магазина.
При високо планинския регион 900м н.в. Акация има ако температурата е висока, силни кошери до един магазин, ако е студено няколко пити. Слабите нищо не събират, освен за тях си. Ливадната паша се влияе от влагата и при силните достига от един до два магазина при добра влажност, при сухо и горещо няколко пити!
Това са основните изводи накратко, които съм си направил за регионите в които пчеларствам!
Няма смисъл да коментираме това.Те Рашаните са го измислили 1кошер=36ДБ рамки макс.:bigsmile:
Здравейте колега!
Имате ли опит с обединение на пчелни сем. преди основната паша (акацията/липата/слънчоглед)? Става дума за общо в един кошер (от двата семейства) затворено пило и летящи пчели. Доста чел за този метод за създаване на "медовик", обаче практиката нямам.
Какво ще кажете по въпрос - ако времето хубаво за отделене на нектар и летеж на пчели, ще донесе ли обединено пл. семейство (на 6-8 кг. пчели), за 2-те седмици, поне 80 кг. мед?
Тази година за първи път през май направих 8 двусемейни. В момента 2 от тях са обединени с една майка, а останалите са в две различни конфигурации с по две майки. Резултата ще го видя след слънчогледа.
Лежанка с два магазина или ... ?
Този номер го играх преди години , но в район само със слънчоглед .
Не само там, и около мен всички сме кота нула включително и аз. Извадил съм 2 тенекета акация и до там, първият слънчоглед премина и нито капка в магазините, а пчелите висят на бради понеже няма какво да правят. Сега отваря другия блок слънчоглед и последната надежда за годината. От утре го дават пак само дъжд, но да видим, надеждата умира последна. Минала година лоша ама за 7 дена наблъскаха по 30-40кг. слънчоглед, не помня колко точно ми беше средният добив.
Това ми и притеснява с години - нещо не наред "в тази сметка". Гледаме клипчета по изложения и чуваме едно и също - "само с бройката може да успееш на този пазар...с моята технология на работа отглеждам хиляда семейства...имам 15 пчелина...много не искам...след акация давам по 5 литра сироп, след липата също...и т.н.т. и накрая 30-40 кила мед печалба от кошер - "за поддържка на един колхоз хора-работници"....
Според опита на колегите* Ако обединени двата средни по сила пч.семейства - 1+1 = 3, ако над 3 кила - 1+1 = 4 (до пет). Затова попитам колегите, как мислите, според вас каква "сметка върви" - да имаме 2-а пчелина по 50 кошера и вадим от всеки, или 1-ин пчелин с 100 кошера, а вадим от 50 обединени? Ако пресметнем всичко - и работа и инвентар, и разходки с кола, и охраната и време и т.н.т
С една дума - струва ли "гоненето" на тази бройката, която дава тенекия мед на година?
(сорри за офтоп)
Третият вариант е изпитан в практиката .
Преди и аз гоних бройка и мислех като имам 200 кошера ще печеля повече.Оказа се ,че не е така.Тая година стартирах с 125, а решихме да вадим само от педесетина.Средно от кошер няма да кажа колко сме да не излезем лъжци,но само мога да кажа такива добиви сме имали само една година.В момента сме в паша слънчувка и семействата са прилични не са по 5-6кг, но са на по 2 магазина.:bigsmile:
Стартирал си трънки. Първо ти нямаш толкова кошери, защото 62 и половина са на братока. В един пост писа, че отводки и рояци няма да ги броим - нали така Калине? При стартирането 1/5 ги пиши ни живи, ни умрели и като ти се направи една калкулацийка - ми ти не си и пчелар бре. Къде се вреш на конете в краката?:bigsmile:
По принцип се получава, та даже и повече.
Но има няколко условия, които трябва да са изпълнени. Като пример, едно от тях е, че помощното семейство трябва да е създадено още предната година /за да хванеш акацията/.
При мен вече са се качили в медовите корпуси,лошото е че повечето ги карам да градят по 5 основи,изградили са ги но надали ще ги напълнят, инвентара все е кът...,а слънчогледа е на финала.
Чета за добиви от 50 кила средно от кошер,и се връщам към 1996 първата година когато около единия пчелин сяха колиандър и в селото имаше общо 300кошера вадихме през седмица всички ядохме бял хляб и почнахме да вдигаме броиката ,сега сме без един декар колиандър 2540 кошера,рапица и после дълга дупка до слънчогледа.Хубаво че като почна да се пренаселва сцепих пчелина и развих друг в Странджа които за сега дава редовно малко но разнообразен мед,и там в това забутано село се виждат навсякъде нови оптимисти ,тази година е дъждовна и треволяците дават добре ,ако беше сушава по това време щеше да има масови воини и нападения.Пашата намалява лажиците се увеличават ,цената на меда пада ,пазара ще регулира всичко ако не се наливат грешни пари,балона ще гръмне още малко .
Ако се занимавах само и единствено с кошерите, при такава златна година като тая щях да хвана 60+кг само от слънчогледа. Че и малко бодил за накрая. Без помощни и тем подобни бъзикни.
Бъзикам си само основните. Без помощни и тем подобни. На слабите слагам магазин(и) накрая и те дават по нещичко. Или поне си подменят питите в плодниците и после им сменям майките.
Мислил съм и за помощни. Но за да има ефект трябва до всеки основен да има помощен. А това означава много работа, много инвентар, и много хамалогия. Пък и не можем да предскажем още от Януари какви ще бъдат трите месеца през пашите на пчелите. При добра година просто трябват повече магазини и пити. И яки хора да носят магазините. Другото е лесно.
ПРи мен е златна. Кошерите ми са пълни с мед. Кой с по 2 кой с по 3 магазина. Заради земеделието нямам време сега да си извадя меда. А слънчогледа вече стяга в питите с всеки изминал ден. Нямам време да им освободя магазини да пълнят. А нямам повече от 2-3 магазина средно на кошер.
Днес ходих в 1 съседно село и се загледах в кошерите на 1 приятел. Извън селото са на около 500м. Има 10-на кошера. На около 1км има доста Акациева гора. Има много слънчоглед на 200-300м. Но при него летежа беше среден, около 11:00 часа. Човека беше заложил по 2 магазина. Само един кошер беше с 3.