С ОК аз третирам основно началото на август, 3 пъти през 7 дни с цел максимално намаляване на акара и нанасяне на минимални щети върху зимната пчела. И едно третитане по това време когато няма пило с цел да сведа броят му до минимум.
Преглед за печат
С ОК аз третирам основно началото на август, 3 пъти през 7 дни с цел максимално намаляване на акара и нанасяне на минимални щети върху зимната пчела. И едно третитане по това време когато няма пило с цел да сведа броят му до минимум.
Ами аз тази година заредих лентичките в периода 6-12 Август. Те вероятно са избили акара по пчелите в първите 3-4 дена, после са чакали да се роди акар от пилото още 2-3 седмици (до края на Август) и са го избили и него. Като цяло окончателното избиване на акарите се е случило в края на Август, а първите зимни пчели са се родили в началото на Септември, така че сметката ми се връзва. В началото на Октомври направих тестове за акар посредством упояване на проби от по 50-100 пчели с ДИЕТИЛОВ ЕТЕР и открих по НУЛА АКАРА във всеки един тестван кошер. И сега спя спокойно .....
Темата е оксалова киселина имах предвид третиране с ок ,естествено че на 1 август съм третирал но с друго сега чистя това което е оцеляло от третиранията през лятото и пролета ,късното есенно третиране замества до голяма степен пролетното сега то е с наи голям ефект акара е по пчелите и пада наи добре пролетта пчелите влизат с минимум акар и стартират с една обиколка напред
Скутелаторчето не бее ли ментор на третирането с ок рецептата не и ли популязирана от него ,да не са ви купили от БАИЕР.
И така да уточним колко от Вас който третират късно с ОК когато няма пило имат проблем с иззимуването на пчелите си.
Казвате, че е раничко за ОК. И аз видях, че носят доста прашец пчеличките, но края на ноември не се знае какво ще е времето, та затова мислех сега. Явно трябва да поотложа. А в такъв случай сега с Нозевит става ли? Иначе и аз август сложих лентичките, но нещо не съм доволен. Като подхранвах преди 3 седмици с инвертиран сироп видях паднали акари в хранилките, по 1-2, но имаше и затова се реших на ОК.