Стигат според мен
Преглед за печат
Стигат според мен
http://prntscr.com/fiz19w
Нещо такова допустимо ли е при малките рамки? Предложиха ми подобно обтеляване, понеже могло при центрофугата да изпадат? Пречи ли по някакъв начин?
Понеже лепим ВО с ток ползваме следната конфигурация и сме доволни: IWI
Няма нужда от такава играчка, в началото и аз се филмирах от писаното в форума и пусках хоризонтални и вертикални. Вече 6 вертикални, зегето и лепене с ток и няма мърдане. Няма късане, няма провисване, просто супер. Но човек се учи с практиката, хем се роботи бързо, хем има по мако телове да пречат.
Аз си обтелвам само така - 4 хоризонтални тела на голяма и 2 на малка.
Проблеми нямам.
Успех !
Като се кръстосат телове няма лепене. При мен една рамка се прави за 10 сек. и става перфектна. Аз съм с 24 ел. центрофуга и въртя на средна скорост 10 мин. и нямам скъсана рамка.
Друго да питам, дори нощен пчелите ми седят отпред на прелката, една върху друга. Това от жега ли е? Въпреки че дори подухваше и си беше добро времето, пак са там? Има отдолу мрежа 10на10 затворена, да я отварям ли? Дочух, че може и от хранилката да отвориш леко? С отваряне да не се получи обратния ефект, да влиза жега пък... знам ли.
Отваряй мрежата.
Отворих мрежата, но не е много ситна. Пчела не може да излезе, но щипалка може да влезе. Мисля да залепя една друга отгоре й за всеки случай. Поредния ми въпрос е, слънчогледа тръгва скоро, колко време преди цъфтежа му да сложа магазина? Има ли някакво точно време, за може пчелите да свикнат да ходят горе или нещо такова
Не се занимавай да слагаш допълнителни мрежи. Ако си търсиш работа, направи я по-голяма.
Щом спят отвън си закъснял даже с магазина. А за мрежата не се притеснявай, даже 10 на 10 е малка като размер. Отваряй смело и слагай магазина.
Хубаво си отворил мрежата, сега час по-скоро слагай магазина, а за догодина помисли да има вариант дъната ти по това време на годината да са изцяло мрежести.
Здравейте! Моля за помощ: най-силният ми кошер от две седмици изхвърля търтееви ларви - всяка сутрин намирам по 15-20 пред кошера. Кошерът е Дадан Блат и има поставен магазин. В момента при мен е главната паша - липа. Другите ми кошери също са силни, но само този изхвърля бели, почти развити търтеи. На какво може да се дължи това?
Инстинкта за събиране на храна преобладава над всичко,имаш приток на нектар,който няма къде да бъде складиран и пчелите правят място като изхвърлят търтеевото пило като ненужно.Роевия период е към края си ,скоро ще започнат да гонят и търтеите,така,че спокойно,пчелите си знаят работата.
Благодаря! Но магазинът е почти празен още, а и другите семейства не правят така!
Сериозно ли съм закъснял с магазина? Че кошера е все още на 9 рамки те първа ще му слагам 10та за градеж? Или със слагането на 10тата рамка да слагам и магазина? И всички малки рамки ли да кача в магазина или 1 по 1 през период. Мерси.
Нямам за жалост изградени рамки за магазина, те първа започвам. Днес ще сложа 10та рамка и магазина с 10рамки. Длъжно ли е да ги лъжа някак да се качат горе? Да напръскам със сироп рамките или да кача някоя с пило?
Аз не бих сложил 10та за градеж ако искам да ги кача в магазина.Бих отнел една,а може и да не отнема,с преградна дъска на 8-9 пак ще си работи.
Става и с преградна дъска на 10та позиция, зависи как е пашата и по-точно кога е главната паша.
Така правя аз с отводките за да хвана слънчогледа - развивам до 9 рамки и слагам на 10та позиция преградна дъска. След това наесен зазимявам като вадя преградната дъска и центрирам 9те рамки в средата за да има малко разстояние от двете страни на гнездото.
Колеги кажете как да немеря майката в едно семейство?Явно се бяха изроили понеже нямаха прясно пило и майка а само запечатани маточници и пило.Оставих два хубави.Излюпиха се преди 15 дни,но пило все още няма.Придадох майка бухат я не я приемат.Рамка прясно пило,маточници не правят. Със аверчето от три дни по едни час се зверим в тез рамки и не можем да я намерим.Някво джудже ли какво става ..........
П.с. Прегледа винаги е след седем вечерта ако оназ евентуално е на брачен.
Ако кошерът е на два корпуса , подпуши малко през входа и след 10 минути ще я намериш във вторият корпус на средните рамки .
Тц,дадан е.И пилото се налюпи и вътре има толкова мн пчела,че и да е белязана незнам дали ще я видя камо ли тази която ми се крие.
Изчакай да се оплоди и тогава няма да е нужно да я търсиш ;)
Така е когато не се знае какво се търси. :bigsmile: Опит трябва. Значи като се оплоди и започне да снася ще се поуспокои. Веднъж като я намерите, а тя е доста по едра от пчелите и търтеите, просто не прибирайте питата веднага, а я погледайте повече време. Тя ще се мести, но вие си направете тренировка на зрението като я търсите по питата. Като се запечата вида и веднъж по нататък ще е вече лесно.
Здравейте колеги,
преди около 20 дена направих една отводка, на която придадох зрял маточник.
след няколко дена като проверих маточника беше унищожен, след това пак придадох маточник и пак беше унищожен
после реших да му придам рамка с млади личинки за да си маправи само маточници,резултата беше само един започнат маточник което също го унищожиха след няколко дена
как да постъпя с отводката?
-да му придам ли нова рамка с млади личинки (за маточник и дали това може да предотврати търтовката)
-имам една оплодена млада майка(страхме е че ще я убият)
-имам стара майка която искам да я сменя (да я придам ли нея)?
моля за съвети
Знам какво да търся.Начинаещ съм ама не чак толкова.Аз питах по скоро за метод.Миналата година имах такъв случай майката беше станала като пчеличка малка някак дефектира.Нервите ми изкара докато я намеря.
А сега с това семейство в крайна сметка вчера и през ханеманова ги прекарах и им сложих майка забита в клетка на пита с пило и днес бяха спокойни и я приеха като я пуснах ще ги видим след още няколко дни.Странно ми е преди това защо не правиха маточници и не приемаха майка?Ама по поведението им днес мисля,че всичко е шест.
Благодаря за съвета
Ето какво направих,значи това с прясно пило веднъж бях опитал и за това реших да "пришвия " само малко парче с прясно пило колкото примерно цигарена кутия ,това го направих преди два дена и днес като проверих пчелите са започнали два маточника ,по твой съвет проверих и за наличието на майка но такава не открих но имаше килийки с току що снесени яйца някои бяха поединични на някои по две имаше и с по пет яйца на килийка...
Тази отводка вече търтовка ли е ,и дали може да се оправи?
След, като са минали повече от 20 дни, може и да е търтовка, но щом са разваляни маточници според мен има майка. При пронасяща майка се случва да снася по няколко яйца в килийка ( особено при по-слаби отводки). Яйцата би трябвало да са по дъното на килийките, ако са по стените , значи има пчели търтовки. Наблюдавай пилото, търтеевото е изгърбено (надстроени килийки).Ако има майка, ще се появи редовно пило и търтовките ще спрат да снасят. Наблюдавай как ще се развиват и маточниците. Навярно семейството отслабва и може да се наложи подсилване. Има начини за оправяне на търтовки.
Здравейте колеги!
Не мога да си обясня защо ми се роят пчели, при положение че все още няма излюпени нови майки. Така примерно: днес правя преглед на даден кошер, в него няма запечатани маточници, само започнато но не затворени. След 2-3 дена гледам как от същия този кошер излита рой и когато го отворя вътре пълно с запечатани маточници, но излюпени такива няма, и кошера остава без майка, защото тя излита с роя. За първи път ми се случва тази година да ме изненадват така 7 семейства.
Ако може някой да ми обясни защо се случва така и какво мога да направя ще съм му благодарен.
Поздрави Борислав!
"Подготовката за роене започва като отначало пчелите изграждат по краищата на питите 20-30 основи за роеви маточници. Пчелната майка увеличава снасянето на яйца, а пчелите се възбуждат и поставят пчелно млечице в основите на маточници. След снасянето на яйца в маточниците възбуждането намалява, пчелите хранят майката по - слабо, тя рязко намалява яйцеснасянето като става по-дребна и придобива възможност да лети. Младите пчели не са заети с работа и се натрупват по всички свободни места в кошера - главно от тях се образува първия рой. След като се запечатат всички маточници излита първия рой (първак) с предимно млади пчели и старата майка. "
Разтягай ти локума, но там където няма да объркваш новаците.
Точно и това правя. Обяснявам им, че това което казваш не е точно така и всъщност ти ги заблуждаваш. Това което си написал е така, но до половината, а другата половина е в отговора на моите два въпроса. То така и баба го знае: - след като запечатат маточниците и роя излита. Но кога, в кой момент се получава така и не става ясно? Аз търся именно този момент в твоите разяснения към новаците.
Единственото за което се сещам да направя в случая е да им хващам майките. Може би това при мен се получи защото се получава един период между цъфтенето на овошките и главната паша , в който почти няма никаква паша. И така пролетта се развият добре и дойде този мъртъв период през които вали и няма паша, те стоят вътре и се чудят какво да правят, изразходват всички запаси. След това когато дойде пашата започват от 0 и докато напълнят плодника пашата е към края си.
Ами може би, когато разузнавачките открият подходящо място за заселване ;)
Моя даскал казва ,че това е така защото майките като се уморят кацат и рояка се събира.
Рояка тръгва когато е обезпечено с всичко жизненонеобходимо за оставящите в кошера.
Ако се развали времето рояка не отлита младите майки се излюпват и почват да играят хоро по питите.
И Даката си запълва нулеусите за заплождане.
Някой ползвал ли е мрежа за комарници за уеднаквяване на миризмите на две семейства? Имате ли наблюдения дали я прегризват пчелите?
Аз съм ползвал. Не, не я прегризват.
Здравейте отново
Положението е следното : отводката вече си има маточник от който очаквам скоро да се излупи майка ,същевремено търтовките си снасят яйца които вече заемат доста място от рамките .
Въпроса ми е следният как мога да се отърва от това пило (гърбато) , и кога е по-подходящо ,преди запечатване или след запечатване на килийките?
С краткия си опит от миналата година- 6 отъртевели отводки,мога да кажа че борбата е безсмислена.И да се излюпи,по-вероятно е да я убият.Дадох пита с яйца,заложиха десетина маточници,отворих когато се люпеха ,даже една излетя,и пак си остана търтовка.Тази година имах две отъртевяли,придадох ги без да се замислям.От шесте спасих две,с много усилия и разходи,е не оцеляха.
Миро , борбата с търтовката е лесна .
Извади две пити без пчели и на тяхно място постави две с прясно пило и пчели от друго семейство .
Постави ги по средата на търтовъчното семейството , но така , че между тях да има една на търтовката .
След няколко часа ще видиш резултата .
Успех момче !
Режеш калпаците .
Не съм съгласен с това.В четвъртък намерих един 12р кошер точно в момент на хорото.Направих отводка на 6 рамки пчели само с 1 рамка излизащо пило.В неделя тая отводка се е роила.Възможно е да съм пренесал 2 майки,но не трябваше ли да остане само една?Бях сложил само 200 грама мед и една пита.
По какво разбра, че се е роила? Като местиш пити наляво и надясно в този момент къде гледаш? Комшийката как си простира прането с възможно най - късата рокля и се надига, че простора и идва малко висок ли? А помисли ли за пчелите които са се върнали обратно? Може те да са били повече стари, защото знае ли човек от къде точно от кошера си ги взел, че да ти каже точно?
В петък бяха там всичките.В неделя ми се обадиха,че нещо се бунтуват семействата.Днес открих само 50% от пчелите.В тоя кошер от който ги взех са толкова колкото си бяха.Само в един бяха доста повече от това което оставих.Има и вариянт да са налители там щото не намерих яйца а матучници на 3 пити големи колкото показалец.
Делиш , а не смяташ кое , как и къде .
Е какво да му смятам на кошер в роево дал 2 магазина мед.През средата и това е.:bigsmile:И на двете места бях намерил по една майка.То при толкова пчела как да намеря всичките.Гол рой не направих щото след последния ХР е само с глави на търтеи.:bigsmile:
И после - нула .
Една 0 е добре ако станат 00 тогава мамата си трака.Отива труда в канала.Сега ще ги наблюдавам.Сложих им 1 рамка с 2 матучника да си сверя часовника за майка.
Чудна работа?! Делиш, роят се. Въпреки всички аномалии които им се създават градят като за световно и най накрая магазин с мед, че и по два. Ей, Друмев. Хари Потър л.... мед да яде пред теб.:bigsmile:
То и при други сигурно е така ами си траят.Да не се излагат като мен.:bigsmile:Да взема утре да ги снимам маточниците да видим дали са за самосмена или роеви.Но надали ще се включат в дебата много стари пчелари.:bigsmile:
Джеймс Фенимор Купер«Последний из могикан»
Робърт Редфорд казва:
Има един прекрасен цитат от Т. С. Елиът – ‘Достатъчно е само да се опитваме. Другото не е наша работа.
Значи, просто не се отказвай. Прави каквото можеш, но не спирай. И определено не давай заден, когато изглежда, че ще успееш.”
П.П. Миналогодишната търтовка дет ми каза Момче имаш време да я оправш ми даде тази година 2 отводки и в момента съм изкарал майката на 2 пити пило и 1 мед и перга да видим какво ще стане. Но все пак и момчетата са прави за заразите ама то кое ли не е.
Тези , младите ще ги бъде .
Как ще се роят те още се развиват.:bigsmile:Виж какъв добив имам над 600м.Тук ги гледам добре,но под 150 метра надморска нещо не ми се отдава, мъчиме.
Пиша 12 рамкова защото е в 12 рамков кошер.Преди няколко седмици намерих 2 маточника в един кошер и ме достраша да не се рои.Отделих майката с 4 пити пило+1 с перга и 1 с мед след една седмица допълних с още 2 излищо и което ми беше артък от един кошер+Допълване на пити с меден венец.След това сложих магазин с 10 основи и 2 стари сега в момента градя 4 и са напълнили старите с мед.Така правя аз 12 рамкови отводки за магазин.:bigsmile:
Делта какво ще кажеш за 12 рамковата отводка ще даде ли 10 килца медец.
Ха, аз в събота направих една 40 - рамкова отводка. Дали ще даде медец?
Зависи с какво ще я подхраниш.;):bigsmile:.
Сипах 500 мл. захарен сироп, защото няма летящи пчели и толкова. От там на сетне те да се оправят.
Е ти с 500мл какво чакаш.Поне по някой литър инветр им сложи за да могат и да запечатат.:bigsmile:
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=862166
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=862167
Това е рамка с по един маточник от двете страни.Според вас роевили са или самосменни?Намерих на още 2 рамки така,но там са 4 и 3 и имат по един толкова голям странично.
Дядо и баща ми са ме учили, че самосменните маточници гледат да ги правят странично или отдолу на питите, а и принципно са по-едри, поне при мен е така. Както и обикновенно са малко на брой. Винаги има изключения разбира се, и едно такова го сваляхме тая година от ябълката...
Кажи как се държи семейството, има ли прясно пило, градят ли...? Трудно някой по две снимки ще каже дали ще се рои, но ако семейството е и силно, за мен са роеви.
Дано се изкажат и по опитните колеги.
Аз писах преди,че няма пило работещо и яйца.Само излизащо има.Пчела има много 2 магазина и плодник са пълни.Може и да съм притрепал майката докато вадих меда и това да е третия вариянт.В понеделник маточниците тъкмо бяха запечатани,но не знам сега 6-7 дена или 4-5 да броя до излизането.Според мен в неделя-понеделник трябва да имам майка или рой.
Според мен са спасителни. ;)
И защо станаха търтовки ?
Някъде имаше питане : кога да се разкара търтеевото пило. Откритото се пръска с вода, за да се повреди и изхвърли.Запечатаното се разкъсва с повдигача, и пчелите го почистват. Питата е годна за по-нататъчна употреба.
пп. Моля пишете в темата за търтовките. Там вашия опит ще е полезен на останалите.
https://m.imgur.com/a/Pg8yq това ще да е от жегата, това събиране на прелката?
И другия ми въпрос съответно, понеже липсват дървета покрай кошерите, какви мога да посадя сега, ако е възможно? Чувал съм за полуомия, та нещо такова, с големи листа и растяло бързо, като можело да му режеш върха и то пак да избивало.
Виж снимка коята съм публикувал и текста към нея.
http://pchelari.com/forum/showthread...198#post128198
Плодник пълен с пчела и нито капка мед в магазина...отчаян съм
По-скоро от захарно цвекло...