Днес една отводка не беше взела сиропа,отворих я и какво да видя,не стига че пилото 50\50 търтеево,ами и варовито има,чудя се дали да се занимавам с нея или да я стърся и рамките в казана
Преглед за печат
Днес една отводка не беше взела сиропа,отворих я и какво да видя,не стига че пилото 50\50 търтеево,ами и варовито има,чудя се дали да се занимавам с нея или да я стърся и рамките в казана
Прикачен файл 9526
Сефтето...
А капаните за рояци 0 от 2. Тая година май няма да хванем нещо чуждо.
Днес над пчелина мина много хубав рояк, но се си хареса мойте капани и замина на някъде. Иначе до сега съм хванал 1 рояк от моя пчелин. А от аптеката до нас масово се купува лимонена трева и клеева тинктура, занчи хората залагат капани.
Прати ми едно бурканче:laughing:
При мен ливадната паша нещо липсА. Имаше много детелина, глушина, зайчина, а няма сериозна отчетност в магазините. Слабичките кошери се помотват и събират долу докато в магазините само лазят. Силните от около 2 месеца долу е почти изцяло пило, кипи от пчели, а до сега са събрали по два магазина и малко. Природата ли нещо подложи крак и нямаше нектар, пчелите ли ги домързя - нямам идея. Армията бе е налична, поляните цъфтяхя, а пчелите не бяха по цветчетата. Добре че тази година липата реши да дава нектар, че ливадите са почти изгорели.
А в сряда и четвъртък беше някакво нереално жилене. На гевгир станах, при все че съм с дрешка и покрит. Що така се бяха ядосали като можеше вместо да жилят да си вземат кошничетата и към липата.
Ако не си ги ровичкал е от времето,но има вероятност и от зърнарите.
При мен отново не иска и не иска да вали, в магазините няма капка мед, но поне не храня че си имат като за тях. Започвам да се моля да дъжд, някой ако знае работеш ритуал да казва ;)
В Телиш , Червенобрежко липата премина .Пчелите се възползваха максимално и напълниха 1/3 от медовия корпус . В момента цъфти магарешкия бодил , след 10-15 дни и слънчогледа . Младо и старо се радва . Среден добив от акация :15 кг. Пътувах на отворен прозорец през Искърското дефиле и ухаеше незабравимо на липа ! Успех на колегите от региона !
Прикачен файл 9540
........
Прилича на Аморфа.
Като ще играем на ТОТО: Билков-полифлорен мед?
Меда е от мащерка. Или преобладаващата част от него.
Прикачен файл 9542
Огледало.......
Прикачен файл 9547
.......
Ше го друсаме на ток вече меда. Па догодина ще му дирим 12 волта.
Прикачен файл 9550
Започна слънчогледа.
Добре са ти градили.Браво.Сега уча и моите така да градят.:bigsmile:
Прикачен файл 9551
......
Бат Вальо не си ли мислил едината страна на ограничител да ти е на клинче.Да не заклеймосват толкова.
Прикачен файл 9552
В жълтия 10ЛР е майката в 8ЛР е дъщерята. Ще ги пробвам колко високо могат да стигнат. По 5 магазина съм им приготвил.
Дака, нещо те четат напоследък и прилагат това което пишеш хихихи, ама не те споминават въобще.
Е тя неговата система е друга.Той използва обединяване на 2 семейства преди слънчувката.Аз работя само с 1 майка.Двумайчиното ми е УЛ.Там скоро ще покажа тая година нещо ги занемарих.:bigsmile:
Може човека краде,но и пише ,а има такива мищоци дето крадат, а не пишат и дума.:bigsmile:
Хвала се бе отворко. Още ли не ти е ясно. И поне имам с какво.
Магазини и аз мога да мяткам и доста нависоко, че съм висок, но ми кажете с какво да ги пълнят. Аз не съм вчерашен, но няма толкова берекет. Пребиват се хайванчетата, но...……..bow;
В моите мед няма само пчели.Пазя си питите от молеца.:bigsmile:За Бат Янчо не знам той е с пласмасови основи./отново се шегувам/:bigsmile:
Ей,докато не ме сколасате няма са заспите.:bigsmile:
ЗА мене си има правило, като няма мед правя нови семейства(все нещо трябва да направя нещо с тези пчели докато не измрът безработни), а когато има мед(днес сутринта се видях със собственика на лавандулата каза ми, че всичко било в пчели, а люцерната няма да я косят, нямали да стигнат до нея. Това ми го каза другия собственик) слагам магазини, но дано маната се задържи, че да го объркат с другия :)
И си прав, и не си. При определени условия може да се развива кошера и да се стимулира без това да се отлага във стоковия мед, НО задължително трябва да има и малко паша. Само на стимуланти не става. Освен това когато от рано успееш да стартираш семействата много силно докато дойде времето на безпашие те вече са поне двойно по-силни от другите и успяват да намират необходимия им нектар. Янчо е прав да работи със семейства заемащи кошери поне човешки бой към този момент и мисля, че всеки би искал това. Пътят за постигането на това е вече различен. Аз не вярвам че има и универсална рецепта, но знае ли човек. При мен нещата не се получиха на равнините пчелини по ред причини, но за моя изненада в един горски който ми е за сефте успях да ги вдигна до човешки бой и то без капчица (грам) стимуланти.
Да де, то и аз имам такива които и от камъните вадят, но мисълта ми беше друга. В моменти на безпашие как се вадят 100+ кила? Майстори ли са колегите, лъжат ли или наливат стимуланти които в последствие стават на мед поради голямото количество? Въпроса е риторичен. Аз също мога да вадя толкова мед, но само мога. Държа на силния вкус и аромат от природата.
И аз се чуся от какво въртят магазини в района ми като знам за какви нападения става въпрос като отвориш ама си мълча. Онзи ден един колега се опита да ми обясни как чилията била в разгара си в момента (Радневско).
Аз пък бих попитал. Като няма паша защо няма роево тая година?Вярно пълнят малко в магазините,но и не бутат от там.
Аз твърдо мога да кажа,че не ползвам никакви стимуланти за развитие,освен ако парцаля и ВО не е стимулант според вас.Това което правим в момента е измислено както казва Жорка1974 още 50 те години от руснаците нищо ново не откриваме просто още едно табу което ни е наложено.
Ами тя е малко по различна от един Рашан Блинов май му беше името.Само,че при него е за развитие, а при мен за контрол на майката.Няма как да го обесня щото надали ще ме разберете отново.:bigsmile:Само мога да кажа ,че рекорда ми на пило е тая година 16 рамки ДБ,а има колеги и с 20 рамки.:bigsmile:
Положението при мен е по-скоро зле. Семействата са заслабнали, като цяло каквото са събрали от ливада и липа не е запечатено, а слънчогледа отваря. Та ливаден мед ще има само ако успея да разпозная някоя кофа от смешаното със слънчогледа. Отделно нещата, които цъфтят след слънчогледа са отворили сега, което е едно 20 дена по-рано. Направо нямам идея какво ще става август. Е сега вече разбирам колегите, които разчитат на единия слънчоглед.
Този сезон ще е "Умрял търговец, жива риба продава".
Тази година нещата при мен не се получиха, като цяло всичко е комплексно. Лоша година, голяма суша до преди 1 седмица и разбира се доста грешки от моя страна. Започна слънчогледа а аз имам само 2 кошера готови за паша, майките в помощните семейства току що се оплодиха и не мога да подсиля семействата с тях и нищо и половина. Като цяло семействата закъсняха развитието с 15 дена и аз не взех правилните решения да наваксат а така си останаха и се оказва че се готови за паша когато премине. Закъснях и с отводките и оплождането на майките е ужасно защото пчелоядите вече са на линия, от 60 само 44 оплодени, като 4 не работят добре и ги махнах и тях. Да видим тия слаби семейства какво ще направят, тази година слънчогледа ми е далеко на 2км. и от няколко дена отново гадно време. Дано ме изненадат но като гледам как няма пчели в магазините ме съмнява. Аз и обрах летящите пчели за отводките точно когато не трябваше.
И аз тази година като за начало малко се поувлякох с отглеждането на майки и всичко е оскубано и опоскано до кокал, но пък празно сандъче не остана и майки бол. Сега почвам реорганизация на семействата и най хубавото е че наоколо има хиляди декари със слънчоглед който тези дни се показа от земята, а пръвия явно ще го пропусна, но то няма две добри...
Сигурно имаш с какво да се хвалиш, я пак помисли.
https://youtu.be/pwQPFKQtn1U
:bigsmile:
Прикачен файл 9558
Я ти си помисли. Или най-добре върви да си търсиш къде са ти пчелите. То за кой ли път ти се казва. Тц тц тц.
Няма ги и там моите.:bigsmile:
Хахахх като коте си, по гръб не падаш. Живей си в собствения си измислен свят, но недей да качваш снимки, че си смешен и вземи си купи едни нови кошери, поне да ти пасват един с друг. От толкова хвалби за изкаран мед пожертвай някой лев за благото на пчелите.
Неговите поне ще отидат в печката един ден а твоите на дъното на океана. Къде останаха дървото восъка и меда? При теб виждам само пластмаса, пластмаса и нещо бяло в кофа. Един ден всичко се плаща. Пиша го за твое добро. Не можеш да заместиш качество с количество, не и при пчелите.
Не, не си ме разбрал. Като казах за качеството и количеството имах предвид пчелите а не меда. Меда зависи от пашата не мога да сравнявам мед от мана и кориандър или слънчоглед.
Има изследвания например, че в стиропорените кошери се отглеждат повече пчели, но събират по-малко мед в сравнение с дървените. Естествено няма да ги намериш в сайта на Никот.
Като ходим по беседи,ни караха да си направим приходно-разходна книга.Направете я и няма да има за какво да спорите.Веднага излиза колко пари си взел от кошер.Друг е въпрса дали ще споделиш информацията от книгата.
Петре, има много обяви, защото никой не купува.
Цената да отговаря на това което се предлага, а не както при „програмистите“ (както аз им викам) плащаш почти двойно за почти нищо после ти връщат част от платено и се надяваш все нещо да остане и за теб да не си съвсем капо. и заради това някой пишман търговци си мислят че цената на отводките се е вдигнала и те вдигат цените и т.н. .....
Прикачен файл 9562
.......
Тоя па седнал и да ми забранява да пускам снимки. На моите поне има някоя пчеличка. Гледай- да видиш какво е пчела.:bigsmile:
Малии я му преебах лекцията на тема как да нямаме пчели. Сори бадка.
Аз съм ги продал още зимата, иначе нямаше да натискам толкова за отводки. Моята основна грешка беше, че не се погрижих за кошерите когато трябваше а ходих по институции заради тоя боклук дето ми разби къщата. Хубавото е че вече е задържан за постоянно и ще полежи в затвора.
в случая най-важното и хубаво нещо според мен е, че си даваш ясна сметка къде са ти грешките, защото съм сигурен, че ще има колеги "професионалисти", които си мислят че с тях започва и с тях завършва пчеларството, и които в края на провален сезон започват да търсят причини навсякъде другаде, но не и в собствените си действия или бездействия :laughing:
Прикачен файл 9563
Четвърти магазин само с основи.
А, ето за това ставаше въпрос. Подсказах го на една дама - пчеларка и знаех, че нашичкият няма да и устои и подаде.:bigsmile: Разказах случката и на другите около мен колеги и те започнаха да му "раздвижват" бизнеса. Сега кой печели и кой губи не знам? Дори на мен ми се прииска да си купя.:bigsmile: 5 пити с почти люпещо се пило. Че те моите силните кошери нямат по толкова.:bigsmile:
Така е. Един човек още зимата ме пазари да му продам отводка. Миналата година си купил, ама не изкарала зимата, понеже не и обръщал достатъчно внимание... Дойде време и му казах, че имам готови. Пита ме за парите. Викам 20 лв на рамка пълна с пчели, на 5 рамки са в момента значи 100 лв. Взе да гледа в тавана, и да си чеше брадата и вика... Ок ще видим какво ще реша, че миналата година за 60 лв я взех...
Ценообразуването би трябвало да бъде организирано така - средната цена на рамката е 20 лв, майката ако е по стара от една година е бонус ако е млада + 20лв. Т.е. отводка на 3 пити - 60лв, за това получаваш стара майка + 2 пити пило + 1 пита хранителни запаси, 6 пити - 120 лв получаваш стара майка + 4 пити пило + 2 хранителни запаси, 10 пити - 200 лв получаваш стара майка + 6 - 7 пити пило + 3 -4 пити хранителни запаси ( ако се продава и кошера с магазина и питите му плюс още 30 - 50 лв зависи от състоянието му)
п.п. цените със стара майка би следвало да са валидни до преди акацията иначе се губи смисъла
В дебелите книги по икономика пише, че търсенето определя цената, но кой ли от пчеларите се интересува от икономика и финанси. Изказванията във фейса ще излязат прави, че програмите са за определени хора, който създават правила за собственото си благо и държава защитаваща интереса им. Как ли се нарича това? Една друга гледна точка.
Мисля, че има някакъв стандарт на отводка, останалото са свободни съчинения и всеки си ги прави както му е угодно и в повечето пъти надделява тарикатлъка на една от страните. Другото което е, че отводката би трябвало да е с млада майка. Да не говорим за прекарването със старата майка, която пробутваме за да и вземем парите.