И преди години е имоло тежки ПТП особенно от американския гнилец. Всички възръстни пчелари които познавам са минавали през това. Друг е въпроса че сега болестите са повече.
Преглед за печат
Прикачен файл 9289
Залепили си естакадата с восък и клей. За 2 седмици са пренесли по 1 хранилка мед.
Малко да се отворя и аз на работа . С необходимия стимул напредваме бавно но славно. После почвам да творя оплодните сандъчета.Прикачен файл 9300Прикачен файл 9301Прикачен файл 9302
Абе стига сте я подгъвали така тая ламарина по капаците бе. От памтивека го говорим това у форума...
Човек се учи докато е жив. От памтивека не съм и съм го пропуснал това нещо. Това сандъче го взех за мостра и ще му ползвам размерите. Предполагам забележката ти е, че с това подгъване се отвежда водата по стените му. Благодаря за съвета с който ще се съобразя.
Знам. Знам, че не е твоя изработка:) Затова и призивът ми не беше насочен към теб поименно.
Днес предвид предстоящото застудяване прегледах на бързо положението с питките...и установих първата загуба.В началото на зимата майката му се изгуби,сложих го над друго с преграда от найлон да видя какво ще е,е видях,празен от пчели корпус с недоизяден мед върху рамките и двайсетина умрели пчели по тях.Най ме кефят миналогодишните МОИ отводки с роеви майки,пращят по шевовете.С купешките мами не са баш така...Тази пролет не мисля и да купувам.
Също пращят от пчели и тия кошери, които по-рано спряха с пилото. Може и да излезе прав тоя Хмара.
Предвид прогнозата за следващите десетина дни, двукилограмовите питки дадени по Коледа и това, че са стартирали с пилото, днес им направих "Застраховка живот", като им сложих върху кълбата питки по 0,5 кг с лимонена киселина. Храна имат. От семействата има какво да се желае. Дано снега позатрупа рапицата, за да не измръзне, че на нея разчитам за градежа на магазинните рамки.
Вчера сложих на 4 кошера които бяха отбелязани че са изяли питката. Обаче гледам са увеличили кълбата с 1-2 рамки, бяха по на 5-6 сега гледам на 6-7, предполагам кълбото е по рехаво защото гледат пило. Хвана ме страх и сложих картон на всички дъна, няма да се правят опити тази година. По принцип знам че това няма да помогне да греят кошера ама от страх човек прави глупости, само дано не изкара влага да направя беля.
Миналата година оставих 7 кошера на изцяло мрежа и при прегледа Април бяха най силните. Но те си бяха най силните и зимата и не можах да направя релана преценка дали това е + или -. Тогава имах и здравословни проблеми и за това реших тази година да пробам, но и тази няма да е.
Много студ и сняг, утре съм на пчелина да храня другите животни и ще дам едно ухо.
Снега ги затрупа до толкова,че ми спести угризенията дето не затворих дъната.
Прикачен файл 9324
Песен...
При мен 30-40см. сняг, стойките са високи и няма проблем на прелките. Прослушах запасните майки и за сега всички са живи и много спокойно жужат за това не съм слушал другите. Щом запасните майки са живи значи всички са добре. Един ден студ мина остават още два, храна имат да похапват и да греят :)
Предвид на прогнозираните минус 20, днес затворих всички горни входове. Стига им толкова студ. Имах и 6 направени питки, та някои намазаха с храна.
Никакви проблеми при студовете за сега, няма вода по картоните на дъната. Запасните майки се държат и ми е интересно какво има вътре, че бяха толкова малко пчели и в тия разбити военни сандъци където от всяка стара влиза студ.
С напредване на времето натискаме на рамките, че току виж пашата ни изненадала ;)
Ако прогнозата се задържи същата, събота и неделя ще навестя стоката, за да ги прегледам.
Прикачен файл 9339
Ама вий ги скъсахте от прегледи тез пчели.Минат, не минат десетина дена и хоп–преглед.Оставете ги на мира,те си знаят задълженията.Само им пречите сега.
Аз съм с найлончета, чат пат кога не ме мързи повдигам леко капака и таванката на няколко кошера да видя как вървят питките и дали има нужда от нови. Пролетния преглед правя така - поглеждам всички през найлона, който си папка храната значи е добре, преглеждам само тия които не си ядът питките или ако са се забили на една страна ги пренареждам в средата.
Моите не съм преглеждал от септември, когато обединих няколко от по-слабите и отбелязах тези на които ще им е необходимо допълнително запасяване с храна. Следващото им отваряне бе около Коледа когато получиха по 2 кг храна във вид на питки над гнездото, под найлона. Около 50 дена след това отново ги отворих, като на 9 от тях им сложих по още 1 кг, защото бяха изяли. Ден преди застудяването което отмина на всички им дадох по 0,5 кг питка. От септември до сега съм поглеждал осведомително в 3-4 средни по сила семейства. При предстоящото затопляне ще отворя всички до първа рамка пило, за да се уверя дали имат майки и дали същите снасят. /Не държа лично да се запознавам с всички майки. ;) Този период съм го отминал отдавна/. Ще им проверя хранителните запаси и ще разделя семействата на три групи с които ще работя по различен начин до главната паша. Така работя аз. Отворен съм към всякакви разумни и ефективни предложения водещи до намаляване на положения труд и повишаване на добивите.
И аз съм почти така, само че съм и дал само по 1 питка (2.5кг.)и сега ще пропусна прегледа. Само ще ги прослушам да видя някой дали бучи ако е останал без майка, друго не ме интересува на този етап. Април е прегледа при мен, сега само на 1 среден кошер да видя как се развиват.
Днес прегледах 20сем.И при мен много рядко з.пило,повече яйца и открито,един без майка,а есента съм се олял,имат храна за още една зима,а къде имало празни килйки ги напълнили с питките,чак няма място за майката.Ще се разпечатва яко...
Семествата са нарастнали за месец, вчрно е това че заради студа са спряли да гледат пило. Личат си питите с излюпено пило, а сега основно яйца. Не съм им давал питки, защото есента ги презапасих и сега съм доволен, чак след месец ще ги отварям.
Аз днес ги преслушах и отбелязах 3 броя за преглед (евентулано без майка или калпава майка), утре ще ги видя. Иначе днес работеха много хубаво, напълниха ми сърцето. От запасните майки 3 са паднали много на пчели и като отворих гледам сини майки с по 50 пчели. Какво съм правил не знам, изглежда съм объркал нещо, трябвали е да ги обединя есента но съм забравил. Та убих майките, стръсках пчелите на земята и прибрах рамкте. Тия стари майки не ми трябват, другите 5 запасни са млади и ще ми стигнат.
Е кому е необходимо това презапасяване на есен?Хранене с инверт на есен до спукване,питки през 20 дена от декември до сега, някои дори започнаха отново със сиропа, макар че имат запаси за още 1 зима.
Останал съм с впечатлението ,че си професионалист от всичко което си писал или тезите които защитаваш и аз съм успял да прочета т.е., че изхранваш домочадието си чрез пчелите.Това означава че куланиш 200–300 кошера.Представям си каква хамалогия те очаква занапред само от разпечатването.Не ти завиждам.
Затова при мен основното е зазимяване с 10–12 кг.мед и 1–2 пити с перга. Дори и при това положение ми се налага да разпечатвам по 1–2 пити докато цъфне джанката.Ако закъснее давам им от техния мед от есента,изваден от плодниците.Цъфнат ли и другите овощия в плодника няма никакъв мед от миналата година, няма дори и перга,всичко се изяжда и става на пило.Спестете си поне хамалогията от това презапасяване.Другото си идва само.
Днес за 7.5 часа нон-стоп работа успях да прегледам 4/5 от семействата. При прегледите установих 6-та жертва със снесени яйца и няколко запечатени килийки. При прегледа ми направи впечатление големия контраст между семействата - около 9-10% ненормално силни и 7% които не си заслужава да си живуркат и затова ще ги обединя. При прегледите установих още 3 със сигурност без майки и 1 с ? - късна неоплодена майка вероятно. На храна са повече от добре - само на 4 бр. додах по 2 рамки с мед. Утре продължавам като ми останаха още 11 бр. за преглед. Пилото, пилото го няма никакво. От всичките само при 4 бр намерих запечатени по 20 килийки. Добрата новина е, че майките с оглед на снесеното по средно около 2 рамки отрито пило на около 5-7 дена са се активизирали. Пчелите внасят като луди оранжев прашец, почистват нови килийки и пренасят хранителни запаси. Леската която даваше преди застудяването, вероятно е прецакана. Сушата през август-септември, ранното спиране на снасяне на майките и сравнително топлата есен и зима според мен си казаха думата. Оттук-нататък ни остава повечко работа с по-слабите семейства. Силните си знаят работата!
Една загуба записах и тази година, не ми се размина. Но пък на ЛР с 3 пити пило завъртях средната, добре се развиват. При самосменните майки са останали младите, доста едри. Добре започва сезона.
Прегледах тези които ме съмняваха един без майка, а другите просто са по слаби. Пило няма никаво по 2 рамки със яица, този студ ги дръпна на зад. Лошото е че другата седмица отново го давт -10 градуса отново и направо ще им разкаже играта това гадно време. Ако пак изчистят пилото ще има стътност, тези стари пчели трудно ще отгледат поколение април.
И аз успях да прегледам семейства си събота и неделя. Равносметката само една майка се е предала- та семейството го обединих с друго с млада майка.На 90 % от семействата са много силни което ме спести разпечатване на рамки.Най приятната ми изненада беше семейство ,което очаквах да умре -още от ноември имаше подмор 3-4 см.по дъното.Пчелите бяха с изплезено хуботче като при натравяне -направо го бях отписал.Вчера семейството пращеше от пчела. Дано само време се задържи та да вкарат прашец в кошерите, че сега им е доста необходим.
Вкарват 2 вида прашец, не е много, но горе-долу добре, за току що свършилата зима.
Прикачен файл 9351 ......
Прикачен файл 9357 Прикачен файл 9358
Снимките са от днес от прегледите в града - 2 от 4 бр. На пчелина има още 14 такива попадащи в категорията "много силни", но за съжаление не всички са така.
Днес третирах за втори път срещу акар, подхраних с добавка против нозематоза. Затворих дъната и стесних слабите семейства. Смъртност 7%. При прегледите и при извършения последващ анализ с оцветяване на различните по сила семейства с различен цвят се сетих за споделеното от приятел при когото до преди 2-3 седмици смъртността бе около 30%. Та при мен слабите семейства и при него загиналите винаги са в редица, /група 2-3-4/ или последващи. Някой има ли подобни наблюдения и желае ли да сподели някакво мнение по въпроса? Надявам се, че по проблема би се получила някаква дискусия, която би била от полза за всички потребители на форума!
Нямаше ли нещо подобно и при Агрото /колегата agro/ , не помня къде го коментирахме, но не беше отдавна, май.
И аз имам мега слаб ред но вината е по-скоро в мен.
Не става въпрос за цели редове. Предполагам, че към този ред си подходил по по-различен начин. Като експериментирам нещо го правя с група от кошери разделени на още 2-3 подгрупи с различен подход към тях. Отслабналите семейства не са част от такива, които са третирани по различен начин. Става на въпрос за това, че слабите семейства на по 2-3 междурамия се намират на различни места по редовете, но винаги по групи от 2-3 до 5-6 поредни. Ноземата е една от причините, но според мен има вероятно и още нещо свързано с притока на нектар през късното лято и топлата есен. Така мисля, защото при поява на някаква паша отделните семейства увличат и съседни такива, които посещават един и същ източник. Възможно е да има и пряка връзка между повишената предразположеност на тези семейства към ноземата и самата късна паша, която са посетили.
Имате статистическо мислене и анализирате нещата, дано откриете истината. Миналата година, когато имах много жертви, бяха в много интересна подредба. Никаква логика. Имаше цели редове загинали, без два-три крайни. Имаше редове с със загинали в единия или другия край и редове без жертви. Такива редове с живи семейства имаше, както в предните редици, така и в крайните( в дъното на пчелина ). Скоро си разглеждах тефтери от предходни години, ами то проблема е крещял, ама кой да види. Една година доста слаби семейства, на следващата слаби семейства и някоя жертва. На следващата повече жертви и така докато се стигне до големия мор 2016-2017г. Е, стреснах се и добре, че не бях занулен. Смених тактиката и тази година нямам загинало семейство, няма и трагично слаби ,само три без майки ( вече оправени ). Това, като се има предвид, че бракувах само по-старите рамки от жертвите ( някои си бракуваха всички ). Успешното зимуване го отдавам на : смяна начина на третиране срещу акара и провеждане на профилактика срещу ноземата ( според мен--Церана ).
Ще кажеш ,че тоя пост си го писал за моя пчелин.Точно така беше и при мен.
Абе тази година нямаше зима, а и от там ноземата не налази яко като предната. Дано занапред зимните жертви да са минимални! Успех на всички през новия сезон! :)
Гоше , ти го казваш точ в точ .
Радвам се , че всички мислим в една посока в този случай .
Мисля, че зимата ( студена-топла ) няма никакво значение.
"През 2011 при всички положителни проби е установена само N. ceranae
Това показва, че N. ceranae е засегнала нашите пчелни семейства, с което може да се даде обяснение (наред и с други фактори) за значителните загуби в пчеларството през последните години. Освен това се смята, че паразитът N. ceranae измества сравнително бързо причинителя на нозематозата N. apis от неговия естествен гостоприемник – европейската медоносна пчела A. mellifera.
Тази замяна все още е загадка за учените, тъй като спорите на N. ceranae са по-малко издръжливи от тези на N. apis
Характерно е, че нозематоза „С” не протича с типичната клинична картина, която сме свикнали да наблюдаваме при нозематозата, причинена от N. apis (нозематоза „А”). Няма диария по пчелите и диарични петна по питите. Семействата постепенно отслабват и пчелите изчезват почти до пълното обезлюдяване на кошера, като пчеларят късно разбира за съществуващия проблем. Признаците на отслабване не са видими до момента, когато пчелната майка вече не може да компенсира загубата на заразените пчели. Понякога се наблюдават пълзящи пчели пред кошерите на болните семейства. Често се намесват и други фактори, които могат да ускорят процеса, като отравяния, вароатоза, вируси, технологични грешки и др. Наличието на вароатоза и отравяния водят до по-бърза смърт на инвазираните пчели, поради снижаване на имунитета им. Спорите се пренасят чрез пакети пчели, пчелни роеве и майки, при кражби, блуждаене и налитане на пчелите, търтеите, при подхранване с контаминиран мед и прашец, от водоизточници, замърсени със спори и др. Освен това е доказано, че здравите семейства в близост до опаразитеното семейство в пчелина може също така да се заразят."
от Гургулова
До преди 2 години някои не искахте да чуете за Калинка Гургулова , а сега все нея цитирате . ;)
Аз съм чел изследвания на Гургулова , още когато ти хабер си нямаше от пчеларство .
Дали е така ?
Ще ти изпратя статии на Гургулова от 1988 . :ae:
Джанката е цъфнала при мен и не само джанката, но в неподходящ момент. Днес голям студ, даваха го 19 градуса а термометъра показваше само 1 и изглежда ще се задържи доста време студено. Пчелите бяха много активни последните дни, и създават илюзия че са много силни семейства, но за съжаление не е така. Сухото лято и ранното спиране на яйцеснасянето си каза думата, част семействата са слаби на 4 рамки с пчели и 2 рамки с яйца. Не съм правил преглед просто ми трябваха няколко прилични семейства за продаване и за това прерових няколко кошера докато намеря това което ми трябва.
30 години при нас няма пролетно третиране и всичко си е в норма. Може би от последните 2-3 години като че ли има някакъв проблем с неясен източник ама загиналите семейства бяха възстановявани, а по-малкото мед от едни кошери се компесираше от други и си вървят нещата като по калъп. 2017-та за първи път около 1/3 от кошерите въртяха на празно и за целия сезон нямаха оправия. И тук чета колеги как пишат за нозема, 3-4 третирания, болести, драми, все неща непознати за нашия район, и се чудя дали ни е дошъл и на нас реда и какво става.
Иначе в топлите дни набързо погледнах как са нещата и кошерите ми харесват. Констатирах и няколко метнали се, които още есента си влязоха слабички и застудяването ги е превалило. Не съм ровил да гледам за пило и майки, че някак времето още не е подходящо да ги притеснявам. Появи се и добро количество прашец и сигурно се позапасили. На по-гладните им сложих по медена питка и чакам да мине това застудяване.
Тя Природата винаги си отсява и което е добро и кадърно го оставя, а другото отива към шанеца.
В случая експеримента ще е сложен, защото нито се знае точна причина, нито как да се засече. Може да си е било някаква годишна аномалия, или някой е сложил по-тежка химия при пръскането, или нещо друго. Да видим.
Щъркелите умират от студ, ужасна пролет.
Мога ли да започвам вече със сиропчето?
Гледам по камерите, в северозапада -изпекнало. Някой хвърли ли око как е положението. Пилото заложено след студа в началото на март, трябва да се люпи вече.
Мисля да те изпреваря;)
Изпече вчера околко обяд. Миналия вторник преди снега им дадох по 0,5кг питка с 2мл/кг Нозевит+. Тази събота и неделя няма да ги отварям понеже ще съм на пчеларския събор в Каменово - Сърбия. При даването на твърдата храна почти всички бяха със силен конденз по хранилките, но не съм ги ръчкал понеже времето бе неподходящо. Днес колега занимаващ се професионално с пчеларство на когото единия пчелин е на около 15 км от моя сподели, че е отварял 14-15 бр. при които е установил, че пилото е от 3 до 6 р разновръстно - от люпещо се, до 7-8 дневно незапечатано, ориентирано предимно в предната половина на рамката, което ще рече, че през това застудяване почти не са спирали със снасянето или ако са ограничили гледането на пило, то ще е в малки граници - това което не са могли да покрият с пчела. Моите ще ги проверя през следващата седмица така, че и на мен ще ми е интересно какво е положението с пилото и при другите колеги.
Според мен, ако са цъфнали овошките (джанка, кайсия), можеш. Ако не са, пак може, но няма смисъл.
На моя кошер (единствен! рояците не ги броя все още за кошери ;) ) преди 2 дни му сложих хранилка, върху рамките, с 1 кг. захаросан мед, но уви, печлите не се привлякоха от него. А и температурите бяха ниски. Днеска, при около 12-13 градуса, само 3 пчели смучеха там. Другите се бяха пръснали из кошера и си работеха нещо друго. Сигурно пак същото, ама по техният си начин - пренасят мед от там, където не им трябва, там където ще им трябва.
Следобяд видях една побеляла от пъпки джанка. Утре ще свалям мартениците май.
Сиропа има смисъл, когато има (или е имало) приток на прашец.
Така мисля аз де, и то на базата на четене, а не на практика... Не искам да те подвеждам.
Това колега Георги сигурно е някоя нова технология от новите пчеларски книги? Много е интересна ако се доразвие и обясни по–подробно.
Мисля,че твоите пчели не вземат дори и мед,защото са задръстени питите с такъв.Майката е блокирана и се чуди къде да ръсне поне десеттина яйца,че я напъват отвътре.Сега препуска по питите и ги ръси и върху меда. Нагона няма спиране.Ако е така,махни медени пити и сложи празни за да се нормализират нещата.Хранилката с мед я махни,а разпечатай пита с мед.Тъй си мисля аз де,на базата от прочетено и .....малко практика.Успех в практиката!
Благодаря, Гогол, но моят случай, не е такъв. Есента за да "стимулирам" към производство на пило, изцентруфугирах 3 пити мед от тоя кошер и след като не постигнах желаният ефект, реших, тези 4 буркана да си им ги върна, когато пукне пролетта. Грешки много прави начинаещ пчелар. Пчелите по-добре знаят кога трябва пило и кога не. Кошерът е почти сух и не достига критериите от книгите за пролетно развитие. Сега почнах си им връщам меда. И това в случая е моята "технология". Също подозирам, че майката не е била толкова млада, за колкото са ми я представили при продажбата на кошера, защото спря рано пилото и през февруари нямаше нищо засеменено (за разлика от рояците). Само защото им се намесих есента в работата, сега се чувствам длъжен да се намесвам и през пролетта и да им пробутвам техия мед.
За пчеларските книги няма какво да кажа. Не са нови. Пише го навсякъде. Ако има прашец и нектар в изобилие по време на пролетното развитие, семейството се развива лавинообразно. Ако нещо липсва, пчеларя може да добави. Ако иска.
Благодаря за пожеланията :) Ако не стане пчелар от мен, поне душата ми винаги ще се усмихва, когато контактувам с тези създания <3
Кога есента, колега?
Аз това го правя Август.Писа , че си извадил меда и си върнал рамките което за мен е много лошо. И аз се уча,но никога не бих върнал септември такива пити.
И още нещо се сетих.
Това вече от опит. Заредете капаните за оси. Сега е момента, както и може би и целият април.
Моите са пълни с мухи, молци и тук-таме някоя оса.
Първата година, когато си взех кошерите, през август, за мен беше страшно това нахално поведение което наблюдавах от страна на осите. Влизаха си и си излизаха наядени. Пролетта, в единият загинал кошер, наред с пчелите, в килийките имаше и оси.
Оказа се, че осата зимува сама. Оплодената оса майка - самичка. И когато дойде пролетта, тя, за да изгради семейстовто си, трябва да си набави, също както пчелите, протеини и въглехидрати. Обаче всичко това, тя започва самичка, докато не си направи работнички. Тръгне ли добре работата, работничките стават хиляди, много много хиляди и те вършат работата, а тя само снася... Така че, колкото повече оси се хванат в капаните, през март и април, толкова по-вероятно те да са оси майки и толкова по-малко колонии оси ще има през август, септември... октомври.
Това е една косвена намеса в живота на пчелите, с която ще им се облекчи работата през есента и ще се намали вероятността от внасяне на болести!
Сложете капаните и кажете на съседите си да направят същото.
За осите и капаните имаше тема, но хич не ми се търси сега. При мен действа сироп: 100мл. (1:1 захар вода) 100 мл. (вино) 50 мл. (оцет) вода (до 750 мл.). Моите повечето са купешки, едни жълти, като летящи чинии, но най-добре си работи един от миналата година, направен от двулитрова бутилка от сок, прозрачна с изрязано и обърнато гърло.
Това е така. Сега са породисти.:bigsmile:
Колега Георги,не трия нищо от поста ти.Но нещо не се връзват нещата както си ги описал в поста си.Описаното е 1/3 от това което правя аз,а може и по–малко, но имам пило до 15–20 октомври.От 20–25 август започвам с провокациите до 20–25 септември.След това пренареждам и ги оставям до края на януари.Нещо си объркал септември или тази майка е била на 3–4 сезона?Не знам,но има нещо гнило.Този мед,който си сложил сега в хранилката не се взима само тогава когато плодника е задръстен или нямаш пчели достатъчно в плодника.Или нямаш пило!!!!!!Виж,огледай го.Не можеш да го оставиш на произвола,особено като ти е само той,пълноценен.Както ти се изразяваш.Времето е хубаво още 1 ден,разрушкай го и обстойно го огледай.За теб е.
Днес махнах пликовете от питките и накапах с оксалис. Има малко повече пчели от преди, в момента има само люпещо се пило и яйца. Застудяването пак е стопирало майките, но поне не са изчистили пилото. Като цяло ми харесаха нещата. Имам 3 много силни кошера (1 корпус +) ще ги ползвам да си направя майки за отводките.
Мисля да сложа основи за градене другата седмица, Ангеле дай съвет, че ти си майстор в ранното слагане на основи. Аз мисля да ги сложа южно до последната пита с пило, на там се развиват кълбата!
На колко дена е люпещото -/+ дена?
В момета се люпи, центъра се е излюпил и сега прояждат периферията.
около10ти март :)
Не се връзват, защото невъзможно да се представи една ситуация с един пост.
Пчелите избраха северната страна да си приготвят гнездото за зимуване. Уважих избора им. Ама нямаше пило, а на мен ми се искаше да има по това време. За това пробвах да ги стимулирам с меда от изцентруфугирани пълномедни пити, взети от южната страна на кошера. Нищо не се получи. Зимната армия вече е била създадена в този момент, според мен и тези пити, пълни с мед са си ги пазили за пролетта.
На майката й е втора зима, от като е при мен, така че нищо чудно да се окаже и на повече години, но все пак, защо да ме лъже един стар пчелар, като ми каза, че майките са млади?
Въпреки моите неадекватни интервенции, сега всяка трета пчела носи прашец. Хранилката с мед я напръсках с вода и вече има доста пчели. Утре ще разръчкам, да проверя, какво е положението в кошера, но на прелката всичко изглежда добре.
Но да оставим тая тема, с тоя моя 1 кошер :)
Ник,през последните 6 години имах възможност,през 10-15 дни да пътувам Видин-Пловдив.Най-напред зацъфтяваше райьона Монтана-Враца.Тааа,щом при мен цъфнаха джанките, съм убеден,че вече закъсняваш с основите.Но бих ти препоръчал да сложиш и по една празна рамка за СР.......Слагай в средата....
Аз вчера изрязах първите далаци.Днес продължавам рязане и същевременно и разширение с по 3-4 ВО. до край(12р)