Вдраев я разесни протокола ако обичаш,че аз такова нещо не съм виждал никога.:bigsmile:Мога да покажа от натравене резултати,но такава артийка няма.Става ли това за мед или не става ми е интересно с тия показатели.Благодаря, предварително.
Преглед за печат
Вдраев я разесни протокола ако обичаш,че аз такова нещо не съм виждал никога.:bigsmile:Мога да покажа от натравене резултати,но такава артийка няма.Става ли това за мед или не става ми е интересно с тия показатели.Благодаря, предварително.
Ами акациата ми нестава макар,че на мен много ми харесва и го купуват на дребно.Сигурно така ще го продам,щото от Апитрейд го искат като букет за6.50(аз съм био).Другите показатели са много яки.Разгледай ги и сам си прецени.Където не ти е ясно питай.
Благодаря ще разгледам.Аз по принцип на хартийки не вярвам ако не са с финикийски знаци,но тия ще ги разгледам.Чух,че имало лаборатори които ти издават сертификати каквито ти си искаш показатели като си платиш.Но за мен това са слухове.:bigsmile:
https://hs.europedirect-gabrovo.info...4-nar/26/1.htm
Наричат се Единици на Шадe или Готе.
Мерят колко ензим има на пчелата не изкуствения.Трябва да е най малко 8,колкото е по вече е по добре.Хидроксиметилфурфур л е колко ти е стар меда и дали е затоплян наново.Пиша ви простичко за да ме разберете.Допускат да е до 40,колкото е по надоло по е добър.За полена ви е ясно навярно,колкото е по вече е по добър.Захароза-това е дали си давал захар.Ако си давал ще е от 6 нагоре.Едно време ми измериха и30,голям срам брах,ама такива бяха времената.Да е нула или 1 неможе няма такъв мед.Глюкоза/фруктоза-ако си по нагоре с показателите по добре,демек пчелите са разградили нектара яко.За водното ви е ясно предполагам.Това е.Тук за това да ти направят фалшив анализ може и да става ама как става в Германия ако някой знае да ми се обади.Тоз анализ ако е фалшив за какво ти е да рекетираш изкупвачите ли?Нестава,те невярват на твоите изледвания.
За надребно ми трябва да го показвам на клиентите.:bigsmile:Шегувам се
Моето ХМФ беше 2.4 на стар мед.
А разградените захари 73%
П.П. Пък и по-важно е да се направи анализ на резултатите. Например има висока диастаза, пък ниски редуциращи захари.
Същото както при хората. Вземат ти кръв и урина, пък доктора как ще разчете изследванията....
Знам че са за мен. Аз за мен си ги правих. В частна лаборатория в Плевен. В ОДБХ Плевен казаха че признават резултатите от тази лаборатория. 80лв без полен.
Фирмите които купуват мед имат собствени лаборатории. Те си правят проби и ги анализират. Отделно изпращат проби в германски лаборатории за да им се доверят купувачите на запад.
Тук в България вземат 2 проби. Едната е при набиране на количества. И втората след като натоварят меда и го закарат в базата си. Поне така правят фирмата от Раковски.
По НПП излиза по евтино.;)
Почти съм сигурен че фирмите които купуват мед могат да познаят фалшификата само от техните си изследвания. А проби пращат в Германия единствено заради западните купувачи.
Ето как изглежда един по-подробен протокол от изследване на меда. Посочени са допустимите стойности и тези от изследването.
Прикачен файл 9580Прикачен файл 9581Прикачен файл 9582Прикачен файл 9583Прикачен файл 9584
Никой ли не забеляза т.6 от протокола?
Прикачен файл 9579
И аз съм топлил тенекията.
Всеки си знае какъв му е меда и какво е слагал в кошерите си.
Заради едни ензими (нямат нищо общо с меда) наскоро четох по интернета че Диастазата не е гаранция за качеството на меда. След година или две значително спадали количествата на ензимите в меда.
Нашия селския джамбазин, дето ни мори в село, анализира меда с нож, разбърква меда в тенекията, и накрая удря един пръст в нея и го облизва, ако му хареса, значи меда става и го приема....няма полени/молени и др.
Днес от нищото се появиха двама човека търсят пчелари, че изкупували восък, събирали и проби за мед - какво що от фирма "екомед" плащат 5лв. Айде и на тях един буркан, ма сефте чувам за тази фирма, та рекох да попитам за отзиви, ако някой е имал работа с тях.
Специалистите от разградския тупрак имаха фирма Екомед. Преди време редовно имаха обява, за изкупуване на мед в някой от пчеларските вестници. В последните 2 години не съм си купувал вестник и нямам наблюдения. Ако плащат наистина 5лв. ги прати и при мен :) имам интерес
И да се стигне до „сделка“ трябва да внимаваш с кантара и да знаеш че ще бъде с договор (после да си водиш грижа да си платиш данъците), ако се усетиш за кантара може и да няма сделка на тази цена....
Апимел са почнали да вземат проби.Тая седмица ще идват в Разградско.Цени няма да пиша,щото било забранено.А защо,може ли да ми обясните.
Слънчоглед, букет-4.00лв.Годината лоша, медът е малко и противно на всяка логика цената надолу.
от достоверен източник цената на меда в европа -30%.
С -20 с - 30%, но някои фирми дават по-високи цени от обявените официално тук. Или нещо се надцават или някой са решили да дръпнат по-бързо с материала напред. Нищо, че правят мили очи тук.
Ето това го искам от доста време. Да се казва цената постоянно. Кой на колко продал, кой колко предлага и т.н., а не да се стои в мъгла и всеки да трепе рибата както си знае. Още преди да стана мод исках да има теми за цената на меда, на восъка, на прополиса и т.н.. Тази информация постоянно да се актуализира за да се знае от всеки. Забранено било. Че кой забрани?
ЕЕх, го`син модератор, нали не си мислиш, че като се каже една гола цена, това ще е меродавно. Покрай цената си има и други съпътстващи подробности, за които, по един или друг начин трябва да се премълчи за дадено условие, което от своя страна формира цената.
Вероятно си прав - дребни тарикатлъци, но не на всичко се дава гласност, поради ред причини, за които можем само да гадаем. Дори и да ги знаем, в общия случай са недоказуеми, следва обвинение в недоказуема информация, обиди от рода на този казал, онзи рекъл - Захари нам кой си и брат му Инверт и т.н. С две думи кауза пердута, но ти си знаеш.
Е, добре де - провокираш ме. Трябва ли аз да се изтъпаня и да река нещо за офертата на питите с мед на `нам коя си фирма, при условие, че има и други, взели си беля с тая оферта. В един момент - хоп, тоя не е надежден. Това е един невзрачен пример. Миналата година, водихме дълъг диалог и то с факти, с друга фирма, доста активна тук и ... те естествено отричаха, но като не можем да докажем истината - кел файда. Ей за това, всеки си трае и спасява собствената си гърбина. Май много се разприказвах. :bigsmile:
ПП Гледам и един субект, следи темата от близо, вероятно да ме "хакне" изневиделица с неговите "бизнес" познания.
Вчера говорих с представители на Апимел и Оберон. И двете фирми изкупуват акация на 7 лв/кг. Апимел изкупува букет на 4,30 лв/кг, а Оберон на 4,20 лв/кг.
апимел не е много ясно кой точно сезон ще дойдат да ти вдигнат меда на тази цена, а пък с оберон е добре предварително ясно и точно да се уговориш в кой точно регион се намираш, че за 50 км цената пада с поне 20 ст. на кг и после се почва едно мрънкане... Но все пак ти благодаря за споделената информация!
п.п. Имената на „фирмите“ умишлено са с малка буква....
Чух за предлагана цена от 4.20 и от Рамкомерс.
А има ли проби и/или сделки или само цена?
Само за цена съм чул аз до сега.
Янис гърка какво предлага тази година колеги? 2017г купуваше на 4,60лв.
Вярно ли още купува? А аз си мислех, че е приключил с тоя бизнес. Знам, че се е пренасочил в Сливенско, но...
Инак Рамкомерс купуват, то и Апитрейд купуват, но ... много се паянтят, имало в пробите туй, имало онуй, имало мед, не можели днес, а може и догодина. :bigsmile:
Да, и аз знам, че във вашия район работят усърдно. Колега ми потвърди, въпреки моя скептицизъм към тях. Инак в североизтока са Рамкомерс, Йот ги вал и .. Апитрейд, с известни резерви към последните. Има и други, които още не са стигнали мащабите им, както и такива, които вече са извън пазара.
А Оберона въртят ли търговията, питам ей така информативно с тях няма как да сключим сделка?
Е не може все ние да го прекарваме с инверт, дошло е време и той да печели.:bigsmile:Шегувам се разбира се.
Кой да го измисли, аз бях на пангара.
Голям панаир стана.
https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/494321 Преди дни гледах в едим супермаркет, мед на Оберон 700г. с цена 8.39лв. Приличаше ми на гъст оцветен сироп! Меда навсякъде е много по малко от предходните години, а цената.....
Интересно е за тия пари какво има вътре.Защото има някъде 10% мед другото ако не се лъжа фруктозов сироп.:bigsmile:
Би трябвало да е обратно. Докато има хитреци ще има и будали. Защото не може да стоиш и да трепериш кой от къде ще те прекара. Аз не мога ли да бъда хитрец? Дори мисля, че ще се представя и отлично, но все пак продаваш хранителен продукт, който се дава и на деца. Трябва да си много ограничен за да си позволиш тези волности.
Ха, то можело и без субсидии. https://www.youtube.com/watch?v=MhQv42C94ew
Може, всичко може, само да има политическо желание, а то.. имам предвид това, да се защити родното производство. А върви вкарай мед в Турция. Ще вкараш ама на-най. Да обаче, в същото време навсякъде у нас турски зарзавати. На практика държавата побутва пчеларството да се множи, а в същото време не прави нищо във връзка с реализацията на продукцията. Пазарна икономика било, ами като е така има лостове с които по един или друг начин да се подпомогне пласмента. Да, ама не. На практика със сегашното субсидиране се увеличиха в пъти пчелните семейства, съответно произведения мед (изключвам настоящата година), а пазара един и същ, пренасити се и сега, 'кво праим - нищо, гледаме сеир. Няма такава държава. Както споменах и със зарзаватите тъй, с млякото и каквото още се сетите. Поне могат да дават някоя стотинка за реализирана продукция на "некачествения" мед произведен конвенционално, инак каква файда от това субсидиране за развитие на сектора, след като след известно време няма да го има, когато вече ги няма евросредствата.
Затова все питам - докога ще нариват пари срещу вятъра? Затова пак питам - тъпи ли са, луди ли са, че срещу някакви съмнителни документи раздават едни пари или издават едни други съмнителни документи чрез които се вземат едни други съмнителни пари? А стриктни проверки - ниц. Докога туй чудо?
Докога!? До тогава, докато всичко се прави на парче, от днес за утре, защото ни давали едни пари, а ние не сме искали да ги вземем и т.н. Всичко се прави без никаква стратегия, без ясно поставени цели, а само за да се вземат едни пари и...пак тъпчем на едно място.
Аз като не съм взел и стотинка от тия прословути евросредства, пак съм успял да постигна и развия едно скромно, работещо стопанство. Това не го имам за геройство, а е пример, че може да се постигне, но друго си е да вземеш едни много пари и да си штракаш с пръсти, пък после - друга схема. И така до като се дава възможност. Демек нон стоп.
Това е ясно и аз знам отговора. Знам и, че тъпчем на едно място. Знам, че и нарочно някои си мълчат и гледаме да минава времето и все да капе, но то май тече. Но пак питам. Докога? Кога най - накрая някой ще каже баста - дотук. Това питам. Аз виждам, че улицата е кална, но искам да я асфалтират. Демек - промяна.
Че може разбира се, при цена ~6 ЕВРО на кг. (5:42 мин. от клипа) човек трябва да е тотален идиот, за да не може - къде 4лв., къде 6 евро, дори със субсидиите не можем го стигнем този доход. Аз тази година направих една прогноза и по всички личи, че ще се окаже вярна - как в близкото бъдеще ще почнем да търсим работа по румънско. (визирам далеч не само пчеларите) Казано по друг начин - да не намирам оферта за пчелар в Румъния, че тази нашата държава ще я отпиша завинаги!!! , както направиха много познати, приятели и роднини, на които им писна разни прекупвачи и чантаджии да ги правят на маймуни. Ще ми разтягат локуми, как цената в Европа била паднала, цената на международния пазар, че криза, че инфлация, че от девет кладенеца вода, а аз съм тъп и неграмотен, и идея си нямам, че ме лъжат повече и от дърта циганка на пазара.
Тази България е такъв позор, че ме е срам вече да се нарека българин - само измами, ма само измами, нищо друго. Е съжалявам, ала с измами държава нема да стане никога - никога!!! Масово всеки гледа да измами нещо - от циганите по махалите до вратовръзките в парламента, по- голямата част от хората, преобладаващата търси само далаверата, за работа никой не мисли.
п.п. от много години имам спор с един познат от въз криминалните среди, който все ми повтаря следното - "държава няма да стане, защото българите сме си бандити, всички сме бандити, няма значение министър ли е или обикновен работник". Е - от година на година все повече се убеждавам колко е прав ..... уви. Ми като няма да става държава, да върви на майната си тази България, по- добре да не съществува извън учебниците по история.
Не си прав за програмите. Има си Бизнес план на всеки проект който с анекс/вратичка/може да се променя.;):bigsmile:2020 ще видиш какво е лапане на еуро пари и то най вече тия дето са БИО.С твоите кошери що да не кандидатства синът ти по някоя програма?:bigsmile:Ама не искаш щото сме честни и знаеш след лесни пари какво следва.Ей го Ромънеца го видя,но той си оплел кошницата.Ходил на рапица и слънчувка а пък бил био.Само се чудя как си отглежда пчелите да са БИО. то ясно, че кошерите са му БИО.Това е в целия бивж соц. краде се краде се и пак се краде.Как каза Модернизатора контрол няма.И моя шеф като него видя 2 седмици и аз се изоглавявам.:bigsmile:После му трябват пак 2 дена да ми вземе страха.:bigsmile:
П.П.Това да те карат да крадеш дребни пари някак си ми говори,че други крадат гулеми пари.:bigsmile:
Аз не съм работил с тоя човек,но знам какви цени дава и какви бъркочи му се продават.Конкуренцията трябва да се убие в зародиш.;)Роисти ми е приятел,но не мога да му подкрепя поста му.Щото има инфо колко хора го прекараха тоя Грък.:bigsmile:Да но му е дошъл акъла да бележи тенекиите поне с един,,Х"които ще взема.:bigsmile:
Нашия джамбазин, дето ни мори в нащо и околните села, казал 4,20лв за букета/слънч.
Може ли фирмата колега.Дай да го проверим ко работи и как работи у фейса? :bigsmile:Ти колко мед му продаде?Там при вас съм чувал ,че много мед има ама и ДПС/РМ/ е диригент.
П.П.Добрия пчелар не продава букета сега чака зимата.;):bigsmile:Ама пусна немотия ни кара да продава ме.
Сложи ми един пръст на клипа де.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Ходих при тях преди време, даже сложих снимки в една тема за румънските пчелари http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=3225. Само че цените, които тогава ми казаха като изкупни, почти не се различаваха от цените при нас. Във филма казват на колко изнасят, на практика, освен пчелари, са и фирма по изкупуването, т. е. от тези, дето тук из форума само им дъвчем кокалите, но без такива явно не става.
Манипулаците в клипа са много Агро.;)Сортовете в БГ най вече които дават са ПИОНЕР и ДЖЕНТА.Не вярвам без да е проверил от БГ пчелар да си сложи кошерите на границата и да чака само прашец през Удата да прелитат.:bigsmile:
п.п.Как не му се падна оня другия дето и пчелите не ходят.:bigsmile:
Ето картинката! Никак не е весела, но това са фактите. Вижте само количествата, които се внасят в България всяка година!
Прикачен файл 9731
Като сметнеш цената на вноса е малко над 3,50 лв/кг
Браво бе, молодец! Не се шегувам!
Въпреки, че английския ми е чужд, ясно мога да преценя и анализирам важни за мен неща.
Онзи ден отивам да си купя агънце от един производител. От лаф на лаф, той ме светна за един тукашен търгаш, какви приблизително количества внасял първо от Китай, после от Украйна, че и цехче за разфасовка на мед съградил, па изнасял в Белгия и други европейски държави. Ще ходя на зъбар - ченето ми провисна. Чак карантиите на агнето забравих. :bigsmile:
ПП Аз повтарям няколкократно: Няма политика за защита на родното производство. Това важи не само за меда, така е за зарзавати, мляко и какво ли още не, за което, някъде, от някой, от който зависи, е в схема (далавера). Било пазарна икономика - ОК, но има лостове и механизми, с които може да се промени това.
Навремето, вече не помня точно коя година, се заковаха цените на цигарите. Да, това е акцизна стока. Днес слушам по новините, замислят да наложат праг на цените на стоките от първа необходимост, като хляба. Сети`а се най-сетне. Дано се сетят и за родното производство, че инак ще го затрият и после да не стане след дъжд качулка.
Тук сме на едно мнение! Аз съм за една по-протекционистична политика, която да защитава родното производство. Ние сме малка страна и поради ниските обеми на производство трудно можем да сме конкурентноспособни на международните пазари. Отделно, ако анализирате субсидиите, давани в старите членки на ЕС за селскостопанска продукция и тези за нашата ще видите, че разликата е значителна. Ама нашата преговаряща си беше дащна, каквото и бутнеха под носа - казваше Yes! и подписваше. За да се справим със ситуацията ни трябва управник като Орбан и най-вече да не се правим на по-големи католици от папата.
Ако се внася на по-ниска цена е кофти, но не е незаконно. Ако се внася и после се продава за "български" тогава нещата са мега зле. Всеки сам да прецени коя хипотеза е в ход от три години.
Откри топлата вода .
Мога да пиша много .
Като наложат праг на цената на меда, вече ще са наложили такъв на млякото, яйцата, сиренето и т.н. Ще са завардили границата, пиле да не може да прехвръкне. Полицията ще следи строго да не говори някой срещу властта. А цената на меда ще я фиксират на 1 лев, кой смее - да протестира.
То бива да ни е прост народа, ама чак да повярва някой на простотия от рода на праг на цените при частна собственост на фабриките е малоумие. Някой да си спомня министъра-кучкар и неговия стандарт за саламите как приключи?
Има едно място, където наистина опитват да сложат праг на цените - нарича се Венецуела. От най-добрата държава за живеене в Южна Америка я докараха до пълна бъркотия. Това в страна, която плува върху петрол!
Нещата не могат да се оправят само на държавно ниво, а за съжеление това трябва да стане на ниво Евросъюз. Ама тука става още по-сложно и уплетено, така че праг на цената не е решение, а по скоро яки мита и без квоти, а след това и строг контрол, но това е в сферата на мечтите по-скоро!
Само че тенденцията в Европа вече е за стремеж към засилване на националните държави, което общо взето е кръст върху проекта за ЕС и се залагат основите на бъдещите конфликти на европейски терен. Големите /САЩ, Китай и Русия/ вече потриват доволно ръце. Дори България, в чийто интерес е да има силен ЕС, е решила да подкрепя центробежната тенденция в лицето на Орбан. /Това май трябва да се мести в темата за бърборенето./