От това което видях на изложението в Плевен и на мен най-много ми допаднаха тези на Стохи, та сега и аз се колебая между тях и тези на Червен бряг.
Преглед за печат
От това което видях на изложението в Плевен и на мен най-много ми допаднаха тези на Стохи, та сега и аз се колебая между тях и тези на Червен бряг.
В Червен бряг, човека е спрял за момента да приема поръчки.
Каза ми че до Април е затрупан и след това може пак да почне.
Това което видях на Плевен (което успях да видя в кошарата) е много по зле от неговите и на по висока цена, като не говоря за тези от .
Колеги, от богатия избор на центрофуги на изложението в Плевен се колебая между "Стохи" 12 магазинни рамки ДБ и касетъчна на "Лисон" 4 плодникови (8 магазинни). За "Стохи" мненията във форума не са еднозначни. Ще се радвам, ако някой сподели мнение за този модел на ,,Лисон".
Благодаря предварително!
Имам намерение да си направя кош за центрофугата. Мога ли да заварявам неръждавейка с обикновен електрожен?
Може, но има голяма вероятност да прегориш ламарината, понеже е доста тънка. Също така трябва да използваш електроди за неръждаема стомана.
Аз само барабан ще си правя, няма да заварям ламарина. Ще използвам пръчки 8 или 10 мм. Видях, че има електроди за неръждвейка, но из нета е доста противоречива информацията относно заваряването.
Инъче трябва да търся някой с CO ама ще стане по-сложно.
Здравейте искам да ви помоля ако някой има 24 рамкова центрофуга и е около варна да си даде телефона да се оговорим да я видя да и взема размерите.Естествено ще почерпя.
Аз съм заварчик 35г.Апарата трябва да бъде АС/DС за да успееш с електроди неръждавейка да го направиш.Или под газова защита Argon или СО2,с добвачен електрод!
Колега, не ти пречи да си купиш няколко неръждаеми електрода и да пробваш с обикновен електрожен. Бъди сигурен, че ще се получи. Аз съм заварявал по този начин.
П.П. става въпрос за плътно желязо, а не за ламарина.Там вече тел апарат или точкова заварка с необходимите захапки между детайлите.
Зарко има нерьждаеми електроди които работят идеално на трансформатор, пробвано е многократно.
Колеги в ebay.de под номер 261406126448 има интересен ротор за центрофуга
Зарко, ти си табиетлия и вече си разбрал, ама все пак - нали знаеш, че неръждавейка се реже и търка с дискове за неръждавейка ? Иначе може да има зараза. Имаше и нещо за киселина по заваръчния шев, ама там профитата да казват как трябва да бъде.
Като направих сметки ще остане някъде 5-6 см. Предполагам, че няма да е проблем.
jordanov, да си призная не знаех, че има дискове за нераждъвейка. Благодаря за инфото, ще търся такъв. drinks;
Няма да е проблем. Преди време качих снимка на фабрична центрофуга и там се вижда. Пост 200 в тази тема.
Втора година ползвам радиална центрофуга с разтояние до оста 5см. и проблеми нямям.Просто се увеличават оборотите.
Някакви впечатления от тази марка?
http://www.mmmbg.eu/centrofugi.php
До тук съм я докарал. Материалите за новия барабан са готови ама още не му е дошло времето да го сглобя.
Прикачен файл 1193
Прикачен файл 1194
Прикачен файл 1195
Много съм доволен от центрофугата на Галин Ганев.
Преди няколко дни я пробвах зареждам 24 рамки и я пускам на средна скорост за 20 мин.
Питите излизат направо сухи, нито една пита не се скъса или размести (доста пити бяха сега изградени), с 3ката всяка пита я намествах след като я извадя.
Изхода е ниско и се изцежда напълно меда, даже се чудех да я мия ли след рапицата, но така се е изцедила че няма смисъл.
Е това направих най-после. От 6 хордиални на 8 радиални рамки. Пробвах я в събота, вади си всичко.
Прикачен файл 1390
Прикачен файл 1391
Прикачен файл 1392
Прикачен файл 1393
Ей, от бързане да пробваш ще изгориш рамката бе. Ако коша е на три сектора щяха да се съберат 9 рамки може би, а и балансът сигурно щеше да е по-добър? Иначе е екстра, казвай кво става с пашите.
А бе мислех го и на три сектора да я направя ама нещо не ми хареса варианта, не знам защо. :) А рамката я ползвах да подпирам вътрешните скоби и така я прогорих, нищо й няма. :)
Пашите се надявам сега да започнат. Извадих малко медец, че ме притесняваше да не кристализира тая рапица (то си и имаше вече тук там кристали). На следващия ден започнаха да летят като луди към една новоцъфнала акация, която бях отписал, че ще цъфти. Да видим какво ще излезе. Поне за тях да има. Чакам драката и едни къде 1000 дка кориандър, от тях вече трябва да се свалят тоновете. :bigsmile:
Здравейте колеги.Аз отскоро съм регистриран във форума.Искам да запитам ако някой колега е правил регулатор на обороти за мохофазен мотор,да сподели мнение или ако има някаква схема да я побликуба.
Не си струва да се хабиш нервите и да си губиш времето. В eBay подобни симисторни фазови регулатори се продават за 2-3 долара парчето, заедно с доставката.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_saca...rt=nc&LH_BIN=1
Направи търсене с думичките "220V voltage regulator" или "220V speed controller".
http://olx.bg/chestotno-upravlenie-2...75kw-i50574527
Този продавач предлага и мотори към управлението. Прави и отстъпки от обявената цена. Доставка +честотен регулатор + мотор = 234 лв. Предлаганата конфигурация е достатъчна за 36 ДБ (300 мм) центрофуга.
Закупил съм няколко честотни управления с няколко мотора и съм много доволен. Има широка област за използване в пчеларството.
ПП
Задавай си ясно и точно въпросите, за да получиш ясен и точен отговор
Благодаря Ви много колеги
Здравейте, имам един въпрос, като предварително се извинявам, ако е обсъждан в темата, но за момента не можах да изчета всичките 34 страници.
Начинаещ съм още, имам 3 отводки, като по всичко личи, че от едната ще вадя мед още тази година. Имаме вкъщи центрофуга, която е на прадядото на тъщата ми :) т.е. на доста години, но е здрава. Въпроса ми е с какъв препарат да я измия преди да вадя меда?
Хубаво е да и напровиш дезинфекция със сода каустик, след това хубаво изплакване и си готов да я пробваш.
Ръкавици, "Зебра" и търкане.После много плакнене."Зебра"-та съдържа достатъчно сода за да ти изгори ръцете.Не е лошо да сложиш очила и да си имаш наблизо чиста вода за лице и очи, ако се изпръскаш.Успешна работа!
аз моята я минавам с веро за домакинските съдове и гъба .... постои 2-3 минути "насапунисана" и после водоструйката - неръждавейката става като нова
Благодаря за съветите.
За момента не мога да кажа със сигурност дали е железна или неръждаема, тъй като е в мазето и все още не сме я вадили и разглеждали. Отворих само капаците и видях, че там където се поставят рамките няма избила ръжда. Боядисана е в синьо отвън, което ме навежда на мисълта, че е железна.
Възможна ли е подмяната на корпусната ламарина на стара центрофуга с нова от хром-никел? Може ли да препоръчате майстор за това?
Здравейте,ако имате възможност да си закупите нова центрофуга,каква бихте избрали-радиална или касетъчна.
Еее,колега Лалов,ще взема да дойда с моята и ще разберем кон боб яде ли.Ако развива обороти радиала,защо да не става,та дори и за твоя, черния медdrinks;
Е все пак се оказа, че отвътре на мрежите има малко ръжда избила. Минах я с телена четка и се излъска доста добре, но все пак съм пред дилема да я боядисам ли с някаква боя или да оставя меда да си направи защитен слой. Също така се чудя дали да боядисам и вътрешната страна(поцинкованата ламарина) на центрофугата, избила е съвсем малко ръжда, но има доста черни налепи. Ще ползвам тази центрофуга само да речем 2-3 години, така, че предполагам, ако я мина с боя няма за този период да започне да пада и съответно да отиде в меда.
Чакам мненията ви.
Прикачен файл 1818
Прецених, че ръждата по мрежите е много и минавам на вариант да си направя от неръждаема мрежа и ламарина. Ще отложа ваденето на меда с няколко дни.
Идея откъде да си купя неръждаема мрежа и тънка ламарина? Мрежата е 5х5, но мисля, че и 4х4 ще свърши работа.
delpi, така или иначе ще си играеш да преправяш, може да помислиш да вземеш един пластмасов или неръждаем кош и да си направиш центрофугата радиална. Имаше писано за подобни трансформации във форума. Без мрежички почистването на центофугата е песен, пък и ваденето на меда е по-лесно.
бате Мишо, приемам съвета има логика в него, но за съжаление времето ме притиска и за момента няма да мога да го изпълня.
Изработване на РАДИАЛНА кошница за ръчни и ел. центрофуги .
Няма обръщане на рамки спестявате време и труд.
- до 56 см диаметър на центрофугата е 12 рамки ДБ
-над 56 см е 16 рамки ДБ или 8 корпусни
-а над 70 см е 20 рамки ДБ или корпусни
- GSM 0895457844
Само информативно да попитам, има ли вариант в центрофуга за ДБ рамки да се центрофугира ЛР рамка? Някой пробвал ли е?
Само информативно да попитам,виждал ли си центрофуга на яве?
Може, може :)
Delpi виж коша на центрофугата и ще си отговориш сам на въпроса!
Самозакрепва се. Автоматик. Тя по-малката рамка навън няма къде повече да иде, а навътре не отива, въртенето не я сочи натам.
Здравейте,предстои ми закупуване на автоматична центрофуга,мненията ви за полските lyson.
Здравейте колеги.Някой има ли впечатления от центрофугите на Лизон,модел W216 и W217.Първата е 20 рамкова,а втората 30 рамкова.И двете са радиални с долно ел. задвижване.Цената е много добра според мен,а днес като ги видях ми харесаха и като изработка.Все пак,ако някой ползва такава,би било добре да даде мнение.Благодаря предварително!
http://pchelari.com/forum/images/sty...attach/png.gif
Моята е 36 или 42 рамки ако не се лъжа.Имам я от 4-5 год и съм нямал никакъв проблем с нея.
Колега Андров къде я видя тази оферта?
На сайта им няма нищо такова.
Напиши каталог lison 2014 и ще ти излезе фирма вимекс. Ето линк:http://vimeks-bg.com/wp-content/uplo..._BG-2013e4.pdf
Тези няколко модела са започнали да ги произвеждат през 2013, защото някъде видях да пише НОВО. Би трябвало да ги има изложението в Плевен. Аз ги видях в София.
Да, видях я.Благодаря.И за мен е решение тази центрофуга.
Това е каталагът за 2013г.,а в каталога за 2014 има доста промени.Центрофуга от всякакъв размер с долно задвижване може да се купи само от Премиум клас,а долно задвижване при обикновенния клас се предлага само при тези с 1000мм,и 1200мм на варела.Лично аз ще изчакам да видя какво ще предложат тази година в Плевен.И също ще помоля колегите използващи тази марка центрофуга за впечатления от работата и.И има ли съществена разлика между полуавтоматично и автоматично управление?
Здравей, днес бях във въпроснта фирма Вимпекс и исках да купя 36 рамквата на Lyson , но собственика започна да ме убеждава да си взема 24 рамова сръбска на 2300лв с доводте,че 36-та много къса питите и 24 рамки е оптимална :)
Понеже виждам,че ползваш 36 въпроса ми е къса ли наистна основите или не?
Благодаря
Колкото са по-много рамките, толкова по-голям е диаметъра на центрофугата. Щом диаметъра е по-голям, значи и центробежните сили са по-големи при едни и същи обороти. Ако човек не се досети за този факт, много лесно може да скъса рамките ползвайки 36 рамкова центрофуга с оборотите на 24 рамковата. Ха-ха ...... явно собственика на фирмата е пропуснал часовете по физика в началното образование ...... и затова без да иска те е излъгал ......
Когато човек си купи нова центрофуга, трябва първо да поекспериментира с нея, за да определи оптималните обороти. Моята центрофуга например е 56 рамкова и нейните оптимални обороти са още по-бавни - ха-ха... Та купуваш си центрофуга, слагаш две рамки по диагонал и после започваш да пробваш на различни обороти, като постепенно ги увеличаваш. Първо претегляш колко тежат тези две пити. След това ги въртиш на дадени ниски обороти за 5 или 10 минути (докато медените капки спрат да се удрят в стените) и след това ги вадиш и ги претегляш отново. Така разбираш колко мед се е изцентрофужил и колко е останал в питите. После правиш същото с други две пити на други обороти, после с трети две пити на трети обороти и така постепенно си създаваш една графика на какви обороти колко мед се вади и колко време отнема това. Всичкото това съм го описал в една тема някъде из форума. Най-накрая си позволяваш лукса да скъсаш две пити, за да си изясниш при какви обороти се случва това, и за в бъдеще гледаш да си под тях с поне 30-40%.
Важно е и как са ти зателени рамките,новоизградени ли са защото най вече на бързите обороти къса хоризонтално зателените и новоизградените.Такива ги слагам между по старите рамки или между пласмасовите,че ако се скъса да е само тя иначе се късат по четири-пет броя и центофугата почва да скача.
Благодаря за бързият отговор.
И аз така си помислих, но все пак да реших да питам хората с опит с големи центрофуги. Ще изчакам изложението в Пловдив и тогава ще купувам. Спрял съм се на 36-ва Lyson , мисля че е добро попадение като капацитет, качество и цена.
Почнах темата от начало, но не ми стигнаха нервите да я довърша до края.
Последно някой направи ли си радиален кош за 3/6 рамкова ръчна центрофуга?
Идеята ми е за 12 радиално разположени магазинни рамки, на 4 сектора по 3 рамки.
ето снимка
Супер! Имам няколко въпроса на ЛС.
Здравеите колеги някои може ли да ми даде телефон на колегата които преди известно време имаше обява че предлага кошове за центрофуги(радиални|,бях си го записал ама не мога да го намера сега.Благодаря ви предварително.
Не знам дали за един и същ говорим, аз съм си записал 0884898844.
http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post43134Цитат:
Изработване на РАДИАЛНА кошница за ръчни и ел. центрофуги .
Няма обръщане на рамки спестявате време и труд.
- до 56 см диаметър на центрофугата е 12 рамки ДБ
-над 56 см е 16 рамки ДБ или 8 корпусни
-а над 70 см е 20 рамки ДБ или корпусни
- GSM 0895457844
Аз закупих/70 см - 20 рамки ДБ или корпусни /, човека беше коректен и изработката на коша е добра. Сега ми предстой да направя казана и задвижването, но още съм в процес на обмисляне кое как да направя. Скоро ще кача снимки на коша и ще помоля колегите за съвети за някой неща.
Ето снимки на кошницата. Размерите са: височина - 40 см. ; радиус - 34 см. ; обиколка - 210 см.
Може ли да ми помогнете, като споделите колко мощен трябва да е двигателя за ел. задвижване.Може да е на 220V или 12V. Колко оборота трябва да е двигателя и колко оборота мога максимум да придам на центрофугата.
Снимките ли са лоши, или наистина кошницата не е от хромникел? Защото ако това е така, според мене не е трябвало да я купуваш. Просто не е хигиенично.
Голямо целене ще падне!
На всяка рамка горната летва ще трябва да влезе в ушетата в долния край на касетата,което според мен не е много удачно.По добре е да може направо да се спуска в отделението.Задължително е цялата центрофуга да е от хромникел
Здравейте! Намерих варел от неръждаема стомана с диаметър 600 мм и височина 1000 мм.,от който ще става центрофуга. Въпросът ми е кошницата за колко рамки е удачно да бъде и има ли някой който да ми препоръчате за изработването и. Материала да е хромникел.
Не знам дали обикновен варел е подходящ. Дъното трябва да е леко конусовидно от периферията към центъра, за да се изтича всичкия мед през отворите в най-долната част.
Ако конуса е надолу, отвора трябва да е в центъра на дъното. Ако конуса е нагоре, тогава може да има 2 или 3 отвора по периферията, с цел едновременно пълнене на повече от една тенекии. По принцип при центрофугиране на меда най-бавната операция е източването и филтрирането през цедка. И за да не се бави центрофугирането, добре е това изтичане/филтриране да става в повече от една тенекии.
Проблема с бавното източване и филтриране се решава много лесно. Използването на матуратор с голяма цедка и филтър(чорап) позволява докато се напълни кофата от центруфугата то меда в цедката да се прецеди и през цедката и през филтъра. Има и още една особеност, която не е за пренебрегване. Прецедения мед обикновено е с по-ситна кристализация.
Така, както го писах "варел" е грубо казано. Всъщност е цилиндър с диаметър 600 мм и височина 1000 мм, който ще бъде доработен с конусно дъно, капак и т.н. . Въпросът е кошницата за колко магазинни ДБ рамки може да бъде и ако някой може да я изработи.Материалът да е хромникел.
Диаметър 600мм ми се струва прекалено малък, като гледам в каталога, който ти поствам по-долу, започват от 720мм и стигат до 1200мм.
http://lysonbg.com
След като хордиалните центрофуги,които са около 500 мм , ги преправят на радиални при диаметър 600 мм трябва да стане, въпросът е за колко рамки(някъде четох че става за 16 магазинни ДБ но не съм сигурен) и евентуално майстор,който да изработи само кошницата.
Аз използвам матуратори, в които меда престоява 7-8 часа (една нощ) и чак тогава го разливам в тенекиите. В матураторите директно изсипвам меда с всичките му мръсотии и боклуци. Не слагам цедки или дори да ги сложа, то те са с много едри отвори, колкото да се задържат едрите парчета от натрошените пити, но меда да си тече бързо. На другата сутрин всички боклуци са изплували на повърхноста на матуратора, а от кранчето на дъното (долно или странично) пълня тенекиите с перфектно чист и избистрен мед. Това е за меда, получен в резултат на центрофугиране.
Медът, получен от восъчните разпечатки, и преминал през восъчната преса, го наливам в отделен матуратор. Този мед е мътен и никога не се избистря. И естествено кристализира по-бързо, защото в него има хиляди микроцентрове за кристализация. Такъв мед го наливам в отделни тенекии, и не го продавам на дребно, защото няма търговски вид. Изкупвачите обаче го изкупуват безпроблемно по същата цена като на другия по-чист мед.
И една допълнителна информация за този, който не знае. За да се разлива меда в буркани и да се продава на дребно е необходима още една операция - ФИННО ФИЛТРИРАНЕ НА МЕДА. Използват се филтри с размер на отвора доколкото си спомням 80 микрона (това трябва да се провери). Такъв филтър позволява полените да преминават през него, но спира всички останали по-едри частици, които всъщност се явяват микроцентрове за кристализация.
Ако меда се филтрира по тази технология, издържа без да се взахари по няколко години. В същото време всичките му качества са налице, защото не е подлаган на химическа или температурна обработка. Машини за такова филтриране се продават и не са кой-знае колко скъпи. Всеки по-едър пчелар с няколкостотин кошера мисля че може да си позволи закупуването на филтрираща машина, защото една такава машина отваря широко вратите за прдажба на мед на дребно в магазинната мрежа и във веригите.
По-дребните пчелари могат да се обединят на групички и също да си закупят филтрираща машина. Втората машина е дозатор за пълнене на буркани и масичката към него. Също не е кой знае колко скъпа машина, но притежаването на тези две машини дава шанс за продажби на дребно в големи количества и на много по-добра цена.
Моя мед го вадя само от магазинни пити.Не кристализира повече от осем месеца(билков е).Манов мед имам от 2 години,който започна сега да кристализира.Не ползвам филтри,само една стандартна цедка.Когато меда е от пити само за мед,в него няма боклуци които да се явят зародиши за кристализация.За филтрацията съм напълно съгласен,но има обаче и нещо друго - един познат получи армаган от баща ми един буркан манов мед и след няколко месеца разбирам от друг мой приятел,който се познава с него,че разправял наляво и надясно,че правя меда си от захар,защото не бил кристализирал.Въпросния "познавач" разчита меда да се захароса,иначе пиши го пълно менте,независимо от аромата и вкусовите качества.Та за да обобщя - болшинството българи имат много ниска култура по отношение на храненето и за съжаление още по-ниска по отношение на меда.Съвета ми е - познайте клиентите си,за да знаете какво да им предложите,в противен случай,финното филтриране може да е нож с две остриета.
Колеги, предстой ми закупуване на по-голяма центрофуга за това се интересувам от това дали някой е ползвал или ползва сръбска центрофуга на фирма "Techtron" DOO? Евентуално какво му е мнението за продуктите на тази фирма и в частност за центрофугите им. Същите се предлагат от пчеларски център Русе. Спрял съм се на тази 20 рамкова центрофуга http://beesmarket.com/index.php?rout...product_id=381
Бях се спрял на същия модел.Ходих гледах я, но не ми хареса коша,нещо играеше и се отказах.Доста гледах и други и накрая се спрях на 12 магазинни радиално или 3 плодникови хордиално на CIVAN(турски) комбинирано с мотор и ръчно въртене.Има ги в Стара Загора,пчеларски център южен.Цената е 960 лв.Нямам снимки в момента и не съм я пробвал още как работи.
На Финдо звъняхте ли?
http://olx.bg/ad/tsentrofuga-chetiri...tml#ea4915ffce
(не гледайте какво пише в обявата...)
Предложиха ми тази центрофуга за 150 лева. Мислех да я реставрирам и модернизирам, но може и да не си заслужава. Иначе за матуратор ще стане : )
Какво ще кажете колеги?
http://s17.postimg.org/tpyj5y80r/CAM00945.jpghttp://s17.postimg.org/rugc8j8kb/CAM00946.jpg
http://s17.postimg.org/xhcp60b2z/CAM00948.jpg http://s17.postimg.org/62xkhu2or/CAM00950.jpg http://s17.postimg.org/5eopyw3yz/CAM00951.jpg
http://s17.postimg.org/q6h6tvuor/CAM00955.jpg
http://s17.postimg.org/9dqivghzv/CAM00956.jpg http://s17.postimg.org/t38t7wpwb/CAM00957.jpg http://s17.postimg.org/aeqrkkyzf/CAM00958.jpg
http://s17.postimg.org/ld212rnkr/CAM00960.jpg
Ти си с много пчелини и много семейства, а пък с центрофуга за 3 пити работиш?! Не става за матуратор този крив и ръждясал варел! А матуратора не е само варела, по-важен е филтъра!
Става и на казан за варене на буркани.
Нещо май го занасяте! Центрофугата е алпака-неръждавейка, а за тази цена си супер! Има и една такава и си е супер!
А защо центрофугата да не може да се ползва и като матуратор? Има три операции:
1. Центрофугиране и изсипване на меда в пластмасови съдове
2. Изсипване на центофугирания мед обратно в казана и с подходяща бъркалка и много бавни обороти хомогенизиране
3. Утаяване и филтриране
Не става ли и така?
Неръждавейка е и почти не е използвана. Мислех, че се вижда на снимките, но явно е много тъмно.
Има няколко варианта:
- Да я взема за по-скоро декоративна цел и за радост на гости
- За матуратур(имам филтър който спира прашец, восък и малките кристали)
- Да я използвам за питите които може да се скъсат
- Восъкотопилка
Мога да сменя всичко по нея с високоустойчива на киселини неръждавейка. Заварките биват, но някой ще искам да ги направят наново и изчистят до блясък.
Не знам дали си заслужава да я поправям, а е жалко да я оставя да гние в някое мазе. Един колега иска да я купи, ако не я взема, той ще и се радва.