благодаря за съвета
Преглед за печат
За мен е около 200лева, но зависи от състоянието на кошера и семейството.
Края на февруари не е ли добре? принципно всичко е възможно но се съмнявъм март да свие студ.Между другото при нас заваля силен дъжд :) Предлагат ми 8-10-12 р. дб кой са за предпочитане?
По-добро от 8 р. ДБ е само МК. Но за 8 р. ДБ трябва да имаш 4 магазина.
В края на февруари пчелите ще са се облетели и като ги преместиш, една част от тях могат да се върнат на старото място. Същото може да се случи ако ги преместиш днес или утре. Тези дни ще е топло и пчелите могат да се разхвърчат, а част от тях да "избягат". По-добре използвай задаващия се продължителен студ. Оптималният момент да ги преместиш е след като са престоели в кошера една - две седмици, непосредствено преди да се стопли времето и преди да се облетят и преориентират. Спокойно можете да ги местите при температури между 1 и 5-7 °C. Ако не ги тръскате много, няма какво да им стане. Впрочем, щом разстоянието не е голямо, защо не пробвате да ги пренесете на ръце, за да не ги раздрусате по разбитите улици?
И аз имам да взимам от един съсед (на ок. 100 м по права линия) два кошера. Засега следя прогнозите за времето и търпеливо чакам подходящия момент.
Колега, Каменов злото е това, което пише и kuline. Ще имаш късмет ако рапицата е рехава и я оставят на Господа. Миналата година мед изкараха там, където я имаше и не я напръскаха , че не се знаеше ще я бъде ли. Това могат да го потвърдят колеги от Бургас до Стара Загора. Аз лично на този вариант съм склонен, ако я сеят, въпреки че ми е жал за арендатора, дето се е хабил да обработва и сее а няма какво да жъне. По-добре по старому, когато хранехме пролетта и нещата ставаха. Сега не знаеш кой с какво пръска и защо го прави (той също не знае но пръска, че нямало да изкара нищо). Още по-добре е да се запознаеш с арендатора и да те предупреждава когато ще пръска.
Успех на всички!
Е да, това е така. На мен ми стана интересно зависимостта между голям блок и голямо зло. :)
Между другото тая рапица я гледах в събота и е точно такава, рехава. Но е според мен поне 500-600 дка. Направи ми впечатление, че са ходили с кола вътре явно да преценят какво да я правят. Ако зависеше от мен бих им казал да я преорат и сеят кориандър ама всеки си гледа от неговата камбанария. :bigsmile:
10 рамковия винаги може да стане 8 рамков но 8 рамковия не може да стане 10 :)
Добре, а защо трябва да става 10 рамков, като 8 ДБ рамки са повече от достатъчни?
Добре сте се ориентирали на първо време с по малко кошери.Вадите от семействата примерно акациев мед,след това правите няколко отводки,храните и отводките и основните семейства да се засилят до слънчогледа ако има във вашия район.Късмет
То въпросите,еди дойди,ама с отговорите и напътствията да се съобразяват(щото морето не е до колене)
Направих осведомителен преглед на голяма част от семействата.. Като констатация имам 1 отводка избягала мед-а е там, в кошера няма и една пчела. Имам и една слаба отводка която не и даваш шанс да оцелее до сега беше нападната от осите есента, сега има 1 рамка пчела може и да не оцелее. Като цяло отводките покриват между 4 и 5 рамки пчела. Основните семейства са на между 6-7 рамки пчели ... Мисля че е добре може и да греша ... Прави ми впечатление наличие на много млада пчела по семействата .... В повечето семейства има пило запечатано колкото цигарена кутия от двете страни но и имат по 1 някой 2 рамки наснесено яйца ... Мисля да им подам още малко храна с прашец тази седмица. Горе доло съм доволен ...
Вчера на всички сложих по 500 гр. питка собствено производство. Стеснени са на колкото рамки покриват и следващите 20 дни няма да ги тормозя, а само ще ги гледам как си летят. Носят много прашец и поилката е пълна с пчели.
Прикачен файл 842
Прикачен файл 843
Браво, и аз мислех да ги стесня моите, но имаше ветрец и като ме жилнаха 2-3 по ръцете и отложих. Мисля си че след 14 дена ще ти се наложи да ги отпуснеш с по една рамка.
Не знам. Аз си мисля така. Сега има някакво пило, но така или инъче е малко. То и да се излюпи тия дни ще има и умрели пчели. А сега майката от тук нататък като снесе, най-рано след 21 дена ще има млади пчелички. Такава ми е логиката и ми се ще да не ги притеснявам излишно.
Вчера и аз стесних моите. Има няколко дето няма да ги бъде, но то е нормално. Повечето семейства имат пило м-у две и три рамки. Събират прашеч и нектар. Някой знае ли от какво може толкова рано да събират нектар?
Е то много неща цъфтят сега, но дали има необходимата температура за отделяне на нектар?
Какво е положението при вас, колеги? Аз започнах с подхранването със сироп от днес, че медецът е на привършване. Приносът на нектар е почти нищожен. Храните ли вече? Пилото ми се позасили последната седмица, но като цяло има какво да се желае още.
От днес и аз започнах да подхранвам със сиропче повечето кошери са с почти пълни горни корпуси на по 8-9 рамки пчели .Работя с фарар не знам обаче как ще се развият до акацията че да ми докарад мед.
В неделя ще има пръскане на рапицата (1600дкра) която се намира в посока КАТ на гърба на Бургас цвет Танев. Пръскането ще е от сутринта така че който има пчелин в близост желателно е да ги затвори аз ще го направя. Прапарата е силно токсичен АВАНТ ...
Опасен за пчелите
.Да не се прилага при култури в периода на цъфтеж с цел опазване на пчелите и другите насекоми опрашители
АКТИВНО ВЕЩЕСТВО - АВАНТ® 150 ЕК съдържа 150 г/л индоксакарб. Индоксакарб е инсектицид от групата на оксадиазините, който действа като потиска навлизането на натриеви йони в нервните клетки, което води до парализа и смърт на засегнатото насекомо, в срок от 24 до 60 часа.
Колеги как е при вас? Азимам рапица на 300м, но времето не дава да я посещават масово. Поставих магазини на най-силните, защото плодника беше запълнен с нектар.Утре ше отида да видя какво правят.
Времето е супер гадно даже вечер става и много студено за съжаление на пчеличките и на нас:(
Отвратителното време продължава и следващата седмица.И всичко това се случва точно когато масово цъфти рапицата.
Сега гледах синоптика, следващите 10 дена го дават хубаво време, дали ще е такова ще се види. Сега се връщам от пчелина, летят много, носят прашец в несвяст. Има принос и на нектар, да се надяваме, че ще се засили. На силните съм сложил магазин, да видим какво ще стане.
Слагай на всички, че ще го набият в плодниците. В края на седмицата ако е топло времето слагай и втория.
Аз на половината съм сложил магазини. На останалите мисля утре да слагам не бяха готови а и беше хладно
Няма да чакаш да напълнят плодниците! Ами ако пчеларстваш на ДБ 8рамков ?? Слагай преградни дъски ако имаш празно място и магазина отгоре. Ако ти се занимава пускай отгоре да градят плодникови рамки и далачета надолу. За втория няма да чакаш да напълнят първия, щото губиш. Преди да го сложиш, разширяваш плодника. Аз ако трябва разширявам с ВО и изградена рамка или направо с две ВО, това при ДБ10, тая година може и да си го спестя. Само да се стопли временцето и се развиват за часове, а пък ти можеш да работиш по къс ръкав, че да ти свикват с миризмата :)
А да, и при всяко смъкване на магазини гледай кво става в плодника, ако има пити с рапица слагай ги между пилото. Ако пък ще правиш отводки, там е ясно.
Само да допълня горния пост:През страстната седмица и Великден си подгответе остър нож ,свободни корпуси или кошери и рамки с во.Искрено се надявам да греша.
Благодаря за съветите. Остава да се стопли трайно това време и да започне нормално да отделя рапицата.
Здравейте колеги,
вчера бях на пчелина. Сложих магазини само на 10 рамковите кошери (пчеларствам с ДБ-10). Останалите са ми на по 8-9 рамки. Те така или иначе ще пропуснат рапицата. Мисля да си направя към 10-ти май силни отводки. Няма много акация око мен, пък и липите са малко, затова ще разчитам на тях само за подкрепителна паша. Ще сменям и част от майките си. Иначе има принос на прашец. Нектар също има. Но времето далеч не е с нас - студенко е, ветровито на моменти и доста си вали. Но така е и при всички вас.
Няма да е пропуснат рапицата и на 8-9 рамки да са слагай магазините. И аз в неделя нямах нищо по магазините а днес половината имат по половин магазин останлите или тъкмо започват да пръскат по малко нектар или са качили по 1-2 рамки. А рапицата ще цъфти още седмица ако не и 10 дни. До четвъртак времето го дават по 19-20 градуса, ще повали и пак се оправя, така че има още време за по 1 магазинче поне ;)
Аве, рапичарите, почнахте ли да въртите?
Даде 2 дена, напръскаха 60% от магазина и пак дъжд, днес малко се поразмърдаха, ама пак го дават едно...
сега се чудя тва дето докараха да го вадя ли, да чакам да ги понапълнят на 100%, незнам!
Ама мене не ме гледай, аз ги започвам отново и съм с малко :))
Колеги днеска виждам нещо което ми направи впечатление на пчелина. Кажете според вас може ли да се говори за майска болест. Намерих десетина купчинки с пчели с по 8-10 пчели в купчинка. При натиск излиза огромно количество прилачащо на неусвоен прашец. Тази година ми е втора с рапица и не съм виждал подобно нещо до сега.
Прикачен файл 1270
Прикачен файл 1271
https://www.youtube.com/watch?v=_TrRkBMPv7E
Въртим, ама не центрофуги, а рамки с маточници из рацете. Ужас. http://dnes.dir.bg/news/dazhd-progno...-16582369?nt=4
При мен ми трябват 3-4 дена и ще напълнят корпусите.Разбира се най-силните семейства
Относно маточниците,ами все още се държат и не се изпаднали в това състояние.
Хубаво време за избор на майки.
И при мен така. Добре, че около Бургас не валя много. Надявам се по празниците да оцапаме вече центрофугите. Април успях да сменя 5-6 майки от самосменни маточници на един расов кошер и да направя 2 отводки. Даже 3 вече проснесоха.Никога не е било това толкова рано. Успех!!!
Здравейте,
днес бях при пчелите. Направих си отводки от почти всички кошери. Чакам слънчогледът вече. Но положението с агресията на пчелите си е сериозно. И честно казано повече си го отнесох, като си вършех работата из двора, отколкото като ги отвеждах. Почти е невъзможно да се работи в градината. От 1 седмица е така. Но пуста й рапица, дето толкова я обичат и това студено време вечер и... това е резултатът. А при вас как е? Моите налитат здраво на мен и моите хора вкъщи. Дано скоро се кротнат!
При мен около 50 процента са испаднали в роево състояние,като семействата имат градеж и майките не са спрели да снасят,но уви.Както каза колегата Rosty въртим рамки с маточници вместо с мед.За няколкото хубави дни по рано силните семейства напълниха по над половин магазин с мед,но до там.Лошото е ,че доста майки са осеменявали и в магазините,особенно първите кошери на които сложих магазини през първата деседневка на април.Засега махам маточници,но ако нешата не се оправят до десетина дни ще се наложи да правя отводки по рано от плануваното.
Толкова народ търси ранни майки.Сега е момента.
15 кошера извадени е равно на 5 тенекии мед,това е за днес от мен.
Но има нападение пчелите настървени жилят много,рапица има,но явно гадното време си казва думата.
Днес прегледах 5-6 кошера на които съм махал маточници.Оказа се че ,няколко са се отказали,на другите майките продължават да снасят в маточните чашки,но странното е ,че в два от тях намерих пригризани отстрани запечатани маточници,което нямам представа как да го тълкувам.
Новоизлюпена майка която е ликвидирала останалите. Първата излязла унищожава всички останали.
Докато продължава цъфтежа на рапицата естествено инстинктът за събиране и запасяване с храна е по силен от роевия нагон истинското роене ще започне когато приключи рапицата освен ако веднага не цъфне акацията ако я има.Но тези семейства дето прегризват маточниците все още не са готови за роене но свършили пашата те ще са готови веднага да бягат.Разширяване максимално с рамки за градеж отваряне на дъна ,отваряне на прелки колкото е възможно вадене на меда бързо и ако няма главна паша хранене редовно това може да се направи за да не роят масово семействата .И да знаете изпаднало в роево състояние семейство е чудесно семейство отглеждач за производтво на майки независимо по какъв начин работите.
Радо,много професионално работиш.Влизай когато можеш,и по често.Моите поздрави.В кои район си.
Съгласен съм с Радо,че роевите семейства са отлични отглеждачи.Преди два дни придадох на такова семейство 26 личинки.Днес видях че са захранили всичките без пропуск.
Иначе покрай последните няколко хубави дни,пчелите като че ли ще се откажат от роенето.Работят много здраво,но да не казвам голяма дума.След акацията задължително ще направя по една отводка на три рамки от всяко силно семейство,понеже до слънчогледа друга паша нямам.
От 50-тина кошера 12-13 тръгнали да се роят. Някои успях да стръскам и да им сложа по три рамки за градеж, но времето много захладня и на останалите само изчистих маточниците. Като се постопли ще ги мисля пак. Сага се надявам на акацията да спрат да мислят за роене.
Радо, пишеш,че семейство, изпаднало в роево състояние е чудесен отглеждач. Въпросът ми е може ли такова семейство първо да се осироти, второ - да се използва като стартер и 24 часа след подаване на личинките да се превърне в отглеждач като му се подаде една рамка с прясно пило?
Семейството не се осиротява ,а се слага ханеманова решетка като майката се слага в първия корпус слагаш решетката след това аз слагам магазин с празни рамки и няколко за градеж и след това корпуса където ще се сложи рамката с маточните чашки .Ако сложиш рамката с маточниците до рамка с открито пило може да избегнеш стартера и храниш всеки ден .
Ами това е бил предпочитаният метод на покойния брат Адам.
Когато семейството изпадне в роево (в неговия случай- умишлено - две седмици преди това две силни семейства се обединяват в едно -всичкото запечатано пило -в едното, останалото в другото), майката се отстранява заедно със всичкото открито пило, маточниците се разрушават. След три дни пак се преглежда за маточници и се поставят ларвите. Стартер не е нужен. На такова семейство той е поставял двойно повече маточници за отглеждане - 60 маточника. На филмчето за него се вижда точно това.
от 200 семейства около 180 са изпаднали в роево състояние, даже и миналогодишните отводки са в роево състояние
А защо си мислиш,че останалите 20 неси мислят и те глупости?
кошерите са ДБ, тези шибани дъждове объркаха всичко, миналата година един рояк нямах
Един колега ги Демарира преди 3 седмици вероятността за роене на семейства който са на 4 корпуса след Демариране е много малка .Към днешна дата 20 от 20 се роят .В заключение рапица със комбинация от (НЕ)подходящо време 100% успеваемост
При демариране корпусът без майка залага свищеви маточници.Силно семейство+маточници+силно изразен роеви период+....Братле направо сте ги качили на черешата още преди три седмици..Демарирането е един от начините да се ограничи пилото,за да могат повече пчели да се включат в пашата.Обикновено това(ограничаване на пилото) се прави за последната паша юли-август.Но сезонът е в началото все още има време.
Кориандара тръгва към края седмицата.Днес вече ги закарах на 1400дек.
Вчера отидох до блока с кориандър направил е чашките за цвят а тук там леко започва да се белее в тях така максимум седмица и е цъфнал. Коментирахме с колега в Елхово при него вече е цъфнал. Дано се даде време и ние да се порадваме на хубава година
Във вторник гледах кориандъра при мен. Все още се развива и няма намерение да цъфти. Предполагам, че ще минат две седмици преди да побелее. Ама инъче има много цъфнали тревички, мащерка, фий някакъв, разни дето не им знам имената. Бяха отрупани с пчели. Гледам и драката е направила цветните бутони, предполагам, че до 7-10 дена може и да цъфне.
И при мен кориандъра цъфна преди една седмица,но той бе засят на есен,а пролетния му трбва поне 10 дни.дано се застъпят и да няма прекъсване
Кориандъра край Бургас и Сливен цъфти, гледам и липата напира, само по високите места още си доцъфтява акацията, но така или инъче тя не даде тази година нектар.
Положението е хранене със зимното яке и дъждобрана... Като гледам прогнозата до края на юни пролетното и есенното подхранване може да ги съединим. sweating;
При мен тази година восъчния градеж бе минимален. В новоизградените пити, майката все още избягва да осеменява. Често се случва, да изградят далак с търтееви килийки на строителната рамка, които майката също не ги осеменява. От някои кошери все още не съм изрязал нито един далак със запечатано търтеево пило. Предполагам, че причината за това е студът и произтичащия от това недостиг на храна. Акацията вече прецъфтя, но от нея само най-силните семейства успяха да напълнят по няколко пити и да ги запечатят. До момента, тази година се очертава като една от най-слабите, откакто гледам пчели.
Васко нека да оставим оценките за годината за по късно.Иначе за студеното си прав.Миналата година по това време бях изкарал60% от медодобива,а сега магазините са сухи,но се очертава пчеласко време.
И днес го дават да вали цял ден и мисля че нещата ще си дойдат на мястото. Кориандъра ще цъфти още 10-тина дни може и да го хванем
Да, от утре го дават да се оправя времето, а при мен кориандъра все още не е в масов цъфтеж. Има надежда.
Вчера надвечер отворих няколко кошера да видя какво е положението. Напълни ли са повечето на 2/3, а някъде са започнали да запечатват. Летят към кориандъра много усилено. Дори в 8 вечерта имаше "пътека" в тази посока. В неделя ще извадя това, което е готово и ще върна магазините, да се надявам, че до края на другата седмица ще ги напълнят пак, а другите рамки ще ги донапълнят. Даже и тези, които са с по един магазин и не бяха се качили в него в неделя има приток.
При мен кориандъра няма нектар.
Не мога да си обясня какво става
На кориандъра му трябва температура и слънце. Такива са ми наблюденията. В събота беше облачно и летежа към него беше вял.
Температура и слънце има,но отделя малко нектар.Днес бях на пчелина и до този извод стигнах.
Кориандъра при мен е във силата си.
На 8.06.14 неделя отворих да видя, всичко беше сухо, нямаха и напъскано, само 5 дена по-късно повечето семейства имаха по 1 пълен магазин. В събота и неделя добавих втори магазин на някой семейства. Вече и в тях има нектар. Всичко това е от кориандъра който е на 100 м от пчелина. За съжаление се застъпиха цъфтежите и с липата и драката, всичко сега цъфти......
Да, напълниха по един магазин на кориандъра но всичко свърши вчера..... кориандър e finito.
In sunflower we trust!
Сигурно се е объркал колегата,или ние не виждаме нещата в същата светлина като него!
Предните 2 години извадих от кориандъра абсолютно нищо,но тази пусна.
Не съм прекалено алчен,по-добре това,отколкото нищо.
Аз го разбирам така:
Преди 2 години абсолютно нищо - 0кг
Тази година е очаквал по 20кг, а е извадил по 2кг (прекалено малко)
При мен статистиката е следната:
2013 година - 0кг., 2012 - 25кг., 2014 - 10кг.
Сльнчоглед 2014 г. - 30 кг. :bigsmile:
днес бях на пчелина отворих всички кошери дадох им основи да градят ,а по силните ми семейства(които не ги делих на пролет) са готови за въртене вече:)
От два дена върви при мен слънчогледа. Днес им слагах още магазини и бяха страшно агресивни. Половин кошер пчели ми останаха по ръкавиците.
Ако спре да вали,и аз ще вадя утре.
Кориандъра си замина, сега ще чакам слъногледа, а той ще цъфне до една седмица. През това време ще трябва да центрофужа и да им дам на всички по 1 промивка от разпечатката....
Аз го направих тези дни по 8 кг от кошер ....
Слънчогледа цъфна преди 10 дена,но едва вчера започнаха да носят нектар от него.Прекалено бързо започнаха да се развиват събитията и със тези дъждове,работата хич не е на добре.Поне при мен е доста слаба година от миналата.
Днес и аз слагах втори някъде трети магазини ,по къси гащи и потник пчелите работят на 100 процента ,такъв хубав слънчоглед не е имало с години,една не ме жилна проблема ти е при теб как работиш,сигурно си отрепал и премачкал още половин кошер пчели между магазините,или пчелите ти са африкански.