Матеев, ще е необходимо да се сдобиеш и със спиртен дестилатор. :bigsmile:
Преглед за печат
Трудно ще ми изпиете ракията. В момента полагам големи усилия, но тя няма край .....
Валери Йорданов щеше да изнася лекция.Дали я изнесе и ако да записана ли е ?
изнесе, имаше камера, която записваше. Предполагам, че ще го качат в youtube.
Догодина ще се престраша :ae:
Ябълковото вино стана на ябълков оцет, а той се оказа, че е по-ценен и по-полезен от самото вино.
Ябълковата ракия е с мед и има неповторим вкус и аромат. Има и чиста сливова ракия. И двете са на по 56 градуса ...... Свикнах им и сега всички други концентрати ми се струват, че са гола вода.
Липсващия 1 час от моите записи на пчеларската конференция в Плевен най-после се появи в интернет пространството. Има го под формата на филм, направен от операторите на колегата Куменов. Изгледайте филма. Интересното става от 15-тата минута нататък, когато аз всъщност откривам неофициалните дебати след като си тръгнаха Министър Танева и след нея и Мария Габриел.
В моето изказване аз на всеослушание обявих, че причината за липса на обединение са БОЛНИТЕ АМБИЦИИ НА ПЧЕЛАРСКИТЕ ЛИДЕРИ !!! И че нови пчеларски организации ще се създават дотогава, докато все още има неудовлетворени кандидат "лидери". А такива все още има има и аз мога да цитирам конкретни имена. А самото обединение е невъзможно, защото никой "лидер" не иска да заема ПОДЧИНЕНА ПОЗИЦИЯ. Всеки се мисли за по-велик от останалите. И това е не само на национално, но и на регионално ниво.
https://www.youtube.com/watch?v=5PAX...JVulOSR#t=1615
Истината за "лидерите" е, че повечето се провалят в това, за което са избрани - да ходят в МЗХ и да подпомагат държавата във формирането на Държавна политика в пчеларството. "Лидерите" или въобще не идват на заседанията, или ако дойдат, идват неподготвени и плещят глупости. И това е масово явление с малки изключения.
Ако започна да ви разказвам кой какви ги върши, ще се изпокарам с повечето от тях. Но това е горчивата истина ....... Пчеларските "лидери" не защитават пчеларите така, както би трябвало да бъде, ако в работните групи попадаха свестни и интелигентни пчелари. Има такива в страната, но за съжаление те са извън работните групи.
Здравейте,
ЛИЧНО МНЕНИЕ!
Не смятам, че обединението е възможно към днешна дата. Докато "СТАРИТЕ ВОЖДОВЕ" не си подадат оставките, няма как да стане. След създаването на КБП, какъв беше отговора на Мишо. Всички знаем. Създаде ОБПС! И какво постигна? Как може да каже, цитирам по памет: Над нас никой няма право да създава организация. Ние сме ШАПКАТА. Така ли се работи за ОБЕДИНЕНИЕ?
Г-н Матеев, Благодарен съм за всичко което правите, УСПЕХ!
Мнението ми е, че всички ние, "редовите" пчелари, трябва да знаем кой "какви ги върши". Това ще отвори очите на много от нас (да се надяваме).
Поздрави, Г. Георгиев
Матеев , благодаря за клипчето .
Както се казваше -много вожд , малко индианец .
Все пак , не чаках година според някои колеги.
Искам да ви кажа какво аз мисля, а то е че обединение няма да има. Каквото и да правите вие Матеев и която и друга организация колкото и да го мислите и да се борите това да стане, колкото и да развивате КБП в добра насока и все по-добра насока пак няма да стане защото искате да промените статуквото на хората, а те неискат. Това ще стане когато тази държава и ние хората в нея решим, че искаме да се променим като общество говора за всичко, ако случайно българина реши един ден да бъде буден и деен гражданин на тази държава и реши да си промени мисленето, реши да промени статуквото то тогава не само пчеларството ще се оправи и обедени и тръгне в по-добра посока на развитие, а цялата държава ще тръгне към по-добро. Всички виждат какъв би трябвало да бъде пътя по който да се тръгне всичко да се промени и да започне да се оправят нещата, но хората ние българите неискаме все още да тръгнем по него, докога един господ знае. Такаче колкото и ресурс да хвърляте дори и всички да знаят, че това е най-доброто за бранша докато не решим, че е дошло времето да се промени статуквото в тази държава то нищо няма да тръгне нагоре, а ще си тънем ли тънем в кълта само дето такива хора като вас се хабят напразно опитвайки да покажат на стадото правилният път. Захванали сте се с нещо правилно, но в неподходящиат момент за българското самосъзнание незнам дали е имало подходящ момент затова в близките 20 години.
а защо кбп не се присъедени към обпс и да се избере матеев за председател
Колега, ти големи букви и препинателни знаци имаш ли?
Здравейте,
Да така е, Матеев го беше казвал, ако не ме лъже паметта, го беше писал във форума.
Това е много показателно за "БОЛНИТЕ" амбиции на някои хора, (нямам наум само Мишо)! Затова смятам, че няма да пуснат "кокала" доброволно. Не мога да ги разбера, не са направили НИЩО, не ни защитават интересите! Само се пъчат по телевизии, вестници, Брюксел! В допълнението на срещата в Плевен, една женица го каза: Членуваме при М. Михайлов, ама от създаването на дружеството не е стъпил при нас.
Защо да "стъпва"? Нали "бройката" я има! Ходи по МЗХ, ТВ, ......... а резултатите ги виждаме! Все пак, мисля, че той прави нещо, докато другите само "риват" (имаме голяма смъртност, ДАЙТЕ НИ ПАРИ)!
На срещата г-н Тодоров, ни обяснява що е туй пазарна икономика. Браво бе! Явно като отиде в Брюксел, е разбрал за кво иде реч!
За мен, сега имаме повод за протест! Наредбата за "Агроекология и климат" Нека разберат, че ни има! Целта била да се подпомогнат пчелите? Защо аджеба не каните представители на пчеларските организации? Не съм против арендаторите, може и да има някой читав сред тях, който ще си гледа пчелите като хората.
Извинете ме, ама нещо много рано съм "яхнал метлата"
Поздрави, Г. Георгиев
Аз продължавам да не разбирам. НАЛИ досега всички пчелари протестираха и всички пчеларски организации реваха ИМЕННО за това - за заплащане на опрашването??? Досега ревахте, че искате да ви сложат в султанския харем при девиците, а като дойде времето за "стерилизацията" пак сте недоволни!
Няма нищо лошо в протестите и в предявяването на искания, но МОЛЯ, обмисляйте добре последиците!
За да не обяснявам повече, вземете си поука от този филм, а който го е гледал - да си го припомни : http://www.imdb.com/title/tt0230030/
Да искаме да се заплаща опрашването,но не по начина по който го направха.Парите не стигат директно при този който извършва дейноста а минават през някакви ръце.Само с едно условие и нещата се опорочават.
Иво, ВИНАГИ ще бъде НЕ по начина, който вие си искате...... ДОКАТО нямате ЦЯЛОСТНА визия какво точно искате и КАК ТОЧНО да бъде постигнато.
Дотогава, дори и по 100 лв. на кошер да започнат да дават ДИРЕКТНО на пчеларите, това пак НЯМА да ги направи и с 1 лев по-богати!
Здравейте,
Дони, много си прав, осъзнавам го. Знам какво искам, да не ми тровят пчелите, да не ми крадат кошерите. Относно цената на меда...... тук е доста сложно, макар и тук да има възможност за решение. Това НЯМА как да го постигна сам! Затова искам, желая, и т.н. обединение. Смятам, че една ЕДИННА пчеларска организация има много голям шанс да постигне (извоюва) пред МЗХ достойно и уважително отношение към сектора. Никога не съм се заблуждавал, надявал и каквото се сетиш да ме "сложат в султанския харем при девиците" (разбирай да ми плати някой за опрашване). Един арендатор в разговор искаше да му плащаме ние с мотива, че пчелите събирали мед от неговите ниви. За мен това е нечувана наглост. Дали е наясно с повишаването на добивите? При това в първоначалните варианти на наредбата беше написано, че това заплащане ще се дава: За занижени добиви, поради не използване на препарати за растителна защита. ЗАТОВА, ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ МЕСТЯТ ПЧЕЛИТЕ В БЛИЗОСТ ДО НАСАЖДЕНИЯТА. За мен оттук следва: Трябва да има заплащане на пчеларите, ще имат разходи.
И сега това за което ме "стяга чепика". Защо всичко се решава "НА ТЪМНО" Защо никой в МЗХ не иска мнението на пчеларите.
Г-н Матеев, след създаването на КБП е доказал желанието си да участва в работните групи, и да защитава интересите на всички нас, занимаващи се с пчеларство!
С две думи, БОЛИ МЕ! Извинете за излиянието. Поздрави, Г. Георгиев
първо си изяснете какво е съюз федерация конфедерация съюз на всички пчелари федерация на всички занимаващи се с кошери пчели центрофуги мед конфедерация на всички регистрирани и не регистрирани земеделски стопани а вие сега се мъчите от главата за краката мисля че и без големи букви пак се чете
Здравейте,
Що се касае до организации, федерации, конфедерации, центрофуги, кошери, и т.н. Изобщо не са ми ясни!
А за гл. букви, на моята клавиатура те не липсват. Имам и точки, запетайки......
Поздрави, Г. Георгиев
То пак се чете, но само се чете, а трябва и да се разбира. Защо другите да страдат заради нечий мързел? А те ще страдат временно и след това просто ще подминават постовете ти и няма да им обръщат внимание, а от тук следва и въпроса - защо да пишеш във форума като никой няма да те отразява?
Слънчо , то само се чете . Много малко вникват в проблема.
.
Здравейте, едва ли е най-подходящата тема, но да попитам - веднъж когато бях в Плевен по случайност попаднах на нещо като "пчеларски битак" в близост до гарата, интересува ме правят ли се регулярно подобни пазари и в кой ден от седмицата ?
Прави се (за сега) през м. февруари около Св. Харалампий ежегодно.
В Плевен вече тече подготовката на 15-тото Международно изложение-договаряне.То ще бъде от 9 до 12 февруари в бизнес център,,Mania Tawer" в Града.В непосредствена близост до ЖП и автогарата.Най големият по-рода си на Балканите Бизнес форум - договаряне.Организатор е Министерството на земеделието и храните в сътрудничевство с национални браншови организации , Областен Пчеларски съюз , Областна администрация и Община Плевен.
Аз лично ще бъда там и три следобеда.
Каква ще бъде програмата на събитието ?
СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
09 февруари 2017 /четвъртък/
10:00ч. Откриване на изложението
10:30 ч. Пресконференция на организатори и официални лица
12:00 ч. Представяне на новорегистрирания ВМП против вароатозата Апи-Биохал .
Лектор: д-р Джанфранко Кадеду
-Лаборатория “Chemical Life” Вигонза, Италия
Организатор: Евротом, Сърбия
13:00 ч. Професионално пчеларство с кошер Фарар.
Лектор: Валери Йорданов
Paradise Honey - Плевен
14:00 ч. Представяне дейността на Спектромед ЕООД
Лектор: д-р Методи Ботровлиев
15:00 ч. Стратегия за опазване на основните опрашители в природата – пчелите и за устойчиво развитие на пчеларството
Лектор: инж. Илия Цонев,
16.00 ч Конфедерацията на българските пчелари
10 февруари 2017 /петък/
10:00 ч. - Перспективи пред българския биологичен и конвенционален мед през 2017 г.
Лектор и модератор: Владимир Русев
10:30 ч. - Качество, контрол и изисквания към биологичния и конвенционалния мед спрямо европейските стандарти
Лектор: Радослав Петров Организатор: Йот Ги Вал България ЕООД
11:00 ч. - Практическо приложение на храните за пчели Апифонда и Апийнверт.
Презентация на предлаганите продукти от АПИССЕЛЕК ЕООД- хранителни добавки:Вит Амино Вийс плюс, Вит Амино Вийс, Вита Бий и Вита Бий- Паста /протеинов заместите/ Нов продукт.
Организатор: Аписелект Кисови ЕООД
Лектор: Калоян Кисов
12:00 ч. - Програми за развитие на пчеларството
Лектори: от ДФ „Земеделие“
13:00 ч. - Нови тенденции при хранене на пчелите
Лектор: д-р Педро Диаз Молинс
Университет на Мурсия, Испания
Организатор: Ибер Трак Трейд ЕООД – България
14:00 ч. - "Съвременно пчеларство - най-добрия начин на лечение на вароатозата и всичко, което трябва за един силен, здрав кошер "
Лектор: Martin Hintersteiner PhD
(д-р Мартин Хинтерщейнер)
BeeVital GmbH Austria
11 февруари 2017 /събота/
10:00 ч. Конкретизиране на някои изисквания при преработката и съхранението на биологично произведените пчелен мед и пчелен прашец
Лектор: доц. д-р вмн Динко Динков
Ветеринарномедицински факултет,
Тракийски университет, Стара Загора,
Организатор: ОПС - Плевен
11:00 ч. Проучване съдържанието на лизоцим и общ белтък в хемолимфата на пчели (Apis mellifera L.) от семейства с различна проява на хигиенно поведение
Лектор: проф. Ив. Желязкова
Тракийски университет, Стара Загора
12:00 ч. Интегриран подход в борбата срещу вароатозата
Лектор: д-р Илиян Гечев, двм,
главен експерт в Център за оценка на риска по хранителната верига
14:00 ч. Откриване на спори на NOSEMA SPP. и АКАРИ (VARROA DESTRUCTOR) в пчелни проби от различни области на България
Лектор: проф. д-р на вмн Калинка Гургулова-
НДНИВМИ – София
15:00 ч. Представяне на Апимондия - 2017
Лектор: Ziya Sahin-Президент на Турския пчеларски съюз
16:00 ч. Биологично пчеларство Лектор:инж. Димо Димов
12 февруари 2017 /неделя/
11:00 ч. - Официално награждаване на децата отличени в конкурса „Пчеларството – Екология и плодородие, пчелния мед – здраве и дълголетие“.
- Награждаване на отличените във фотоконкурса на пчеларска тематика
12:00 ч. - Официално награждаване на участниците в изложението. Връчване на приза „Най-проспериращ млад пчелар на България през 2016 г.”(Съвместно с фондация „Еврика“).
12:30 ч. - Заключителна пресконференция на наградените фирми и пчелари
Зала на етаж 1, Търговски център „Маниа Тауър“ - Плевен
Здравейте!Днес минах покрай манията в Плевен,където ще се прави изложението.Кипи усилена работа-подреждат се щандове вкарват се стоки -абе пълна лудница.Откриването е утре в 10,00часа-ще се мернем да го видим.На самото изложение ще отида в петък и събота-да се разходя,да погледам и да си купя нещо.Работното време за посетители е сутрин от 9,00 до 18,30ч без прекъсване със свободен вход.За изложители работното време е от 8,00 до 19,00часа.
Поздрави:Цветан Димитров
Здравейте,вчера посетихме изложението в Плевен.Общо взето по спокойно от друг път,може би защото беше четвъртък,имаше и място за паркиране на паркинга на мола отсреща.Почти нищо ново,но подкладохме огъня на надеждата за по добри времена на пчеларството.Да благодарим на организаторите,че са положили доста труд за пчеларската общност.
Здравейте!Вчера сутринта ходих на изложението.Запознах се с Жоро,Янчо,Ванката и Евгени.Полафихме,обменихме по малко опит и информация.След това тръгнахме да разглеждаме.Купих си някой неща-намерих Оксалис който е много хвален от колеги които са го пробвали.Твърди се че е 100% биологичен продукт и е много ефективен.Ще го пробваме.Добре че ни бях с колата че сигурно щях да напълня багажника.
Тази година ще има ли пчеларско изложение?
Ако има, мола за дати.
Трябва да има.
Свети Харалампйй се пада началото на февруари-някъде 9-10.
Изложението винаги е свързано с този ден.
С тази цена на меда ще е по-точно международно погребение...така ще е като мутри и комунисти контролират биснеса с меда.
Изложението с всяка година е все по-слабо. По мое мнение, причината е в невъзможността пчеларите да реинвестират, заради нереализирана продукция. Цените на меда са такива, каквито ги определя международният пазар. Немеца няма да купи скъп мед от България, щом може да вземе по-евтин от Украйна. Това с цената го предвидих още като думнаха Украйна преди почти година. Чудно, че последствията за нас се усетиха с такова закъснение.
Честит празник колеги.Някой ходи ли на изложението?Споделете впечатления.
Здравейте!
Ходих на изложението,имаше хубави стоки-зависи кой какво търси.Предлагане на кошери,центрофуги,восъкото пки,рамки и много други работи.Изслушах една лекция и това беше за вчера.
Закупих си храна, восъчни основи, рамки на много добра цена.Търговците от които пазарувах бяха навън, на студа. Температурите бяха минусови.
И здрав пазарлък естествено - "Пчелите умряха, няма пазар на меда и прочеее...", което не е лъжа де!
Съшо,като отлежала 12г ракия,уйски ....от таз годишната цистерна....
Алъш-верш да върви, другото е бошлаф. С това нямане и споделяне на тази цена, сега ще напълниш форума с далавераджии. :)
Шегувам се! Много колеги не продадоха стоката в очакване на "космически" цени. Е, питам се аз какъв е смисъла, след като с парите взети октомври можеха да си купят нужното на цена "Х", а сега същото да купят на цена "Х.1,3" дей Киро на кирия. Е, всеки си слугува на акъла. Лакоми хора са пчеларите, не се задоволяват с малкото. В търговията не може все да си на плюс, понякога се налага и на загуба, защото парите трябва да се движат/въртят. Търговията е сладка, но прави човека патка - народна мъдрост.
Познавах човек(зарзавадчия),който,ко гато изкара негова продукция на пазара, изкупуваше картофи,краставици,домати
от пазара,за да може да продаде на печалба.....говоря за отминали времена.
Спасението,според мен е в кооперирането по райони,което съм споделял още в Динковия форум..
Да, кооперирането е вариант, но за далновидни люде. Според мен, в обозримо бъдеще, няма да се случи, защото първо пчеларското мислене е прекалено закостеняло и второ, заради парите, които се наливат безцелно в сектора. Трудно е Ачка, много трудно. Мога да дам примери, но едва ли има смисъл.
В допълнение - едровия пазар, нямам опит с търговията на дребно.
Както вече съм казвал, никога не съм се редил на опашки пред разплащателна агенция, защото не намирам смисъл и много се ядосвам като каже някой - вземай бе, що не вземаш. Ей, туй ни докара до това дередже.
Учените са установили, че динозаврите са били разумни същества, занимавали се със селско стопанство, имали са своя писменост, държава и наука. При разкопки са открити записки от изявление на един тирекс пред динозавърското ООН. В своята реч той предупреждава, че тези генетични експерименти с шимпанзето няма да доведат до добро.
ПЧЕЛАРСТВО - ПЛЕВЕН 2024
Международно изложение - договаряне
8- 11 Февруари 2024Изложението се провежда под патронажа на Министерството на Земеделието и Храните
в сътрудничество с Областен пчеларски съюз – ПлевенС активното съдействие на:
- Областна администрация Плевен
- Националните браншови пчеларски организации
- Община Плевен
Основни браншове
- Производствено, хомогенизиращо, филтриращо и разфасовъчно пчеларско оборудване
- Пчеларски инвентар
- Специализирани платформи и фургони
- Восъчни основи
- Микролаборатории за окачествяване
- Ветеринарни препарати
- Лицензирани производители на майки и отводки
- Опаковки, етикети
- Охранителни системи
- Финансиращи, донорски и консултанстки организации
- Специализирано обучение и литература
- Пчелни продукти и производи /козметика, напитки и др./
Допълнителна информация
- Година на основаване - 2003
- Периодичност - ежегодно
- Пропускателен режим: широка публика
- Без входен билет
Съпътстващи прояви
- Семинари, лекции, кръгла маса
- Фестивал на меда
- Конкурс „Най-проспериращ млад пчелар за 2023 година”
- Детска тематична изложба: "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие"
- Ново!!! Фотоконкурс на пчеларска тематика.
Partners Expo
Днес ли се открива пчеларското изложение в Плевен
мерси за инфото :yo: