Тогава най-лесно се открива.
Преглед за печат
Тогава най-лесно се открива.
Практиката плодника да е на 2 корпуса и по някое време той да се разделя с ХР, до колкото ми е известно, не съм чувал да се практикува другаде освен в БГ (със сигурност в никоя англоговоряща страна). Затова и този метод не е обяснен в литературата.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Колега scutellator, посочил съм ти пример за прилагане на практика разделянето
на плодник от два корпуса с ХР. Друг е въпроса какво е твоето мнение.
Статията на Джон Хог за мен е много интересна.Можем да коментираме.
За което съм искрено благодарен. Почти бях забравил за че имаше и такова нещо като метод на Джунипър Хил (и понеже нямам списанието, по някаква случайност успях да намеря какво точно имаш предвид под ABJ 145/2 брой).Цитат:
Колега scutellator, посочил съм ти пример за прилагане на практика разделянето
на плодник от два корпуса с ХР.
Както и да е. Отговорът ми беше обвързан с контекста към въпроса на Valaz. Наистина има описано и на други места как се разделя плодника с ХР - Демари, например. Но моето мнение за метода на Джунипър Хил е същото като за Демари - малко по-сложно е от това просто да разделиш плодника с ХР, а най-отгоре да поставиш магазините.
Не мога да коментирам първия метод, тъй като не съм запознат с него в детайли - преглеждал съм го отгоре -отгоре. Когато стане въпрос за метод, който не може да бъде обяснен с две изречения, получавам алергия и просто го прескачам (прелиствам на следващата страница на списанието).
Ако една технология не ми гарантира нито повече мед, нито по-малко труд, за какво да си правя труда да се запознавам с нея
Статията на Джон Хог е преведена на български от Бойка Баталска и е публикувана във вестник ПЧЕЛИ от 2006г.
Нямам представа точно в кой брой.
Технологията гарантира контрол върху роенето. Твърди се, че се пести време и труд, и че са постигнати "невероятни резултати в медопроизводството".
И в оригиналната статия и аз прочетох същото.
Пестене на време и труд при работа с две майки? О, я стига. Щом трябва да търсиш майката, да пренареждаш и ротираш корпуси, значи си далеч от тази цел. Ако отделяш средно по 5 мин на преглед на кошер (в големите професионални пчелини един работник преглежда между 70 и 100 кошера на ден), значи целта е постигната.
Пък ако някой от вас си мисли че успеха на професионалните пчелари, които реализират завидни добиви ( три цифрени средни добиви от кошер) зависи от някаква сложна технология, е изпаднал в жестока заблуда. Аз не познавам и не съм чувал за такъв професионален пчелар който да се слави с подобна технология ( нещо от типа на Венер, по която много от вас са така захласнати). Никакви ротации на корпуси, никакви две майки, никакви помощни семейства, медовици - нищо от този сорт. Каквато и евентуална полза те да имат, просто няма време за тях.
Относно роенето. Докато се рових да търся тази статия , един се се беше изразил относно тази система по следния начин ( цитирам по памет) "... а всеки, който продължава да твърди че е установил контрол върху роенето, трябва да си сложи шапка от алуминиево фолио на главата, така останалите от нас ще знаят кои са те."
Имам следния въпрос към по-опитните практикуващите пчеларство с ЛР кошери:
Кое е по-добре да се използва за магазини за стоков мед,ЛР корпуси или магазини-ДБ? Моля Ви да се аргументирате, за да може да помогнете на нас начинаещите, тъй като се лутаме насам натам в избора на система кошери с която да пчеларстваме, както и самата технология.
За мен най-голямото пеимущество на корпусната с-ма е че се работи с един вид рамки затова те съветвам и медовитети корпуси да са ЛР .Това са измишльотини за мен в-у 2 корпуса ЛР да се сложат 2 магазина то си става чист ДБ само че с по-голям плодник.
Гледам ЛР.Много пчелари практикуващи ДБ ми препоръчват да си направя корпуси с магазинни пити по подобие на техните, но въпреки съветите им и малкия ми опит в занаята /2-3г/ смятам поне в следващите няколко години да работя с цели корпуси, като на по-слабите семейства слагам вместо 10 пити по 6-7 в медовия корпус с две преградни дъски от страни, като при необходимост същите да бъдат премахнати и добавени пити. По подобен начин развих отводките си и съм много доволен. Ако някой е експериментирал вече по този начин, моля да сподели опита си.
Според мен всичко зависи от района и пашата или пашите.
Аз съм в полупланински район и пашата основната ми е ливадната, която започва в началото на юни и трае около 45 дни. Някоя година е бурна и бързо пълнят медовия корпус, но това е рядко. В повечето случаи не може да се каже, че е бурна и бавно пълнят медовия корпус. Може и от силата на семействата да зависи също.
Аз мисля, че да се работи с 2 ЛР корпуса за плодник е доста по удобно:
1. защото се развива малко по мощно семейство отколкото в ДБ
2. с ротирането на копусите се постига по бурно развитие на семейството
3. по голям обем за гнездото се получава
4. по лесно се създават отводки
5. по лесно се справя пчеларя с роевото настроение
Слагаш отгоре ХР и два магазина ДБ минимум , че и три някой път. По този начин не вадиш мед от пити в които се е люпило пило.
За мен този вариянт е доста добър.
По горе става на въпрос, че в БГ никой не разделя плодника на 2 с ХР, това не е вярно, аз лично го правя, както и много други колеги. И не е вярно, че не е описано. В много книги е описано, това са методите на Демари, а и ФАРАР го е описал в книгата си.
Здравейте
Дайте ми съвет от кой производител да се насоча за ЛР кошове Искам да си купя 5-10 и много държа на качеството! Не съм толкова богат, че да купувам евтино!
Благодаря за съветите предварително drinks;
Ето тези ми направиха особено добро впечатление http://yako-kosheri.com/
другите са вимекс http://vimeks-bg.com/
http://yako-kosheri.com/
Тези изглеждат страхотно и цената от 112 лева при дебелина 33мм ми допада. Предполагам трябва да закупя и рамки ?
Другия link не ми го отваря нещо
Здравеите нямам много опит в пчеларството и искам няколко съвета. Значи имам 6 многокорпусни 10 рамкови кошера от които 2та са 3годишни а останалите миналогодишни. Тази година закъснях малко с разширяването до преди да почнат дъждовете тоест 15 май във вторият корпус бяха на по 6 рамки като рамките които слагах да разширявам са основи за градеж до тогава всичко ми изглеждаше наред. Но почнаха дъждовете и от тогава до вчера не бях ги отварял. Вчера им поставих по още една рамка за градеж и на един от кошерите че са заложили майки изчистих в втория корпус но отдолу не ги бутах. И резултата е налице днес рой хванах роя но сега се притеснявам за останалите. Според вас какво трябва да направя за да не изпаднат в роевосъстояние трябва ли да извадя медът дори и да не е запечатан който е в долният корпус( ако има такъв) или да им сложа направо по един магазин в който да събират мед. Даите ми някакви напътствия. Благодаря предварително за отговотите.
Евалла Тонка отдавна не се бях смял от сърце. kiss; Виж сега по въпросите които те интересуват има писано доста-просто прегледай форума и си потърси някой местен колега да ти помогне.Успех.
Първото, което ще те посъветвам е, когато се преглежда кошер и особено след като си видял маточници в горния корпус то е редно да прегледаш и долния, защото е абсолютно сигурно, че там ще има и то много повече. Второто е когато видиш такъв проблем трябва да вземеш незабавно мерки за да се прекрати роевото състояние. Във форума има такава тема и е добре да прочетеш всичко написано там. Прочети за метода на Димари
Имам отводка в кошер ЛР 10 рамков. В момента пчелите са на 8 рамки и скоро ще запълнят един корпус. Как да направя разширението във втория корпус? Нямам изградени пити, а само восъчни основи.
Това, което аз мислех е да преместя 3 пити с пило в горния корпус и една восъчна основа за градеж. Долу да сложа още една восъчна основа и да стесня с преградна дъска на 8 пити.
Имате ли по- добри предложения?
Можеш също да сложиш 2 основи долу по една от двете страни на пилото, като на третия ден ги махаш и слагаш други две.И така за седмица ще имаш 4 изгрдени пити за горния корпус. Но трябва да имаш паша разбира се , ако не, да подхранваш. И след една седмица можеш да стесниш на 8 рамки и горе да качиш две рамки с пило, 4-те изградени рамки и 2 основи.
Евгени ти тая отводка супермен я искара бе. :D
Цитирам едно мнение по темата, може да ти е от полза:
Цитат:
В разговор по тази тема с доста опитен пчелар ми сподели следното. Поставя отводката на 4 рамки в корпуса като слага и една рамка с основа за градеж. Рамките са ограничени със преградна дъска в единия край на корпуса.Храни със сироп чрез хранилката и проверява и поставя своевременно рамки за градеж като разширява гнездото с преградната дъска с мястото необходимо за всяка нова рамка. Когато рамките станат 8 и пак е време за нова, поставя втори корпус като качва 3 в горния корпус и 5 остават долу. Новата рамка за градеж поставя в горния корпус, като по този начин получава 4 рамки горе и 5 долу. Вече работи и с две преградни дъски които да ограничават гнездото в лявата или дясната част на корпусите. Като дойде време за още рамки сваля една изградена долу (стават 6) и поставя две за градеж горе (стават 5). Продължава да развива така като винаги долу сваля изградени рамки и поставя нови за градеж горе и винаги горните са с една по малко от долните. През цялото време храни със сироп.
Семейство на 8 рамки ще гради и ще пее, не мога да разбера упрека ти.Цитат:
Първоначално публикувано от Лалов
А ограничавате ли майката с ХР, за да не се качва в горните корпуси където събират мед? И ако не я ограничавате, какво я спира да се качи?
ХМ решетка си има и плюсовете и минусите. Предпочитам да махна две пити от медовия корпус и да раздалеча останалите.
Какви са й минусите? Затрудняват преминаването на пчелите ли?Цитат:
Първоначално публикувано от donboneti
Не ги затруднява ако са силни и има паша. Ние сме тези които трябва да преценим на кое семейство и кога да я поставим.
Дори и при силна паша ХМ пак ги затруднява. правил съм експеримент. Половината с ХМ другата половина с по 8 вместо 10 пити. Там където бях сложил решетки почти не бяха качили мед в медовия корпус. Бяха ограничили майката и само дебели венци над пилото. А тези без решетка -дебели медени пити. Тогава махнах решетките и за норматив напълниха корпусите.
А как се работи правилно с нея?Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
Аз примерно ако нямам ХР не знам как щях да работя.За мен е голямо облекчение .Не мога да разбера какви са тия пчели дето не минават през ХР.Ако Ви кажа ,че работя понякога с две или три ХР на кошер сигурно ще ми се присмеете ,но това е реалността(когато са две майки).Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
http://s12.postimage.org/y9ap3ysfd/rsz_dsc03009.jpg
На снимката с червено са ми ХР.
Цитат:
Първоначално публикувано от nikberk
АаАаАаАа ти ли Никиииии, ти ли не знаеш какви са тези пчели който не минават през ХР?Майките и някой и друг търтеи не минават хахахахаха.А сега сериозно, и аз не съм чул пчела да не минава през ХР.
п.п.Ник днес отивах на Берковица и минах покрай фургоните ти, имаше много усилен летеж, поздравявам те за силните семейства.Някой път когато си там, пак ще спра да пушим по цигара.
Ползва се обрамчена ХР.Ако я сложиш директно върху питите, площа и се намалява с над 1/2.Цитат:
Първоначално публикувано от Mind_Control
Ммм да, като се замисли човек си е точно така. Мерси за ценния съвет.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Когато не е обрамчена, както казва Юри, площта за преминаване става по малка и тогава тя се явява като преграда за пчелите. Все едно да сложите платно между плодника и магазина и да оставите един прорез в предната част.
И аз работя с ХР и когато е силно семейството и има паша, пълнят магазините без проблем. Слабо ли е семейството и с ХР и без нея, си е калпава работа.
От "8 любими пчеларски практики"
"Често в пчеларската литература се изтъква, че Ханемановата решетка, отделяща плодника от медовите корпуси, е причина за по-ниски доходи, защото възпрепятства достъпа до медовите корпуси, а освен това ХР е дразнение за пчелите. Това е така, ако пчелите са принудени да достигат до магазините (корпусите), за да складират нектара, задължително през ХР. При мене всички са снабдени с прелки, които позволяват директно отлагане на нектара в магазините (корпусите). Прилаганата технология позволява усвояването на тези прелки от пчелите преди поставянето на магазините за стокова продукция. Американецът Хейс (1983) експериментално доказва, че пчелните семейства чиито плодници са отделени от медовите корпуси с ХР, на които има прелки, събират средно 1,200 кг повече мед от семействата с прелка на дъното и без ХР (в. Пчели, 2009, бр.16, стр.4)
Тук става дума за прелка, намираща се на нивото на ХР от горната страна на решетката и на дъното на първия магазин (корпус)."
=======================
Моите прелки на корпусите са около средата на корпуса. Ако правилно съм разбрал, то трябва да е в дъното на корпуса? Означава ли това, че горните ми прелки няма да бъдат така полезни, както, ако бяха над ХР?
И какво значи обрамчена ХР? Повдигната на определено разстояние над рамките на питите ли? Ако да, на колко?
Според мен няма проблем,и моите са така ,макар че аз ги отварям когато ми потрябват.За мен пчелите трябва да минават през централния отвор и да се "омажат" в майката иначе почват да мислят за глупости.Цитат:
Първоначално публикувано от Gogo
Прави се рамка на ХР.Размера зависи от това дали си с фалцове или без.По принцип гониш 7-8мм разстояние между рамките от долу на ХР и от горе на ХР,иначе получаваш далаци.Цитат:
Първоначално публикувано от Gogo
От "Отглеждане на пчели" на Бижо Бижев:
"При благоприятни условия, след 2 седмици почти всички пити на втория корпус са запълнени с пило. Тогава се слага трети корпус, който се състои от 5 изградени пити и 5 рамки с изкуствени основи, поставени през една. При това на корпусите, вече усвоени от пчелите, се променят местата: долният се поставя отгоре, горният става долен, а новият корпус се поставя в средата между тях. Такова разместване на корпусите предизвиква разделяне на гнездото. Майката е принудена втори път да премине върху питите на новия корпус, където на свободните пити намира благоприятни условия за снасяне на яйца. Това наново повишава носливостта й.
Поставянето на новия корпус между двата стари корпуса с пило дава възможност на пчелите да се разширяват. Такова разширяване на гнездото увеличава стремежа им към работа - отделяне на восък, строеж на пити и отглеждане на пило. Всичко това намалява наклонността на пчелите към роене.
При разместване на корпусите, много често пчелните майки попадат в долния корпус. Като преминат в най-близкия (средния) корпус, те намират там не само благоприятни условия за снасяне на яйца, но и навоизградени пити, които в това време особено ги привличат. Често майките започват да снасят яйца в недостроени килийки, без да чакат пчелите да изградят стените на необходимата височина. Затова изградените пити задържат майката в средния корпус.
За времето, докато пчелната майка снася яйца в средния корпус, голяма част от горния корпус се освобождава от пилото."
=========
Доколкото аз разбрах от горното, идеята е да се работи без ХР, чрез ротация на корпусите. Майката се ангажира в средния корпус, а в горния, скоро пчелите се люпят и освобождават пити за складиране на нектара.
Аз обаче не разполагам все още с изградени пити на склад и се чудя, подобен начин на работа дали е за мен.
В момента разполагам с отводка на 4 пити, към които съм сложил 3 рамки с основи, разполежени през една.
При такава конфигурация, след колко дни е нужно да прегледам състоянието на семейството? Разбрах, че прекомерно честото обръщане на внимание е пагубно за пчелите, затова искам да ги ръчкам само, когато е нужно. Да, но.. ако им поставя по 1 основа за градеж, докато разширявам гнездото, отварянето ще става по-често, а ако им поставям по повече, то може да им идва в повече. Колко е оптималният вариант?
Когато дойде време да поставя втория корпус, има ли значение, пити с какво съдържание ще кача в него?
На 5 юни взех отводка на 4 пити пило и пчели,поставих една изградена и 5 основи.Хранех през ден с един литър 1към1 и отворих на 15 юни: пчелите бяха на 8 рамки една основа не беше изградена и я преместих в средата,и изградената пита не беше усвоена защото беше в края.до седмица дали ще са на цял корпус.Продължавам да храня,трябва да дам още 3 литра.
Не е наложително да е обрамчена!Стандартно на всеки многокорпусен кошер над и под ХР трябва да има 5 мм разстояние именно затова.Хората отдавна са открили топлата вода!Налага се обрамчване когато кошерите са с измислени размери.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Напълно си прав. За съжаление, се оказва че тук всеки "майстор" си има собствен стандарт. Та за да няма ядове, с обрамчена се работи по-лесно. А и вход над нивото на решетката е много полезен.
И ти си абсолютно прав!Първите ми кошери ЛР бяха от измислен майстор-без дупки на корпусите,10мм разстояние м/у рамките и вътрешния капак ,22мм дебели корпуси и т.н.Оставил ми голямо разстояние над рамките за да съм слагал спокойно питки.
На 10 юни си взех отводки на по 4 пити. Вече съм изградил първите корпуси и започнах да вадя изградени пити и да слагам основи, които своевременно също да вадя, докато събера материал за поставянето на втори корпус, т.е. да имам някоя друга изградена пита. И вчера, докато се каних да вадя новоизградената пита, видях, че майката се разхожда по нея. Не знаех какво да направя и затова я върнах обратно на мястото й. Мога ли да я местя на друга пита или..? А ако случайно някой път я изтръскам от питата заедно с другите пчели и случайно попадне извън кошера, ще се върне ли обратно в него?
Ще се върне, споко.
Изтръскваш леко рамката и я вадиш.
Щом нямаш рамки, тогава новоизградената трябва да я извадиш, ако по нея няма пило и да сложиш нова за изграждане.
Ако ти е силно семейството, можеш директно отгоре да сложиш корпус с 2-3 изградени и останалите основи. Но трябва да има паша или ако няма - да подхранваш, да имитарш паша.
Но за 10 дни от 4 рамки, да го развиеш на 10, че и втори корпус да сложиш, това си е добро развитие.
в момента са в липова горичка, която започна да цъфти около 4 дни след като ги взех
сироп им сипвам през ден, слагам и стартовит - казват, че ще го докарам до роене с него, но ще видим :)
след като прецъфти липата, ще ги местя оттам, ще ги качвам по-нагоре в балкана, където започва да цъфти шипката, малината, ментата, мащерката и др. ливадна паша.
до тогава, ще съм поставил вторите корпуси и искам да питам, как се процедира с местенето на такива кошери.
трябва ли да ги местя в комплект или да ги разделям?
също така, освен ротацията на корпусите, има ли някакъв смисъл от завъртане на рамките на 180 градуса, както при ДБ?
Приятелю,
завъртането на рамките се прави рано пролетта за по плавно рзширяване на гнездото без да се променя обема на кошера заради студените нощи. Сега е топло и това не нужно.
А какво значи комплект ли да ги местиш, местят се както са си с корпусите и магазините. Използвай липата да ти изградят корпус с основи.
Купи си Календарен справочник на пчеларя от Любен Радоев. Ще ти помогне много.
Благодаря. Купих си всички книги от изд. Еньовче и изд. Дионис, към 13 бр. общо. Чета, но когато ми изникне конкретен въпрос ми е по-лесно да попитам директно, вместо да търся отговора ми из книгите и то не е ясно дали ще го намеря, защото не се знае дали въпросът ми не е прекалено глупав, за да е описан. :)
За местенето, ясно.. значи трябва да вдигна целите кошери с дъното, корпусите, покрива и да си ходя с тях. Ще е добро приключение. :)))
Няма как да носиш отделно корпусите и отделно дъната и отделно покривите.
А колкото до книгите, ако тази дето ти предложих не си взел, явно дугите не са написани така добре, или просто ти липсва практика и не си ги разбрал.
По-скоро си мислих за вариант с някаква пчелогонка, с която да изпразня горния корпус. Аз капаците така или иначе ги махам, като ги пренасям. Оставям само таванката отгоре, която е дървена, пристягам ги добре с колани и няма мърдане. Като ги взимах, така бяха идеални, една пчела не излезна навън.
Евентуално на другия ден да им сложа отнетите корпуси, не знам дали е добра идея..? Също така гледах за разни мрежести таванки, с които пренасянето става по-на въздух.
Значи имаш опит в това. Но ще си отвориш много работа с тези пчелогонки и тем подобни.
Сваляш покрива и стягаш с колани и пренасяш. В автомобил комби влизат кошери на два корпуса ЛР.
Да..., но с нормални дъна.., моите са от дълбоките и ще видим дали ще влезнат, ако ли не, ще трябва в бус да ги качвам.
Мислих да си взимам и ремарке, но то и там имало данъци, винетки.
Ей чак сега го намерих това. Толкова много отговори на основни въпроси само за 20 мин. http://www.youtube.com/watch?v=ypS81...eature=related
Още една точка за неизползването на ХР поне за мен.
Кога правите първата ротация на корпусите?
Когато корпусът се изпълни с пчели и пило.
ХР обрамчени ли са, и имали значение дали ще са обрамчени или не. Ако са обрамчени на нивото на ХР имат ли прелка.
Не са обрамчени и нямам наблюдения как е по-добре.Цитат:
Първоначално публикувано от Nic
Не мога да намеря тема за силни семейства лангстрот рут ленти вароа,подхранване.Искам всичките пчелни семейства да ги направя на два корпуса,проблема е че не знам как се прави ротацията,по кое време,и може би храната,подхранването,и вароа лентите кога се слагат,кое е от значение,как да ги подсиля.
Прочети темата и ще откриеш каквото ти трябва.
Как успя да сътвориш такова сложно изречение, а не можеш да намериш тема ? Ако съм успял да разбера въпросите ти, да , няма такава тема. Ти искаш някой да ти даде отговор /готов/ на нещо което и след две годишен труд в пчелина едва ли ще ти се изясни напълно. Четене, мислене, работа ! И всичко това стъпка по стъпка.Цитат:
Първоначално публикувано от lutorov
А въпросите трябва да се задават конкретно, за да се получат и конкретни отговори. Която и да е пчеларска книга ще ти даде отговор на поне част от въпросите .
Успех !
Много ми е сложно да се ориентирам във форума,а що се отнася до книгите,всяка е със собствено мнение,се едно е писана с инженерна мисъл,трудно схващам,но схвана ли един път пущане няма.Поне предложете някоя книга,не каква да е,а "качествена".
КАЛЕНДАРЕН СПРАВОЧНИК НА ПЧЕЛАРЯ - Любен Радоев
Можеш и през нета да я поръчаш.
Здравейте , всеки ден чета различните теми във форума и съвсем логично кашата в главата ми нараства !Имам 2 бр ЛР кошери от юни миналата година.Зазимих ги с по 7-8 кг мед /толкова успяха да си съберат/ в/у мрежести дълбоки дъна . Семейството е в горния корпус а на 1 ви етаж корпус с празни изградени пити.На 25 януари подхраних с по една питка Апитом , в началото на март втора питка /с прашец/ а от миналата седмица давам през ден по половин литър сироп 1:1 защото в началото на март почти не беше останал мед.Към момента пилото е на 5-6 рамки.Молбата ми е за съвет какво да правя от тук нататък за да не оплескам нещата.Районът е полупланински - около 10-12 май цъфти акация , следва черен трън /чилия/ и към края на юни липа. В момента цъфти върба , на около 1.5 км черешова градина /около 150 дк / а останалите промишлени насаждения са малини и лавандула на около километър от мен
Намали темпото със сиропа,да речем 1л.на седмица,че иначе ще ти изядат ушите,а ако имаш на джоб продалжавай,така е когато няма приток на нектар от природата.
Семейството е в горния корпус а на 1 ви етаж корпус с празни изградени пити.На 25 януари подхраних с по една питка Апитом , в началото на март втора питка /с прашец/ а от миналата седмица давам през ден по половин литър сироп 1:1 защото в началото на март почти не беше останал мед.Към момента пилото е на 5-6 рамки.Молбата ми е за съвет какво да правя от тук нататък за да не оплескам нещата.Районът е полупланински - около 10-12 май цъфти акация , следва черен трън /чилия/ и към края на юни липа. В момента цъфти върба , на около 1.5 км черешова градина /около 150 дк / а останалите промишлени насаждения са малини и лавандула на около километър от мен[/quote]
Свали корпуса с пилото върху дъното, а в питите на празния корпус налей около 5-6 литра захарен сироп и го сложи върху корпуса със пилото.След 15-20 дни пак ротираш и в зависимост от силата на семействата слагаш корпус между тях или магазин отгоре.
За 2 семейства ще устискам ама въпросът е дали е правилно това което правя
Благодаря Тимофеев от подобен съвет имах нужда само дето не съм наливал сироп в пита ама ще се опитам да го направя blush;
Наливай на тънка струя от около 20см.
Сложи и 2-3 рамки с ВО за градеж.
Тимофеев,толкова много сироп наведнъж няма ли да вкисне? Не е ли по-добре само да напръска рамките със сироп а да продължи да подхранва по малко през хранилките.
Някъде бях прочел че питата се държи наклонена и така се налива
А относно количеството - за един ден този половин литър , който налея "изчезва"
Той няма мед,скакво ще изхранва пилото(с 0,5л. сироп.)?Цитат:
Първоначално публикувано от simo
Аз бих направил следното: при 6-7 пити пило бих ротирал корпусите, като във втори бих качил 2 пити с открито пило в средата на втори корпус. Останалото пило под другото в първи. Бих продължил подхранването с 2х500-600 седмично в съотношение 1:1. За втора ротация до акацията 10-12.05.според мен няма да имаш време, така че в зависимост от семейството и пашата слагай магазин или корпус. Ако семейството не е чак толкова силно при настъпване на пашата втори корпус бих го ограничил на 8 рамки с две преградни дъски, а трети на 6 рамки с две преградни дъски / двете крайни от втори корпус +4 нови пити/,при което ще се получи 10:8:6 рамки в корпусите. Това е при положение,че търсиш краен резултат - мед и то само докато трае акацията.
Здравейте ,сърдечно благодаря за отзивчивостта.днес направих следното :
-размених местата на корпусите
-в горния качих по една рамка с открито пило /толкова открих а в другите преобладава запечатаното/
-тъй като в хранилките имаше още /малко около 100 г/ сироп реших само да напръскам питите а утре отново да напълня хранилките
-и в двата кошера открих маточни чашки/струва ми се нови защото до сега не ги е имало/ но в тях нямаше снесено яйце и ги унищожих /бяха разположени под горната летва на рамката/
-единия ми корпус е с 8Р + преградна дъска а другия със 7 + дъска.Струва ми се че имавече индикации за градеж и ще трябва да тези дни да комплектовам рамки и да ги поставя
Пчелите бяха много по-спокойни в сравнение с предишни прегледи само една ме "закова" на върха на главата половин час след като приключих работа но това е част от забавлението!Дано да съм направил нещо полезно за пчелите днес , моля ви за коментар !
sweating; sweating;
Закъсняваш с основите!
Дайте съвет за методи на пчеларстване с ЛР кошер при наличие на нива с рапица. В момента, кошерите са с плодници на по един корпус - 10 рамкови с пило на около 6 до 7 пити. Ако разширя плодника с добавяне на цял корпус, майката няма да успее да го напълни с пило до цъфтежа на рапицата и пчелите ще го допълнят с мед от рапица. Не искам да попада рапичен мед в плодника, защото се вади трудно от там.
Направо си го закъсал с тая рапица, по добре слагай отгоре корпус с основи и вади бързо рапицата. Да имат работа да градят и да пълнят. Обем им трябва повечко.
И прекаленото даване на сироп и то в големи количества е противопоказно, задръства се гнездото и пчелите залагат маточни чашки, влизат в роево настроение. Така са повечето млади пчелари, презастраховат се, и аз бях същия. Сироп се дава след като се направи преглед на семейството и запасите. Ако има стар мед, той първо трябва да се разпечати и да се превърне в пчели, после със сиропа, но ако вече има нектароотделяши култури, сиропа не е нужен. За нормални семейства става на въпрос. Има ли мед около пилото, не е нужно да се давят пчелите със сироп.Цитат:
Първоначално публикувано от kunev
Аз ако трябва да ротирам, горе бих качил 2 рамки със запечатано пило в средата, а долу бих сложил една основа и една празна рамка. Сега в горния корпус имаш една рамка с открито пило и много малко пчели и никакво запечатано пило, което да топли откритото пило, излъчвайки топлина. Все пак нощите все още са доста хладни. Зависи и от твоя район, разбира се.
Дано майката да се качи бързо горе и да заработи, че с тия чашки и с това съотношение между отритото и запечатаното пило, си го закъсал. Следи ги, преглеждай ги по често, на 5-6 дни.
Цитат:
Първоначално публикувано от valaz
Силните семейства складират мед,а слабите наблягат на развитие.Ето ти възможност да правиш отводки,а за акацита обединяваш.
Задръстват плодника когато нямат място. Аз слагам корпус с пити. Да има място за майката и за доставките отвън. Ако се качва нагоре, добре дошла. При ваденето на питите си внимавам по принцип. Ако сложиш корпус с основи градят и пълнят, после късаш при ваденето.
Благодаря за мнението Евгени /адаш/ !За сряда прогнозата е благоприятна и моят приятел , кой то ми подари отводките миналата година обеща да дойде от Нова Загора за да ми помогне да пооправим кашата която съм сътворил. Разчитам на преценката му много защото едно виждам аз / ако изобщо успея да разбера какво виждам / а той или ти вероятно ще видите нещо много по-различно.Ама ще се научим - няма назад !
Ако имаш желание и обичаш пчелите, ще се научиш, пожелавам ти да станеш много добър пчелар. Аз такъв искам да стана. И аз така бях объркан първите две три години, докато не натрупах опит и не се вслушах в съветите само на един колега опитен пчелар.
Здравейте, колеги. Започнахме производство на ЛР с размери по българския стандарт, както и рамки тип Хофман за Дадан Блат. Ще се радваме да чуем вашето мнение за качеството ни(доколкото е видно от сниките)
http://s10.postimg.org/drpc2gqhx/270420131887nw.jpg http://s22.postimg.org/lqmpdxsbh/240420131883nw.jpg
Къде поставяте строителната рамка? Гледах филма за работа с ЛР кошери. На два пъти забелязах, че вадят строителната рамка с търтеево пило от долния плодников корпус, при положение, че плодника е с 2 корпуса. При мен, снемане на корпус по време на рапицата си бе цяло приключение, отнесох няколко ужилвания в повече от обичайното. В момента кошерите ми са с два плодникови корпуса и медови магазин и ще са така и по време на акацията. Сваляне на корпус и магазин за преглед на строителна рамка в долния корпус ми се струва много трудоемко. Особено, ако са пълни с доста мед. А уж гледането на пчели в ЛР кошери било по-малко трудоемко?
Търтеевата рамка - винаги в долния корпус, последна или в най-лошия случай предпоследна. Ако се сложи в горния корпус пчелите я запълват с мед.
Не знам дали гледането на ЛР кошери е трудоемко или е от тебе - на филма който си гледал манипулациите ги извършваше ЖЕНА! (явно не Снежанка, дигаща 200 от лежанка ), при това научен работник. Там също ги дадоха по време на рапицата, но това за жиленето там го нямаше - за да изглеждат добре пред камерата дори не носеха лицеви мрежи. Всичко там изглежда толкова лесно, явно проблема е другаде.
Здравейте колеги!Новак съм в този форум и почти новобранец в пчеларството.Още не съм се орентирал правилно в кой теми да пиша и да задавам въпроси и затова започвам от тази.Живея в Австрия по-точно във Виена,преди две седмици си купих четири кошера от който два със семейства.Кошерите са нови и са по системата Цандер.Изглеждат също като ЛР може и да са същите с друго име големината на рамката ми е 477 на 220мм.В Австрия Цандер е много използвана система,ДБ се намира трудно и не е така застъпена.Дядо ми беше пчелар и аз до 23 годишна възраст неизменно пръв помошник докато имигрирам.Исках да започна с ДБ защото съм работил до сега само с такива но не намерих пък и австрийците казват че,ДБ са вече отживелица.
Кошерите съм ги сложил в една овошна градина 20 декара от който 18 ябълки и другото по равно кайсий,сливи,круши и дюли.Градината е на 25 км от Виена в едно село кадето ходя всеки ден на работа.Имам отлични условия защото съм садружник във фирмата в койято работя и ползвам цялата материялна база на пчелина имам и голям фургон от страни на градината преминава поток на 5 метра от кошерите.Има много рапица която цъвти в момента ,липа, слънчоглед също е засят има и липа в гората наблизо както и доста ливади.надморската височина е 360 м .Семействата ги купих на по 10 рамки като едното върви доста добре и вече изгради 8 нови от който напълни три с мед.Вчера сложих втори корпус и на другия по-слаб кошер като на него прехвърлих вече изградените рамки с мед от първия+ една празна изградена две с пило от долу и две основи от долу сложих също две основи отстрани на рамките с пило който останаха долу. Е олях се чукча писател не читател.Имам няколко въпроса за правене на отвотки но незнам тука ли да ги задам или в темата за отводките .
КЪСМЕТЛИЯ. Да пчеларства в нормална държава и с толкова много паша.
Къде бъркам?
Кошерите ми са ЛР. Започвам да разказвам:
В един момент пролетта, семействата са на 2 корпуса. Въртя, размествам-получавам пило и в двата корпуса. И когато му дойде времето, слагам трети корпус. И тук нещо не ми се получава. Абе минава акацията, а аз почти нямам мед в третия корпус (че даже някъде , където са нахвърляли мед в третия, слагам и магазин допълнителен).А втория корпус, където уж пило да има е нафраскан до последната килийка с мед и е запечатан (красота). Дилемата ми е: Дали да го взема за мен, тоз мед или да им го оставя, а да чакам да пълнят горните корпуси??? Предполагам, че медът във втория корпус е основно акация, демек добре е да им го оставя за зимуване. От друга страна: Хасан не е ли човек, не иска ли акациев мед и той да извади? :)
Та това е.
Миналата година пак така ми се получи, обаче тогава ползвах ханеманови решетки. Таз година решетките съм ги сложил в един ъгъл да прашасват обаче резултатът ми е подобен...
Ще съм благодарен , ако получа съвети...
Аз съвет не мога да дам но ще кажа как аз го направих . Доколкото разбирам 3-тия си го сложил отгоре . Аз 3-тия го сложих в средата майката доло в 1-ви под ХР . Това малко преди акацията . Сега най-горния ми е свободен от пило и има акация за центрафужене по 3-4 пити . Лошото е че 3-тия им го дадох със основи защото нямам пити . Та ако беше с пити предполагам добива от акация щеше да ми е по голям . Но нищо сега са готови за главната паша ливадна с два медови корпуса и достатъчен брой пчели като за едномайчино семейство. С други думи разделянето на гнездото първо ги активизира за работа и второ няма да изоставят пилото най горе и от почват складирането надолу също така ограничаваме малко майката преди главната паша . Още повече и маточници за отводки получих по този начин . Това е някъкво подобие на метода на Демари .
Нека и аз да споделя пък всеки да си прецени дали и да колко е правилно или не. Имам 25 ЛР и пчеларствам за четвърта година. Понеже работя само с корпуси и нямам магазини реших да приложа един метод по които си развивах отводките. Пролетта след като ротирах корпусите храних със сироп. Първите 1-2 в съотношение 1:1, а след това по-рядък. Няколко дни преди цъфтежа на акацията сложих и трети корпус, но...според силата на семейството.Някой получиха трети, а други не. На тези на които им сложих от втори корпус извадих крайните две пити и ги преместих като крайни в трети корпус. На тяхно място във втори сложих преградни дъски. В трети корпус добавих още 4 бр изградени пити и така станаха общо 6бр, като отстрани също им сложих преградни дъски. Така се получи семейство на три корпуса,като в първи останаха 10бр, във втори 8 бр, а в трети 6 бр пити. По време на пашата някой ги разширих в трети корпус с по една или две пити, защото бяха напълнили. Така средно от семейство извадих средно по около 14-15 кг. При центрофугирането на меда възстанових питите във втори до 10бр, като празните две върнах в средата. ХР не съм ползвал.
Къде бъркам?
Ами вероятно ротациите също имат вина. Другите причини са слаба паша, слабо семейство и/или неподходящ генертичен състав (получавал съм пчели, които се пръскат по шевовете и пак няма и една пчела в магазините - като разделени с невидима преграда).
Когато ротираш, по презумция гледаш да сложиш корпуса със по-старо пило отгоре, смятайки че като се излюпи, майката ще го осемени. Да ама по време на паша пчелите много обичат да пълнят пресен нектар първо във тъмните килийки, щом се излюпи пилото и в корпуса няма майка която да предизвиква инстинкта "направи ми място, ще снасям" всяка една новоосвободена килийка се запълва с мед. Предполагам нататък можеш да продължиш и сам.
Когато майката е на втори корпус ( преди пашата), предполага се че пилото е предимно младо ( или поне по-младо от това в долния корпус). В тази ситуация там няма как да бъде складиран мед/нектар ( килийките не са са свободни), а в първия корпус склонноста да се складира мед е по-малка. Главния поток отива над майката ( да се надяваме че не е шавлива и да се разхожда по всеки възможен корпус), като постепенно при липса на свободни пространства ( ненавременно разширяване/изваждане на меда), меда започва да натиска майката надолу .
Винаги след ротациите и преди паша , преглеждай какво е положението във втори корпус. Ако не се е качила майката горе, нормално е да го напълнят с мед, а така тя се ограничава в първи корпус и там си се развива. Трябвало е третия корпус по средата да го поставиш. Има опасност така да влезе в роево, както е в момента.Цитат:
Първоначално публикувано от jojonov
При мен при две семейства така се получи при цъфтежа на овошките, аз им слагам втори корпус да се развиват , а те го пълнят с мед.
Сложи пълния на трета позиция. Ако имаш още паша, сложи ХР над първия и отгоре бившия трети. Майката в първи корпус. Можеш 2-3 рамки със ЗП да качиш над ХР.
Като позапълнят с мед втория корпус, третия го центрофугирай и го пъхни под втория. Ако още има паша оставаш така, ако не, пускаш майката да работи на 2 корпуса, за да развива семейството.
Благодаря ви! Ще се коригирам.
Макар да съм абсолютен новак ще си позволя да те посъветвам - обмисли варианта , който ти препоръчва колегата Filimonov. Аз последвах неговите съвети в момент когато съвсем я бях омотал и в момента мога да се похваля с 30 кг от кошер акация.
Благодаря за което адаш ! drinks;атова като дойде ред да се видим!
Играх си доста време и наслагах на всички корпуси ламаринки за да не се мачка дървото като ги отварям с повдигача, но се оказа ненужно, защото трябва и от другия край да бръкна.
Гледах някъде в нета един вариант с 2 дъсчици свързани Т-образно с панта играещи ролята на лостове и си направих (много елементарно).
При последното отваряне, първо минах с новото приспособление всички корпуси който щях да отварям та ги отлепих и после се работи като песен.
Тази година имах силна паша - рапица, акация, билки. Ковах рамки , монтирах основи и т.н. Като правих есенния преглед, останах много разочарован от един ЛР кошер, като видях цял корпус с пити, изгризани от пчелите от долната страна. По време на пролетното разширяване на гнездото с основи за градеж, всичко вървеше добре. Не забелязах нищо обезпокоително. Добавих около десет основи за градеж, но на два или три пъти по малко, за да няма опасност да не бъдат изградени добре. По-късно вадих мед, но в общи линии, от ЛР кошерите извадих по-малко, отколкото от ДБ кошерите. При есенния преглед, кошерът бе на 3 корпуса. Първи корпус-празни и изгризани от долу пити. Някои от тях бяха градени тази година, а други бяха миналогодишни. Втори корпус с пило и мед. Трети корпус - само мед и празни килийки. Недоумявам, защо стана така?
Миналата година на няколко от кошерите ми имаше такъв проблем, който изглаждаше както първата пита от третата колона. Така и не разбрах за какво иде реч, но ми направи впечатление, че питите са изгризани от към прелката и то само на първи корпус. Надявам се по-опитните колеги, които са се сблъсквали със същия или подобен проблем да споделят от опита си.
Този восък не е изяден - по скоро е прехвърлен някъде другаде. Например за бързо изграждане на нови пити в този кошер или в някой друг кошер. Дали в случая не става въпрос за КРАЖБА НА ВОСЪК от някой, който жизнено се нуждае от него - например нов силен рояк някъде наблизо до пчелина?
Това е само предположение. Ако се беше случило на мене, щях да потърся из другите кошери, по точно при уловените рояци.
По-скоро си избързал с разширяването. Семейството не е било готово да поеме този товар. Освен това си оставил не изградените пити под гнездото. Там трудно ще ги изградят.
Недоумявам, защо стана така?
А дъното имаше ли мрежест отвор в предната си част?
Кошерът е с дълбоко дъно. През пролетта дъното бе с таблата с малкия вентилационен отвор, а по време на първата главна паша-рапица, поставих таблата с мрежа по цялото дъно, както пише по книгите. Предполагам, че първоначално през ранна пролет, кошерът е бил на един ЛР корпус-10 рамков. Когато се изпълни с пило, поставям втори корпус, като разпределям питите в двата корпуса и добавям основи за градеж, като стеснявам корпусите на по 8 рамки, с цел разширението да е по-плавно. В долния корпус, между питите с пило, поставям по 1-2 основи за градеж, и в горния-също 2 до 3 основи. По-късно доразширих корпусите с още основи за градеж. Последва силен градеж - цъфтяха рапица и акация. Повече не съм проверявал какво става в долния корпус. Третия корпус го напълних с пити по-късно, сборно от всичките ми ЛР кошери-общо 3 на брой. Разбирам, да не изградят правилно някоя основа, но да повредят вече изградени пити ми дойде като гръм от ясно небе!
Обсъдих ситуацията и с други колеги - пчелари, които не ходят по форумите. Те бяха категорични - кражби са възможни не само на мед, но и на всичко останало, включая и на восък. Пчелите еднакво добре използват както собствения си восък, така и чуждия. Ако се остави там на поляната една тава с разпечатки от пити, в които има както мед, така и восък, понякога изблизват само меда, а друг път облизват цялата тава с всяко едно парченце восък в нея. Явно зависи на какъв зор са в момента.
В случая не е ясно дали това са го направили твоите пчели или чужди. Ясно е обаче, че са пчели. Ясно е също така, че този восък не се е изпарил, а е отишъл някъде по предназначение.
Сигурен ли си, че кошера ти не се е роил, и отиващия си рояк не е взел със себе си някаква попътнинка? Звучи странно, но защо не. Обикновенно рояка взема само мед (яде в изобилие, преди да отлети), но кой ще ги спре да вземат и малко восък. Кой ще ги спре и да се връщат в следващите няколко дена и да си вземат още.
Провери ли дали кошера все още си има майка?
И как въобще я направи тази снимка с толкова добре очистени пити от пчели и без грам пило, прашец или мед в килийките?
На снимката не се вижда нито една пчела, дори и летяща. Това не е нормално. Да не би да си правиш някакъв бъзик с нас?
Според мен кошера не е бил готов за такова ударно разширяване. Освен това си избързал с отварянето на дъното.
Е па що да е ударно разширяването?? При положение че корифеите ни учат да работим с цели корпуси. И да е ударно де е отишъл восъка ? При колегата нощите сигур са хладни, пък и мрежа отдолу... За мен тук имаме намеса на някоя хитра животинка
На мене всичките ми кошери са с големи мрежи отдолу, но досега не ми се е загубил дори и 1 грам восък. Нещо повече - така с отворени мрежи ще седят и цялата зима, а в Габрово зимата си е много сериозно нещо с кучи студове и еднометров сняг. Финландците препоръчват кошерите с мрежесто дъно да СТОЯТ ОТВОРЕНИ през зимата. Има една пластмасова плоча, която може да се сложи отдолу и да притвори мрежестото дъно, но според финландците тя се слага САМО ПРОЛЕТНО ВРЕМЕ при подсилване на семейството. Зимно време дъното е отворено, за да се гарантира доброто проветряване на кошера и липсата на конденз. Доста странна препоръка, но ще я изпълня - финландците също имат много люти зими и горещо се надявам, че знаят какво правят, когато препоръчват зимно време мрежестото дъно да е отворено.
Според мене мрежестото дъно не е виновно за това, което се е случило с колегата.