borislav aleksandrov
твърдението ви не е вярно. Има изтрити мои мнения пряко свързани със останалото и цитирано по горе.
г-н Матеев, точка 24 от правилата действаща ли е?
Отноно личната кореспонденция, да смятам ли че нищо не се е променило.
Преглед за печат
Ако се възползваш от точка 24 - Довиждане
Добре, съгласен съм, макар че онзи разговор беше проведен във връзка с цените на меда може би наистина мястото му е при философиите. Всъщност както решите така да бъде. Лека вечер.
Аз лично никога нищо не трия. Въпреки че не сме се договаряли с модераторите, предполагам че и те никога не трият. Има още два начина за модериране:
Меко изтриване - дадения постинг не се трие, а се обявява за скрит. Потребителите на форума повече не го виждат, но модераторите го виждат и винаги могат да го възстановят, ако стане нужда. Този метод се използва основно когато има конфликтни, обидни или нецензурни постинги. За последните няколко месеца само два пъти ми се е налагало да крия такива постинги. Другите модератори също едва ли им се е налагало да го правят това повече от веднъж или два пъти, иначе аз щях да ги видя тези скрити постинги. Спокойно може да се каже, че във форума вече се възцари мир и спокойствие, и чак ми е чудно, че сега се заформя конфликт за някакви дреболии.
Местене в друга тема - това е по-често използвана практика тогава, когато дадени постинги не са по темата. На модераторите това им е работата - да поддържат форума чист и спретнат, и вместо да им благодарите, че го правят това безкористно, търсите под вола теле. Според мене това не е коректно и говори лошо за този, който се опитва да влезе в конфликт с модераторите. Знаете ли, че много пъти те са ми местили и мои мнения. И всеки път, когато го направят, аз вместо да се разсърдя, си казвам "Вината е в мене. Пиша мнения извън тематиката на темата, и така им създавам работа. Трябва за в бъдеще повече да внимавам, защото никой не е длъжен да върви и да чисти след мене." Тоест чувствам се кофти и дори съм готов да им се извиня, че им създавам главоболия.
Към NIC_59:
Ако искаш да напуснеш форума - ами просто го напусни. Няма нужда да го обявяваш това публично. Ако искаш да потърсиш някакви обяснения от някой модератор - ами направи го в лично съобщение. Няма нужда това да става публично, още повече че публичните спорове с модератор или администратор са забранени по всички форуми по света. Според мене злоупотребяваш с добрината на модераторите, като ги принуждаваш да ти дават лични обяснения за действията си. Те не са длъжни да го правят това. Тяхно право е да модерират съобразно личните си представи за честност и почтенност, и не са длъжни на никого да дават обяснения защо са взели едно или друго решение.
Хора, които търсят или създават конфликти, не са добре дошли.
"Тези" за които става въпрос, където и да започнат да се изявяват, резултата е същия - драми и конфликти.
Апропо, "оса", да не сте психолога на форума, тъй като от теб не съм прочел и едно мнение за пчели и пчеларстване, а само коментари за междуличностни отношения.
Наистина това са общовалидни правила и права касаещи модераторите. Последното изречение не е вярно защото потребителите имат и права. Не можах да ги намеря във правилата които касаят форума, може и да съм ги пропуснал.
Правото на мнение е основното, и най важно право и да оставиш едно от няколко написаи мнения по един и същ въпрос си е административен произвол. За да не се допуска това има правила. Когато има дадена тема и има пост непряко свързан със темата но има дискусия, администраторите преместват във нова тема дискусията, като се посочва че мненията са преместени /както е направено вече във форума/. За да няма объркване при писане на мнение във полето на писане има съобщене дали мнението е по темата /качвам снимка/. Така админите имат по малко работа и т/н.
Администраторите нямат право да наказват без аргументи. За тази цел във полето на даденото мнение се посочва нарушението, датата и кой го прави. /симка/ Когато във дадено мнение има груба или неуместна дума се премахва само тя като всичко останало се запазва./ снимка/ Пълното премахване е на груб, вулгарен пост е когато всичко е изтрито но полето където е писал потребителя остава, като пак се посочва какво е нарушено дата и кой е направил това. Пълното премахване на всякакви следи както стана във този форум е недопустимо, и много кадърни професионалисти спряха да пишат по тази причина. Това са примери които ако залегнат като основа за промяна на форума ще доведат само до полжителен ефект...................
Администраторите носят отговорност за действията си включително публична дискусия за тяхните качества, и след гласуване тяхните права могат да бъдат променени.
http://www.pchelovod.info/index.php?act=boardrules
Много професионалисти напуснаха форума защото нямаше тия /или подобни/ правила а бяха оставени на някаква хипопотична представа за честност и почтенност. Наруших етично правило като побликувах лично съобщение и не мога да докажа с документ колко са честни и почтенни, за това ще спомена име на съфорумец, професионален пчелар който напусна когато започнаха безпардонно да трият мнениата му. Има и други и сега сте длъжни да ги споменем за да се сложи край на това. apolo_bg напусна когато започнаха да трият безнаказано мненията му. Има и други, длъжници, сме им и призовавам за помощ като подкрепите със имена истината за тяхното напускане...............
apolo_bg напусна когато започнаха да трият безнаказано мненията му[/QUOTE]
Пчеларя с тази ник можеше да помогне на много колеги четящи този форум- сега като се замисля, ако беше останал, би им спестил години за откриване на "топлата вода" в пчеларството. Но такъв е животът! Лично съм на мнение, че Ароло.бг има какво да каже и с удоволствие бих чел негови постове!
След като Матеев закупи форума много от тези които го напуснаха и пишеха тук отидоха в група Пчелин. Там направиха онова което направиха в форума на Динко а след това и тук - скандали, обиди, подигравки, заяждания - стигна се до там че и оттам бяха изгонени съвсем наскоро... Дори един от най-големите им защитници тук навремето Владо - Гилъна накрая призна че е сгрешил и не иска да има нищо общо с тези "изгонени от админите и модераторите професионалисти"... А междодругото модераторите на този форум нямат правата да баннват или гонят когото и да е. А да си модератор в български форум означава постоянно да си в конфликт с някого, оплюван и обвиняван в какво ли не включително и за личните неуспехи на някой... Лично аз съм готов да се разменя веднага с когото и да е - някой да стане модератор а аз ще се държа както се държаха "професионалистите" да видим докаде ще я докараме...
Още помня един случай докато бяхме на старата платформа - един потребител ни обвиняваше че сме му изтирали постове, че изчезвали, обиждаше ни, след като и неколцина други го "защитиха" цяла седмица се вихреше спор и бяхме изкарани какви ли не. Накрая в лични съобщения с "ощетения" потребител се разбра че всъщност ние нямаме никаква вина и никой нищо не му е трил. "Ощетения" потребител който ни обвиняваше се оказа че - 1. заложил кратка сесия и докато напише пост тя изтича и си мислил че ние нарочно го изхвърляме от форума. 2. Се оказа че поради технически причини (от неговия компютър и бавен интернет) вместо Изпрати натискал Отказ и пишел даден пост по няколко пъти преди да се усети че не прави нищо. Но това не му пречеше да ни обвинява дори не се и извини публично а на лични драсна само едно Ами аз не съм на ти с компютрите ама нищо вие да си знаете...
Apolo_bg не е напуснал форума, последното му влизане тук е от 22.09.2013 година т.е преди 2 дни. Той спря да пише след скандал с vanHanegem.
Колко его,емоции,обиди и нападки в тази тема.Най-неприятната за четене!Дори не си правя труда да я отварям вече.Джавкате се за глупости,като малки разглезени деца.Засрамете се!Тук сме за да питаме и споделяме информация,не да се налагаме,да се заяждаме и да се обвиняваме!
Благодаря на borislav aleksandrov за конструктивния подход по темата. Ще отговоря по късно.....
Проблема за спама във този форум е оргомен. Не съм стигнал до него, и сега ivootur ми дава повод да поговорим и на тази тема. Във всеки форум това мнение се опеделя като спам, и ще е санкционирано. Няма нито едно изречние което да е конкректо по толкова важни въпроси и е опит за психологически анализ на хората, от който нямаме нужда.
Да спама е огромен но мъничкия проблем е че като почнеш да го отстраняваш и скачете с обвинения за изтрити постове, да искате обяснения, че се защитавали едни а други не, да се заплашва с напускане и т.н.
ivootur това е така тук сме за обмяна на идей, да обсъждаме даден проблем, защо не и да завържеш приятелства, контакти. Но има и хора които са тук точно за това да се заяждат и да създават конфликти.
Навремето имаше един потребител който в 4 от 5 поста се заяждаше или провокираше някого. Съвсем случайно впоследствие се разбра че е бил във форума с цел да скара колкото се може повече хора. Дори думите му били че му доставяло голям кеф ако успее да скара тъпаците... правил го защото бил близак приятел с един председател на пчеларски съюз които не е на почит.... Друг потребител след 1 година (откакто напусна форума) си призна че много обичал да влиза и да пише във форума (цитирам - да се задявал с балъците) когато се напиел щото тогава му идвала музата, Същия потребител навремето беше яростно защитаван от мнозина като жертва а ние бяхме боклуците дето го изгонили... има още толкова много примери ама просто е ...
Тежка е царската корона...............
но няма как човек да го разбере това, ако никога не е пробвал да я сложи на главата си...........
Модерирането е ............. преди всичко НОСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ и непрекъснато търсене на РАЗУМЕН КОМПРОМИС между собствената съвест и правилата на форума. Ако модераторите трябваше стриктно да спазват всички правила, трябваше да трият едва ли не всеки втори или трети постинг, включая и половината от моите. Хората имат склонност да се отплесват и да спамят неумишлено. На модераторите непрекъснато им се налага да ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ кой спам е допустим и кой прекрачва някаква невидима граница и трябва да бъде премахнат. Бих казал, че това е една доста трудна задача. От една страна според правилата на форума има неща, които наистина трябва да се модерират, но от друга - ако се модерира, това ще е началото на поредния конфликт (като този). ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ е една много трудна задача. Нека да не я усложняваме допълнително с разни дребни и безсмислени дразги. Нека взаимно да си правим компромиси един друг в името на мира и разбирателството.
ПС: Ако и след този постинг конфликта продължи да се развива, ще бъда принуден да взема решение, че определена страна от този конфликт НАИСТИНА ЖЕЛАЕ ТОЙ ДА СЕ РАЗГАРЯ все повече и повече. Тогава ще бъда принуден да се намеся и да го прекратя насила с всички последици за участника, за когото реша че е подбудител. После ако искате ме обвинявайте за всички божи грехове - вече съм свикнал с това. Във форума не е имало конфликти месеци наред, искам и за в бъдеще това да си остане така. И ще бъда безкомпромисен, ако някой отново направи опит да превърне форума в поле за личностни нападки, обвинения и конфликти.
Така е! Съгласен съм напълно с тези разсъждения за модерирането. Но ако няма никакви, макар и най-общи критерии и правила кое да се брои за спам и тролене има абсолютен субективизъм. Една изтървана шега от една изречение, неадресирана персонално, в пост по същество и те превръща в най-големия спамер и трол на форума. Проблема има лесно решение, удобно и за двете страни - няма постове, няма спам. И тук решението трябва всеки да си го взема сам, а не да бъде "напляскан" публично да го разбере.
Както казах - вземането на решения е трудна задача. Границата не винаги е ясна и точна. Понякога е замъглена и е напълно възможно модератор или администратор да сбърка. Но дори и да е така - какво от това. Има грешка, има прошка. Нищо не се трие окончателно и винаги има възможност да бъде върнато. Правилната стратегия на засегнатия при такава ситуация е взаимоотношенията да се изясняват не публично, а в лични съобщения. Публичното обвиняване на модератор или администратор всъщност означава ТЪРСЕНЕ НА КОНФЛИКТ. А това вече е сериозно нарушение на правилата на форума с всички последици, които могат да възникнат от това.
Само човек, който търси конфликт, започва да обвинява администратори и модератори, или започва публично да обявява колко скапан е този форум и как смята да го напусне. Ти също си администратор на различни форуми и много добре знаеш, че това е така. Сам знаеш колко много лично време влагаш, за да поддържаш форума чист и изряден, и когато вместо благодарност получиш обвинение, че сестра ти е курва, върви че доказвай че нямаш сестра.
Съгласен съм, но за да няма конфликти сме изработили друга практика - или триеш и не коментираш или коментара и обяснението е на лични. А ако си обвинил някого публично, трябва и публично да се аргументираш. Публичното раздаване на шамари "за назидание" предизвиква ответна реакция в хората със самоуважение, мижитурките клепят уши. За това от години се отказахме от практиката на публичните укори. А когато има грешка, следва извинение и прошка.
Прекалено много време и нерви губите в такива спорове. Винаги ще има хора, които "палят" от четвърт. Все ще има някой недоволен, различни хора сме. Понякога е достатъчно едната страна да премълчи и като няма с кой да се дразни другата ще замълчи. Не е необходимо да се отговаря на всяко дразнене.
Здравейте,
Има ли възможност "търсачката" да се направи по-оперативна. Може да се взаимства от други форуми или сайтове. В сегашното си състояние за да се намери търсен фрагмент, отнема повече време а в някой случай не се и намира това, което търсиш.
Поздрави.
Какво значи "по-оперативна"?
Пробва ли разширеното търсене, при което имаш една камара допълнителни екстри: http://pchelari.com/forum/search.php
В сайта, в раздела с обяви как се изтрива обява? Или как се отбелязва като невалидна?
Всички публикувани обяви се одобряват ръчно от администраторите на сайта. Технологичното време за одобряване е до 12 часа. След одобряване, обявата автоматично се визуализира в общите списъци, както и на заглавната страница на сайта.
Това според мен не се спазва понеже 100% съм писал преди нова година. Одобрение едва на 01.07 и сега се чудя как да я махна?
Имаше много празници около Нова Година и просто не е имало кой да я одобри. Иначе си има служители, които ежедневно проверяват обявите, но това се прави в работно време.
Относно изтриването - напишете ЛС на някой от администраторите на форума или сайта или ползвате формата за контакти от сайта.
Здравейте , първо искам да отбележа , че форума е прекрасен , също че нямам голяма компютърна грамотност и не знам дали предложението ми ще бъде лесно изпълнимо. Но все пак е предложение , а не задължение. Така , че си позволявам да го направя. Може написаното от мен да се повтаря , съжелявам ако е така но се затрудних върху прегледа на 33 страници. Искам да дам няколко предложения , които биха го разведрили но разбирасе и без тях е чудесен и извършва прекрасната цел , за която предполагам е създаден. Казват , че еднообразието умаря затова понякога са полезни някои промени. Предлагам , ако е възможно разбира се да бъде създаден някакъв чат в който потребителите да могат да дискутират в реално време. Незнам дали е лесно осъществимо и възможно да се направи , за което се извинявам предварително. Следващо , предлагам да има раздел - забавления. Който да няма връзка с основната цел на форума , в този раздел да постваме гатанки , вицове и/или разнообразни интересни истории. И последно , но не на последно място. Четох някаде във форума теми , за реклами и за спонсорства на - как да ги нарека , да кажа членове с което се извинявам към тези хора. Понеже мисля , че извършват нещо доста по възвишено от похвално. Гн. Матеев благодарен съм , че съществуват хора като вас. Та нека има реклами дали пресъстващите тук ще им обръщат внимание или не сие тяхна работа но нека ги има. Все пак така ще се подпомага развитието и обогатяването на каузата. Извинявам се за загубеното ви време да четете горенаписаното и благодаря на екипа и на всички даващи мнения , съвети и информация на нуждаещите се. Възможно е част от гореспоменатото вече да съществува , и да го предлагам поради недоглеждане от моя страна. Но все още съм нов сред вас и се ориентирвам.
Добавянето на ЧАТ към форума е детска играчка. Това е плугин, който може да бъде инсталиран за 5 минути. Не сме го сложили досега, защото той ще забави чувствително зареждането на страниците. Ако искате - можем да пробваме.
По въпроса за забавленията и гатанките - има си раздел СВОБОДНИ ТЕМИ и в него всеки може да си отваря теми за каквото си поиска - например за гатанки или за кисели краставички.
По въпроса с рекламите - всеки има право да прави БЕЗПЛАТНА РЕКЛАМА в този форум колкото си иска. Може да си отваря рекламни теми колкото си иска. Хубаво е все пак това да го прави в специално определения раздел, а не хаотично из целия форум. Колкото до банерите - за сега отказвам на рекламодателите да слагат банери срещу заплащане, защото това ще забави работата на целия форум. Освен това е глупаво да дразня хиляди пчелари и да им губя времето в зареждане на бавни страници в името на някакви смешни суми.
Форумът е много полезен и пълен с информация, но за един новодошъл, е много трудно да извлече тази полезна информация.
Има теми, които са с по няколко стотин мнения. Тези теми са прекалено всеобхватни и в тях са засегнати, като отделни мини теми различни аспекти. Ако човек следи тези огромни теми от самото им създаване, то прочитът и извличането на полезното инфо не би представлявал проблем, но когато влезне някой нов е немислимо да се прочита всичко, защото голяма част от нещата не се отнасят за точния проблем или въпрос на търсещия.
Предложението ми е, ако има кой да се занимава, тези теми, които изпъкват с голям интерес, посещаемпост и мнения, да се превърнат в подфоруми. Съответно темите да се разбият на подтеми, с подходящи заглавия и придружаващите ги мнения.
В един сайт/форум, който е пълен с информация, за да е полезна, най-важното и необходимо нещо е навигацията.
Знам, че това не е малко работа и вероятно няма да се изпълни, но ще е хубаво поне да се обърне внимание на идеята за малко повече специализирани подфоруми, в които да има обособени теми за всеки въпрос.
Ако горното предложение се подмине, имам друго.
В основните форуми да се направи подфорум секция FAQ (често задавани въпроси и отговори), но без да се ограничаваме само с често задаваните. В тях да има полезни теми със заглавия, например започващи с "Как да...." и съдържание, копирано от вече съществуващо мнение. Когат модератор/администратор срещне добре структуриран отговор на даден въпрос, това мнение може да се дублира в новата секция, като въпрос и отговор. Разбира се, всички тези теми ще са отворени за допълнителни дискусии, но в началото на всяка, поне човек ще намира нещо, което да му свърши работа.
Предложението е много добро, но то предполага НЯКОЙ ДРУГ ДА СВЪРШИ ОГРОМНА ПО ОБЕМ РАБОТА, за да може на тебе да ти е лесно. Само дето не се знае къде ще го намерим този някой друг........
Затова аз отправям контра-предложение:
Защо ти не изчетеш целия форум от първата до последната тема и от първия до последния постинг, и след това систематизирано в един файл на Excel да направиш КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ коя тема къде да бъде подредена, как да бъде разбита на подтеми, как те да се казват, от кой постинг до кой постинг и т.н и т.н.
Аз съм изчел голяма част от темите, а и се справям доста умело с разширените опции за търсене, имам опит. Както и филтрирам голяма част от мненията - знам на кои потребители да чета мненията с повишено внимание.
Предложението не беше на мен да ми е лесно, а на бъдещите потребители, както и на всички останали да им е лесно.
Сайтът не е мой, че да се занимавам с контри. Това беше предложение за развитието му.
Както и да е.
Просто ти направи предложение, което щеше да отнеме хиляди човекочасове на някого, когото няма как да го намерим. След това щеше да доведе след себе си хвалбите на 2-3 човека и оплювките на поне 100 човека. Нали знаеш - всички добри дела в този форум така биват награждавани - с оплювки.
Гого, това което предлагаш, беше причината за създаването на този форум. На много от нас ни беше омръзнала неразборията във форума на Динко и затова направихме този. Първите години мисля че се справяхме успешно, макар да бяхме обвинявани в цензура от някои потребители. След смяната на собственоста на форума, новия собственик изрази желание за по-малко намеса от страна на модераторите, за да се чувстват потребителите по-свободни в демократичните си права.
Резултата е виден. Но за него не е виновен Матеев. Погледни какво става в раздела за начинаещи. Всеки който вчера си е купил кошер, започва да пуска нови и нови теми за всеки отделен въпрос, който му хрумне. А на тях вече е отговаряно многократно и никой не си прави труда да го прави за пореден път.
Форума е такъв, какъвто го правят потребителите му.
Аз определено не търся вина в никого. Напълно съм съгласен, че форумът е такъв, какъвто го направят потребителите му.
Но както на всяко място, така и тук, трябва да се спазват определени правила, базирани не само на етика и морал, за да може нещата да стоят малко по-добре. Предполагам, ще се съгласиш, че тези правила се създават и обмислят от правоимащите във форума и за спазването им се следи отново от същите. Това го пиша, понеже спомена раздела за начинаещи. За мен е недопустимо да съществуват теми със заглавия от рода на "имам въпрос", "питане", "моля за помощ" и т.н. Времето на всеки е ценно. Човек от самото заглавие трябва да си прецени има ли смисъл да влиза в темата или не. В стремежа си всеки да получи бързо отговор, често не се замисля над това. Най-малкото би било достатъчно, при стартиране на тема, в полето за писане да са изписани основните правила за създаването й. При клик за писане, да изчезват. Ако се използваха внимателно подбрани тагове, също би било полезно на човек да достигне бързо до сходна на интересуващата го информация.
Отново казвам, не упреквам никого за нищо, само давам някои насоки, които от моя опит на администратор и потребител на форуми, биха били от полза и не е късно да им се обърне внимание.
Абсолютно съм съгласен с теб. Аз лично обаче се изморих да го правя и ще "пасувам".
Може би трябва да се дадът модераторски права и на други хора, които са мотивирани да го правят.
Уважаеми, Колеги,
Форумът е частна собственост и като такава отразява вижданията , желанията и разбиранията на собственика.Всички останали коментари ,включтелно и мои са преливане от пусто в празно."В който е ножа ,той реже сиренето"."Който плаща, той поръчва музиката."Ползвайте колкото ви дават и каквото ви дават.Това е положението....Живейте си живота!Не се косете и без другото сте сред малкото останали, на които им пука за пчеларството.
А форума става все по-забавен....
Е да, това е.
Във форума съм въвел ДЕМОКРАЦИЯ, защото по-добра форма за вземане на решения и управление досега човечеството не е измислило. Всеки може да си има каквото си иска мнение, но нека да не забравя, че това си е лично негово мнение. За развитието на форума обаче е важно МНЕНИЕТО НА МНОЗИНСТВОТО, с което аз искам да се съобразявам. Малкото на брой опити, при които аз се съобразих с мнението на единични хора, ЗАВЪРШИХА ТРАГИЧНО !!! Аз си взех поука и от този момент нататък ще се съобразявам само с МНЕНИЕТО НА МНОЗИНСТВОТО.
Ако искате от сега нататък нещо да се случи, опитайте се да убедите мнозинството във вашата правота. Създайте анкета и подложете идеята си на гласуване. И каквито резултати се получат на анкетата, аз съм склонен да се съобразя с тях.
Иначе Зуница е прав - който плаща, той поръчва музиката. Моята музика засега е ДЕМОКРАТИЧНА, и аз съм единствения глупак в този форум, който плаща немалко лични пари, за да прави кеф на останалите. Не го забравяйте това. Модераторите също жертват много лично време, за да търчат след вас и да почистват мазали или конфликти. Хубаво е да ги отчитате тези факти, преди да започнете да критикувате мене или модераторите. Първо си задайте въпроса готови ли сте лично вие да направите такава саможертва на пари и време, и чак след това критикувайте. И още нещо - когато критикувате, давайте РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА !!! Ако такава няма, значи сте просто злобари, търсещи конфликт.
Това определено не е така.
За пример давам тази анкета http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1612.
Мнозинството потребители на форума искаха да има едно задължително поле под "регистриран и мнения" както беше преди.
И какво стана: излезнаха много задължителни полета които из дразниха всички и на края се съобразиха мненията на единици.
Признавам, че това беше грешка. Просто се престарах, и си взех поука от това. И знаете ли - причината не беше в мене, а във факта, че голяма част от посетителите на форума имат слаба компютърна грамотност, и не могат да се справят с едно елементарно изискване за попълване на ново поле.
Да, в анкетата отговориха със ЗА около 80-90 човека, но активните потребители са около 800, а пасивните (рядки влизащите) са няколко хиляди. Дефакто се получи така, че само една малка част успяха да се справят за по 5-10 секунди, а на преобладаващото мнозинство просто му се блокира достъпа до форума, защото не знаеха кой бутон да натиснат.
И какво излиза от цялата тази работа? Искате да си направя ХАРАКИРИ и да сведа посетителите на форума от няколко хиляди до 100-200? Е няма да стане това - съжалявам. Има си някаква разумна граница на това, което искате, и на това, с което аз съм склонен да се съобразя, и да въведа в действие. Да се самоубивам обаче нямам намерение, както и нямам намерение да унищожавам форума.
Форума си е много хубав, на мен много ми е помогна при първата ми среща с пчелите. Не искам да критикувам никой, просто отбелязах един факт.
Адмирация за всички който отделят време и пари за да е удобно на останалите.
Матеев е прав! Идеята за разбиване на форума на подфоруми, създаването на Faq секции и т.н. е добра, но наистина изисква много часове труд на много хора. Подобна реформа направихме в Setcom.bg преди няколко години, но десетина модератори и админи вложиха почти едномесечен труд. Разликата между двата форума обаче е огромна. Setcom.bg е всеобхватен форум, а този е специализиран и не иска такава фрагментация. Моята лична препоръка е ако има възможност да се направи по-функционална търсачката. Иначе и така форума си е добре структуриран.
Не знам къде видяхте критики. Просто предложения. Като има по 20 теми "моля помогнете", "имам въпрос" и тем подобни не виждам по какъв начин ще доведат до развиване на форума. Аз лично такива теми все по-малко чета, а и ще спра да ги отварям. Няма нищо лошо да се пита, но като погледнеш заглавието да ти става ясно за какво иде реч.
Te тези теми по естествен път потъват надолу и отиват на втора и трета страница. Тоест форума по естествен път се самопочиства от безинтересните теми. Хубавите и масово посещаваните теми винаги си стоят на първа страница.
Ето един пример - в една от темите се предлагаше тънка тел от неръждаема стомана. Реших да намеря темата и пуснах търсене за думата "тел".
Ето отговора:
The following words are either very common, too long, or too short and were not included in your search:
тел
В Сетком ситуацията не е по-различна при търсачката.
(:
Има ограничение в минимален брой символи за дума. По подразбиране са 4.
Бах, мама му, вече съм аФтор!!!
ха честито
Здравейте, не знам дали проблема е при мен или така е направен форума, но съм принуден да чета форума без да съм логнат. Когато се логна мненията на потребителите вървят от последна към първа страница на съответната тема, а не по хронологичен ред от първа към последна. Въпреки това форума ми харесва и до момента ми е бил от полза.
Въпроса ми е към Матеев. Какво стана с предложението за оценяване на постингите. Ако ми хареса или не хареса определен постинг на някой колега, аз ще го оценя с плюс или минус. Така темите няма да се пълнят с неща от рода: Аз те подкрепям или не съм съгласен с теб.
Добре че ме сетихте. Още тогава го възложих това като задача на програмистите и сега в понеделник ще проверя докъде е стигнала и защо се бави.
Форумите вече разполагат с пълноценна функционалност за харесване на мнения. Функционалността позволява да се гласува за конкретно мнение на лице, а не за цялата тема. Гласуването за цялата тема го имаше и от преди.
Гласуването за тема става чрез менюто, наречено "Оцени тази тема", което се намира най-отгоре на темата в меню. За да гласувате за тема трябва да изберете рейтинг от 1 до 5 (от една до пет звезди). Форумът пресмята средната стойност на съвкупните гласове и добавя "звездички" при визуализирането на темата в съответната категория.
Новата функционалност е гласуване за мнения. Вече има възможност да се гласува за мнение на определено лице в дадена тема. Гласуването може да бъде положително или отрицателно, като видовете гласуване кръстихме "Харесвам" и "Не харесвам". Към всяко мнение автоматично се визуализира прозорец, който показва броя на положителните и отрицателните гласове, както и кои потребители са гласували. Освен това системата пази всички гласувания за всички мнения и на база на тези данни поддържа страници със следната функционалност:
1. Най-харесвани теми и мнения (намира се в подменюто Бързи Връзки). Там се визуализира темите с най много "Харесва ми" и тези с най-много "Не ми харесва".
2. Статистики на харесванията. В тази страница се визуализират топ 50 потребителите, които са получили или дали най много "Харесва ми" и "Не ми харесва".
3. Хронология. В тази страница се визуализира хронологията на гласуванията, включително кой потребител, за мнение на кой потребител, в коя тема и как е гласувал.
Функционалността поддържа една много интересна опция. Тя се състои в това, че цвета на дадено мнение може да се променя динамично в зависимост от харесванията или обратно, с опция да се настрои при определени интервали да променя цвета си. Например:
- Дадено мнение има повече от 10 харесвания - цветът му става светло зелен
- Дадено мнение има повече от 20 харесвания - цветът му става тъмно зелен
- Дадено мнение има повече от 10 не харесвания - цветът му става светло червен
- Дадено мнение има повече от 20 бе харесвания - цветът му става тъмно червен
Ако тази функционалност се активира, много лесно при разглеждане на дадена тема и мненията в нея ще може лесно да се види кои мнения имат подкрепа и кои не. За момента все още няма достатъчно събрани данни за средната норма на гласувания за мнение, но веднага щом се събере достатъчен брой данни, можем да настроим коректно и активираме и тази функционалност.
Сега ако върнете и полето с населеното място, което беше до преди 7-8 месеца под брояча на мненията направо ще е супер...
Ще де избягват въпроси/коментари/неясноти от сорта:
Цитат:
Добри новини ,добра информация, ама май не много полезна.Причината ,че не знаем кой къде пчеларства.Та ако някой се интересува ,аз съм на 25км. западно от Бургас.При мен вчера нямаше никакво движение.
+1 за района на пчеларстване
http://pchelari.com/forum/dbtech/tha...ages/likes.pngMateev, s3s3s3, borislav aleksandrov, ianev, mivanov and 7 others !!!!харесва!!! този постинг...
Като място на интелигентни и образовани хора,дайте да поправим това :)
Звучи като на Гармина-след едно километър завийте на ляво :):P:ae::P
И още един проблем...без да искам съм натиснал че не харесвам даден пост,защо не мога да се откаж от това не харесване и примерно да съм неутрален или пък да цъкна харесвам...защото малко неловко,...сега съм цъкнал без да искам на някакъв пост,на който няма какво да не му се харесва и не мога да го поправя :(
Вънахте полето с населено място(пчеларският регион) - поздравления.
"Харесвам", "Не харесвам" вече и те могат да се коригират/отменят, което също е много добре, но пък изчезна бутончето с падащо меню под брояча на мненията, който показваше колко са получените харесвания. Или то неможе да се съвмести с пчеларският регион, и трябва да е само едното?!?
Да ви питам само дали си мислите , че пиша , за да ме харесвате? От място за приятелско споделяне на опит между хора с общи интереси на какво го превърнахте, форума? Ако нямате какво да споделите по основната тема на форума-пчелите, ограничете се с четене.То като чета напоследък никой не се интересува от мнението на другия , а си търсите кусури.А сега се организирайте и на групички и се "харесвайте" или "не харесвайте", та да ви чиня сеира на акъла дето го имате.Изписахте целия форум с "обединение на пчеларите" , а се чудите как да се разединявате.Какво сте се захаресвали, като че ще се взимате.А сега не ме харесайте, а аз ще взема да си ... ,разплета фланелата.Да не напиша от благоприличие израза който ми идва на пръстите.
Имало едно време три приятелки.
Първата се омъжила по любов, но постоянно не й стигали парите и луксозния живот.
Втората се омъжила по сметка, но вечно й липсвали внимание и романтични чувства.
Третата въобще не се омъжила и тайно завиждала на другите две.
Каква е поуката? Няма поука! И угодия няма..
Зуница е прав, с "Харесвам" и "Не харесвам" и според мен не е добър вариянт. Трябва да има само бутон "Харесвам".
Който не харесва нека напише отговор, да критикува, да каже какво не харесва. Така от своя страна и неговото мнение (критика) може да бъде харесано!
Т.е. ще стане така както каза Петър Бонев, като критикуваш, изложи си аргументите и дай алтернатива!!! Това ще направи форума информативен, а не място където да се обособяват групички и да водят форумни войни за гласове "Харесвам" и "Не харесвам".
По принцип за групичките си прав,но така е на всякъде,в живота ,в кръчмата,в всяко едно общество.Когато се съберат хора които ги свързват общи интереси тръгва приказка,обмяна на опит,ДАВАНЕ на ъкъл и тн.и хоп сформирали се групички.Тук по форумите разликата е ,че не сме един срещу друг и това харесвам-не хасвам донякъде показва реакцията отсреща.Например обсъждаме тема ,повече от ясно е че щом върви приказка и двамата ни интересува темата,но точно с пост номер 5 не съм съгласен и не го харесвам,което в никакъв случай не ни прави "врагове"
Аз си ги превеждам така: харесвам- да аз мисля по същия начин и подкрепям съотвеното мнение.Не харесвам-моето виждане не съвпада с изложеното.И нали не е задължитлно ,отбелязването.
По принцип и така е добре, показва кой потребители са харесали дадения коментар но ще е добре под профила или под името на дадения колега да изписва кой колко харесвания или отрицания е събрал. Не че това е някакво мерило кой колко е бил полезен но все пак може да породи размисли в дадения колега дали да се довери на казаното
Ограничението за размера на качените файлове е 10МБ.
Може ли да се направи 15-20МБ ?
Направено е. Допустимите размери са вдигнати на 20 MB.
В системата на форума изрично трябва да се упомене какви файлови разширения са позволени. В момента добавих docx, ppt, pptx, xls, xlsx. Ето и пълен списък на позволените файлове: bmp, doc, docx, gif, jpe, jpeg, jpg, pdf, png, ppt, pptx, psd, rar, txt, xls, xlsx, zip. Ако се сетите за други популярни разширения пишете за да ги добавя.
Благодаря!
epub и htm(html) ако не са проблемни(скриптовете в тях).
Моля не залитайте с всякакви разширения. Безсмислено е. Софтуера на форума неслучайно е ограничил различните видове разширения. Идеята е да се качват само компресирани файлове, за да се пести трафик и дисково пространство. Различните формати за изображения по презумпция са компресирани, и затова форума разрешава тяхното директно качване. За всички останали файлови формати е редно да ползвате ZIP или RAR компресиране.
Грешно е да се разрешава откритото качване на DOC и XLS формати и ако сина ми вече ги е разрешил, трябва да го накарам отново да ги забрани. Проблемът в тези формати е, че те разрешават вграждането на макроси вътре в документите, и е въпрос на време някой да качи документ с вграден в него вирус или троянски кон. Затова по принцип е редно такива файлове НИКОГА да не се изпращат в открит вид по мейл и НИКОГА да не се публикуват в интернет в открит вид. Виж ако са архивирани вече може да се публикуват, защото тогава файла вече не е в директно изпълним вид и така се дава шанс на локалните антивирусни програми да го проверят преди стартиране и да засекат евентуалния вирус или троянски кон.
А може ли всички снимки в самите постове да излизат само като thumbnail 50x50 или 100х100 с линк към оригинала. Така няма да се налага да правим снимките по-малки, няма да се губят по разни сайтове(като паднат), форума ще зарежда по-бързо и т.н...
Снимките да се качват през форума автоматично на файл сървър(postimg.org или друг), но да ги има и на форум сървъра и ако нещо стане с postimg.org, то снимката да се зарежда от форум сървъра.
През телефона сайта зарежда много бавно, а и колегите с по-бавен интернет или компютър ще са доволни предполагам.
Само предлагам.
http://s21.postimg.org/rf7cshb9f/Fal...eep_forest.jpg
Не зависи от мене - софтуера на форума си е такъв и нищо повече не може да се направи по въпроса.
Да, препоръки към хората за по-добро оформление могат да се правят всякакви, но ти сам разбираш, че те няма да подействуват. Един разбрал, друг - не, трети не знае, четвърти не може, пети не иска, шести мисли по друг начин, а седми ще започне напук да прави обратното - нима всичко това не ти е пределно ясно?
Има готови решения, добавки за vbulletin и не е много работата да се преработят и да качват автоматично на postimg.
Все пак това ще улесни много колеги, а и едно е 10 снимки х 1 МБ на страница, а друго е 10 х 5 КБ.
thumbnail-а на снимката по-долу е само 180px × 102px и 5,78 КБ, а оригинала е 1920px × 1080px и 951.67 КБ.
Винаги ще има хора правещи напук.thumbdown;
Както и да е...това е само предложение.
Аз съм новак във форума и се опитвам да изчета всичко пропуснато, но имам проблем, когато се опитвам да изчета дадена страница от до и накрая се оказва че не съм онлайн или ако се задържиш по дълго в писане на мнение вече си изхвърлен от системата и всичко на ново трябва да се пише. Може да е моя грешка от незнание на техника на ползване , но понеже имам и друго предложение относно облика на форума и затова пиша в тази тема.
Другото ми предложение е да има още в началото във Всичко за форума нещо като НЕКА ДА СЕ ПРЕДСТАВИМ (или нещо подобно) Място където всеки може и трябва да се представи, като например. Аз съм еди си кой, живея ........... , отглеждам .....бр. кошери в ..... населено място, ....... система кошери и тъй на татък.
По този начин ще е по лесно да излезем от анонимността.
Времето за поддържане на АКТИВНА СЕСИЯ във форума е настроено на 900 секунди (15 минути). Ако през този период от време не направите нито едно действие, форума ви разлогва автоматично.
Ако например четете дълги постинги, правете от време на време REFRESH. Ако пишете дълги постинги - от време на време проверявайте какво сте написали, и така няма да бъдете разлогнат автоматично.
Благодаря за бързия отговор, то аз и това правя, само не трябва да се отнасяш в мисли и разсъждения много.
За мен по важно е мнението ви по др. предложение.
Теми за представяне на новите членове на форума ВЕЧЕ ИМА:
Югоизточен регион: http://pchelari.com/forum/showthread...B0%D0%B5%D0%BC
Югозападен регион: http://pchelari.com/forum/showthread...B0%D0%B5%D0%BC
Можеш да създадеш такава тема и за твоя си регион и да бъдеш първият пчелар, който ще се представи. Предполагам, че и други ще те последват.
Ако при логване във форума цъкнеш на "запомни ме" ще си останеш винаги логнат и няма да има нужда от логване всеки път или рефрешване.
Това е така, стига да имаш личен компютър, от който да ползваш форума. Ако не е личен не е за препоръчване.
пиша някакво мнение по някоя тема ,затварям форума ,след като го отворя темата по която съм писал изчезва .къде е ,за да мога да следя темата
Във инструментите на всяка тема има опция за абониране за темата. След като се обонираш, горе в потребителския панел можеш да следиш всички теми, за които си абониран, без да е нужно да си коментирал в темата.
г-н Матеев,
има ли опция vBulletin да слива автоматично поредни постове на един и същи потребител?
Няма такава опция за автоматично сливане, но има модератори, които имат права да го правят това, ако възникне нужда.
Правя предложение за създаването на нов раздел във форума относно районирането на териториите на страната. Тъй като сегашното деление е по-скоро административно отколкото по други критерии(климатични, надморска височина, интензивно отглеждане на селскостопански култури(или липсата на земеделски култури) и др.) и не позволява сравнения валидни в голямата си част между колеги, даването на съвет на начинаещите пчелари(колко много е дъвкано във форума). Например развитието на моите семейства изпреварва понякога с месец това на колеги на само 50км на юг от мен. Датите които са ориентир за извършването на основни пчеларски операции също се разминават драстично.
Затова моля администратора или модераторите на форума да отворят нов раздел да речем Планински с критерий над 600-800м н.в. Смятам, че ще бъде полезен на хората пчеларстващи при тези специфични условия валидни основно за техните пчелини без значение дали се намират в Родопите, Рила, Ст. планина, Витоша или другаде.
Ок.
Попитах,защото именно изброените потребители го правят и по този начин се натрупват ненужен брой постове.Всъщност няма значение,кои го прави...
Струва ми се,че с нарастването на членовете на форума,това ще създава все по-голям проблем.
И друго.В потребителските настройки,в графа: "Вход и поверителност" има ли опция: "режим на видимост/невидимост" или е изключена умишлено ?
Мерси.
Тази платформа има такава опция и в Сетком форума това е направено. Не винаги обаче е удачно. Когато постовете са кратки и са по-скоро допълнение на вече казаното е добре. Когато обаче имаме два дълги поста се получава трудно четим голям ферман. Моя съвет е, когато трябва да се допълни нещо пропуснато, да не се пуска нов пост, а да се ползва опцията за редактиране.
Това,че в другите форуми я има тази опция,не значи,че я има и тук в тази версия.Вероятно това е допълнителен код,които трябва да се напише и добави.
Иначе за редакцията подкрепям с две ръце.
Ето настройките на правата, които аз мога да направя за вас (вие сте в група Registered users). Разгледайте ги много внимателно и ако имате предложения за промяна, кажете ги.
Прикачен файл 5772
Прикачен файл 5773
Прикачен файл 5774
Прикачен файл 5775
Ето още 3 снимки от страницата с настройките:
Прикачен файл 5776
Прикачен файл 5777
Прикачен файл 5778
Предложението според мене е добро. След малко ще създам нов раздел за теми, касаещи високопланинските региони (над 500m надморска височина). Моя пчелин на Етъра е на 508m надморска височина и в него наистина нещата се случват с 1-2 седмици закъснение от това, което се пише във форума.
Колеги, в момента върви кампания за субсидиране на ЗП. Не смятате ли, че е редно и пчеларите, както краварите да имат право на пасища срещу брой кошер? За 1 дка пасище субсидията е 30 лв. Едно пчелно семейство спокойно опрашва 3 дка ливади .
Прикачен файл 5785
Би трябвало това да е въпросната опция.Поне според мен,ако се има в предвид дублиране на постове,постнати един след друг,а не един и същи текст два пъти.
Трябва да се пробва,Аз бих сложил "Да" и за тест да постна 2;3 поста един след друг,да видя ще се слеят ли в един общ.После ще си изтрия поста/постовете.
Ето го отговора на моят въпрос:
Прикачен файл 5786
Тази опция е да си логнат във форума,но отдолу на статистиката да не се показваш,че си онлайн.Индикацията в зелено (след потребителското име) ще е сива,че уж си офлайн.
Между другото се сетих и за едно друго предложение.
Не е ли по-добре,тези,които нямат регистрация (или не са се логнали),да не могат да виждат информацията за отделните потребители,а ЧАК когато са се логнали (или имат регистрация)?
Може ли да се направи форума да го имам на отделна икона в телефона и компютъра и как става ако това е възможно?
Едно мое предложение относно " ръчичките", благодарностите и обидите - има теми, несвързани с пчеларската тематика, напр. вицовете, където употребата им е неуместна. Няма смисъл някой да трупа репутация в пчеларски форум, разказвайки вицове. За тези таланти си има по-други форуми за трупане на репутация, тук е добре да тежат професионалните мнения. Мислех да пусна това в другата тема, но е заключена, сигурно има защо.
Няма как да настройвам ръчичките на ниво една единствена тема. Мога да ги настройвам на ниво цял раздел, на ниво единично мнение или на ниво група от потребители. Така е направен софтуера на ръчичките.