Аз преди малко надникнах.Работят децата с пълна сила.Изградили всичко даже и го напълнили с нектар.Толкова много пълни бели рамки не съм виждал скоро.
Преглед за печат
Аз преди малко надникнах.Работят децата с пълна сила.Изградили всичко даже и го напълнили с нектар.Толкова много пълни бели рамки не съм виждал скоро.
Да споделя и аз как се развиват нещата при мен.Паша тръгна от 10 дни насам.Вече имам семейства с втори магазин ДБ.Първият и почти пълен но не запечатан и да не ги затруднявам поставих втори.Семействата се развиха доста рано-в началото на май бяха готови.Затова и две семейства опитаха да бягат.Бяха своевременно разформировани.През миналата година закупих 5 майки от Матеев и 4 от Дони.Не съм напълно наясно на какво се дължи -все пак пчелина е на 1000м.н.в. но майките на Матеев се представят повече от добре.Именно тези семейства са с втори магазин.Бъкфаст също развиха семейства с много пчела,но приноса при тях определено е малко по-слаб.Пчелите на Дони са наистина много кротки.Душици:bigsmile:.Ще видим тепърва за промяна.За сега има достатъчно влага и температурите са подходящи.Очертава се по-добра година от миналата-ако не дойдат от някъде пак самолетитеcrying;.
Никак не е добре работата на Бояна от към майки.Отвотката която направих в четвъртък в неделя се е роила.Май не съм прехвърлил само една майка.Нак силния ми кошер е в роево има на 3 пити по 3 2 3 маточника големи като за самосмена възраст преблизително 9 дена.Яйца и открито пило няма няма,но от към мед 2 магазина пълни + плодник.Поблема е,че не е запечатан а без майка надали ще запечата.Среден добив до тоя момент 11кг от кошер смятам и отводките за кошер.:bigsmile:
Днес малко по добре са нещата.Отводката която коментирахме с колегите преди няколко дена има майка която даже и снася.Миналият четвъртак я направих с майка която намерих на хоро в магазина.Маточниците които сложих да си сверя часовника за майка бяха прегризани.Снимки утре или по късно.Според мен в неделя не се е роила ,а се е плодила.:bigsmile:А пчелата е наледяла на един от другите кошери.Пашата продължава магазините са пълни.За първи път може да извадя 2 пъти от липа на Бояна.
Акацията и липата, сланата пак ги унищожи тази година! В неделя останових, че вече има принос от ливадите, ако е валяло може и да извадя нещо този месец!
А днешният пороен дъжд отми липата.А толкова хубаво работеха....
Остана една надежда-ливадата.
Но то няма угодия....
Здравейте и от мен! За втора година пчеларствам. През май и юни три дадан блата от три тръгнаха да се роят и ги разделих. От три отводки две станаха и едната вече е с магазин, който пълни, а другата е на 10 рамки (от 10). Едната не стана и я събрах с другите две. Държах ги на 900 м. до преди месец и половина, но после ги качих за първа година на нов пчелин на 1100 м. н.в. За сега работят добре въпреки, че вече сериозно засуши, като изключим дъжда от миналата седмица. Намират си обаче какво да пасат по дерета и сукаци. Към момента не мога да кажа как ще бъде годината, но за момента изглежда, че шанс все още има. При нас добивите си проличават през август, а през септември сваляме отново по-ниско. Медът до момента е тъмен и гъст, но не е манов, а Бог знае от какво! Такива глезотии като акация и липа тук в Западни Родопи не ловим:) Всичко е билки!
Как е колеги ,подкарахте ли центрефугите ???У наше село от старите хора знам-"по Илинден се пръска мед и се свалят магазините " (по стар стил де)! Почвам ги пък колкото -толкова .
Здрасти Владе. Пръскай да има, празен съд да не остане! Без да знам за приказките "по Илинден", вчера вадих мед.
В нащо пък махат магазините след първата слана.
Па у наше щот ни мързи, хич не ги махаме... Така си зимуват отгоре.... :)
Сакън да не изтървем пашата от минзухара!
То и у нащо село неги махаме вече щото сме чували за 2 градуса разлика в температурата.:bigsmile:
Пчелина е на около 900м. На 30.7. извадих меда 5кг. от кошер, за цял сезон. Отводките имаха око кило мед и им дадох по 5кг. апифонда. На 5.8. имаше събор на селото и отидох при кошерите да видя как са с храната. За моя изненада от 5 кг. имаше 100-200г. в кошер и съответно всичко получиха по още 5кг. Готвят се за замата, има малко още цъвтяща растителност. Ще видя дали преработват тестото в "мед" за зимата, тази седмица
Глад мори децата,но калфлан ще помогне.
https://youtu.be/eTMH-hgyMbA
Това е маточника който не премахнах/сърце не ми даде/Извинявам се за лошия оператор,но все по трудно се намират да работят без було.:bigsmile:
Ти , защо ходиш на лов с пушка ?
За мен е събота .
За сметка на засушаването и жегите в северния централен тук дъжд,град и студ.Снощи темпратурата последно която проверих беше 15 градуса.Днес мисля да дигна дъната.
Тая вечер забелязах,че почват да гонят търтеите.Май сезонът приключва тук.
И при мен се разхождат търтеи. Има и слаба паша, някаква. Последните няколко дни темпетатурата е от 10* през нощта, до 32* денем. Имам чувството, че майките тичат нощното време в горните корпуси, през деня слизат в долините. Имат място, но снасят в два корпуса.
Като чета колегите от другите региони какъв глад ги мори направо се чудя.При мен нещата стоят така.12 рамковите са с 10 рамки покрити с пчели,а 10 рамковите са с 8 рамки покрите.Плодниците са пълни с нектар от край до край още ме е яд,че махнах магазите.
Бояна разбира се,тя Златарица няма и 150м надморска:bigsmile:
Днес реших да погледна какво е полужението в нуклеуса /5 рамков/.4 м/у рамия с пчели,има увеличение с 1,5 рамка.Извадих една с мед от 12 рамковия който е 8 м/у рамия пчели.Много яде тая отводка, до сега не бях виждал такава ламя.Утре обмислям да го опаковам в стиропор и повече да не я бутам до пролетта.Някой наблюдавали подобно поведение при неговите семейства?
Забелязах, че не зависимо от липсата почти на пило, запасите от мед са намаляли за месец, чувствително.
Да, при мен е така. Всички августовски отводки са на 4-5 рамки пчели /14 бр./, като обръщаха всичко което им сложа в пчели...
Добавих им в събота средно по 2 рамки мед, а на някой даже сложих и питка с твърда храна. Такова лапане на мед и сироп от отводки не е било. :)
От август до сега са омахали по 4 рамки с мед, че някой и повече, и 35 кила захар във форма на сироп.
Повечето гледат на 2 рамки пило още. Докато при основните семейства положението не е такова. Там пилото почти липсва, но за сметка на това са задръстили всичко в мед и прашец. :)
Пренасят си и не се замислят.Днес обрах само по старичките(2години),а светлите,макар и празни си останаха в кошерите.
Добре прибирате питите но някой може ли да каже каква е изолационния коефициент на питите . И тогава ще разберем кои ще махаме и кои оставяме .
Оформя се някакъв спор ми се струва. За мен нещата стоят така. Кълбото се оформя на мястото на последното пило, ако не е поставено в екстремна ситуация (да няма такива пити) Причините за това са много. Последното пило е обикновено в центъра на гнездото. Около последното пило е оформен меден запас по начин изключително подходящ за зимуване. Първото пило ще започне на мястото на последното такова. Какви са питите на това място? Ами тъмни. Не са "черни", те трябва да са напуснали гнездото или да са в неговите краища с цел пренасяне на меда по тях и пазене от молеца и вече да са "пътници" към восъкотопилката. Обикновено в центъра на моите гнезда в момента са пити от началото на сезона и в тях е снасяно активно през сезона.
Питите вече се изляха в казана.Моите пчели зимуват на таз годишни пити.Е,има малки изключения,но зимуват предимно на тазгодишни в,които са изведени поне 2-3-4 генерации пчели.Всъщност с това ги "третирам" и въобще не ме интересува,че изолационният коефициент на старата рамка е по-добър..
Споделям мнението на Рости и до сега всяка есен беше така. Пилото се свива и на място на излюпеното пренасят мед като по този начин оформят гнездото за зимата. Но тази есен не е така пилото спря от раз и пчелите не пренасят почти нищо а самото кълбо се сформира близо до крайната рамка. И аз нямам стари рамки, всичко е на 1-2 години.
Моите кълба са в средата.Пенасят го на 101% само леко го намачкай с повдигача.
Може и така да е не споря, ти си много по опитен от мен, но аз така процедирам. След 15ти само храня и третирам и до сега нямам загинало семейство, дано и тази зима продължи, но се съмнявам след тази суша. Както казват хората докато играта върви промени не се правят.
Ами грешно е Атанасов.При мен ако не бях проверил септември какви са запасите пак щях да извия като чакал.:bigsmile:
Ако има 100 кошера?:bigsmile:
След 15.08 определено има по-малко работа и може семействата да се оставят малко на спокойствие, НО това е началото на новия сезон. Ако не си свършиш работата после се чудиш защо.......Да отваряш по едно семейство от време на време не може да ти даде картина за цялостното състояние на пчелина. Пример, миналата седмица имах семейство със запечатано пило на три рамки и беше едно единствено от няколко стотин, ами ако погледна него и си правя изводи за всички. Два дена след това открих семейство със прясно пило на две рамки......
Въпрос след като не гледат пило през август и никакво хранене не помага и няма почти никакъв прашец трябва ли да продължаваме да храним. Според мен е безсмислено и само води до допълнително изтощаване. Ако не наблюдаваш нещата как ще разбереш?
Да не им се месим в работата звучи благородно, но всъщност въобще не така. Навряли сме ги да живея в кошери които да са удобни за нас, караме ги да работят върху рамки, въртим рамки корпуси, затваряме майки и т.н. докато вземем меда и после да сме благородни е малко .......
Не искам да споря дали могат да се справят сами, да могат, но какво ни струва това и какво ни струва да им помогнем да се зазимят подобаващо?
Сега погледнах с колко семействаси.Ти описваш ли ги при преглед?Не искам да се заяждам .
Ник, добро момче си и ти пожелавам много успехи в пчеларството и извън него. Не искам да си натрапвам мнението. Напоследък тона във форума е доста рязък и постоянно има някакви кавги и т.н. Виждам че стоиш настрана от тези неща и това ме кефи. Според мен допускаш някои грешки, но ако ти наблюдаваш моята работа ще кажеш същото и за мен. Всеки си има подход и си познава района. Успех.
Рости не си ме разбрал, аз следя постоянно какво става и тази година спрях да храня когато видях че е безсмислено. Моят начин на работа е да поддържам приблизително еднакви семейства и с наблюдаване летежа на прелките и отваряне на 1-2 семейства мога да придобия някава обща картина на положението. Просто не им се бъркам в работите.
Знам че не стесняваш и въртиш корпус с мед под пилото. След като казваш, че не ги пипаш с колко мед влизаш в зимуване?(аз със 10-12кг)
Това икономически изгодно ли ти е ? (на мен да)
С колко мед ще влезеш в джанката? (аз с 3-3,5)
Ще разпечатваш ли мед на пролет? (аз не)
Тази година получи ли ти се пренасянето на меда от долния корпус? (мисля че не се е получило)
Тази година семействата ти (и моите) влизат по-слаби в зимата. Кълбата ще бъдат средно на 4 рамки при 0 градуса. За да са добре зазимени в ЛР им трябват 4 дебели венеца. За да ги има тези венци и да са добре удебелени другите рамки са пълни. Ако не са стеснени това са 16-17 кг. мед. Ако не са пренасяли и от долния там има още 8-10 кг. Скъпичко.
На пролет ще има само 4 свободни рамки за пило и ще трябва да се разпечатва яко. Това си е много труд.
През май ще разберем кой подход е бил правилен и дано семействата ни са супер тогава и ако това е така ти ще си назад с доста мед и ще си разпечатвал целия април, а аз ще съм правил майки през това време. Ееее размечтах се.
Умни хора сте, а в момента точно това правите. Наливате масло в огъня. Казах ви го няколко пъти. На който не му харесва - чадъра, чантата, шапката и за ляп/хляб/.
Ние споделяме,а ти много бързо ни прати за хляб.
Форума се прави от участниците в него. Ако идат за хляб ще останат само кибиците и .....
Форума както и всеки един колектив е изграден от група хора с различни интереси, знания, умения, характери. Всеки би трябвало да идва тук с явното съзнание, че ще вписва нещо важно що годе или ще търси нещо което да му послужи в по нататъшната му практика. Ако идва само да се заяжда, то мястото му не е тук. Това, че някой понякога си изпуска нервите се е случвало на всеки и ние сме хора за да се разбираме. Има и отговорни за това лица, които да съдействат за нормалната атмосфера. Много от постовете дори не ги виждате за да ги прочетете. Няма нужда от забележките в горните постове. Споделяте, но по този начин лееекичко и дразните. По същия начин и други така пускат някакви дразнещи елементи и мода цяла вечер ще си кореспондира с този или онзи за да има участници във форума - за да се прави форум. Докато не се изгради някаква толерантност между списващите тук на база лека търпимост, разбиране на даден човек, характер, умения, знания, то няма как всичко да е идеално. Всеки би трябвало да си намери мястото в пъзела на форума и да вписва това което е важно по дадената тема, а когато някой си позволи някакви своеволия, то тогава ще се намесват модовете и админа. Когато това не се получава значи е в някакви рамки които те смятат за допустими и вие няма за какво да се притеснявате. Когато всеки се съобразява, то няма да има нужда от всичките тези приказки. Всичко е във вас.
Чудесно написано и аз имах точно това предвид. Съжелявам че те подразнило споделеното и не съм имал такава цел.
Защо според Вас не дигнаха меда тая есен?!И при мен е така!?
А дали въобще някога са го пренасяли? Дали не хранят пилото с него, а горе да трупат прясно внесен? Не знам гадая. Тази година като нямаше принос и много пило и меда си остана долу.
Защо не го разпечатихте? За много кошери е трудоемно. Но на една контролна група ще покаже дали пък има смисъл.
Става дума за незапечатания. Те при мен запечатан никога не са качвали.
При мен го няма тоя проблем. Ако го имам тогава бих разделил пилото в два корпуса. Пак на контролна група. Или бих въртял питите на 180 през една-две. Все някое действие ще даде резултат.
П.П. Тази година имах много малко блокирани плодници след слънчогледа, за разлика от други години. Не знам защо така. Сега като се върна назад 3 месеца мисля, че е за добре че не са били блокирани.
Вчера контролно в стик Ник и аз направих преглед на едно семейство(не бях сигурен в запасите му) и забележих, че пренасят мед в центъралните рамки, където ще се захване кълбото. Имаше на 4 рамки точно в средата, като тук-там се виждаше и перга, вероятно на други места под меда също има сложена перга. Знаят си те работата...
П.п. Темата е за високопланинския регион, но изказах впечатление от друг регион заради въпроса с пренасянето на запаси.
Сутринта -4 градуса беше при нас на Бояна.Хубава голяма слана имаше.В момента напече слънце, но е пак студено.Дано пада вече тоя сняг, че иначе и ушите ще ми изядат.
Даскале, много нещо изядоха до тук.А деминимис не се знае да ли ще има?
Аз , не се занимавам , ни с деминимис , ни с демаксимус .
А от къде вземаш пари за пролетно подхранване и третиране?:bigsmile:
От пчелите бе Дака. Те сами си изкарват подръжката. Поне при мен.
Като сме почнали темата пари, мога ли да ви питам нещо пак за едни пари.:bigsmile:
Регистриран съм като ЗП в София град, а пчелина ми е в Златарица.Имам и тук пчели, но не са регистрирани като ЖО.Ако ги регистрирам мога ли да кандидатствам за БИО или някоя програмка или трябва да имам само един пчелин?Мисълта ми е високо планнински да ли мога да се включа.
Времето днес беше прекрасно.Реших да направя бърз преглед на децата.
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=870484 Така изглеждат в момента.Не мога да кажа да ли са силни или слаби защото за първи път отварям по това време на годината и немога да преценя.Ако някой има мнение по въпроса нека сподели.А иначе мед има в плодниците за още 3 зими.Поне се успокоих , че гладни няма да останат.
Е чакам да дойдат бойните другари от снощи
:bigsmile:и почваме.
Понеже и аз почнах като майсторите да слагам питки реших днес да видя до къде са стигнали с тях.Питките бях ги направил с мед. 50% от кошерите са ги изяли напълно, а имаха мед. Около 300-400г бяха питките които подадох през хранилката.
Моля те недей споделя. Ще ми объркаш стратегията за новия сезон.:bigsmile:
Както кажеш .
Нали си мой .
След месец ще го бъде - на час по лъжичка .
Стъпка по стъпка .
Сега , каквото и да кажа няма да е актуално .
Моите почнали да складират питките в питите!Проверих всичките кошери.Някои са с пресни яйца,други със запечатано пило,а трети сомо с подготвени килийки.Имат и преработен,разреден мед за пилото или почнали да носят нектар:laughing:
Това би трябвало да ти говори много!!! И дали да продължаваш да ги тъпчеш с нови питки? Защо ги складират, а не вземат толкова колкото им трябва? А след това?
А това за пресен нектар е много относително като хипотеза.Условията са неблагоприятни за такъв по това време.Прашец –да,има откъде–леската разтваря,кокичето и минзухарите дават доволно в диво и градинско цъфтене.По вероятно е да е разреден мед или част от пренесените питки.
Може и да са си откраднали от някъде;)
И за кражбите на мед са необходими условия.А сега такива липсват.Може сега да си краднат прополис от някой празен кошер.
Да Данчо,хич не са глупави да мъкнат кристали и след това да ги изхвърлят,защото течния се охранява зорко,а и е под полу разпуснатото кълбо.
Сън не ме хвана докато не отидох да проверя хранилките да ли пчелите са слезли от тях.:bigsmile:От моето първо подхранване с питки установих едно нещо.Всички които бяха с потни хранилки си изядоха всичко до грам, а тия които не бяха са го кусали само.Ако се лъжа защо са го изяли моля да ме поправите.:bigsmile: