Ако с маркуча си успея да направя дъга, сигурен съм,че мадамата изобщо няма да я забележи...:cool:,дъгата имам предвид.В маркуча ще е вперила погледа тя.
П.С.Туй във връзка с предложението на Матеев да направим дъга с маркуча.
Преглед за печат
Ако с маркуча си успея да направя дъга, сигурен съм,че мадамата изобщо няма да я забележи...:cool:,дъгата имам предвид.В маркуча ще е вперила погледа тя.
П.С.Туй във връзка с предложението на Матеев да направим дъга с маркуча.
Между другото в момента навън пече прекрасно слънце, така че сега е момента да излезете и да пробвате новонаученото за дъгата ..... и за маркуча разбира се ... :)
За който не знае, по света сигурно има поне 100 000 сайта за метеорологични данни и прогнози, но всичките те вземат данни само от няколко първоизточника. Знам го това, защото знам на кои сайтове изпраща данни моята програма на МТО станцията. На същите тези сайтове изпращат данни и десетките хиляди МТО станции по света. Явно тези сайтове са вече наложили се световни лидери и те поддържат бази данни с МТО измервания от целия свят както в реално време, така и в исторически план. Всички останали сайтове по света черпят данни от тези първоизточници.
Та първоизточниците за МТО данни от целия свят са следните:
Wunderground - http://www.wunderground.com
WeatherBug - http://weather.weatherbug.com
WeatherForYou - http://www.weatherforyou.com
NOAA - http://www.noaa.gov/weather
Особенно много на мене ми харесва картата на WeatherBug. Настройвате си я да ви показва цяла България и след това си избирате какво да видите в графичен вид - облаци, валежи, температури, налягания, сила и посока на вятъра, сателитно изображение във видимата или в инфрачервената област и поне още 20 различни други МТО джажджи. И всичко го виждате на длан за цялата страна. Гледайте и се кефете:
http://weather.weatherbug.com/maps/C...3,25.8645630,8
Изборът на слоеве става от долу в ляво на екрана. Разцъкайте менютата и се кефете.
Ха-ха .... можете дори да видите къде в момента по света падат светкавици.
Без мадама,това занимание би изглеждало твърде странно за околните.Смятам да изчакам руската вълна през лятото.Тогаз се очертава и бат Тянко да прави дъги,само жените да не на видят.Айде,че ще ни спрат водата - иди,дойди ама ако отрежат маркучите,много лошо.:laughing:.
А каква ще е пролетта?
„Март, април и май месец ще има повече валежи. Очаква ни влажна пролет. Това е добре за селското стопанство. Язовирите ни са в прекрасно състояние. Надяваме се по-малко райони да бъдат с режим на водата”, поясни доц. Георги Рачев.
А нас ни чакат много рояци ако е така.
Еее...точно такъв отговор не очаквах.Надявах се да сравниш температурите за един ден от станцията (максимална и минимална) и на фона на тези сайтове и сайтовете,които знаем да кажеш кой е най-достоверен.
Пролетта според мен ще е повече от пролет,както и по-рано споделих...след като всичко цъфти горе долу с един месец предварение няма как.Наблюдавам птиците и тази година чух много дроздове да пеят,а сме само 9 март,за мен това е повече от показателно,че тая година ще бъде повече от динамична,като се започне от април и стигнем до юни.Дано хората,които живеят в близост до реки и долини да вземат мерки от сега,че после да няма сърдити и да се оплакват,че видиш ли колко сме нещастни и как природата не ни обича.Тя реално не ни обича,защото се държим доста грубо и разрушително към нея,но това е друга тема.
Има ли някой между другото да е забелязал черешки,които се готвят да цъфтят в близките дни,защото аз видях вече.Май само ябълките са още в летаргия и дюлите,всички останали от семейство розоцветни зацъфтяха,че и преминаха дори на някой места.Остава ни надеждата този женски и коварен месец да не ги пожъне по бързата процедура...
Edit:Под дюли имам предвид образуването на съцветия,а не листа първо,което е типично за тези овошни видове.
Здравейте!Какво мислте за продължителното застудяване в момента?Какво трябва да направим за да помогнем на пчелите?Хранене-по какъв начин?Затопляне-по какъв начин?Или може би нищо да не правим.
Моите са на два ЛР корпуса. В горния всички пити са покрити с пчели, даже има и долу.
Пило на 6-7 пити в горния корпус, в долния не знам как е.
Мрежата в чекмеджето е затворена, прелките леко съм ги разширил, но не напълно.
Наливам сироп 1:1, правя капани за рояци, а по-късно и кошери.
След седмица, малко да се дигнат температурите, рутирам, махам празни пити и слагам иснови.
И сироп. Дряна го изпуснах, надявам се от джанката да изкарам мед.:laughing:
Сиропа няма ли да увеличи много влажноста в кошера?
Продължително,колко да е продължително.Имам още 2м3 дърва,мисля,че са достатъчни.А и други нещица има....пчелите ако имат поне 5-6 кила мед не се безпокой.Иначе може да им подадеш течна или твърда храна.Все пак температурата няма да пада под -5*С.
Увеличаването влажността в кошера през март и април е неизбежно.
Въпреки сиропа посещават поилката.
Сиропа е 1:1.
Разбрах по жълтия, че се шегуваш, но въпреки това реших да уточня.;)
Да не им слагаш много сол и да ги гори за вода.
Моите пчели са щастливи. Летят където си искат и кацат в-у каквото си искат, така че правя икономии от солта.:laughing:
[QUOTE=zapstojan;89178 Дряна го изпуснах, надявам се от джанката да изкарам мед.:laughing:[/QUOTE]
Да бъдем блажени и да вярваме ! Днес –от 100 пчели ,95 носят само прашец ,3 носят прашец и нектар и 2 носят само нектар .Температура –15–16 градуса в 14.15 часа .Аз също се надявах да събера 150–200 пити с запечатан мед от овощията /и от джанката/ но тази година –ниц.Само прашец –вече са натрупали по 2–3 рамки .Изтеглих стария /перга/ на склад. Това ми говори че нектароотделянето е нищожно при мен .Дано при вас да е в по–големи количества. И дано да ядете мед от джанката bow;bow;bow;;).Успех !!!!!
Зарзалийте заминаха.....на ред са джанките.........
Бадемите формират листа , наред са и джанките , но утре ще е по -студено.
В Габрово чукна 0 градуса. На прохода Шипка има сняг (вижда се по колите, които излизат от него). Жалко за джанките - тази година няма да има ракия.
Казах за възвратните студове през този месец , но явно не искаш да черпиш една ракийца . :)
Интересно ми е как пчелите ще си опазят живо многото пило.
Ако знаех , точно отговора да ти кажа .
Варианти много . Играем ,,ШАХ ,, с природата . Ход за ход , но явно в първото полугодие ще губим , а след това ще победим.
Повече трябва да се тревожите, някоя да не умре от глад а не от студ.
Колеги, отворете един кошер утре сутрин и ще видите , че пчелите са активни, не са на кълбо. Моите са с найлон отгоре и ги наблюдавам редовно. Има пило, има активност, има температура в гнездото. При нас е полупланински район и нощите са около нулата и под нулата. Силните семейства имат по 4-5 рамки с пило, средните имат 2-3 , слабите имат по 2 пити с малко пило. Всяко семейство се развива според състоянието си , според числеността си. Най-големите грешки идват от работата на пчеларя. Ако сте избързали с разместването на пити, проблема си е ваш.
Написах , че при нас положението не е така.
Имах впредвид , че температурите още не са минусови .
Точно това може да се случи при това застудяване. Няма външен приток на нектар и прашец, а в същото време има много пило, което може да ти изяде ушите. Пчелите в опитите си да го спасят ще генерират максималното количество топлина, което могат да постигнат, а това е много-много енергия. Също и многото мед за изхранване на пилото.
По моя груба преценка разходите на мед могат да достигнат до 300-400 грама на ден, а при най-силните семейства - до 500 грама на ден. Две седмици студ и половината семейства могат да измрат от глад. Три седмици студ и могат да измрат всички.
Затова споделям, за да ги успокоя. :)
Развитието им започна преди повече от месец със цъфтежа на леската, елшата и високите февруарски температури. Имат много пило, но и много пчели.
Този студ сега е като някои застудявания в началото на април, при нормално студен февруари. Имат достатъчно пчели и за пръстен и за плътно покриване на откритото пило.
ЧАК ПЪК ТАКЪВ СТУД. Вчера при 10 градуса и слънце, пчелите носеха яко прашец, за нектар не зная. Но миналата събота и неделя при 9 градуса и слънце, успях да прегледам основно всички семейства, 20 на брой. Положението е следното, много останал запечатан мед, много ниска зимна консумация. Всичките имат над 10 кг мед около пилото. Сложих питки най-вече на силните семейства, защото пилото е много и пчелите са много.
Февруари ги подлъга - сега започва нашата работа.
Аз мисля, че нашата работа сега е да помогнем на нуждаещите се. Моите семейства са на два корпуса, като гнездата са в горния корпус. Силните ще се справят и без нашата помощ. Другите им сложих найлон и между двата корпуса с процеп отпред. С това им помогнах.
На моя пчелин започна цъфтежа на джанките. Само да се затопли времето и пчелите няма да имат нужда да им помагам.
Идва студен фронт с много сняг
http://www.standartnews.com/balgariy...g_-325660.html
Петрохан от днес.Снега започва от 400м н.р..
Баба "Зима" бързала, мартенички вързала.
Познат е видял щъркел в едно пазарджошико село. Не знам кой сайт гледат, Емо Чолаков ли слушат, ама май са подранили!
И не само там
http://www.dunavmost.bg/Bulgaria/Vid...d-tsar-kaloyan
ама бая са се накокошинили, че им студено.
Вчера видях щъркел на Горна Баня.Почти в София. Днес сутринта на пчелина беше -6 градуса. Разбирам го щъркела що не иде по-високо от Горна Баня. А може да е и заради минералната вода?;)
Донесоха ли бебета?
Носят , ама по заявка.;) С предплата!:laughing:
При мен щъркелите носеха бебетата без заявка, без никакви документи, за приемане и предаване, и нямаше как да ги върна. Бяха безплатни!
Прогноза: Очаква се пролет с малко повече валежи
http://dnes.dir.bg/news/prognoza-pot...-22073056?nt=4
Голям студ днес а утре го дават още по студено.
Бях със зимни дрехи и пак измръзнах.
Ник,ако си беше вдигнал ципа на якето нямаше да "измръзнеш".Времето е добро ще "разтегне" цъфтежа..
Не знам какво мислят колегите,но според мен,тази година ще е малко по-различна.Реално погледнато,сезона вече е удължен с цял месец заради топлата зима.Ако прибавим и топла есен(а дано),ще имаме два допълнителни месеца за активни мероприятия.Ако природата даде достатъчно влага и топлина е твърде възможно да е рекордна.Че ще е ройлива - и в това съм почти сигурен,абе ще има от всичко по много само да не ни мързи и да сме бързи в главата и ръцете.
Колеги,какво е положението през прохода Петрохан.Може ли да се минава с летни гуми?
Юрка още не съм.Днес смятам да го направя,но ако до обяд не получа достоверна информация ще отложа с две седмици.
Утре най-търсените стоки във варненско ще бъдат капаците и тухлите. Ветровете достигат 52км/ч, средно 33км/ч.
Честит 1-ви Април със закъснение :laughing:
Абе за Варна си е майтап, ама за малко да бъдат бая търсени в Стара Загора. В 22,50 усетихме земетресение с вертикални трусове и добре, че беше слабичко.
Това не е закъсняла шега.
В Русе пече слънце и хубаво подухва. Поривите достигат до 42 км/ч. Абе, Дамянов, защо го изпуснахте този вятър от Варна насам ;)
Ето един сайт за времето на който попаднах наскоро с много възможности http://www.foreca.com/Bulgaria/Vidin
Има ли някой от Врачански регион по точно около Борован Оходен Мраморен интересува ме дали в това време има някакъв летеж тия дни защото не мога да отида тия дни до там.
Прикачен файл 6590
Гнилост и зараза, акацията почва да цъфти и греда
12 часа вече вали без да спре. Вятъра на моменти също е доста силен. Отврат а прогнозата е за още 24 часа дъжд още вятър още студ.
Вятър, дъжд, студ, Вятър, дъжд, студ, Вятър, дъжд, студ, а нищо ново май не казах.
ПИСНАААААААА МИИИИИИИ
Тука пече здраво. Слагам джапанките и на плажа.
https://www.youtube.com/watch?v=NfnM9sUc_ME
при мен е 17 градуса .. и летят яко , а не спира да вали . Няма много на поилка ...отиват на някъде ;д
Знам ,че не му е тук мястото , но моля за съвет мисля че е облитане. Страхувам се да не е роене , ще ги отварям след малко да видя ...
На мен ми мяза на облитане, но нека кажат специалистите, че аз не разбирам много.
Облитане!Не са излизали няколко дъждовни дни и е нормално да се облитат.Иначе пак си ги провери за захранени маточни чашки и роево настроение.
На път сме да преборим Моусинрам и Черапунджи, по количество на дъжд! Добре че, не пречи на купешкия зеленчук. Ракия има. Сега докато с авера пийваме, ще пресмятаме колко мед могат да изплющят в това време? Гръцко бичи, а скарата загрява. Дъжд, дъжд, дъжд, дъжд.....
Облитане е :) Виж мъжкарите ми какво правят като пекне малко. Не успях да хвана първите минути, ще се избият да излязат.
https://www.youtube.com/watch?v=jJpmURPhyvg
Хайде Емко .Какво направи ? Отвори ли кошера ?Чакам да чуя резултата ,че и аз съм на същия хал .
То вашето не е хал. Вашето се нарича цайтнот!
Всичко беше наред ! още след като станах от компа и отидох да паля пушалката и да се въоража с инвентар всичко беше намаляло драстично... Имаха 3-4 сухи маточника на крайните пити , но не бяха довършени и ги премахнах . Имат 7-8 пити с разновъзрастното пило както и около 2 пити новоизградени от преди около 20-25 дни . Едната за осеменяване а другата вече се бяха излюпили.Доста мед и малко прашец 2-3 пити . Имаше и по няколко изградени магазинни пити с около 30% нектар. Смятам ,че близките 20 дни може да съм спокоен докато се излюпи пилото . Чакаме хубаво време и поне мъничко акациев мед :)
Дамянич, какви са тия частни видеоклипове? Емко и Женя, хвърляйте книгите дето сте ги чели!
Земляк ,не знам за Емко ,но аз отдавна съм ги хвърлила на тавана .Даже съм забравила вече да чета .Децата ми четат и пишат на компа .
Ето го пакосника
Прикачен файл 6626
Прикачен файл 6627
Прикачен файл 6628
Това е по-послушният който направих и 1на отводка началото на април от него
Прикачен файл 6629
а това е майката която се излюпи на отводката (много и се радвам)
Прикачен файл 6630
Наистина и аз много им се радвам .В нашия край не съм виждала такава светла и с такива шарки .Моите са всички тъмни .Почерняли от плажа .