И последната от август, шестата под ред е наредила една пита ! Отначало реши да се облекчи и първо нареди малко търтиево, но вече го раздава по същество !!!!
Преглед за печат
И последната от август, шестата под ред е наредила една пита ! Отначало реши да се облекчи и първо нареди малко търтиево, но вече го раздава по същество !!!!
Млади Колеги, вие като сипвате бензин в автомобила, гледате ли стрелката какво показва или сипвате през ден през два ?
Проверете плодниците и по това което видите вътре, дайствайте. Ако има много запаси и дебели венци, хранете подбудително, ако няма , хранете запасително. Питите са като книга, четете по тях и действайте.
Колеги, вдъхновен от темата реших да си направя и аз няколко августовски отводки. Тази седмица ще ги отворя за да видя майките дали са се върнали и дали са пронесли. Въпроса ми е с каква храна е най-подходящо да ги храня по това време. Сироп 1:1 мога да давам до средата на септември. Но по-скоро въпроса ми е дали да им забъркам някакво тесто с мед и пудра захар и прашец, сухо мляко или извара, олио и т.н. или да карам с инвертиран сироп? Знам, че се предлагат всякакви храни, но предпочитам сам да си ги забъркам. Прочетох доста рецепти, но повечето бяха за пролетни питки с тесто, а сега нали трябва да щетим жлезите...
Давай сироп до като вземат.
Ей за мас не бях чел... Но сигурно пада голям майтап. ха-ха
п.с.Иначе имам доста овча лой, ако ти трябва мога и на теб да пратя да си ги подсилиш. От домашна овца е. Баш био така да се каже.
Здравейте,
В края на юли направих една отводка на три рамки с новозакупена майка. Тъй като нямам изградени рамки, сложих една полуизградена и една основа и храних усилено - (през ден по 0.500л) със гъст сироп захар 2/вода 1. На 29.08 ги прегледах - трите рамки бяха почти запълнени с мед, само в центъра има пило. Другата рамка беше доизградена и наполовина с мед. Основата беше крайна рамка, но не беше изградена. Пчелите по обяд покриваха само старите рамки. Притеснявам се дали майката не е блокирана и няма да се размножат достатъчно, за да презимуват. Има ли смисъл да преместя новоизградената рамка между старите, за да накарам майката да снася в нея. Докога изобщо майката залага пило и има ли време да се размножат достатъчно преди зимата. Моля за съвет.
Хранил си с прекалено гъст сироп и с количеството си попрекалил 250- 300 грама дневно се препоръчва за силно семейство за отводка, мисля че е множко. Трябвало е да храниш с 1 към 1 по 1 -1.5 литра на седмица. По принцип дори при хранене за попълване на запаси се препоръчва 3 части захар на 2 части вода а при теб 2 части захар на 1 вода е бая гъст сироп.
С сиропа си запасил семейството, и да местиш рамката насила не можеш да е накараш да работи майката ако има желание ще намери къде да снася.
Резултатът от поправителния е;Отводките на маточник и летяща пчела-е слаб,като миналата година-нито една завърнала се майка.Отводка на маточник+пило+пчели -оплодени майки 1/3.Основни семейства,които си произвеждаха майки-успеваемост-е почти 100%.Само една майка-НЕоплодена.А една дори успя да се изрои миналата седмица-демек през септември..
Мисля,че пернатите имат голяма заслуга за НЕвърналите се майки.Затова,от догодина ще експериментирам в сами край на лятото-демек производството на маточници ще стартира след 20 август.
Как са ти разположени кошерите?Питам защото и аз все се впрягах на пернатите, докато не пробвах да разхвърлям 15-тина отводки хаотично разположени из двора по двойки и тройки с гръб едни към други.Резултата е 2 незавърнали се, говоря за августовски отводки сформирани около 7-8-ми август чиито майки са пронесли на 22-23-ти август.
Здравейте, искам да запитам нещо. На 01/09 направих 7 отводки от 12 рамкова ДБ тартовка на баща ми. Сложих 7 майки и в момента имам 5 приети, като в едната са една шепа пчели, но във всичките вече има пило. Въпроса ми е с какво да ги подхранвам захарен сироп/мед/инвертиран сироп ? Изобщо ако някой даде добра идея ще бъда благодарен защото реално каквото и да иззимува от тези "отводки" ще си е чиста печалба при положение че майките са ми безплатни от един приятел който си ги сменяше и реших да си направя малък опит с тартовката.
Определено не са по конец.Гледам,отводките да са в страни от основните семейства,защото ако майката попадне в потока-маршрута на работничките на друг кошер може да бъде убита....
Георги,слагай им по малко захарен сироп,а към края на октомври ще решиш дали всички отводки ще зимуват....
Щом ще ям бой,тогава няма да казвам какви ги свърших вчера-две отводки на открити маточници.Докато да се излюпят майките,малкото(по една длан) пило вече ще е изляло.Ако отводките са направени с поне половин рамка пило,а не само с летящи,отводките имат голям ШАНС.
Ти няма да казваш, но защо ли си мисля, че това го четох някъде вече?:bigsmile: От опит знам, че понякога ей такива отводчици напролет са първи в развитието си, а кошери които си мислим, че са на 100% едва дишат или са вече загинали. Случвало се е доста пъти. Та се чудя дали ще е за бой или за похвала. Тази година и аз съм с доста такива отводки и съм за бой, но спасявам положението от дерматита, а напролет, ако изживеят повече ще видя, ще се самонаказвам ли или ще си праскам сам целувки. От тези захарните.:bigsmile:
Ако познаят синоптиците за времето през октомври може и да имате и двамата успех,но ако не познаят ще е трудно много да оцелеят
Дака,нали разбра,че виното е заложено,"хапчетата" са вече 100кг.,ножа е наточен,в склада има 12м3 дърва......Със сняг ли ще ме плашиш.По добре си мисли за сервиза,че ако ми се счупи чашата........Можеш ли да ми отговориш-кога майкопроизводителите си сменят майките?
На 23-24 юли направих 4 отводки които трябваше сами да си "произведат" майки. При прегледа вчера две от отводките са супер /имат достатъчно пило, запаси и пчели/. Две от отводките, донякъде и по моя вина бяха нападнати и ограбени и вече не съществуват. Моето мнение е че може да се разчита на такива късни отводки, точно в края на юли има много пчели и малко работа, затова е подходящо време за късни отводки без каквито и да са разходи. /не съм хранил нито отводката нито основното семейство, но имаха достатъчно запаси от храна и бяха много силни семейства/
Аз гледам мои пчели от 1 година (още не съм пчелар) и ми се стори не лоша идея да пробвам да зазимя късни отводки за следващия сезон, а и майките така или иначе ми бяха подарени какво да ги правя ? Ако не беше тартовката трябваше да отслабвам моите кошери с по 1-2 рамки, но исках задължително да опитам поради сравнително топлите есенни месеци последните години.
Здравейте колеги.Моля споделете как вървят тази година августовските майки и отводки.Аз днес заредих стартера,може би закъснях малко,но ще пробвам опита на Ангел Йосифов.При мен все още има паша и прашец.
Аз направих няколко отводки на 29.7, след седмица имаха запечатани маточници. На 6.8. направих още няколко. Почивните дни ще прехвърлям маточници! За резултатите ще пиша!
Таз година ще пропусна заиграването с маточници и отводки,но с премахването на майки..-сторих го миналата седмица.Ангажиментите не ми позволяват да се ангажирам с маточници,пък и до края на август трябва да прехвърлям останалите пчели от видинско във пловдивско.
Вчера приключих с отводките, само че аз ги правя с оплодени майки.
Утре се прибирам към Бг. От събота започвам да вадя, а следващата седмица ще направя 10- ина . Към момента трябва да имам вече оплодени майки в рошфусовите но колко са , не знам. Планирам още едно прехвърляне до края на сезона за запасни.
Ето двечки,едната на 5седмици-свищак,а др. на 3 седмици-самосменна.И двете са изведени от по една рамка пчели и длан пило.И двете осеменяват.И двете ще зимуват поотделно в 6-рамкови куклеуси от сачак...Хранителни запаси по около 6кг.....На пролет ще бъдат..........Прикачен файл 9775
Вчера прегледах късните отводки.Положението е трагично,масово са на две три рамки пчелапчела,съответно и с пило колкото кибрит.Стесних ги,разпечатах им по малко мед и ги оставих.Ако оцелеят до май ще им помогна със з. пило,па дано хванат нещо от слънчогледа.
А при мен,още септември половината дадоха фира.Не издържаха на жълто-черната напаст.В началото на януари,всички останали бяха на лице.А дали още са на лице,ще видим в събота-9март.
На късните отводки се дава 1-2 хранилки по 0,5л,а медовите запаси се осигуряват от другите кошери.
Доц.д-р. Пламен Христов в една от книгите си пише, че отводките не трябва да се натоварват с градеж на пити - предполагам по същата причина, да не се изтощават пчелите.
Събирам итводката в пет рамково съндъче с мрежесто дъно,веднага затварям и редя в превоза,като свърша ги местя на другия пчелин.Целта е летящата пчела да остане.Като приемат майката и се изпълни с пчели,разширявам в кошер.Грешката е че ги давих в сироп и градеж...
Не не ги местя! Младата майка с добри генетични заложби, изпреварват дори уж вече развит кошер. Пример от миналия сезон: Отводка с 4-ри рамки, покриващи две рамки и малко се развиха до 6 плодникови, и дадоха 10рамки магазинни на акацията с мед. Друг с майка на втори сезон, с уж повече пчели, 12 рамки в плодника, външно развит даде около 3 рамки!
При мен се случва слабите ( 1-2 рамки) да биват ограбвани и унищожени,затова се старая да изпреваря и ги местя.
Зависи от бройката тогава май .Ако са 50 семейства и има конкуренция рано или малко по късно силните нападат и ограбват макар да има храна.
Здравейте колеги, благодаря за хубавата тема!
Един от трите ми кошера тази година донесе два пъти по два магазина с мед. В моя район такова не съм виждал. Как да запазя гена на тая майка. Сега е почти август и кошера прелива от пчели въпреки двата магазина, които не съм свалил още?
Да направя ли отводка с майката и да чакам семейството да направи майки или да не рискувам? При нас вече няма паша. Моля дайте ми напътствия. Прилагам снимка на кошера от днес.Прикачен файл 10137
С уважение!
Използвай момента докато имаш много пчели, след месец няма да ги има, в темата е описано всичко подробно(по памет така мисля). След като си с малко кошери може и да подхраниш спокойно, в подходящото време за това. Виждам че стажът не ти е малко така ще, ти си на ход
Толкова късно не съм правил отводки. Ще опитам, пък каквото стане. Барков 1982, благодаря за стимула!
Здравейте, пчелари!
Дойде и моят ред да се регистрирам във форума и да напиша няколко реда. Както казва Ангел Йосифов: "Стига си крал!".
Да съживя малко темата и да споделя моя опит с авустовски отводки и майки.
Та след приключването на пашата от слънчогледа имах 3 кошера с добри работни показатели и реших да взема да направя по една отводка, за да запазя гена.
След консултация и с Ангел на 26.07. не се чудих много и разформировах двата от тях. Третият го оставих цял.
Първият разделих наполовина: пило - прясно и запечатано - 2 рамки и медови запаси - 2 рамки. Не открих майката, но пчелите по-късно щяха да ми покажат къде е. Едната половина остана в кошера на старото място, а другата прехърлих в седем рамков нуклеос, като стърсих върху рамките още две с млади пчели. Нуклеоса е позициониран на 10 метра от мястото на кошера.
На вторият кошер намерих майката. Отделих я в друг нуклеос, като добавих една рамка със запечатано пило и две медови от двете страни. Нуклеоса беше преместен до другия, а осиротялото семейство остана в кошера.
След 5 дни изчистих запечатаните маточници, за което получих доза упрек и си взех забележка.
Оказа се, че майката на първият кошер си е останала в кошера. Така имах два нуклеоса - един без и един с майка и два кошера по същата схема.
Резултата от проверката след месец 29.08. показа: нуклеоса няма никакви яйца и пило. Не намерих и майка. Поставих контролна рамка с прясно пило и след седмица 04.09. имах запечатани маточници.
В кошера имаше открито и дори малко запечатано пило. Майка не търсих повече. След седмица от чисто любопитсто го прерових и за изненада открих доста маточници.
Та за сега резултата е пълен провал!
Тази година, поне при мен няма условия за августовки отводки. Още от края на юни и началото на юли няма търтей. Бях решил да не правя, но имах имах 6 маточника и напрвих 6. Мислех си че ще е 0/6, но 2 ме изненадаха и пронесеха ама не вярвам да са добри. Като цяло това което си направил е всичко напълно грешно спрямо мойте разабирания. Рабиваш единия силен за майки и от другите правиш сборни отводки, така бих процедирал.
Все пак трябва да се опита. Много пъти теорията няма нищо общо с практиката или по-скоро поведението на пчелите. Така или иначе майките са запазени. Едниният умишлено не го пипнах с идеята за резервен вариант. Ако бях направил сборни отводки, каква щеше да е гаранцията, че ще си направят качествени майки и те ще се върнат оплодени. Сега единият в нуклеоса го обединих с една майчина отводка, а другият ще го пробвам дали ще успее да направи майка и да се оплоди. В него има и търтиеви ларви. Ако не стане пак обединение и чакаме пролетта.
Ще ти сипя една като се видим. :bigsmile:
Във вторият случай беше точно така. Бях изкарал майката в нуклеос с 4 пити и остана основният кошер да си направи майка.
В първият вариянт не можах да я открия и за да не се мотам много го разделих поравно и те си показаха, ама майката е останала в основният кошер.
На поправката напролет ще знам и ще си я търся задължително.
Мастер не знам как ги правиш тия работи явно за това си майстор , че преди време и аз барабар петко с мъжете август и от 10късни отводки 7 тръгнаха за търтовки и сега си ги карам на сборни де Кашковский дума по 7-8 рамки с запечатано пило и стара майка.
Августовските отводки са изяснени, а какво ще кажете за септемврииските :) Вчера сложих втората и последната протеино-витаминозна питка и така и така ги отварям, рекох да видя рмака 3 за пило, да знам че имат майки. Та на 1 кошер гледам матоник за самосмяна, е не можах да се сдържа, убих майката и го разделих на 3 равни части понеже имаше 3 маточника :)
Успехьт до голяма степен зависи от наличието на достатъчно летяща пчела в отводката...
Таз гимнастика съм я правил и на 01.10. с успех.
Самосмяната,да неби да е на друсаната.....
Ако има декемврийски търтеи, може и декемврийски майки и отводки да се правят!
Ще очаквам да споделиш резултата.
Ще видя какво ще се случи с тези дето ги оставих с маточниците и аз ще докладвам.
Иначе мога да се похваля с една успешна млада августовска мама.
Един кошер цяло лято го мъча или той мен. Беше с варовито пило и опитах и с йод и със смрадлика и никакъв резултат. Смених им почти на 50% питите с основи. Плодника пълен с пчели, но магазина празен.
Реших да го рискувам и на 06.08 прибрах майката в един 3 рамков нуклеос (дожаля ми да я убия) и ги оставих за месец.
В събота ги отворих и добра изненада. На три рамки пило и едра и хубава майка.
Та ако обобщя моя опит от 3 семейства - 2 нови майки, но по моя вина остана само една. Може би по-добрият вариант да се направят около средата на август, когато лястовиците си отидат.
Май и аз се окаах в такава ситуация? :)
Миналата седмица обединих две семейства по метода с вестника.
Едното беше отводка на 3 рамки, която направих на 04.05. Направиха си майка и тя тръгна много добре и след преместването на друго място намали снасянето и за цяло лято се развиха едва на 6 рамки.
Другото беше едната августовска отводка, която не можа да си направи майка.
Майчиното семейство беше в плодника. Напръсках го със сироп и розова вода за уеднаквяване на аромата.
Покрих отгоре плътно с вестник, в който пробих няколко дупки и напръсках със сироп, за да се накъсне.
Поставих два магазина отгоре и прехвърлих рамките с августовската отводка. Явно друг път ще ги стръсквам като кака Здравка само на гол рой.
След седмица ги проверих. Вестника не беше прегризан, но го махнах и свалих горните рамки долу в плодника.
Майката беше на предпоследната рамка, а двете семейства разделих с две медови пити. Напръсках ги отгоре пак със сироп с розова вода и ги затворих.
Вчера след прегледа се оказа, че майката е убита (най-вероятно) и много заложени маточници.
Кошера е пълен с пчели, т.е. има много летяща пчела, та ще видим след месец какъв ще е резултата. Още има някой друг търтей в кошера.
Вчече 5 години не съм използвал клетка, с клетка шанса за приемане пада с 30% поне. Купуваш си сито за пясък, ако искаш може да му направиш рамка за по лесна работа. При обединяване, слагаш ситото върху едното семейство и другото от горе, след 24 часа само махаш мрежата без да ровиш. Приемането е над 99%, писал съм го и напред, вече доста колеги ми се обадиха започнали да го практикуват със 100% приемане. А е и супер лесно и бързо, за колеги с голяма бройка е голямо облекчение.
Трябва да е толкова ситна, че да не преминават пчелите. Или под 3мм.
Става. Знам колега, които от години прилага този начин тъкмо с такава...(За по-сигурно я изрязва по-голяма от външния размер на кошера... ама това не е проблем, тъй като е сравнително евтина.)
ПП Да уточня, че става въпрос за обикновената по-едра мрежа за мухи и комари, а не от тая най-ситната .
Една седмица вестника със дупки не е прогризан и няма обединение....
Августовската отводка , два месеца без майка,най-вероятно се е превърнала в търтовка,притова по-силна от др отводка с калпава майка.....
След 20 дена ще разберем....дали греша:laughing:
Аз имам скромен опит с Дадан Блат. Присъединявал съм семейства края на септември, едно осиротяло, друго с майка. Подготвям двата кошера като предварително ги стесня и махна излишните пити. След това в главния, го поливам доволно с ракиен разтвор, махам преградната и го завивам с вестник, който съм продупчил, като с вестника завивам и отстрани и отгоре и просто правя 4- дупки с едър пирон, за всеки случай. След това редя питите на слабото семейство до него и ги поливам с ракиен разтвор, ама така доволно да има да си пийнат. Затварям и ги оставям. Досега никога не е имало никакъв проблем.
Трябва само да видя в тетрадката, дали не ги черпя и с нещо друго. Мисля че като имаше маточина, мажа с нея тази част от сандъка, където ще слагам питите на кошера гост. Или пръсках с апирой.
Само се чудя, дали не поливах и със захарен сироп самия вестник. Това винаги съм го правил вечерно време .. присъединяването.
От доста време не обединявам само два мамута правя ги три и ни мрежи ни миризми ползвам.Просто изхвърлям всичката сган на една мукава или платно подпрено на входа а майката я си я оставям с питата вътре Варварски метод но бръз и мързелив и за сега не съм имал проблеми
Не е необходимо да чакаме 20 дни. Августовската най-вероятно е тръгнала да става търтовка, но я тормозих достатъчно. След като не можа да си направи майка я изчаках седмица за всеки случай и и подадох контролна рамка с открито пило.
Заложиха си маточници и работата беше ясна, но понеже се освободи една майка от миналата година, реших да им я дам.
Грешка моя, че не изчистих маточниците и реших, че сами ще се оправят. Е, оправиха се! :)
След седмица- маточниците изгризани и майката я няма. Мисля, че имаше малко открито пило. Оставих ги така още седмица да видя, дали пък не са излюпили нова майка, но уви!
Чак тогава последва обединението с другата отводка.
Дано след 20 дена пием блага ракия! :)
Днес селд 40 дена отворих да видя резултата. И 3те имат майки, но нито една не се е оплодила. И 3те са малки, като 2 от тях все едно ги е блъснал бързия влак, крилете са и накъсани и изглеждат като баби, целите объсани. Тази седмица може да ги обединя, а може да ги оствя да си умрат на спокойствие. 1 рамка сравнително стари пчели, с тях и без тях все едно.
Ангеле, ще пием блага ракия! :)
На 30.10. отворих да видя какъв е резултата от глупостите, които успях да сътворя и с голяма изненада открих на 2 рамки около длан запечатано пило и малко открито.
Разбира се и млада майка, която си щеташе из питата.
Ще видим напролет как ще тръгнат нещата. Сега ги оставям до декемри-януари намира.
Направи ми впечатление, че младите майки още снасят, докато миналогодишните са приключили сезона.
Като цяло и набезите на вълци са намалели, но предполагам от времето. Иначе капаните са пълни с оси и стършели.
Ще видим напролет каква ще е равносметката.
Колко мед имат?
Иначе.младата майка ще снесе 15-20000 яйца и ще спре за малко..
Имах много работа и не съм ги пипал, днес беше хубаво време и реших да ги метна при едни слаби кошери. Отворих 1вия и гледам майката е голяма захранили са я, но нямаше яйца още. Предполагам ще пронесе неоплодени яйца, но така и така се занимавам с глупусти, да го докарам до края!
Кой знае!Може да те изненадат.
Един от начините за бащини семейства е този,через неплпдна майка,но трябва да се поддържа(добавя) с млади пчели...
Правил съм опит за произвеждане на свищак на 1 ноември.Опита беше успешен и на 26 ноември имаше оплождаща майка.Но понеже свищака беше изведен от една шепа пчели(не повече),майката изглеждаше "хилава".Оставих я още 2 седмици и в средата на декември я обединих със съседния кошер...Това съм го споделял в началото на форума....
И финален резултат :) Вчера гледам пред прелките изхвърлени търтееви ларви, стана ми ясно какъв е резултата. По обяд направиха едно хубаво облитане и видях че пчелите са доста и реших да ги прехвърля при запасните майки да не стават зян. Отворих и те бучат, 2 нямаха майки и имаха по 2-3 матоника (яд ме е че забеавих да снимам) и търтеево пило а 3тата имаше майка и имаше търтеево пило. Демек и 3те майки са пронеси неоплодени. Двете без майка ги сложих директно с рамката в кошертите, а тази с майката ги стърсих да не направят някой фал. Като цяло това се очакваше, шанса да съане нещо беше нищожен, но беше полезен опита. Видях как без да има пило, без летеж и най важното без акар, няма никакъв спад при пчелите вече 4 месеца. Това ще помогне за работата ми за напред.
Какво имаш в предвид? Идеята е, август спирам майките, няма да има пило, летежа ще намалее. Бонуси: няма амортизация на пчели от гледане на пило, по малко загуби от пчелоядите, тогава се събират и запасяват с мазнини. След това пускаш маиките септември, зареждат поне 2 поколения здрави зимни пчели без акари.