Как се пише: стиропор, стириопор, стериопор или стереопор?
Правилно е да се пише стиропор. Думата произхожда от немската търговска марка Styropor.
Някой да не си изкриви езика, докато чете.:bigsmile:
Преглед за печат
Би ли дал повече подробности - вида и цената на материяла, ако може и линк откъде си го купуваш, освен ако самият ти не си продавач, а също и за рязането - какво разбираш под "подходящите машини", цирколяр със срециален диск или банциг с по специална лента, или пък някакво гигантско макетно ножче...
А, и по между другото ти от кой район си?!?
От 2004 се занимавам с изолации и смело мога да кажа, че стиропор с плътност >22 се намира трудно да не кажа невъзможно. Да в завод може да поръчаш с по голяма плътност но чак пък 50... Пресите с които пресоват първичния продукт - топченца стиропор не са пригодени за такива обеми и налягане. Дори фибранът предлаган на българския пазар не съм чувал за плътст >28. Виж при каменната вата нещата стоят по по-друг начин. Но пък знае ли се, щом твърдиш че има 50 може и да е истина.
В пчеларския магазин Тилия в София продават кошери от полиуретан. Те са като тези:
http://goldenbee.bg/product/171/pche...apikoz--dadant
Някой работил ли е с такъв кошер и може ли да сподели впечатления по въпроса?
В момента изработваме кошер от ПЕНО ПВЦ . Днес го боядисвах и в понеделник ще пусна снимки. Аз също не съм работил с такъв кошер ,но тази година ще поставя дузина на пчелина си! Ето ималко инфо за пено пвц Пено-PVC плоскостите са идеални за вътрешно и външно приложение в промишлеността, строителството и рекламата. Плоскостите се отличават с лекото си тегло, дълготрайност и повърхност, която позволява да бъде напечатена, гравирана и обработвана съобразно изискаванията на клиента.
Поставянето на плоскостите става с универсални инстументи и методи. Те се предлагат в следните стандартни цветове: бял, сив, червен, син, жълт, зелен и черен.
Характеристики:
Наполовина от тежестта на твърдите PVC плоскости
По-ниски цени
Добри механични свойства
Добра изолация, по-ниска топлопроводимост
Лесна обработка
Самогасящи се
Слабо абсорбират вода
Голяма химическа устойчивост
Отговарят на различни международни стандарти
Нетоксични
Прахът и мърсотиите се отстраняват лесно с вода
Чакаме снимки.Успех колега
Колеги, имате ли информация за цената на ДЪРВЕНИТЕ кошери във Финландия примерно и изобщо в Западна Европа, спрямо полистиролните - кои са по-скъпи, и какъв е порядъка в разликата в цената, и в чия полза най-вече?
Не, че аз имам информация, но предполагам, че дървените са по-скъпи от полисторолните, поради трудоемкостта.
http://goldenbee.bg/product/171/pche...apikoz--dadant - на мен много ми допаднаха. Цената им е по-ниска от тези на LYSON, при това са UV-защитени. Плътност 140кг/м3
Крумов,каква е цената ДБ и МК на тази фирма , повечето продукти нямат цени.Трябва да се прави запитване.
Аз лично не мога да повярвам да са постигнали по-голяма плътност от финландците. Ако беше така то те нямаше да се занимават да ги правят от полистирол. Още в самото начало е щяло да работят и те с тази пяна. Името което са си създали в световен мащаб би се изпарило при появата на подобен продукт, ако той беше по-добър. Пък и темата е за полистиролните кошере, а не от какви ли не лайна могат да се направят кошери. То не беха фибрани,кашони,мазилки,пян и т.н.
Пачовски, технологиите се развиват трябва да сме информирани.
Ако се смята по техните цени ДБ е 162 лв или 355 злоти, а МК 145 лв или 315 злоти пълен комплект.http://apikoz.pl/images/katalog%20apikoz8.pdf
Явно не си наясно какво е полистирол. Тук говорим за две различни технологии при употребата на един и същ продукт, а именно ПОЛИСТИРЕН(ПОЛИСТИРОЛ). Paradise Honey (Финландия) произвеждат кошерите си от експандиран пенополистирол, а ApiKoz (Полша) от екструдиран. Та темата обхваща всякакви материали, в състава на които има полистирол и от тях може да се направи кошер.;)
Гледах ги споменатите кошери на Плевен вчера, вдигах ги, обръщах ги - леки,здрави и твърди. Но не са от полистирен /EPS/ , а от полиуретан, което е много по-здрав материал и също е одобрен за контакт с хранителни продукти. От пчеларски център южен обявената за изложения дадан-блат EPS кошер комплект беше 61 EUR. EPS кошерите са лесни за транспорт, защото пътуват разглобени и на пакети. Полиуретановите за същата бройка ще заемат доста повече място в камиона, при съпоставима цена. Освен това са малко по-тежки и за тези с проблеми в кръста това е важно качество.
По-голямата плътност(твърдост) предполага по-малки изолационни свойства. та в тоя смисъл 100-150 кг/м3 е оптимум. Пък и лично се качих на един легнал ЛР-корпус, за да се уверя в здравината му. Абе, ако не си бях купил вече Лисонски кошери, щях да си купя от тези на ApiKoz.
През 2015 си купих полистиролни кошери производство на полската фирма “Lyson”. Харесах ми и миналата година си купих още. Миналогодишните ги бях поръчал в края на 2015 и ми беше казано, че ще бъдат доставени през Февруари 2016. Само, че през февруари дойдоха само част от тях. Останалите продължиха да идват през Март, Април и последните чак през Май. Дотогава 2 главни паши бяха преминали, а именно рапица и акация ( въпреки, че тази тогава не даде мед заради непрекъснатите валежи). Въпреки казаното по-горе реших и за тази година да си поръчам още. Пак ми беше казано, че ще пристигнат през Февруари и този път наистина пристигнаха. Тези обаче бяха щамповани с това www.apimedi.ch. Прибрах си ги вкъщи и след 3 дни реших върху току-що пристигналите корпуси да сложа 1 капак, който бях купил миналата година (става въпрос все за корпуси и капаци произведени от „Lyson” и от един и същ модел), и изненада…не мога да поставя капака върху корпуса. Оказа се, че корпусите доставени тази година са малко по-дълги и несъвместими с капаци произведени в предходните години. Имах и 2 корпуса ЛР от миналата година и корпуси Фарар. Фараровите влизаха върху ново закупените понеже при натиск леко се раздуваха. Нещата с ЛР обаче стоеше по друг начин. Единия ЛР влизаше без проблем, но другия беше невъзможно да се постави. Обадих се на дистрибутора, който ми ги продаде и му обясних това. Той ми каза да се опитам да ги преправя с ъглошлайф (флекс) или шкурка и ако е невъзможно тогава ще видим какво ще правим. За мен е недопустимо при положение, че съм платил по 26 лв за корпуси Фарар и капаци, произведени от една и съща фирма и са от един и същ модел, аз да трябва да ги преправям, за да се напасват. Въпреки това опитахме с оберфреза да отнемем по малко от горния край на фалца и се получи. Така корпусите и капаците пасват. Същия дистрибутор ми заяви, че са направени с такъв размер, за да се сложи върху тях тяхно производство хранилка или възглавница и тогава капака. Аз не използвам хранилките и възглавниците произведени от тях, но имах 1 възглавница и реших да опитам. Оказа се, че нея също не мога да я поставя върху корпуса закупен тази година и съответно казаното ми от дистрибутора за хранилките и възглавниците беше лъжа.
На изложението в Плевен видях кошерите произведени от Äpikoz и тази седмица си поръчах 1 ЛР корпус, 1 корпус Фарар и 1 капак от http://goldenbee.bg/products/apikoz/. Още като говорих с тях по телефона ми казаха, че производителя Apikoz дава гаранция, че кошерите им са съвместими с тези на Lyson. Когато пристигнаха и ги тествах се оказа, че е вярно и кошерите на Apikoz са напълно идентични по размер с тези на Lyson произведени през 2015 и 2016 година. И цената на Apikoz е по-ниска от тази на Lyson. Предполагам, че занапред ще купувам кошери на Apikoz.
Все пак живееш в България.
Има ли някой колега, който да има на един пчелин едновременно полистиролни и дървени кошери, боядисани в син цвят?...въпросът ми е в тези дни, в които има леко/плахо облитане на пчелите при температура 7-8 градуса - при кои кошери имаше по-интензивен летеж?...мисля си, че при слънчево време, и температури около 10-15 градуса, дървените кошери ще се загряват повече, и съответно ДАЛИ пчелите ЩЕ излизат по-интензивно да се облитат, и да събират прашец от леска/дрян, да носят вода и т.н.
Това е нещо ново. До скоро имаше само ”изпрати запитване”.
Здравейте, до колкото имам информация във Стара Загора не продавали вече 6р кошен на парадайс хъни.Искам да ви попитам, тези който са на лега и лисон някой ползвал ли ги е? И какви са му впечатленията. Благодаря ви много.
Грешна ти е информацията.
Последня път като поръчвах от тях ми казаха че били много скъпи за клиентите и нямало да внасят. А инъче има ли ги сега и ако имаш информация за цената..
Като им влезеш на страницата и подаш на една снимка от миналата седмица кедото разтоварват поредния ТИР с един зален мотокар. Никога не са мислили да спират да ги продават и го правят учудващо успешно. Звъни и питай пак.
Вчера на Пловдивското изложение имаше сергия на едни финландски кошери от полистирен: http://www.mesi.fi/en/products/web-catalog/ За съжаление минах късно и на щанда освен кошери, нямаше никого. Сега ги търсих из нет-а, ама не намерих български дистрибутор. Някой знае ли коя българска фирма се е захванала да ги предлага?
Тази година се появиха нови производители на полистиролни и полиуретанови кошери. Ще има конкуренция между тях и в дългосрочен план, цените ще падат.
Искам да питам колегите използващи полистиролни кошери всички ли сте ги хванали с колани? Ако сложа по една тухла отгоре ще бъде ли достатъчно при една силна буря да не ги събори?
Тази зима оставих 6 нуклиуса от стериопор празни,накамартих ги им сложих 1 общ капак,стояха на средата на двора цяла зима и не са мръднали,не съм ги връзвал с нищо просто си направих експеримент дали ще ги събори вятъра.
Моите са точно с тухла и при ветрове събарящи част от оградата или портите, с кошерите не е имало проблем. Но тухлата просто държи капака на мястото си. Това, което е вътре в кошера, държи кошера да не падне. Също така зависи и от височината на кошера. Най-високите от моите зимата са 1 ЛР корпус и 3 корпуса Фарар. Tim Ives в Indiana през активния сезон са на 3 корпуса ЛР за плодник и 7 корпуса Фарар за магазини, вързани с 2 колана (по 1 във всяка посока), и казва, че при ураганни ветрове ги събаря просто ей така. Неговите са дървени кошери. А тук може да видиш след торнадо в Канада https://www.youtube.com/watch?v=-FQgvLVgp7M Вижда се каква е височината по принцип на кошерите и какво е станало с тях по време на торнадото.
Миналата година закупих два финландски полистиролни кошера за проба. Заселих ги в края на юли 2016г. При прегледа, който направих днес, установих, че в единия от тях има пило на крайна пита, при това двустранно. За първи път виждам пило на крайна пита. Явно е, че изолацията има значение.
На 22-ри Февруари поръчах по-голяма бройка корпуси ЛР и капаци от тази фирма http://goldenbee.bg/. Казаха ми, че ще получа 7 % отстъпка от цената за тази поръчка, и че кошерите ще пристигнат третата седмица на Март. Не пристигнаха до началото на Април и започнах да им звъня. След 3 дни търсене ми отговориха, че ще пристигнат на 18-ти Април. В края на Април още не бяха пристигнали и им звънях отново. Тогава казаха, че ще дойдат на 5-ти Май, но и тогава не пристигнаха. Отново им звънях и казаха, че ще пристигнели на 15-ти Май, а в момента имали налични 10 корпуса и могат да ми ги изпратят. Съгласих се, но когато пристигнаха цената не беше намалена със 7 %, а си беше редовната. Обадих се и попитах защо цената е такава, а техния отговор беше, че аз всъщност сън получил 10 % отстъпка и цената от 31 лв за ЛР корпус и 20 лв за капак е била промоционална за изложението в Плевен. Същите цени са обявени и в техния сайт, на което отговориха, че администратора им в момента актуализира цените. Пак да повторя, че това беше на 5-ти Май и може да видите в сайта им, че и до ден днешен цените са същите и не са променяни http://goldenbee.bg/product/172/pche...-langstrot-rut . Освен, че излъгаха за цената, а и кошерите не пристигнаха на 15-ти Май, и аз започнах да им звъня всеки ден, а те ми казваха, че днес или утре щели да дойдат. На четвъртия ден ми казаха, че няма да дойдат и не знаят кога ще дойдат. До ден днешен тези кошери не дойдоха. За мен "Голдън Бий" от Ямбол са ИЗМАМНИЦИ.
Здравейте, може ли за съвет? С помощ на бротовчед, който е дърводелец сглобих ме едно кошерче 10р. дадан-блат. Въпроса ми е, дали да му правим табла отгоре или по-висок капак побиращ стандартна хранилка?
Прикачен файл 9303Прикачен файл 9304
Не е функционално. По добре си направи табла, в която да поставиш хранилката и отгоре капак. Предполагам знаеш какво съдържа като комбинация всеки един фабрично произведен кошер. Вярно, има колеги, които ги завиват с найлон, плат, че и с чувал от сол :bigsmile: и т.н., но според мен, това не е удобно при ползването на хранилката. Всеки път когато надигаш капака, пчелите ще са отгоре ти. Ако пък са завити с плат или найлон, то той ще залепва по рамките и при отвиване, ще ги дразни, отделно от това, пчелите ще са затруднени да преминават от една на друга рамка. Има и още ред кусури, но това е достатъчно. :)
Ха, ха... ей сега ще му кажа. Когато се направи само като капак става много тежък. Добре е да има табла. Може и само рамка, а да са с плат и/или найлон/дори и чувал от сол/. Имам ги различни комбинации, но работата си е все същата. Ако не е да вдигнеш един тежък капак, то ще подхвърляш една камара какви ли не изобретения.
Ако правиш табла я направи така, че зимата да можеш да я обръщаш и да не ти се налага да ползваш надставка за поставяне на твърда храна!
Не знаеш какъв акъл ще ти дойде.
Работата с покривка в началото на годината е за предпочитане.Вдигаш от който край искаш и се осведомяваш,добавяш,вадиш.. .докато с таблата откриваш цялото гнездо....
Колеги колко издържа едно покривало от брезент?
Аз имам покривки от дънков плат на 10г.
Хайде сега да заключим, кое е по-удачно, табла или меко покривало.
Админа ако беше, щеше да врътне едно графично допитване. :)
При полистиролните кошери не знам кое е по-удачно, аз съм само с дървени и карам с плат вече втора година, харесва ми...дървените табли с хранилките ги слагам само наесен/септември, когато ги подхранвам със зах. сироп.
Много е важно какъв е брезента. Ако е от по - стария/войнишки палатки/ става за много години, дори понася и леко обгаряне с горелката след време. Ако е от по - тънкия, още първата година започват да го ползват вместо прашец.:bigsmile: Старите дънки стават идеално/те са си брезент/. Режеш до над колената и от един чифт стават за два кошера. Не обичат бяла материя. Стават и груби вълнени платове. Прополиса се впива в тях и стават като еластични дъски. Могат да се използват и други по - дебели тъкани, но както казах - с тъмен цвят.
Нямам специална изолация, част от капаците ми отдолу са със стиропор, иначе над плата слагам 7 сантиметрова наставка, която да уплътнява плата да не излизат пчелите от някоя дупка, и може би тази малка въздушна възглавница да играе като лека изолация един вид.
Благодаря за отговора. Питам защото намерих човек от града който има в излишък от военния брезент. Аз пък имам в излишък доста дебели конопени чували. Представям си като ги запрополят колко плътни ще станат, но ме притеснява че много се разнищват като ги нарежеш и ще трябва да се обшиват което е голяма кушия.
Абе то след 5-6 години като го заклеят добре, може и без капак да зимуват. Нито вятър може да го издуха, нито вода пропуска. :bigsmile:
Запалих се по тези модерните кошери и аз, и миналата седмица звъннах до Ст.Загора, бях се навил да купя няколко нуклеуса 6 рамкови, но за съжаление нямаха. Най-интересното инфо е, че от май ще внесат 8 рамкови многокорпусни( предполагам и ДБл. ще има също), мисля директно да си купя такива - хем за отводки стават, хем и за основни сем-ва, харесва/допада ми да зимуват на 2 корпуса по 8 рамки. Мисля, че напролет ще се развиват по-добре и по-бързо от 10 рамковите, а и отводка на 8р. не е проблем да иззимува, особено в полистиренов кошер...дано само да имам повече излишни пари, че да купя повечко кошери, че да направя по-точно сравнение спрямо дървените.
Дядка :) тъкмо до май ще си гледаш внучето и пчелките .
Успех приятелю !
Валери Йорданов имаше 8 рамкови на изложението в Плевен. Това му е сайта, има телефон за връзка. https://bee-expert.com/bg/%d0%ba%d0%...b5%d1%80%d0%b8
Прикачен файл 9423
Ето го и моя фаворит. Първите 10 бройки пристигнаха и са готови за зареждане :)
Боята естествено няма да е черна
Втора година гледам пчели в два финландски полистиролни кошера с експериментална цел. Впечатленията ми за тях бяха много добри, с изключение на фактът, че не са достатъчно здрави. Преди два дена установих, че едни едри черни мравки бяха пробили хранилката на единия от тях и си бяха направили гнездо в нея. Широчината на пробития отвор бе напълно достатъчен, за да може да премине и пчела през него. Незабавно махнах хранилките и ги прибрах. Едната от тях вече е за ремонт - запушване на дупка.Прикачен файл 9515
Ако някой от вас има оригинални миши предпазители на Paradise Honey моля да качи снимка.
Аз си взех няколко такива кошера, обаче се оказа, че част от аксесоарите липсват - няма дъска за затваряне на дъното, няма миши предпазители, няма мрежичката за вентилация/събиране на прополис, няма транспортни колани. След допълнителни уговорки ми изпратиха пластмасовите лайсни за стесняване на входовете и някакви ХР които трябва да минат за мрежи за вентилация. Е, да, ама аз бях разгледала каталога на Paradise Honey и знам, че тези неща не изглеждат така.
Мишите предпазители са като на Silvia - http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post81378 ( поне така изглеждат на снимката) обаче първо тези плъзгащите се лайсни въобще не се плъзгат, направо стържат пластмасата, изпочупих си пръстите докато ги помръдна на 0.5см и до тук. Освен това отвора е много тесен, пчелите едва минават през него, ще си скъсат крилцата докато се опитват да се промъкнат, търтеите изобщо не ги виждам да могат да минат. Това оригинални миши предпазители ли са? За ХР изобщо няма да я обсъждам
Дъска за затваряне да съм си направила сама, скъпи били speechless; Сега си представям как един германец или холандец обикаля магазините да търси подходящ материал, мери и реже дъски. Еми, не ни е виновен никой, че ни третират втора категория, ние сами се поставяме в това положение.
Защо не ги върнете, според българското законодателство, всяка стока, която не е повредена и е в първоначалния си вид може да бъде върната до 14 дни. Търговеца няма право да откаже, а още повече когато си я получила не както е описана. Комисията за защита на потребителите ще му скъса г..за ако откаже.
Оо, с търговеца няма проблем, предложиха ми да ги върна, ако не ми трябват. Обаче на мен ми трябват, а и връщането ще е за моя сметка. Ако това наистина са оригинални на РН, но някакъв стар модел, значи да започна да ги преправям. Ако не са оригинални, ще се разправям пак с търговеца, защото имах уверението, че са. Получени са наскоро и би трябвало да са от новите модели на РН, а те са доста по-различни.
Затова питам тук колеги, които имат такива предпазители. От пчеларите, които познавам лично никой няма такива кошери та няма и как да се консултирам за тези предпазители.
Колежке, ние имаме предимно такива кошери и за три години горе-долу, сме видяли предимствата им, но имат и недостатъци. Относно тесните входове, които наричаш мишипредпазители при нас стоят почти непрекъснато, с изключение на месеците с паша, защото са по-лесни за охрана. Плъзгачите можеш да ги раздвижиш с вазелин или течен сапун, а след време и като ги изпече слънцето, ще станат и хлабави. Използвай и рамкоповдигача, вместо пръстите си за придвижването им. За търтеите ние сме пробили отвири 8 мм с бургия като ги разполагаш, в двата края при наълно отворени плъзгачи, така, че ако се наложи затваряне на входа, тези отвори да останат под плъзгача.Вентилационна решетка не мисля, че ти трябва, температурата в тези кошери е много балансирана, в зависимост от сезона и не се получава прегряване или прекомерно охлаждане. Дъска за затваряне, можеш да си направиш много лесно, ако са ти дали едни подложки, които се слагат от вътрешната страна на капака при употребата на питки. Реже се малко от дължината им, така, че да влезе в каналите на дъното и за по-лесна употреба от долната страна се заковава с такер една летвичка, тясна, може да ползваш долни летви за рамки срязани на две. Остава малка част, може би 8-10 см непокрита от дъното, но това е наложително, за да няма влага.
Коланчета за пристягане при нас стоят целогодишно, ние си ги купуваме от бау хаус с дължина 4,5 метра,като ние работм с ЛР, има и по-къси. И последно помисли за защита на кошерите от птици през зимата и в ранна пролет. Надявам се, че съм била полезна, ако има друго с което да помогна, най-добре на лични, че се получи много дълъг пост. Поздрави
На второто изречение не схващам смисъла, но няма значение, това, че има все повече колежки, може много да не ви се нрави и често да ни игнорирате, но на нас не ни пречи. Пускам снимки, както обещах на колежката и адашка, надявам, се и на друг да му влязат в употреба.
Е то пък не може повече от 5 снимки на съобщение, ето следващите, снимките с хранилката са на вградена обикновена хранилка в голямата, като така става комбинирана и за суха храна. Пръстените са многофункционални, могат да се ползват при две семейства, при поставяне на питка върху рамките, при употреба на ханеманова решетка или на кой за каквото му трябват.
Пробиване на отвори за търтеи и друг вариант на подхранване при липса на голяма хранилка. Малките семейства с магазин отгоре, който е празен и служи за поставяне на обикновена хранилка върху рамките, като под нея плодника е покрит, в случая с найлон.
А ето за тези подложки за капак става въпрос:
Защо са вързани с колан.
Тази рамка на сн. 4 и 5 готова ли е купена или вие сте я правили?
Мрежичката на сн. 6 много ми харесва, от какъв материал сте я направили?
Моите дъна са леко по-различни, може би заради модела кошер. Този с червените капак, хранилка и дъно изглежда страхотно като цветова комбинация, но според статия, която четох за зрението на пчелите, те не различават червения цвят, за тях той в чисто черен. Пчелите виждат най-добре цветове с къса дължина на вълната - оранжев, син, зелен, ултравиолетов, жълт, като от тези цветове различават най-добре ултравиолетовия, а най-зле - пчелно жълтия. Дори белия за нас цвят те го виждат различен, когато са използвани различни бели бои.
Тази статия имам предвид
Миналата неделя поставих хранилките и налях инвертиран сироп. Бях забравил, че една от хранилките на финландските полистиролни кошери бе пробита от мравки. Около час след наливането на сиропа забеляза, че едни малки черни мравки се бяха подредили в редица до струята апиинверт и пиеха. Това ми направи впечатление и благодарение на това, забелязах, че по-голямата част от сиропа бе изтекъл. Имах късмет, че времето бе хладно и не бе станало нападение. Явно, българските мравки са по серд от финландските.
През зимата оставяте ли хранилките върху кошерите?
Аз моите засега съм ги оставила, но ми прави впечатление, че в тях се събира влага и се появява плесен, мия ги всяка седмица с препарат за миене на съдове в миялни машини и ги подсушавам преди да ги сложа пак върху кошера, но пак се появява влага. Това нормално ли е?
И ако ги махате зимата как поставяте твърдата храна, питка Апифонда не мисля да може да се събере под капака.
Пращам снимка да се ориентирате. Еднокилограмова храна се събира много добре.Прикачен файл 9779
Добре, обаче тези плесени ме притесняват. Какво правим ако месец не си ходя на село и не мога да почиствам хранилките?
И това само за полистиролните кошери ли се отнася?
Влагата в дървените къде се събира щот там хранилки сега нямам, само надставки :)
Притеснителни са, но не всички са опасни. Силве, много се вживяваш. Давай го по - спокойно де. ;)
Между двата вида кошери има доста различия. Дървените кошери са по - проветриви и дървесината поема влага, а в полистиролните това не може да се случи. Аз ползвах няколко полистиролни/около десетина/, накефих им се и сега съм изхвърлил 4, а след като се сдобия с дървени ще махна и останалите.
:icon_surprised:
И що така не ти харесват полистиролните?
Аз пък работя в обратната посока - искам да заменя всичките дървени с полистиролни.
Не ми харесват, защото плесенясват, а и при нас има условия за да се получи това. Сега както има разни болести се налага да се обгарят, а при тях е невъзможно. Трябва разни разтвори, че да ги мия и ред други неща които няма да направя никога. Дървения, палвам горелката и го минавам за две минути и в следващите 5 минути, рояка/ семейството е вече вътре и събира мед. Другото което е, че птиците ги правят на решето. Вятъра ги отнася от раз и т.н..
Аз имам полистиролни само от 4-5 месеца, но до сега плесен в самия кошер не съм видяла, само в хранилките. Почиства се лесно с препарат за съдове за миялни машини, аз ползвам DenkMit мисля, че се казваше, от DM. Много хубаво ги почиства.
За самия кошер тук, в тази тема, прочетох, че при необходимост ги дезинфекцират като ги пръскат с 3% разтвор на сода каустик. И това не е трудно.
Вятър до сега не ми е обърнал нито 1 кошер, а при нас често духа силно, отгоре имат плочи, ма то и на дървените съм сложила такива плочи. Птици също не са ми нападали кошерите.
На мен ми харесват - здрави са (няколко от дървените са се спукали лошо и се наложи да ги поправям), чисти са, леки, с лесно подменими съставни части, лесни са за сглобяване, аз си ги сглобих и боядисах сама. Ей само таз плесен в хранилките не ми харесва, но ще го преживея :)