Действай по чевръсто/бързо.:bigsmile:
Преглед за печат
Студентите, добре дошли! Четете момчета. Все едно сте в сесия. Успоредно с това пълнете списъка с необходим инвентар. На вашите въпроси е отговаряно многократно тук. Ровете и във архивите. Помощ ще получите. На конкретни въпроси, очевидно подплатени с теоретични знания, се отговаря по-охотно. По списъка и ориентировъчни цени в нета, ще сглобите бюджет. След това, го завишете с 50% и може да започвате да се оборудвате. На изложеното/пазар в Плевен/има тема/, може да си закупите доста от първоначално необходимото. До тогава трябва да знаете какво точно искате. Имате месец и малко да се начетете достатъчно, за да започнете подготовка на инвентара и да договорите пчели. Ще има изненади. Сложете ги в графа "не е страшно" и продължавате. Питайте умно и ще ви се подаде ръка. Успех.
Здравейте, приветствам желанието ви да се впуснете в това невероятно приключение и вярвам, че има хора, които го правят от любов към природата, а не с комерсиални цели. Разбира се идва момент, когато трябва и да покриваш разходите си, които не са никак малко. Аз не съм пчелар с голям трудов стаж и по същия начин започнахме със съпруга ми да се учим повече от собствените си грешки, няма на кой да разчитаме за помощ, но всъщност това донякъде е по-добрия вариат, защото изработваш собствена система и не виниш нокой за провалите си. Сега по същество, понеже нашият район е подобен, мога да споделя какво установиме ние за 4 години. Пашата е ранна, пъво акация, последните две години се хваща, пролетта е мека и богата, за да се развият семействата, дори трябва да се внимава, че бързо влизат в роево. Следваща паша кестен и липа сребролистна, засичат се, последните две години липата се провали, заради обилни валежи и след това нищо при нас, защото сме в гора. Мед се вади последно началото на юли само от силните семейства. Изводите за нас са, че района е добър за опитни пчелари, които могат да използват двете паши, а за системата според мен и наблюденията ми са, ние сме с ЛР, че района не е за широк плодник, какъвто е дб12, няма да се хваща акация. ЛР а с три корпуса само ако са силни семействата, затова и ние от миналата година включихме и магазини в конфигурациятя. Това е за пашите, пчелите са ни здрави, тъй като няма пръскания, поне засега. Нашият вариат, който от части приложихме миналия сезон, семействата хващат първа паша и след това ги местим в друг район, където има осве липа, ливада и малко софора, до средата на август събират, след което пак се връщат на постоянния пчелин. Поста стана дълъг, дано да е и разбираем. Това е от нашия скромен опит. Успех
Първо искам да кажа, че район Троянски балкан е много обширно понятие. Аз имам пчели на 10км. от гр. Троян и при мен акацията цъфти 2 седмиципо късно. Тази година заваля на 5-6 ден след цъфтежа на акацията и не можаха да запечатът и си я изядоха после, но преди 3 год. извадих страхотна акация. Аз съм с ДБ 10 рамки.
От 1 до 3 магазина съм слагал най- много. Хващам две паши, акация и липа. И преди бях писал за ливадна паша, че за да я има ливадите трябва да се поддържат да има животновъдство, иначе всичко обраства само с една висока трева, която не цъфти и не дава нищо. Така, че някой като каже ливада....., ами такава паша има съвсем малко и тя е само колкото за тях, поне в нашия край де, защото в нашето село са останали само 20 кози и около 50 овце от 50 000 бр. Жалко, но това е картината в голяма част от планинските села.
Животновъдството и пчеларството сме взаимно свързани,ама при това положение с унищожението на животните.То не беше,син език,грип,чума.И се превърнахме в екирисаж на Европа и други страни,да им внасяме замразените им меса.И докато стигнат до нас стават прясно охладени.Завладяха ни и вътрешния пазар за всичко което произвеждаме, а то не е много, е или непродаваемо или некачествено от суровината която се влага че тя е внесена от вън.И мед внасяме,и се подобрява с наш мед,за да има някакъв вид и вкус и е в търговската мрежа.Няма ни външен вид,камо ли вкус.Кога ще се събуди този народ не знам.Но все си мисля че си заслужаваме управията.
Явно ще умирам от смях. :bigsmile:Направо ви се чудя на акъля .:crazy: Младите студенти и те ви гледат сеира и припадат от смях, ама нищо, нали ви благодариха. hi;