Имаше ли мед в питките?
Преглед за печат
Имаше ли мед в питките?
НЕ, Апифонда ползвам от 4-5 години.
Моите в момента ядат пета питка. Миналата година изядоха по четири, но не съм забелязал за трупат. Ще наблюдавам за подобни действия от тяхна страна.Благодаря!
При мен, са ми трупали запаси, но есента от апифонда.
Дамянчо, трий, ако обичаш.
Не, но при първия пролетен преглед през март го забелязах това. Имаше много мед встрани и дебели венци в средните рамки където е било кълбото и под венеца всички килийки до долната летва лъщяха. Но аз тогава слагах питка 2.5 кг, може би ако е по-малка питката, този проблем няма да го има, а и може това да се е получило при семейства, които са имали много останали запаси и просто няма къде да складират външната храна. Факторите са много. Но все пак трябва да се внимава с подхранването и да се има впредвид състоянието на семейството. Те пак пчелите ще се оправят, както се оправят и по време на цъфтежа на жълтурчето, когато се получава блокиране на гнездото с прашец, но ще им се забави развитието.
Имам и силни и слаби, с повече и малко мед, питки апифонда от 0.5 до 2.4 и на всички забелязах лъщящи килийки. Само в един имаше петнайсетина килйки запечатано пило. Другите нямат. Стана ми интересно(първа зима!) и търся обяснение. Може да е нормално поведение при начало на пролетно развитие.
Забелязал съм пролетта: най-напред килийките започват да лъщят, след това в тях се появява пило.
Днес забелязах летеж като при главна паша, а няма нищо цъфнало, не е облитане. Никак не съм доволен. Имам усещането, че пчелите са открили загинал кошер в съседен пчелин, и му ограбват меда. И не се сещам за никакво противодействие.