Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1251

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    При мен една година питките ги бях преработили и смъкнали там където трябва да е пилото и майката нямаше място къде да снася. Аз съм решил при първия подходящ ден след 15 ти февруари да направя преглед на запасите и да сложа питки само на нуждаещите се. Това съм си го решил за себе си и просто го коментирам.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Имаше ли мед в питките?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    НЕ, Апифонда ползвам от 4-5 години.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Моите в момента ядат пета питка. Миналата година изядоха по четири, но не съм забелязал за трупат. Ще наблюдавам за подобни действия от тяхна страна.Благодаря!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    При мен, са ми трупали запаси, но есента от апифонда.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Дамянчо, трий, ако обичаш.
    Този пост е редактиран от зуница; 10.02.2016 в 14:02. Причина: Бавен интернет

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Досега си мислех, че моят пчелин е на стръмно място, но вече разбрах в какво заблуждение съм. В момента съм в Триград и навсякаде, кадето минах и видях пчели са на такива байри, че носът ти сигурно опира в земята. Видях ДБ и многокорпусни и то на височина над 1000 метра. Евала ви правя хора, като се замисля само какъв труд хвърляте да закарате рамките за центруфогиране, ми умаляват краката.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    При мен една година питките ги бях преработили и смъкнали там където трябва да е пилото и майката нямаше място къде да снася. Аз съм решил при първия подходящ ден след 15 ти февруари да направя преглед на запасите и да сложа питки само на нуждаещите се. Това съм си го решил за себе си и просто го коментирам.
    Здравей. Имаш ли спомен, какво е било времето през онази година? Възможно ли е при топла зима, пчелите да са сравнително активни и да правят запаси от твърда храна?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    Здравей. Имаш ли спомен, какво е било времето през онази година? Възможно ли е при топла зима, пчелите да са сравнително активни и да правят запаси от твърда храна?
    Не, но при първия пролетен преглед през март го забелязах това. Имаше много мед встрани и дебели венци в средните рамки където е било кълбото и под венеца всички килийки до долната летва лъщяха. Но аз тогава слагах питка 2.5 кг, може би ако е по-малка питката, този проблем няма да го има, а и може това да се е получило при семейства, които са имали много останали запаси и просто няма къде да складират външната храна. Факторите са много. Но все пак трябва да се внимава с подхранването и да се има впредвид състоянието на семейството. Те пак пчелите ще се оправят, както се оправят и по време на цъфтежа на жълтурчето, когато се получава блокиране на гнездото с прашец, но ще им се забави развитието.

Наблюдател
    Регистриран
    30.01.2011
    Пчеларски район
    с.Желен общ. Своге
    Миналата седмица установих, че някой от кошерите ми /12 р. ДБ/ са на по 7-8 рамки с пило а останалите пити са запълнени с мед и прашец. Същественото затопляне го дават след 20 март. Понеже майките са почти блокирани и няма къде да снасят извадих от тези кошери по една рамка със запечатано пило за да подсиля няколко по-слабички семейства и поставих изградени празни рамки . До сега само няколко пъти ми се случвало по това време на годината кошерите да "преливат от пчели" предвид колебливите метеорологични условия, още повече че пчелина се намира на почти 1000м н.р. Тъй като времето не е подходящо за направата на отводки, другата седмица мисля да поставя втори плодников корпус върху по-силните семейства със редуващи се изградени пити и ВО, като кача от долният корпус една пита с пило в горният. С цялата тази операция целя следното: малко преди настъпването на акациевата паша отнемам няколко пити с пило от горният корпус и правя отводка, като премахвам горният корпус а останлите пчели ги стръсквам в долният корпус и поставям магазини със изградени пити и ВО.Разбира се всичко това е подплатено със добро умерено харанене до настъпването на акациевата паша. Получава се следното
    поради големият брой пчели се получава по-висок принос на нектар и бърз градеж на ВО. До сега такъв кошер не съм имал роил се защото им създавам достатъчно работа с градеж и принос на нектар, че да не мислят за глупости..

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •