От началото на март до до края на юни-средата на юли всичко е ок след това пожар.Разчитам на старите софори с дълбоки корени и каквото има по дворовете.Общо взето втората половина на лятото е зле.
Преглед за печат
От началото на март до до края на юни-средата на юли всичко е ок след това пожар.Разчитам на старите софори с дълбоки корени и каквото има по дворовете.Общо взето втората половина на лятото е зле.
Това е един метод, който постига същите резултати, които постига Алексей, по същото време, но по по-различен начин.
От списание Пчелин, бр. 2, 2005 г, стр. 53
Волгоградският пчелар Б. М. Махотин, въпреки че работи в район със засушливо земеделие постига отлични резултати. Той разсъждава така: мечките разбиват гнездата на пчелите и унищожават майките в края на малиново-липовата паша и в началото на пашата от кипрей /тревисто растение, което се използва за чай/. Останалите след погрома пчели извеждат от маладите ларви свищеви майки. Значи извеждането на майки в началото на цъфтежа на кипрей е предвидено от природата. В семействата по това време има много зрели търтеи, максимално количество пчели – повече от 8 кг, много пресен прашец и мед, изобилие от маточно млечице. По това време във Волгоградска област под питите на слънчогледа зацъфтява полската паламида. Засуха, всяка година пада дъжд два пъти през цялото лято, 200 г ежедневен принос в контролния кошер.
След обедния зной Б. М. Махотин отнася силните семейства в страни. На тяхно място поставя кошер с восъчни основи и с рамки с изградени пити и в него пренася рамка, на която стои майката. Летящите пчели излитат от стария кошер и се връщат на старото място. Откривайки разорено гнездо и своята майка, те започват активно да градят восъчните основи, да хранят пилото и да събират по 2 кг мед от паламидата, вместо по 200 грама. След 10 дни в кошера ще има 20 кг събран мед, изградено гнездо и изхранени много пчелни ларви. След месец семейството ще бъде готово за зимуване.
В стария кошер пчелите ще открият след няколко часа липсата на майката и ще заложат свищеви маточници на най-хубавите ларви /на 12 часа/, което гарантира високо качество на майката. Младите летящи пчели ще събират по 200 грама мед всеки ден. След 8 денонощия и половина ще излязат първите майки, ще се облетят и след 12 дни ще положат своето първо яйце. Огромната маса млади пчели, усещайки благополучието в семейството, с пълна сила ще започнат да събират нектар от слънчогледа, ще градят восъчни основи и ще отглеждат пило. На пчеларя му остава навреме да извади меда и да удържа пчелите. Такива семейства се подготвят добре за зимата, добре зимуват и бързо се развиват.
И какво е общото м/у този метод и на Алексей (освен,че явно е по едно и също време) - и айде няма да питам,какво па е общото м/у резултатите?
п.п.и не м/у другото,кой е Б.М.Махотин - че нещо целия разказ малко ми е съмнителен?
Ами аз намирам прилика.
Това, което знам за Махотин е това, което е написано в списанието и което съм преписала в горния пост с точките и запетайките.
Район със засушливо земеделие??? Да,ама на фона на някои руски области със 3500 мм годишни валежи.
Направо седя и се смея.
Какво ще кажете да приключим темата засега и да я коментираме след няколко години?
Още един дето почна да приключва теми, като не са му интересни. Ами смей се, не ми пречиш.
Ирис не се впрягай - скутелатор е човек,който със две изречения казва много.Странното е,че на вас не ви изнася какво казва той по темата,нито чувате другите колеги - а сте готови да повярвате на някакъв вестник,без дори да проверите и поне от малко да осмислите информацията подадена от този вестник.
Бивша Сталинградска област,се характеризира наистина със слаби валежи през лятото,но това далеч не е такъв проблем нито за пчеларите,нито за земеделците,защото почвата е плодородна и вода във земята там има и то предостатъчно.За справка - Кривчиков и ако не се лъжа дори Юрий Лужков си гледа пчелите във тази област.За каква слаба паша ми се говори във този вестник след като има такава дори преди липата,след нея кипрей (не знам какво е),полска паламида (пак не знам какво е) и не на последно слънчоглед ...... съжалявам,но не малка част от обработваемите земи там са засяти със слънчоглед.Къде е слабата паша при Алексей,къде ми давате за пример Волгоград - нема да набивам пак за ябълките и крушите,ама .... поне от малко,нали ......
Да не говорим за встъпителната част на разказа - в това време на годината баба меца разбива пчелите,щото и се сака медец .... извод природата била предвидила ...... ма съжалявам,но детски приказки ли четем,басни ли какво не знам,но не е научна или документална литература за пчели със сигурност.
Трябва ли да обяснявам абсурдноста на метода на Махотин - при 100 семейства,ако направите тази тъпотия,която е описана ще се видите в чудо ..... и изобщо някой от вас търсил ли е майка във пиковото развитие на пчелно семейство (8кг. пчели са със сигурност поне 70 000 пчели).Не разбрах и от къде идва сигурноста,че пчелите ще заложат маточници на най-хубавите ларви - от книгите,които съм чел и от моя опит,първите маточници са заложени на по-стари ларви (над 30 часа),уви не съм наясно защо се получава така,но е констатиран факт.
И поне виждате ли основната разлика м/у този метод и това което прави Алексей - понеже никой нищо не каза заключавам пак,че не се чете внимателно.Огромната разлика е,че семейството във което остава майката е това на,което залагаш за медодобив,а онова което залага майка е за развитие до толкова,че да може да иззимува.Алексей прави точно обратното на това и по този начин си орязва медодобива и то със много.На 90% съм убеден,че този магазин който сбират пчелите за два месеца,ще го сберат и без да прави тези хамалогии.
Има много голяма разлика,ОГРОМНА м/у отнемане на майка (т.е.осиротяване на семейство),ограничаване на пилото (яйцесноса на майката),отнемане на пило (намаляне на кърмаческата дейност) и ангажирване/насочване на пчелите към повече нектаросъбиране - това са 4-и коренно различни цели,които възприемате като една и създавате такава мешавица,че няма как да не кажа,че даже не знаете какво всъщност правите и целите.Единственото което чух като коментар,е че махате майката,за да се включат повече пчели в края на медодсбора - такъв принцип във пчеларството няма!!!!!!Нищо друго,никаква друга аргументация не видях от вас,обосновката ви лежи на твърдението,че като няма пило за кърмене,пчелите ще събират повече мед - което пак повтарям е принцип,който теоретично е верен,но е грешен като практическо приложение,защото ако беше толкова просто и лесно,то тогава всички пчелари,щяха да отнемат майките преди главните паши .... и да речем след тях да ги връщат (примерно .. естествено може и куп други глупости да ти щукнат)
Искам да попитам Алексей,защото със сигурност е чел повече от мен (поста от другата тема),къде го прочете този метод със който се мъчи и да ми каже,кои са тези дружелюбни колеги,които го съветват какво да прави?
Алекси - колегата Йорданов,много правилно ти направи забележката,но ти не искаш да чуеш.Дори по-лошо - аз лично оставам със впечатлението,че сте убедени със Ирис във ефективноста на метода,поради простата причина,че вие дори не питате и не се интересувате ...... за това няма друг начин,освен както каза scutellator след години да си пишем пак в тази тема.
Интересното е там,че Алексей е досетлив и рядко срещан ерудит,повечето пчелари които съм срещал,включително и аз минаваме през такива безсмислици - сигурен съм,че сам след време ще разбере грешките,които допуска и сам ще се коригира,но ..... другите,които му се възхищават,те точно те ще останат със пръст в уста,защото нищо няма да са разбрали.
Не че не ми е интересна. Просто е безсмислено да ви убеждавам в каквото и да било, затова и не се хабя много. Когато човек е предубеден, винаги ще си намери повод и начин да изопачи фактите и да си ги натъкми така че да подкрепят собственото му виждане.
Аз съвсем нямам намерение да убеждавам когото и да било в нищо, затова и само веднъж казвам как стоят нещата, пък вие ако искате да ги вземете под внимание си е ваша работа. Няма смисъл да си играя да ви смилам информацията и да ви я предоставям на готово- това го мога и съм сигурен че ще убедя повечето от вас, но трябва да се научите сами да мислите, пък и няма полза всеки път са ви налагам собствените си мнения.
Уви, без малко практика не става. Ако имате късмет, след време, уверени че сте на прав път, ще се чудите как е било възможно да грешите толкова. След още няколко години (и с повечето знания) ще се замислите пак колко сте грешили и първия и втория път. И така докато някой ден наистина не се окажете на прав път - е това пък вече няма как да се разбере със сигурност.
Много по-лесно е да разбереш кога грешиш, отколкото кога си прав.
За мен интересен експеримент ще бъде ако преди(40 дни) главната паша майката наснесе достатъчно и 10-20 дни преди нея се ограничи с решетка.Това разбирам, като контрол над пилото т.е. да контролираш яйце снасянето от там по-малко ангажирани почели с изхранване на пилото и съответно повече добиви на мед.
п.п.дискусията относно осиротяването и смяната на майките наистина са друга тема на разговор.
Всеки може да работи както иска и да прави каквото иска с пчелите си.
Ако искате ограничавайте майката, ако искате въртете до безкрай, за да я стимулирате, ако искате въобще не отваряйте кошера, за да се развиват на самотек пчелите, безконтактно, май такава беше терминологията.
В края на краищата целта на всеки е да бъде удовлетворен от работата си с пчелите в собствени специфични условия.
Ограничаването на пилото не съм го измислила аз, нямам самочувствието на първооткривател и не се чувствам виновна за нещо, нито обидена от нещо. Факт е, че ограничаване се прави. Дали в Русия или в Америка, пчеларите го правят.
Темата е Влияние на откритото пило върху медосбора - контрол на пилото.
Вие сте в правото си да изразите несъгласието си по този метод. Точно тук е мястото за това.