Извинявай ,не разбирам защо при бъкфаса трябва да имам запасна майка за всеки кошер.При моите 5-6% обикновенно са достатъни.
Преглед за печат
Извинявай ,не разбирам защо при бъкфаса трябва да имам запасна майка за всеки кошер.При моите 5-6% обикновенно са достатъни.
В пчелините на Бъкфасткия манастир е имало 500 нуклеуса за 300 семейства. Нека не забравяме, че причината за започване на собствена селекция е създаване на устойчиви на акароза пчели ( тогава е нямало медикаменти), съчетаващи добрите качества на италианките ( устойчивост на акароза, неройливост и развиване на силни семейства) и тези на някогашната английска пчела ( огромен капацитет за изграждане на пити, голяма работна енергия и по-висок полезен радиус). ( нежеланите качества на италианките са били прекалено безотговорното използване на запасите през цялата година и постоянната нужда от подхранване, особено ако пашата се провали, или зазимяване с голямо количество запаси; а тези на английските пчели - прекалена ройливост и развиване на не много силни семейства заради слабата яйценосна дейност на майките - еквивалента на 5ЛР са били предостатъчни за плодник).
Та за акарозата - когато пчелите на някоя майка са неустойчиви на акароза - отива си цялото семейство. Затова майките първо са се тествали в нуклеусите, при възможно най-лошите условия (така времето за проявавяне на дефектите е ускорено) - ако загинат, загубата е само едно нуклеусче, вместо цяло семейство. На пролет се подбират само майките, които са преминали най-успешно изпитанието, и така опасността някое семейство да загине през зимата или пък да е прекалено слабо на пролет е била сведена до минимум. Решението на брат Адам да зимуват по-голям брой нуклеуси, отколкото са били редовните семейства е било чисто практическо - минимизиране на рисковете.
Колега виждам ,че имаш преки наблюдения спрямо Карника и Бъкфаст били направил едно кратко резюме на двете породи + и - и евентуално ако имаш смесени майки от двете породи(F2) за нашите климатични условия (Бг) коя порода ти е по предпочитана . Благодаря предварително
Бъкфаст си е на Скутелатор слабостта,та той има доста теоретични и практически наблюдения(моите са отскоро), за което е изписал десетки та и много повече страници.Относно кръстосването ,е планувано за 2015 юни (инстроментално),аз предпочитания нямам ,имам изискване към дадена майка и семейството.
Това е съвършено невярно. Аз не притежавам сантиментални симпатии и лоялност към никоя марка пчели. Тъкмо на обратното! Аз съм еклектик и за мен всяка пчела си има ценни качества, но вярвам, че единственият начин човек да може да се възползва по най-добрия начин от тях, е да ги обедини заедно, посредством комбинативно развъждане. Към настоящия момент няма пчела, която да отговаря напълно на изискванията ми.
Не и такива, за които аз да съм чувал. Презимуващи нуклеуси -ДА, запасни майки - НЕ! Разликата между двете е като между сирене и буца тебешир.Цитат:
....но като допълнение ще кажа,че и сега в (провинцията ако мога така да се изразя) Бъкфаст пчеловъдите имат запасни майки...
Първо да благодаря, на нашия Любим Модернезатор,че ме насочи към тема.Днес я прочетох цялата и да ви кажа честно видях само двама човека да пишат смислени постове.Какво общо имат въпросите от Г-н Матеев със сухата и мократа разпечатка,а това са 50% постовете...:bigsmile::bigsmile:От постовете на повечето тогава лъха незнание по темата,но да се покажат пред шефа някой хора са се правили на много умни даже бих казъл преливащи от акъл напримерно колегата Атанасов/чанко/който напоследък с Батко Зуница,Бат Тянко и други продължава с акъля,но нека карам по ред в темата.:bigsmile:
Много добри въпроси Г-н Матеев направо им разказахте играта на някой колеги които се мислят за гулеми пчелари.Браво и за отговорите/лаская ви яката раута/.;)По трета точка бих допълнил,че се реже малко,а не до средата...:bigsmile:
Гледам един колега Скотелатор след вазе ви е отговорил почти на всичко защо се режат крилцата и няма да го повтарям.;)
Извинитеме,че не пиша повече,но и други мнения трябва да цитирам.
п.п.Турзалната желиза/не е баш тързална/влия е на роенето,но може и да греша...