Първоначално публикувано от
kaloyanv
Няма да е до 4 дни. След 3 дни, вече има цъфнали растения, които са доста малко. Затова че сигурно чак след още 4 дни ... И сега се сетих да питам едно важно нещо. Понеже съм го правил без да се замислям. Като дойде медосбора и първия магазин се напълни, махам го и слагам на плодника втория и върху него е стария.... Обаче така е добре когато знам че семействата ще напълнят 2 магазина. Проблема който дойде е следния тази година. В някои семейства имам по един магазин мед, който не съм махнал, тъй като след акацията беше половин, а сега са донапълнили с него още .. И понеже не ми се вадеше този мед сега, реших да го оставя този мед и да им сложа по още един магазин, а на някои и трети ...
Но за този с трите се замислих че, няма как да проверявам кога и как се запълва че има мнгоо пчели и за първи път реших да върна магазините обратно. Демек този който е пълен да е до плодника и другите празни да са над него. Така че, по някое време просто да отворя таванката и да проверявам без да трябва да вдигам магазините и да ги местя и да тече мед от далаците и да мачкам пчелите по време на медосбора ...
Въпроса е обаче, че щом е писано по книгите да се добавят постепенно магазини и корпуси, когато се напълнят и да се подпъхват, явно не е случайно .. И може би бъркам като правя тези неща....
Даже се замислих дали така пчелите ще имат желание да качат чак на 3-ти магазин горе меда, или няма да набухат и плодниците ...
Много ли е грешно това което съм направил за мое улеснение ? И трябва ли магазините да се подпъхват винаги.
П.С - погледнах в 4 книги и там пише буквално едно и също. "След като се запълнят крайните пити с мед, на негово място се слага нов магазин, а стария се слага отгоре", но никъде не пише дали е грешка, върху стария напълнения да се постави новия.