Ротиране при 1ЛР е да преместя магазините 1 или 2 отгоре и да кача пита с пило в тях, а подмяната на пити в плодника е лесна. Просто добавям на горна позиция втори корпус след последната паша и поради това, че семейството е заслабнало докато напълни с пило новия стария е готов за бракуване (за съжаление поради хроничния ми недостиг на изградени рамки не успявам да го правя при всички семейства, а само с основи номера не ми се получава). Вземал съм цял долен корпус от семейство с 2ЛР за плодник (така една година едно семейство работи с 1ЛР следващата с 2, като бракувам само отделни пити и заменям с основи), но ме притеснява това прехвърляне на инвентар между семействата, стига ми, че след центрофугиране вече не знам коя рамка откъде съм я взел.
При 2ЛР и магазини или класическия ЛР проблем ми създава, че не искат да запечатват повече от 50% от високите рамки. Предполагам това си е мой локален проблем заради относително бедния район и късите като продължителност паши. Резкия край на притока кара пчелите да оставят последния нектар не запечатан за да го ползват за отглеждане на пилото. Опитвам се да взимам за центрофугиране само цели корпуси (магазинни или ЛР), а при ЛР-а това е в края на сезона и до тогава само товаря отгоре (все едно си имам вертикален лежак),а да разхвърлям 4-5 корпуса за да ротирам долните два не е за мен, твърде мързелив съм за това.
Мислех, че Фарар е моят вариант, но за последните две години не съм напреднал много с технологията, но продължавам да настоявам.
А, и Ник благодаря, че споделяш обективно както успех така и проблеми, щотото доста пчелари да могат да си сверяват часовника по твоя!