Радко за тая рачица е хубаво да напишеш и някоя думица.То,че мълчанието е злато,но се пак тук неможе да се уризилваваме ей така.:bigsmile:
Преглед за печат
Радко за тая рачица е хубаво да напишеш и някоя думица.То,че мълчанието е злато,но се пак тук неможе да се уризилваваме ей така.:bigsmile:
Здравейте и от мен. В петък ходих да помагам на ортака, че той има две семейства на друго място, да ги прегледаме за роево. Едното се беше зароило и маточниците се люпеха. Та набързо събрахме 6 неоплодени майки и ги разделихме по-равно. Лошото беше, че не сложихме пчели при тях. В събота ортака е направил три отводки с тях, а моите ги оставих за неделя, защото бях ангажиран с други неща. През нощта събота срещу неделя едната от моите даде фира. С другите две направих отводки неделя сутрин и привечер ги отворих да им предам запечатено пило. Едната от майките беше умряла вътре в отводката. Така, че от три остана една която е приета от новото семейство.Извъртях половин тенеке с медец да направя място за акацията, която още си е в силата.Има добър принос от нея и на тези който им извъртях магазините са ги понапълнили отново на 60-70 процента. Семействата с на Скутелатора майките са най-силни и най-кротки. Едното от тях имаше към 15тина маточника та придавах маточници с "конуси"(не знам дали това е истинското им име) на две отводки и две семейства. Като въпросното семейство имаше един излязъл маточник и ми се струва, че ще лови гората. От силните семейства 5 са в роево, две миналогодишни отводки без магазини и три основни семейства. Отнех им запечатено пило, поставих основи за градеж, махнах маточниците другата събота и неделя ще съм и двата дена при тях. Изкарах 12 часа на пчелина и пак не ми стигнаха.Прикачен файл 8634
Тез М неоплодени ли са? Маркирани? Аз не маркирам, но по това което съм чел от спецовете тук, маркира се след брачния ритуал...
Неоплодени са и ги маркирах после да не се пуля да ги търся. Възможно е това да е грешно решение от моя страна. Занимавам се с пчели от 3г. и се улавям, че не взимам най-правилните решения кагато е минало време. Още някоя година и ще направя гърди.
За маркиране на майки се използват 5 цвята - син, бял, жълт, червен и зелен. Цветовете се редуват последователно. За години завършващи на 1 или 6 - бял цвят. За година 2 или 7 - жълт, за 3 или 8 - червен. За 4 или 9 - зелен. За 5 или 0 - син.
Твоите от 2015 г. ли са?
Принцип - маркират се оплодени майки .
Вчера успях да препипам всички кошери, под 30% са в роево, остана ми само 1 свободен сандък и 4 корпуса, всичко друго е заредено с отводки. Охлабих ги добре и се надявам повече да не мислят за глупости а да натискат ма мед :) По принцип от всеки кошер извадих по 1 отводка. 4 майки 2016г. ги отбелязах за сменяне и 7 имам от 2015г., останалите са от 2016г. и оставям на пчелите да преценят дали ще ги сменят защото на мен ми харесват. В магазините мед няма, но в корпусите вече имат като за тях и няма да се наложи да се купува захар, имало е един ръкав с акация незасегнат от градушката и това е причината за спирането на роевото на голяма част от семействата. Не е много но по добре от нищо. Претопих строителните рамки и дадох една кофа ларви на кокошките - ПИР :) Общо взето по отхвърлих работа защото по едно време бях затънал до ушите.