Ако наистина няма майка, няма какво да чакаш. Какво означава "почти никаква пчела"? При мен са презимували успешно семейства на 3 рамки.
Какво ползваш против нозема?
Преглед за печат
Маркирана е, ама къде се беше дянала пущината а нямаше никакви пчели. Днес отварям кошера да го разтурям и я гледам на едната пита.... Няма пчели и викам сега ще махна още една пита и ще го оставя на 2 медови и едната където е майката. И така и направих. Обаче като слязох долу, видях че тая пита която съм махнал, на нея мед няма черна . И имаше прясно снесени яйца, но само в горния край, колкото една длан. Ама понеже няма пчели, чудих се чудих се и реших да не връщам тази рамка и това е ..
Само грешки правя. Но пчелите според мен са колкото за 1 междурамие и нещо. Просто не виждам смисъл да стои на 4 пити. Няма кой да гледа това пило. Обаче майката е от тази година и интересното е че снася, толкова колкото пчели могат да се грижат за пилото май. Защото не виждам логика , беше снесла плътно в средата в горния край на питата, колкото една длан и плътно. На останалата част нямаше нито едно яйце.
Чувствам се тъп, да си призная :))
Иначе направих както Ангел писа и налях 100 мл сироп, да видя дали ще го вземат, ама утре заминавам за софия.
бе нещо си ги омазал... да са спрели с пилото и сега пак да започнат ми е странно, а пък и тая пита, черната с яйцата, да няма меден венец по това време-хептен crying;
Ако спре с пилото не би трябвало да пронесе толкова рано. По книга след 23ти декември, след като започне увличаването на деня, но тогава не съм отварял и реално не знам дали е така. Но около 2 месеца прави пауза. Това ще сбърка работота ако пронася от днеска за утре.
Това не е обикновен кошер а един проблемен, без майка дето остана, не можа да си произведе 2 пъти и накрая му придадох купена. Ама той много отслабна. После го нападнаха яко оси и за да го спася го свих и преместих в малък сандък на съседно място. Затова останаха много малко пчели и тн ... Може би самото семейство се опитва да навакса някоя и друга пчела за зимата. Ама наистина много късно вече стана.
Днес реших да попогледна какво става. 20-ина дни ме беше натиснала друга работа и не бях минавал към пчелина. От 20 семейства, 4 от които отводки, 5 ги няма въобще, а други 10 са останали с по две шепа пчели. Останалите са по на 4-5 рамки. Най-лошото е, че не е само при мене така. Преди малко говорих с двама колеги от селото. И при тях е същото, че и по-лошо. При трети колега от 6 семейства няма нито едно...