Не съм гледал за яйца.Може би след ден-два ще бъда сигурен.Майката е доста едра и определено е имало борба.Част от маркировката е свалена.
Понеже се досещам за следващите ви въпроси-купена е от Матеев.
Преглед за печат
Не съм гледал за яйца.Може би след ден-два ще бъда сигурен.Майката е доста едра и определено е имало борба.Част от маркировката е свалена.
Понеже се досещам за следващите ви въпроси-купена е от Матеев.
Лично мнение :
1во - както казах голям процент купешки майки се самосменят ( без значение от кого си ги купил ) .
2ро Много зависи как и кога е направена отводката ( според това което казваш не е проблем ) .
3то Много зависи от храната в клетката - за производителите и по-добре да е по-твърда - пчелите по-бавно я пробиват , може и маточници да заложат . Мен ако питаш , една майка или я приемат или не - аз чакам един ден , после каквото сабя покаже .
4то ( не съм много сигурен ) да не си прекалил с младата пчела ?т.е. твърде много пчели за отводка .
Този сезон имах следния случай. Придадох майка на сборна отводка, като на 3-тия ден майката все още не беше освободена и се наложи да им помогна с храната в клетката. Три дни по-късно видях заложени и захранени 3-4 маточника и в първия момент си помислих, че майката по някаква причина не е оцеляла. Случайно обаче в следващия момент видях майката да се разхожда по една от рамките с паднала маркировка. Не съм пипал маточниците. 8 дни по-късно майката снасяше нормално и от маточниците нямаше и следа.
П.п. Цитирам дните с точност, защото си водя записки, кое, кога точно е станало.
П.п.2. Тази година падналата маркировка на майките е доста често срещано явление, дано не се повтаря занапред т.е. майкопроизводителите да си купят качествени маркери.
Въпросната отводка при мен вече е приела майката.Има снасяне.Всичко е наред.
Освен майката за отводката миналата седмица поръчах още две за да сменя две стари майки.Днес отворих кошерите.И двете майки са приети и са започнали да снасят.Чист късмет е че ги видях на рамката с пресни яйца защото и двете бяха с напълно свалена маркировка.Г-н Матеев,сменете си маркерите.Относно качествата на майките ще видим догодина.
Здравйте
Имам две семейства който майките им се скапаха и те си направиха маточници.Преди 12 дни отварях и видях,че таман се люпеха,казах си до десет дена ако се оплодят трябва да заработят,но уви все още няма следи от тях.Придадох рамка с пило за проверка и не правят нови маточници.Въпроса е дали да им придам оплодена майка в клетка или да изчакам още малко?
Ей сега ги прегледах пак и вече има прясно снесени по пет шест яйца в килийка.Станахме търтовка.Тоз уикенд ги обединявам и почвам да си играя да ги оправям.
Преди да ги обединиш, пак погледни, какво се случва!
Не възможно е за 12 дена да станат търтовки. Има ли достатъчно място където да снася майката и разбира се пчели които да гледат пилото?
Излъгах за дните,вкл.днес стават 14 откакто видях майката да се подава от маточника.Пчели вече има 6 междурамия,мед има перга и място също има,но колкото и да се пулих днес майка нямаше.Това е с единия кошер.Другия направих отводка със старите пчели и майка на една рамка с пило и три за градеж.Изградиха ги наснесе мамата новите рамки и решиха да правят самосмяна.Това е два дни след другия така,че там майката е на 12 дни от излюпването,но там няма и снесени яйца.Мисля да ги изчакам до събота,правя тогава последна проверка и ако няма промяна почвам експериментите.