Клиповете на този автор са интересни и ако на практика се получи ще имаме доста работа през новата 2015.
Пожелавам на всички такива успехи!https://www.youtube.com/watch?v=_x0W...yer_detailpage
Преглед за печат
Клиповете на този автор са интересни и ако на практика се получи ще имаме доста работа през новата 2015.
Пожелавам на всички такива успехи!https://www.youtube.com/watch?v=_x0W...yer_detailpage
Напълно си прав. Моите пчели не знам каква точно порода са но със сигурност са местни(семейството ми гледа пчели още от 1947г). Никога до сега не съм купувал майки, отводки. И аз имам няколко кошера, които до сега не съм успял да ги направя двусемейни, двумайчини но те са много малък процент.
Аз разчитам на "биологичната крива".Известно е ,че след юни,майката намалява яйцеснасянето от,което следва по едри яйца(колкото и незабележимо и неоценимо да е това от нас). През юли кошера е бъкан с млада пчела и намаляващо открито пило.Освен това насищането с търтей юли и началото на август е в пика си-демек висока конкуренция.Да,през август пчелите организират "терор" над търтеите,но най-напред с "гейовете".И така: майка изведена от едро яйце "обслужвано" от много млади пчели+"конкуренцията" при търтеите = качественна майка.
Воден от тия мисли,след 15-20 юли аз отнемам майката на някои семейства,като рамката на,която открия майката,поставям в средата на гнездото,а самата майка +рамка с пило +медопрашецова я изваждам като отводка до кошера от койт съм я извел.2-3 дена преди изваждането на майката подхранвам сем.със захарен сироп 1/1+търтиево млечице.Подхранването продължава до една седмица след изваждането на майката.
Направило ми е впечатление,че поне 80% от майките започват осеменване след 40 дни от изваждането на старата майка-демек в последната десетдневка на август.Сем. остава без открито пило за повече от 20 дена.Въпреки не интензивния летеж сем. успяват да съберат(доволно) мед за центрофугиране и за тях.Освен"почивката"от гледане на пило,се прекъсва и размножаването на акара.
Обикновенно през 2 години вкарвам-копувам чужди майки на които НЕ чистя търтиевото пило.......Опа доидоха ми гости..
Нещо подобно правя вече 2 години макар и малко по-рано към 5 юли точно преди слънчогледа. И мисля да го продължа с известни опити за усъвършенстване. Интересно, че и при мен процента на оплождане е също около 80%. Миналата есен (вече) акара удари септември и тази техника нямаше никакъв ефект срещу акара.
Ангеле, и аз правя късни отводки както си описал, но направена 15-20 юли с поставяне на 14-15 дневен маточник то майката излиза и се опложда още юли месец. Аз на тези им викам "юлски" отводки и определено има доста по-голям процент загубени майки. Определено помагат и за борбата с кърлежа.
Колеги а какво мислите, трябва ли да имаме (поддържаме) бащини семейства на пчелините се и ако да, то по какъв начин. Като слагаме строителни рамки на най добрите и продуктивни семейства като не изрязваме търтеевото пило а го оставим да се люпи, а да кажем на останалите го изрязваме. Процента на успеваемост тези търтеи да оплодят майските майки били бил по голям и по този начин да водим някакъв вид селекция ?
Здравей колега.По принцип се прави по начина, който си описал.Избират се няколко бащини семейства, които отговарят на критерия ти и им пускаш строителни рамки (или стари пити с неправилно изградени килийки). Гледаш самото излюпване на търтеите да става 15 дни преди почването на производство на майки.Желателно е в региона да няма други пчелини, за да си сигурен, на 100%, че генетичния материал ще е от твоите семейства. Най сигурния метод е изкуственото осеменяване, но майките често излизат повторно да се съешават.Но като цяло това е начина на селекция и би било много хубаво всички пчелари да постъпват по този начин, защото както знаете 50% от генетичния материал се предава от търтея, което означава, че даже и да произведем качествени майки, може да не получим качествата, които искаме от нея, само защото търтеят може да не предаде исканите от нас генетични белези.
Аз лично нямам наблюдения върху дивите пчели в горите, понеже нямам пчелин в големи гори(единия ми пчелин е в акациева гора от около 200 декара). По принцип съм привърженик на това да не се бъркаме в работата на природата и може в гората дивите пчели да са по-устойчиви като цяло, защото там няма пчелари, които да се мъчат да спасяват пчелни семейства, които по принцип без намеса на човека биха загинали.Би ли споделил(ако имаш пчелин в гората, където има диви пчели) какви са генетичните им качества?
Понеже покрай отговорите възникват нови въпроси, ето тука, пост намбър уан на Сузи, има някои данни и идеи.
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=73