Напълно вярно, старите пчели в края на сезона трябва да се използват за късни отводки с оплодени майки.
Преглед за печат
Един мъж за 9 месеца прави едно бебе, а не 9 мъже за един месец. Подобно е и с пчелите.
Колега за първи път чувам пчелите да живеят по-дълго като изършват кърмаческа дейност.Точно обратното, пчелите се износват най-много от кърмаческа дейност. Иначе и аз съм "за" оползотворяване на старите пчели. Много колеги пчелари може би не знаят, че старите пчели при необходимост могат да извършват кърмаческа дейност.Цитат:
Първоначално публикувано от радо
Ако почетеш повечко, и се поинтересуваш може и още много неща да чуеш/научиш... Точно така е както го е написал колегата радо, само че това удължаване на живота на "старите" пчели не се дължи на толкова на кърмаческата дейност, а на това че ги поставяме в стресова ситуация, един вид на ръба на оцеляването и се "мобилизират", нещо подобно, като при човека когато е в стресова ситуация и му се повишава аднереналина и е способен да извърши "чудеса"...
Колега изчел съм доста книги за пчеларство повярвай ми и навсякъде пише, че пчелите се износват най-много, когато извършват кърмаческа дейност.Попитай се защо зимните пчели живеят много по-дълго от пролетните(около 6 месеца), които живеят най-кратко(около 45 дни).Също така не съм прочел никъде, че пчелните тела произвеждат моноамини. Мога да се съглася, че летящите пчели могат да възвърнат кърмаческата си способност, но просто не мога да повярвам, че могат да живеят по-дълго като извършват кърмаческа дейност. Някой експериментирал ли е колко живеят летящите пчели след като започнат да кърмят?
Не си разбрал правилно статията. Пчелите забавят стареенето, но то започва отново в момента когато започнат да отглеждат пило. Да, пчелите могат да отглеждат пило, градят пити докато са живи, но започнат ли да го правят се износват. Количеството протеин в пчелата пада през цялата зима, но по-бавно и когато започне пилото, то пчелите буквално дават 100% от себе си за изхранването на новото поколение.
Жлезите им могат да се рестартират и най-вероятно спират да отделят восък или изхранват пило просто защото са неефективни в това.