За 4 съм правил, като от 4те страни на кошера има прелки за повече не знам.
Преглед за печат
Има,няма пило–влага ще има.Всеки жив организъм използващ кислород за дишане,отделя въглероден окис и вода/влага/.Ако няма добра вентилация,тази влага кондензира по покривната материя или по стените на кошера/студените части на кошера,незаети от кълбото–пити,преградна дъска,стени/.Ако има пило влагата става двойно и тройно повече–по дъното има ''ручейче'',а мухъла е гарантиран.От тридесетина години нямам проблеми с нея.
Няма проблем да зазимиш 4 майки в един плодник ако ги зазимиш разделени с плътна преграда. Има и условие да не ползваш основната прелка защото веднага отделението с майката която ползва основната прелка ще се налити за сметка на останалите отделения.
Да, правят едно кълбо разделено от плътните прегради, които е хубаво да са тънички.
Колкото до експеримента на Матеев, мисля че ще се провали заради факта, че нашите майки започват да снасят още по коледа, а в случая те няма да имат подходящи условия поне до март докато не ги раздели. Мисля че това ще окаже влияние върху способността им да яйцеснасят в последствие., но това са само предположения и евала на Матеев, че се хвана да направи този експеримент. Липсата му във форума се чувства осезателно във форума през последните седмици. Дано хората които прекалиха се усетят малко, пък може и да се извинят.