Аз не съм зимувал с магазини отгоре и найлон между плодника и магазина и ми е интересно на пролет кълбото в магазина ли е или в плодника. И дали има разлика (за местенето на кълбото) ако в магазина има мед или е празен.
Преглед за печат
Аз не съм зимувал с магазини отгоре и найлон между плодника и магазина и ми е интересно на пролет кълбото в магазина ли е или в плодника. И дали има разлика (за местенето на кълбото) ако в магазина има мед или е празен.
m_pchelari, никак не е лесно кълбото да напусне хубавите кафяви плодникови ДБ пити и да се качи на чисти медови 1/2 ДБ. На някои колеги не им се получава даже и в началото на май, при пращящ плодник и цъфнала рапица и реват у форума... Един уважаван колега преди две години беше начинаещ и пролетта не искаха да му се качат в ЛР корпус, ако си спомняш;) С найлона помежду имаме сериозен лост за регулиране на развитието, въпрос на цели и стратегии. Винаги има и изключения от правилата, разбира се.
Валентин, виж сега. Първо да ти кажа - тук у форума отдавна сме се разбрали, че всеки има право да се учи от грешките си. Това е изконно твое право и аз по никакъв начин не мисля да ти го нарушавам. По същество - и 2, и 4, и 10 магазина да сложиш отгоре, сега нищо няма да им стане. Ще си стоят накуп върху плодниковите рамки, ще си кротуват и ще си пазят топлото да не бяга нагоре. Същевременно ще си пазят и силите за когато му дойде времето. Есента, освен че си си направил фитнеса, с магазините отдолу им създаваш допълнително работа по охрана и хигиена, точно когато най-много трябва да им пестиш ресурса... Предполагам, не ти е убягнало от вниманието, че есента осата лети и при по-ниска температура от пчелата или просто си чел нещо от Венер? За осмачетата ти, какво да ти кажа... Важното е че те радват, щом са отгоре. Трупай сега статистика и си записвай у тефтеря, па след 3-4 години ако си на същото мнение, бъди така добър да споделиш с нас.
Валентин, виж сега. Първо да ти кажа - тук у форума отдавна сме се разбрали, че всеки има право да се учи от грешките си. Това е изконно твое право и аз по никакъв начин не мисля да ти го нарушавам. По същество - и 2, и 4, и 10 магазина да сложиш отгоре, сега нищо няма да им стане. Ще си стоят накуп върху плодниковите рамки, ще си кротуват и ще си пазят топлото да не бяга нагоре. Същевременно ще си пазят и силите за когато му дойде времето. Есента, освен че си си направил фитнеса, с магазините отдолу им създаваш допълнително работа по охрана и хигиена, точно когато най-много трябва да им пестиш ресурса... Предполагам, не ти е убягнало от вниманието, че есента осата лети и при по-ниска температура от пчелата или просто си чел нещо от Венер? За осмачетата ти, какво да ти кажа... Важното е че те радват, щом са отгоре. Трупай сега статистика и си записвай у тефтеря, па след 3-4 години ако си на същото мнение, бъди така добър да споделиш с нас.[/QUOTE] ама ти сериозно ли. чакай. много повече от 3-4 г. ще чакаш да ти споделя как си решавам проблема с осите.
Опитвам се да си обясня какво би станало с празен магазин отгоре. Имах миналата зима странен случай. Един кошер остана с магазина отгоре защото имаше късно на есен много пчели вътре и ме домързя да ги тръскам. Магазина беше празен, кълбото си презимува цяла зима на празен магазин а долната част застъпваше малка част от меда в плодника. Стартира бурно и магазина беше целия с пило. После през сезона се издъни, но останах учуден как изкара цяла зима на празни магазинни рамки и защо ги напълни с пило рано на пролет. Единичен случай и може би пълна случайност.
Затова се питам ако кълбото не се качва горе на топло в магазина каква полза бихме имали от празен магазин отгоре да бяга топлото. Единственото за което се сещам е много празно място и възможност за преподреждане на гнездото от там и развитие.
Колега Йорданов,пчелите в хралупите зимуват в горната част на гнездото,а празните килийки са отдолу.Така поне мисля аз.По тази логика,не виждам голям проблем - така си живеят и в природата.Друго което също ми изниква като въпрос е как аджеба на север ги тръскат на голи основи и наливат сироп за презимуване,а по нашите ширини все гледаме да им угодим - тъмни пити(да им е по-топло) и т.н..Слушайки повечето пчелари,излиза,че ако зазимя семейство на светли пити и им налея сироп вместо мед,те задължително са загинали зимата.Е да ама не.Кажи сега къде е истината?
Ей колега Корчев,от вчера хич не си на кеф нещо.Да не би зелето да се вкисна?
П.С.Да не ма гръмнеш сега,само се опитвам да разведря обстановката.
Павка, нищо не е черно и бяло. В хралупата как се развива семейството? Качват се най-горе и градят и пълнят надолу? Ако е така, значи на зима пъплят от долу на горе.
Другото с тръскането и тука в БГ има хора които го практикуват. Ама разликата им с мене и тебе, да речем, че за тях пчелите са ресурс, а за нас са семейства. И вероятно биха спорили с последното ми изречение и ще убеждават, че и техните пчели са щастливи, даже и повече от нашите.
Съгласен съм колега.На пчелите това им харесвам - колкото и да ги мъчим,все успяват да оцелеят,напук на нашите "благородни" мотиви.Няма една истина.Колкото пчелари,толкоз са и истините за пчелите.Основните теории се усвояват,тънкостите за да се получат обаче, са смазката която кара кошера да заработи както ние бихме желали.