Това може да стане,но винаги има нещо което може да те срине от 100 на 0;).Примерно антиреклама от колеги.
Преглед за печат
При мен записването започва от началото на януари. Веднага след сурвакарите.:ae:
Ето и обещаната графика.
Това е сравнение на цената на меда и почасовото заплащане на труда в сащ за последните 100 години. Като почасовата ставка е разделена на 10 и графиката реално е за 6 минутното възнаграждение с цел по-ясно наслагване на кривите.
Може да се види през кои периоди меда е силно конвертируем и колко време е нужно да работиш за да си купиш килограм мед. Вижда се ясно и как през последните години цената на меда скача толкова много спрямо почасовото заплащане, че през 2015г. цената за килограм мед се равнява на 6 минутната надница.
Прикачен файл 7289
За 2016 има само.... въпросителни. Това което ме гложди е защо август месец не е ясна цената за 2016 г. Меда е специфична стока, купуваш я тази година а я продаваш следващата. Дали някой няма изпреварваща информация какво ще се случва с червената графика през 2017 г.?
От 35 семейства количеството не е голямо. През януари идват хора току що научили, че продавам мед, т.е. нови клиенти, а аз вече съм го продал.
Лятото като изкарам мед им се обаждам, идват и купуват. Меда го продавам по 10лв. буркана.
Ако продадеш един тон по 10лв., то с 10 000лв ще можеш да скърпиш известно време.
Колкото повече мед успееш да продадеш на дребно, толкова по-добре и за теб и за съсловието. Опитай. Успех!
Тъкмо поради това ти зададох този въпрос - едно е малко количество, друго е тонове. Благодаря за пожеланието, но вече съм пробвал - при голяма бройка, за мен!!! не си струва да се занимава човек на дребно. (освен разбира се, при горепосочените две положения)
Впрочем това е втората причина, поради която от година- две сериозно съм се замислил, да си купя някакъв имот по морето - първата е ясна и съм съгласен с Хемингуей по въпроса. :Д
Масовата цена която дават в момента „изкупвачите“ е 4,20 лв/кг за букета (на Апимел не съм звънял понеже им знам номерата - от начало високи цени, после и техните като на другите дори и по ниски). От „Роял бийс“ (май така се казваше фирмата) ми дадоха цена от 4,50 лв/кг, но се оказва че това е нещо като „пожелателна“ цена и когато имат нужда от моя мед щели да се свържат с мен за повече подробности....Изобщо 2016-та година ще я запомня с лошо време, лоши добиви и лоши цени.....
Апимел продължават да обещават 5,00 лева но не съм чул за сделка на тази цена. Йот Ги Вал Камбурово - 4,50 и уговорки че не се натискали, защото бг мед никой не искал в Европа. Местен изкупвач 4,60. Колегите с количества над 2 тона чакат цена 5-5,50,някои от колегите с малки количества продават и на тези цени.
При нас Апимел дават 5 лв. за количества над 3 тона и доколкото знам няколко пчелари са си дали меда на тази цена. Останалите изкупвачи предлагат между 4,20 и 4,50 лв. за момента . Дори единия изкупвач "под секрет" споделял, че се очаква цената да падне до 3,60 лв така че да използват момента докато все още е 4,20 лв. ....