Роевите пчели трудно жилят, излизат с препълнени гушки с мед и им е трудно мероприятието жилене, та не е заради пчеларя до теб. Ти сега следи младата майка в кошера ,кога ще се оплоди и заснася.
Преглед за печат
В някоя от пчеларските книги съм чел, че при роево настроение, след запечатването на маточниците, пчелите спират да хранят майката, тя отслабва и добива способност да лети. При това положение, логично е, майката да спре да снася яйца, щом пчелите не я хранят с пчелно млечице.
Като стана дума за пчеларска литература:
От едно пчелно семейство може едновременно да изле*тят два роя само ако излитането на първия рой е било задържано от неблагоприятни климатични условия до излюпването на младата майка. В такъв случай при роенето едновременно с първия излита и вторият рой. Обикновено двата роя образуват едно кълбо. Те изли*тат заедно и тогава, когато преди роенето, а понякога и по време на роене загине старата, оплодената майка. Пчелите, останали без майка, се връщат обратно в ко*шера и изчакват излюпването на младата майка. След това осиротелият първи рой излита заедно с втория, но с младата неоплодена майка. Изолирането на майката в плодника преди очакваното роене не може да пре*дотврати роенето. Роят (всъщност излитат първият и вторият рой) излита с младата майка, а майката, снася*ща яйца, остава изолирана в кошера. Пчеларят устано*вява това след роенето на семейството при прегледа на кошера (той е полупразен).Как може да се предотврати образуването на сбо*рен рой?
Образуването на сборен (голям) рой може да се пре*дотврати по следния начин. Кошерът с роилото се семейство се премества на друго място в пчелина. На негово място се поставя друг кошер, в който има восъчни основи и една празна пита. В този кошер се пуска улове*ният (първият) рой, поставя се капакът (покривът) и се отваря прилетната дъска. Тогава към роя се присъединя*ват всички летящи пчели, които се намират извън ко*шера, както и тези от преместения (първоначалния) кошер. По този начин роилото се семейство остава без летящи пчели и затова не трябва веднага да се подхран*ва и пои с вода. От него може да се използват всички запечатани маточници, като се оставя само един, по възможност най-стария (тъй като пчелите ц без това ще разрушат маточниците). Това семейство не може да се рои втори път през същата година. В продължение на една седмица то изглежда като че ли ще загива, но след 7 дни младите пчели стават летящи. Ако липсва па*ша, роят трябва да се подхранва обилно още от следва*щия ден. След една седмица плодникът вече е изграден и в килийките има снесени яйца. Десет дни по-късно двете пчелни семейства са еднакво силни и когато започне паша, я използват максимално. В основното (роилото се) се*мейство старата майка може да се смени с млада, коя*то се излюпва от оставените роеви маточници. При това е необходимо да се провери дали майката вече снася яйца.
Роят се връща обратно в своя кошер само при случайна загуба на майката или при крайно неблагоприятни кли*матични условия, и то веднага след роенето, докато не се е заселил. Излетелият рой обикновено има жилище, от*крито от пчелите разузнавачки, откъдето вече не се връща. Много рядко роят излита, без предварително да е намерил място за заселване. В този случай той отлита на десетки километри от кошера и не може да намери обратния път.Как може да се установи от кой кошер е излетял рой?
При намиране на рой пчеларят често не знае от кой ко*шер е излетял. Това може лесно да се установи с помощта на пчели, обсипани с брашно. За целта от роя се взема малък брой пчели и те се поставят в кибритена кутий*ка, в която има брашно. След събирането на роя пчелите се пускат да излетят от кутийката. Отначало те летят към мястото, където е бил роят, но тъй като не го от*криват там, се насочват към кошера, от който са се рои*ли.
http://www.agro-consultant.net/zhivo...helarstvo.html
Роенето е комплексен и сложен процес, върху който оказват влияние много фактори. Ако пика на развитие на един кошер съвпадне с настъпване на главна паша и има пространство за развитие и градеж кошера няма да се рои. ако се разминат и се забави пашата поради влошени условия, ще настъпи роене. Тъй като множество пчели остават без работа, трупат се в кошера от там се затруднява дневната вентилация при по-високите външни температури всичко това са фактори, които провокират роевото състояние.
Аз съм виждал резултата много пъти и той е един и същ, но ми е любопитно какво мислят руските академици. Но понеже няма как да ги попитам тях, питам теб като отлично запознат с техните теории.
Мината година в нашия район беше същата ситуация и нямаше роене. Пчелите когато нямат достатъчно запаси , не се роят, защото с празни коремчета няма да оцелеят в състояние на гол рой.
Пчелар станах преди 3 дни. А голям никога няма да бъда. Ти имаш логическо мислене, та я помисли малко, как роя напуска кошера и какво прави после. Сигурен съм че ще се сетиш.
А Гената ти даде отговора.;)
Юрий сега при мен като няма летящя пчела каква е вероятноста да се роят
Роенето зависи от много фактори. Сега нямаш летящи, но след 2 дена ще имаш. Без да познавам района ти и състоянието на семействата ти, можем само да разтягаме лакардии.
някой гледал ли е при колко градуса се появява рой или това не е от значение за роенето?
От вчера ме яде от вътре защо пчелите в роя по трудно жилят (А че жилят жилят за секунди може да отнесеш над 50 ужилвания по ръцете) ама си траях да не изглежда че с Юри правим блицкриг на Василеваса но найстина ли като се наядът с мед не могат да жилят щото и опушени в кошера при лошо време си жилят или при пръскане пуши си ама пак жилят.
Оставяйте ги без запаси за да не се роят лично аз съм виждал обратното ма какво съм тръгнал да обяснявам. Има роеве и роеве и няма знак на идентичност между тях. Липсата на добра паша и запаси тласкат към роене. Роя бяга за да намери условия за живот и по-добра паша, така дава и шанс на останалото семейство да издеяни с оскъдните запаси.
Такаа, освен че са им напълнени гушките с мед има и друго те са в превъзбудено състояние по време на самото роене и рядко жилят. При роенето роя увлича в процеса част от летящите пчели от други кошери, виждал съм пчели с прашец по крачетата и те не жилят.
Няма как ще трябва да задам още един новобрански въпрос въпрос.Нормално ли е при едно леко почукване на кошера прелката да почернее от пчели.Другото нещо което явно не знам е колко време след раздразване се успокоявят пчелите
Да така обаче пчелите в роя са млади затова рядко жилят + тези фактори
Василевсе шапка ти свалям за пчелар,но в събота тръснах една тръвна с рой на брат ми на ръката над 30 ужилвания/да подчартая роя се беше успокоил/
Ще кажа с две думи. Не съм чел нито пък видял или пък чул с глад да се тушира роево. Обратното съм чел, чул и видял. Роевото не възниква просто така от вчера за днес до се готви предварително. Какво им пречи като им вземеш запасите в момента в който съберат за роене и са по клоните.
за бояна да така беше но не лувя сефте рой с тръвна
Жоре, истината си е истина .НЕ ЖИЛЯТ КАТО СИ НАПЪЛНЯТ ТУМБАКА С МЕД . Направи експеримент със собственото си тяло .Нахрани се до преяждане и се опитай да си хванеш пръстите на краката като си прав .Същото се получава и с пчелите .Целта на напушването е точно такава –да си напълнят тумбачето и то да е хоризонтално докато ги ровичкаш .Жилят те тези които са излетели и се реят край теб .Затова опушването се прави при леко повдигната покривна табла,вкарват се няколко струи дим и се затваря .СЛЕД 20 –на секунди отваряш и всичо живо е надолу по питите .Цитираш много от книжлетата по различни теми .Това трябва да си го прочел от Л.Радоев ,подробно обяснено . А че ,има комплот с/у Василевса –има .Само не знам дали и ти си в заверата . Какво не му харесват на момчето ? Че има друг начин на мислене и друг поглед в/у нещата ? Пчела от рой /когато го хващаш /ще те ужили само ако я притиснеш или ти се набие в косата / ако си ''а,ла Бийтълс '' прическа / . Сега да не вземеш да се разсърдиш и да започнеш ''а,ла контраджиев '' като едно другарче ,което се разсърди заради тръвните . Ама всеки си има глава на раменете ,с която ,предполагам можем да мислим и разсъждаваме ;).
Адаш здравей,
не съм в заверата срещу Василевса а този пост го написах не толкова заради него а защото ти му беше вдигнал палец и го одобряваше а аз съм на друго мнение.И не защото съм практик като теб а имам скромни претенции за теоретични знания и с нетърпение очаквах да се включиш за да докажа тезата си която е различна от твоята. После ще напиша теорията си ама трябва да се подготвя добре (един вид да си вържа гащите с доказателствен материал да не съм голословен).
А няма да се разсърдя защото на мен ми е интересно когато дадено нещо се разглежда от различни ъгли и ако си прав ще призная особено ценя мнението ти защото е подкрепено със сериозен практичен опит(поне така мисля).
Токущо излезлия рои е кротък като агънце спи и можеш да го прехвърляш с голи ръце ,ако се задържи на клона няколко дни и неможе до си намери подходящо жилище става зъл и хапе яко причината е написа колегата Гогол храната ,гладната пчела е винаги с извадена сабя.
Когато много раздразниш някое семейство, то вдига вътре температурата и затова пчелите излизат навън и започват дори да висят по прелките като преди роево. Наблюдавах го това в събота. След 30 минути се прибраха вътре. Това става, когато няма паша и всичко е препълнено в кошера с пчели. Когато има паша, никоя не ти обръща внимание. А колкото до това дали гладен кошер се рои, не се карайте, по принцип не, но винаги има изключение.
Колега Филимонов има из писанията по пчеларска тематика понятие гладен рой. По другото написано от теб съм напълно съгласен.Пашата вади голяма част от пчелите вън от кошера. Чел съм, че при силна паша относителния дял на летящите пчели може да стигне до 60 процента. Безпашието при силно развит кошер води до прегряване и затруднена вентилация.
Да, Колега, има из писанията, но аз не съм виждал избягал рой от гладно семейство. В повечето случаи през изминалия сезон и сега съвсем наскоро, видях доста гладни семейства в които освен че нямаше 1 грам мед, нямаше и една килийка с пило, как тогава ще има рой, който преди това да е направил маточници , за да могат останалите нелетящи пчели да си създадат нова майка. Такова силно семейство ако не се предприемат спасителни подхранвания, загива или поне повечето му пчели падат на дъното и умират. Ужасна гледка е да видиш 2-3 шепи подмор на дъното на някое силно семейство, което 15 тина дни преди това му е поставен магазин и вътре е имало 2-3 пити в средата с мед. Това е от практиката ми.
Колеги имам един въпрос - имам два кошера, които въпреки че им е отнето почти всичкото запечатано пило, тоест имат една една и половина пита запечатано и другото е все открито изпадат в роево състояние. Градят маточници.Майките им работят прекрасно,но дали поради отнемането на пило ги залагат тези маточници, дали са за самосмяна или роеви не знам ,но ги чистя за втори път.Въпроса ми е имам и две ройчетче на по 3-4 пити .Ако изтръскам кошерите в роево пред тях си и оставя само маиката с летящите в тях а младите събера и придам на роичетата с весник помежду им ще спра роевото състояние.Ройчетата са с пронесли майки.
Колко маточника залагат ако са 3-4 е самосмяна пчелите ги тръскаи пред роевете като предвърително намериш маиката и тази пита остава в кошера които иска дасе рои ,от него след като отнемеш питите с запечатано пило слагаи изградени празни рамки и само една основа да има къде да снася маиката ,тръснатата пчела ще влезе при роичетата сама младата старата ще се върне при старото семеиство.
Имитацията на нектаропоток чрез подаване на малки дози сироп по-често, предпазват от изпадане на семейството в роево настроение. Дойде ли обилна паша изведнъж, пчелите задръстват плодника с нектар и затова влизат в роево. Препоръките са в безпашно време да се подхранва с малки дози сироп, за да не се задръства плодника ако са големи дозите. Големите дози са за запълване на запасите, в случая на гладуващите семейства. Много удобен вариянт за съботно-неделните пчелари, какъвто съм и аз, да се слага твърда храна или суха ситна захар в хранилките, които пчелите взимат доста бавно и по този начин се поддържа хранителния режим в семейството.
Когато работят в магазина, не би трябвало да влязат в роево. Все пак кажи колко маточника си видял и къде са по рамките ?
При Роевото настроение пчелите спират да градят и да носят прашец.
Маточниците ги правят отстрани и отдолу на питата и изглеждат като роеви, но пък са малко за роеви тоест около 4-5 б целия кошер но на различни пити.По време на акацията дръпнах доста запечатано пило от тях и ме съмнява че правят самосмяна мислеки си че майките не струват макар че те засеменяват много добре .
Номера е да има обем за строеж и за пълнеж. симулирането на главната паша с цел излизане от роево състояние е борба на инстинкти, от опит знам и съм чел че само инстинкта за събиране на нектар е способен да надделее над роевия.
Така принципно колега имаш право, че при липса на свободно пространство за строеж или за складиране, заливането с големи дози сироп ще форсира и ще подтикне към роене, затова казвам, че е необходим обем и нектар (сироп). Ако подаваш малки количества сироп няма да ги заемеш младите пчели в преработка и строеж и роевото ще продължи. ще споделя свой опит. Когато кошера ми изпадна в роева треска. Разцепих зоната на пилото с празен корпус и за 3 дни подадох 6 литра сироп по 2 на ден, на следващия ден подадох литър после 750 грама и сега по 300 грама на ден, и роевото приключи, строи се и се носи доста прашец.
Ако са запечатани маточниците и не е излязал рой, предполага се , че е самосмяна. 5-6 маточника залагат и когато нещо е станало с майката. Имах такъв случай, защото пилото беше секнало. На 4 рамки по 3 маточника в долната част на питата. Вече имам 4 отводки.
Колега, аз разказах моя случай ти си с ДБ това е основи за градеж и заливане със сироп първите три дни после намали леко дозата и ще превключат младите пчели ще се заемат със строеж и преработка на сиропа и няма да има кой да участва в роене. При мен като сложих 2 литра от 8.30 до 13.30 ги вдигаха смятай.
Евгени имаше и запечатани но майката съм я видял и работи много добре - пропуска само на теловете плюс това няма и година , ланска е.Просто съм чел че при такова дърпане на з.пило пчелите мислят че е негодна и залагат самосмяна.В единия от кошерите сам видял само една пълна пита със запечатано пило и тук там по питите има запечатано смесено със яица и ларви на венци,а в другия и една цяла няма с запечатано само венци .
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/i...vqLn-3TfrWAoBghttp://nbps.press.bg/br6/51.jpg
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/i...jKvQME2tG8NoYg
Коремчето е най-големият дял от тялото на пчелата. В него се намират голяма част от органите на храносмилането, дишането, кръвообращението и на размножаването. При пчелата работничка размножителните органи са закърнели. Коремчето на пчелата работничка и майката се състои от 6 сегмента, а на търтея от 7. Всяко членче има гръбни пластинки-тергити и коремни-стернити. На последните 4 коремни пластинки само при пчелата работничка се намират 4 восъчни жлези, от чийто секрет се изграждат восъчните пити.
В края на коремчето се намира жиленосният апарат , с който пчелите отбраняват гнездото от врагове.
Човека и пчелата се различават анатомично на пчелата коремчето е от сигменти медовото стомахче се намира отпред а жилото е най накрая също и насоновата железа:
За първи път го описва известният руски зоолог Н. Насонов още през далечната 1882 г. Жлезата се намира на сегмента на последното членче от коремчето. Секретът се изхвърля на повърхността посредством тънки каналчета, които в нормално положение на пчелата са затворени. Когато пчелата си повдигне коремчето и го опъне каналчетата се отварят, секретът излиза и започва да се изпарява. Едновременно с това пчелата започва да размахва крилата (до 180 размаха в секунда) и това ароматично вещество се разнася в пространството.Особено голям брой пчели правят това при влизането на роя в ново жилище така те означават къде пчелите от роя да се съберат.
Напълненото медово стомахче като е отпред не пречи на пчелата да жили щом не и пречи да използва насоновата железа която е в края вярно че не е точно същото но все пак са си коремни преси.
През първите три дни след излюпването си младите пчели са още слаби и неукрепнали. Те си почиват и другите пчели ги хранят, като им предават храна направо на хоботчето. Постепенно те се включват в работа, като първоначално участват при почистването на килийките. От четвъртия ден започват сами да вземат мед и прашец от килийките и да приготвят кашица, с която хранят по – възрастните работнически и търтееви ларви. От 7 – я – 9 –я ден техните глътъчни и горночелюстни жлези започват да произвеждат млечице и те усилено хранят майката и младите ларви. Тези пчели стоят предимно до питите с пило, за да го топлят и да го хранят.
На 4 – 5 дневна възраст младите пчели при топло и тихо време по обяд (от 11 до 14 часа) извършват първите си облитания около кошера, като прочистват дебелото си черво от натрупалите се дотогава в него несмлени остатъци от храната. При облитането пчелите се обръщат с глава към своя кошер и летейки пред него, ту се отдалечават, ту се приближават, като запаметяват цвета и формата му и се ориентират за неговото разположение спрямо околните предмети. Отначало облитанията са по – краткотрайни (1-3 минути) и наблизо около кошера, а през следващите дни те са по – продължителни и по – надалеч. От 12 – я ден восъкоотделителните жлези усилено произвеждат восък и пчелите градят пити. По това време те активно участват в приемането на принасяния от летящите пчели нектар, като му прибавят ензими, разливат го в килийките, изпаряват излишната вода от него чрез усилено вентилиране и запечатват зрелия мед. Същевременно те трамбоват с главата си стоварените в килийките топчета цветен прашец, заливат го с мед и го запечатват. Грижат се и за чистотата, като изхвърлят от кошера труповете на умрелите пчели и какавиди и други отпадъци. След около триседмична възраст, пчелите стават летящи и се занимават главно с пренасяне на нектар, прашец и прополис. В тази възраст те между другото охраняват и входа на кошера.
Тази последователност в действията на пчелите обаче не е строга и постоянна. В зависимост от състоянието и нуждите на семейството и от външните условия, отделни пчели или цели възрастови групи, могат да почистват килийките и същевременно да хранят младите и по – старите ларви, да градят пити и да запечатват килийките. При слабите семейства поради относително по – голямото количество пило, част от по – възрастните пчели се принуждават да стоят в кошера за да топлят пилото, а по – малка част от тях излизат на паша. При силните семейства и при добра паша, част от младите пчели, дори от 4 – 5 дневна възраст стават летящи и започват да принасят нектар и прашец, без преди това да са се занимавали с хранене на ларвите или с градене на пити. Летящите пчели в такива семейства може да достигнат 50% и дори повече от общото количество пчели. Когато обаче нуждите на семейството налагат, старите пчели, дори на 30 – 40 дневна възраст, могат да активизират отчасти жлезите си и да произвеждат млечице и восък, макар и в по – слаба степен, за да хранят пилото и да градят пити. Това се наблюдава например, когато се образува изкуствен рой само от стари пчели и майка.
Пчелите в роя по малко жилят защото са млади.
Знаем роя на какво е способен каква енергия има дали природата ще допусне да се прави от стари пчели (освен ако не е необходимо) или с млади които са в излишък в кошера без работа логично е в кошера да останат старите със запечатаното пило което не изисква грижи и ще замени скоро старите а не да ги прати в роя да им регресират железите да строят нов дом.
Днес помогнах на един колега за рой и реших да проверя да ли жилят.ЖИЛЯТ пчелите от рой също са те бодели с габарчета. ръката ми е като боксова ръкавица:bigsmile:
А за пушенето с пушилка има и друга теория знаем че пчелите бягат от дима дори и да са навън от кошера те бягат от дима ама едвали да търсят мед да се запасят а по скоро все едно им е неприятен.
Цитат:
Отдавна е известно, че димът намалява агресивността на пчелите. Пушилката е задължителен атрибут на пчеларя, а опушването на кошера– важен ритуал преди отварянето му. За обяснение съществуват 2 хипотези. Според едната димът се възприема като сигнал за тревога (по аналогия на природното бедствие пожар), пчелите пълнят коремчетата си с мед и се подготвят за евакуация, а пълното коремче пречи на жиленето. Според втората- съставки от дима се свързват с рецепторите за изо– пентилацетата, намиращи се в антените на пчелата и подтискат чувствителността към феромона за тревога.
Ама в края на краищата теории и хипотези много и не винаги теорията се покрива с практиката винаги има изключения.
В момента 3ма пчелари наблюдаваме един рояк на едно дърво много високо днес е 12 ден и още не е отлетял. По книгите пише че седи най много 2 дни и отлита ама този си стои и дъжд го валя и си седи.
Няма пчелар който да не е чел, че пълното стомахче с мед, пречи на пчелите да жилят.
Стръсквал съм голям рой от клон, без було и ръкавици, в слънчево и тихо време и не отнесох нито едно жило.
Прехвърлял съм малко ройче, хванато под прелката, с голи ръце в нуклеус и също нямах ужилване.
На 23 май, тази година, вечерта времето беше облачно и ръмеше. Сложих було, стръсках рой от клон и отнесох десетина жила.
Според мен причините роя да не жили са няколко:
1. Предимно млади пчели – няма агресия.
2. Меда в медовата гуша ги успокоява – знаем, че гладните пчели са агресивни.
3. Роя няма гнездо с медови запаси и пило които да охранява – Няма пазачи, които да жилят и алармират останалите пчели.
4. Евентуално стреса от необичайната обстановка на клона, ги прави изплашени и по малко агресивни.
Сега разбирам, защо бат тянко не препоръчва стари книги на младите пчелари, а само най-новите лекции на Кобилкина.
ЖИЛЯТ,но защо застават с вирнати дупета пред кошера след като го харесат не мога да си обясня млади пчели а пазачки.Днес видях нещо което не бях виждал за млад пчелар.След заселването на роя майката беше в кошера,излезна и след 10 мин се върна след като бяха харесали кошера пчелите.Това нормално ли е?
Това + отиваме до него и не сме смачкали нито една а дори да смачкаме знаем че пчелната отрова се напълва изцяло след 14 дневна възраст.
През 1814г. Г. Хюбнер забелязал, че ако човек бъде ужилен от една пчела, вероятността
да го нападне втора е много по- голяма, отколкото ако не е жилен изобщо. Забелязал също, и че ужиленото място има плодова, наподобяваща миризмата на банан. Установено е, че този ароматичен „печат“ по своята химична природа е изо– пентилацетат и е продукт на друга феромонна жлеза, свързана с жилото на пчелата. Тя „ бележи“ неприятелите и посочва на останалите пчели в кошера обекта и всяка следваща пчела оставя с жилото си своя миризлив автограф. Така концентрацията на изо-пентилацетата расте а с това и агресивността на пчелите. Към пияни пчелари пчелите стават още по- жестоки– вероятно спиртните напитки, заедно с много естери с плодова миризма, съдържат и изо – пентилацетат.
Новоизлюпените пчели не отделят изо – пентилацетат – той се появява между 15 и 30-ия ден от излюпването. Счита се, че е предназначен за отбелязване само на крупни неприятели.
Не оспорвам това което твърдиш.
Ужилванията за които съм споменал не бяха истински ужилвания. Пчелите дори не успяха да забият жилото до степен да останат без него.
Леко убождане, лека болка за която след час нямах и спомен, и пчелата си отива със жилото. Това го отдавам на препълненото медово стомахче.
При теб защо са жилили така? Има някаква причина. Може рояка да е стоял на клона няколко дни.
Рояците за които съм писал са излезли не повече от 3-4 часа преди да ги хвана.
П.п. А дали роя, който те а жилил, не е бил "гладен рой", за какъвто споменава Vasilevsa?
Гладен е бил, да! За някой майстор, пчелар и кандидат да остане без око. От тия, дето работят без було?:laughing:
Колеги препоръчайте начин за обединение на семейства .Имам отводка на 6 рамки с млада пронесла майка и силно семейство на 10 пити без майка от около 20 дена - майката се е загубила.Намирам теми за обединение на силно семейство с майка и слабо без майка ,но при мен случая е обратен.
А, не може ли да вземеш от отводката рамка с открито пило и да я придадеш на силното? То да си направи нова майка?
Бат Тянко семейството без майка е много силно но докато направи и оплоди майка ще съм изтървал слънчогледа а ако ги обединя успешно за слънчогледа ще са в силата си смятам.Всъщност преди малко му дадох такава пита но само за да видя дали ще заложи свещеви маточници за да съм сигурен че нямат майка.
Давам ти евентуално идея вероятно има и по добри начини аз го правя ако са един до друг на силния слагаш мрежа от комари над него слагаш отводката с майката минава 4дни ако долу са направили маточници ги чистиш и леко отваряш няколко сантиметра мрежата и след 2-3 дни я махаш или место мрежа съм чел че слагат вестник и докато го прогризат се опознават (това не съм го правил).
Мойте Д Б са с жлеб по средата с една много тънка дъска с процепи слагам две отводки и след седмица я дърпам или ползвам лежак.
Казвам го като идея.
Майката можеш да я сложиш под не знам как се казва тези кръглите клетки с зъбчетата преди обединението и на другия ден я освобождаваш.
Да кошерите са на метър един от друг.В други обединения обикновено кошера с майката е отдолу и именно това ме притеснява понеже по ми е удобно да сложа кошера с майката отгоре и не знам дали ще се обединят така. А майката да слагам ли евентуално в клетка за по-сигурно.
Не знам да има стопроцентов начин за придаване на майка? Особено на силно семейство. Аз бих предпочел да имам две семейства с майки. А какво ще съберат? Не зависи само от тях. Или от нас. Петте рамки могат без проблем да станат десет.
Значи аз съм го правил с майката отгоре няколко пъти и не съм имал проблем а ползвам клетки от тези големите по лесно ми е с тях (но ги ползвам само при сборна отводка когато правя от 3 кошера и стръсквам пчели).
И разстоянието ми е по малко може би единия ден може и двата да ги предърпаш малко един към друг и на другия да ги обединиш .
Да бат Тянко е много прав майка е хубаво да се придава на слаб кошер.
Не че не съм пускал в силно семейство майка с ръка. И на други се е случвало. Без да е в клетка и така нататък, но ако слънчогледа цъфне по- рано?
Колеги аз искам да ги обединя тези семейства не да придавам само майката .Все пак нали и тя има свита няма ли да я пази още повече ако е в клетка за ден два феромоните и няма ли да надделеят и да я приемат след като нямат майка 20 дена.Пък като гледам това https://www.youtube.com/watch?v=Qv7y4GaNHbo далеко съм от мисълта че ще е толкова лесно ,но пък чак невъзможно.
А да си чувал, че някои колеги препоръчват да се махне свитата от клетката за придаване?
Бат Тянко това го знам .Понеже работните са войнствени към свитата и убиват и майката погрешка но пак казвам искам да обединя две семейства не да придам само майката.Знам че е трудно да се обединят но чак пък толкоз не очаквах .Преди акацията правих сборни с оплодени майки без да ги слагам в клетки и без вестници само дето пийнаха по една ракия и всичко мина успешно .Вярно работните са излетели , но пак са били в отводката малко или много.
Никой не е казвал че е трудно! А, че от слънчогледа може да се компрометира пашата? Кога очакваш да цъфне? Защото при мен например черешите избързаха с месец!
Доколкото ми е известно, на сборна отводка се придава най- лесно каквото и да е! В твоя случай бих направил следното. Щях да напръскам предварително с малко разредена ракия семейството. След това новата майка в клетка намазана с мед от същото семейство. Разбира се запечатана с кърмово тесто и счупени крачета.
Ами слънчогледа е до колене поне 15-20 дена до цъфтеж според мен .Добре ще придам майката както казваш а нейното семейство какво да го правя.
Ако е така както казваш, кошера за който говориш, трябва да е пълен със запечатано пило. За да може пчелата от него след 20 дена да започне да навлиза в евентуално цъфналия слънчоглед. Е, според мен това е невъзможно?Освен ако, след като приемат майката не започнеш да му придаваш запечатано пило.
Здравейте колеги,преди 3 дена приятел ми подари отводка на 4 рамки със неоплодена майка видях я:) със голям зор бърза е като нинджа.На две от рамките имаше маточници затворени,оставих ги така както са си ,проверих внимателно всички рамки нямаше прясно пило или току що снесено.Днеска към 10часа сутринта от този кошер излязоха масово пчели на прелката и започнаха да летят и бучат около кошера,след 1-2 минути примерно казвам около 100 пчели отидоха до близкото дърво и на височина около 10-12метра и летяха около клоните 5 минути някъде,после започнаха да се връщат към пчелина аз стоях и ги гледах отдръпнах се на 10 метра.Нахраних всички други отводки и тази я оставих за последна отворих я и пчелите си бяха по рамките както предните дни спокойни не хапяха.Огледах питите и видях че единия маточник беше пробит отдолу явно е излязла майката.Другата майка неоплодената не можах да я намеря със старателно търсене,не видях изобщо майка.Въпроса ми е това което видях оплождане на майката ли беше? По рамките има още около 5-6 маточника затворени
На мен ми прилича на либидо!
Ти защо остави маточниците?Това дето си видял не е оплождане на майката, то става във въздуха, а не по клоните и не става близо до пчелина, а майката лети към търтеево сборище, тя избягва близкородствено съешаване. Най-вероятно е излезла новата майка и е формирала ройче.
Може и грешно да съм го написал не бяха накацали по клоните а покрай тях летяха високо на самия връх на дървото
Адаш,чуждите търтеи няма да чакат да ги изпревари някой друг.Твърде възможно е да е именно оплождане.При оплождана,майката излита със свита....
Местен пчелар сподели,че придавал майки по следния начин.Когато иска да подмени стара майка намира я,убива я и след това я пъха в клетка при закупена млада оплодена майка.В стремежа си да освободят собствената си майка пчелите всъщност освобождават новата.Някой пробвал ли е подобно нещо.