Единят ми комп е с windows, другия с линукс, а третия лаптопа, подпира усилвателя. Досега седях и се чудих, защо така бавно зарежда форума :laughing:
Хубаво, че сте вие да кажете, че проблема не е в моя телевизор :laughing:
Преглед за печат
Единят ми комп е с windows, другия с линукс, а третия лаптопа, подпира усилвателя. Досега седях и се чудих, защо така бавно зарежда форума :laughing:
Хубаво, че сте вие да кажете, че проблема не е в моя телевизор :laughing:
Форума наистина понякога много се бави. Този проблем го има от 2-3 седмици и все още не можем да открием откъде идва. На сървъра няма никакви сиптоми за какъвто и да било проблем. Въпреки това след рестарт форума се забързва и после пак се забавя. Много странно ......... продължаваме да го разследваме и горещо се надяваме най-после да хванем какъв е проблема.
ПС: След малко пак ще рестартирам .....
Форума отново зацикли.
Май пак е нужен рестарт на сървъра. Много туткав форума, чата - хич го няма.
Диагностицирането на проблема може да се окаже много трудно. Засега само сме открили, че понякога MySQL сървъра се претоварва и отнема на 100% процесорното време. След рестарт на MySQL-а всичко се оправя до следващия път - след 1 час или след 20 дена. Аз лично държах Resource Monitor-а отворен и гледах процесора на сървъра повече от седмица и нищо не се случи. Реших, че всичко е наред, но ето че снощи се е появило отново.
Ето какъв мейл ми пратиха от IT отдела:
Няколко часа се ровя по сървъра, за да установя проблемите с бавния форум. При мен до сега не се е случвало да е бавен, но няколко човека са писали, че е бавен. Не успях да намеря точната причина, но ми се струва, че е в MySQL-а, като имам следните съмнения за една от двете причини:
1. Не добре конструирана база данни на CometChat-a. Като цяло записите в чата са 80 000 (това са съобщения между потребителите). Таблицата не е голяма, но заявките, които чата осъществява, включват join-ове, group… и други такива скъпо струващи заявки, които видимо се бавят повече от всички останали заявки към MySQL-а.
2. Проблем с броя на конекциите към MySQL. Днес наблюдавах над 1000 активни конекции в режим TIME_WAIT. Това означава, че някой прави конекции и забравя да ги затвори.
Какво съм направил до момента?
1. Настроих някои параметри на кеша на PHP-то. При сегашните настройки и лимити, които съм задал мисля, че целия сайт вече се държи в RAM и наистина наблюдавам увеличение на бързодействието. При мен поне лети сайта. Настроих и самия CometChat да ползва кеш в RAM-а.
2. Лимитирах един параметър на MySQL-a (wait_timeout) на 3600 секунди, както се препоръчва. При нас беше настроено на 28800.
3. Включих една опция за логване на бавните заявки, които отнемат повече от 1 секунда да се изпълнят, за да видим дали въобще има такива тежки заявки и кой ги прави.
Всичко останало по сървъра изглежда отлично.
Форума пак заби из царевицата - ужасно бави. Защо не спрете чата, докато се локализира проблема? Едва ли това ще се отрази на изкупната цена на меда.
То ми е ясно, това което казваш, но защо за едни има чат, а за други не. И започвам да си мисля, че в повечето случаи аз съм "вируса", който бъгва системата и за това нямам чат, за разлика от други.
ПП превключих на Мозила и чата се появи. Интересна работа, ама няма смисъл да ми се обяснява и без това няма да разбера. :bigsmile: