айдеее рукнаха буйните потоци дълбокомислени слова .Ще притичам за пуканки и тефтер да си нахвърлям наброски .
Преглед за печат
айдеее рукнаха буйните потоци дълбокомислени слова .Ще притичам за пуканки и тефтер да си нахвърлям наброски .
Здравейте, имам пчели които искам да преместя сега март месец на около 600км от стария пчелин,как да го направя?кошерите са ЛР.Благодаря предварително.
Като за начало може да прочетеш цялата тема.
Има ли риск при внимателно пренасяне на кошер с пчели на ръка от двама човека на разстояние около 30 метра при отрицателни зимни температури? Има ли опасност, по време на носенето, част от пчелите да напуснат кълбото и да загинат? От момента на зазимяване през края на октомври или началото на ноември, кошерът не е отварян и рамките следва да са заклеени добре. Рамките нямат хофманови уширения.
Риск няма, освен ако някой от двамата не се спъне и падне зедно с кошера ..............
Пчелите не са чак толкова беззащитни. В дивата природа силните ветрове и бури клатят дървото и хралупата, и дори понякога го събарят. И така е било милиони години. И сега при местенето ако не го стърскате силно кошера, на пчелите нищо няма да им стане. Е може и да пожужат малко по време на местенето, но нищо повече. По принцип именно зимата е най-подходящият момент да се правят дребни размествания и пренареждания на кошерите в рамките на пчелина.
Васко, ако няма някакво силно тръскане или удар няма проблем и на 300 км да ги носите.
Привет и от съвсем "босия" на тема пчеларство участник.Попрочетох доста вкл.и тази тема.Бих искал без да се дразните ако допускам грешки в терминологията,да споделите от опит,как това преместване се отразява на пчелите при практикуване на подвижно пчеларство?
Ами пчелите се дразнят, жужат, произвеждат повече топлина от нормалното, и ако кошерите не ги охлаждаш по време на транспорта, могат да прегреят и да ти умре някое семейство. Имах такъв случай. Когато обаче ги стовариш на новото място, първо излитат от кошера, ожилват всички живо на разстояние 100 метра, и когато видят разкошната паша, забравят за несгодите и веднага литват да събират прашец и нектар. Имал съм случай още кошерите да са на камиона, и вече да се връщат в него пчели с прашец и нектар.
Благодаря г-н Матеев.А трябва ли да се съобразим при подреждането с предишната конфигурация на пчелина?И как пеместването им се отразява на ориентацията и намирането на кошера?
Броя на невроните в главата на една пчела е много малък, в резултат на което в тази глава има място само за 1 навигационна карта на терена. Това означава, че когато пчелата излети от кошера и открие, че е на друго място, тя трябва да забрави старата карта и да се самообучи на новата. Това се случва автоматично, но не в 100% от случаите. Всяко едно преместване води до загуба на определен брой пчели, които бързат да излетят на паша, и после не могат да си намерят собствения кошер. Това не е голяма беда, защото по принцип когато една пчела се върне натоварена с нектар или прашец, тя се приема и e добре дошла във всеки един кошер от пчелина. Истинска загуба можеш да имаш само ако в непосредствена близост има друг пчелин на друг човек.
Някои пчелари практикуват слагането на прелката на клечка, слама, камъче или някакъв друг предмет, за да може още при излизането пчелата да се усети, че нещо не е наред, и да влезе в режим облитане и самообучаване за новата навигационна карта. Вероятно това увеличава процента на успеваемост при самообучението, но аз не го прилагам, защото пък после самото махане на клечката или камъчето още един път ще предизвика хаос и излишно облитане с цел обучение.
За тебе е важно да знаеш, че ако преместиш кошер на разстояние по-малко от 3-4 километра, голяма част от летящите пчели ще се върнат на старото място и ще търсят кошер в радиус от 1 метър от мястото, където е бил стария кошер. Ако ги преместиш на ново място над 5 километра, вероятно над 80-90% от пчелите лесно ще се самообучат за новия терен, и само 10-20% от тях ще се объркат и ще се преразпределят по чужди (но пак твои) кошери. Важното е на новото място да има вече готова обилна паша. Ако това е така, това преразпределение ще мине безболезнено и без бой със жертви, защото заблудените пчели ще носят нектар, а той се явява универсален пропуск за всеки един кошер.
Благодаря Ви,много изчерпателен отговор,благодаря и на вас "Вълчан".
Днес беше добър ден за преместване на кошери на малки разстояния в северните райони на страната. Ако някой е пропуснал момента, утре може да има още един шанс. Следва облитане, снегояд и нападение срещу кокичетата и глухарчетата... освен ако няма грешка в прогнозите. :)
Прикачен файл 832Наложи ми се да преместя кошерите с около 20 м.Вчера / 14.02 / рано сътринта затворих прелките и ги пренесохме на новите места.Останаха затворени през целия ден, с мрежести дъна са. Днес сутринта отворих прелките като поставих по малко сухи треви и клечки пред тях. Към 10 ч започнаха да излизат а към 11 започна щуро облитане - красота.До към 13 ч имаше по няколко пчели , които обикаляха около старите места но после се кротнаха. Мога да заявя че операцията приключи успешно , доволен съм !
И аз ги преместих с около 40 метра.Но го направих още в края на Ноември при последния що го де топъл ден.Като следях прогнозата за времето която обещаваше поне 10-15 студени дни без облитания.Всичко мина успешно.
Здравейте,опитни пчелари.От днеска 20.00 часа и аз се причислих към вас,но с никакъв опит и 2 кошера.Закупих си два кошера и трябваше да си ги взема у дома а това е на 7-8 стотин метра от човека,от който ги купих.Изчетох всички мнения за преместване на близки разтояния и срещнах и за и против.В моето положени нямаше как да не ги преместя по простата причина,че ги купих и трябва да си ги взема.С един приятел ги взехме към 19,30 часа и у дома ги отворих веднага към 20,00 часа като им сложих трева на входа и то доста.Утре ще видя какво ще се получи като се прибера от работа.Ако трябва да направя нещо още утре казвайте с голям интерес и желание следя форума.И имам огромно желани да се занимавам с пчели.
Предварително благодаря на вички за съветите,които ще ми дадете.
Има голяма вероятност да загубиш част от летящите си пчели. Не се знае тревата дали ще помогне или не. Утре можеш да отидеш при човека, от когото си закупил кошерите, и да видиш дали на тяхното място има рояк от кръжащи пчели. Ако го има - това са твоите пчели. Можеш да им помахаш за сбогом и да им пожелаеш дълъг и щастлив живот в новия кошер, но не твой, а на човека, който ти ги е продал.
Ако няма кръжащ рояк - значи тревата е помогнала. С молба да напишеш във форума какво се е случило, за да можем за в бъдеще и ние да се поучим.
не се притеднявай играх я тази игра местихме 8 семейства на 300 метра.Мога да твърдя че загубите бяха минимални и невидими но при положение че сложихме по малко шума на входа и по едно цветно флакче на прелката затиснато с камаче :) успех
Ако имаш възможност закарай ги поне на 5 км и след 9-10 дена си ги докарай на местото до вас
Сега се прибирам от работа и направо при кошерите.Има голямо оживление,излизат-влизат доста пчели и това ме навежда на мисълта,че вече си знаят новото място.Тревата са я избутали навън и мисля довечера да я махна.Впрочем какво ще кажете,кога да я махна.Дали да изчакам още някой ден или :confused: ?А може ли да не ходя до човека,от който ги купих?Не за друго а по простата причина,че ако има рояк от кръжащи пчели,нищо няма да мога да направя а само да се ядосвам.А пък аз предпочитам да не се ядосвам.Ако настоявате ще ида,но не виждам смисъл.То ако си идат ще си проличи и при мене предполагам,просто няма как да не проличи.
Аз така преместих един кошер и летящата пчела се върна на старото място. Там сложих друг кошер с 2-3 пити и вечерта извадих тия пити и ги стърсих на прелката на новия кошер и те си влезнаха и повече не се връщаха на старото място или се върнаха много малко.
В 15,30 часа им сипах 300мл захарен сироп.Сега в 17,00 часа имаше повече летящи пчели от вън.Влизат излизат,направо ми е кеф да ги гледам отстрани.Човека от който ги взех ми каза през 2 дена да им сипвам по 250-300мл сироп 1:1.Днеска ми беше сефтето да отварям кошер и то сам без никой.Изпитвам удоволствие и определено има няква тръпка.Незнам при вас по-опитните така ли е,но на мен все ми се ще да ходя да ги гледам отстрани как са.
Еее няма,няма да ги отварям всеки ден.Знам,че не трябва.
Към днешна дата положението е същото както и вчера.Пчелите нито са повече нито по-малко това е като гледам движението от вънка.Дали може да се каже,че операцията е минала успешно или е рано да се каже.Очаквам хубаво време за да видим вътре какво става.
Ще се оправят не се притеснявай, и да се върне летящата пчела на старото място не е проблем, ще отслабне кошера за малко и после ще се възстанови.
Нали ги храниш. И аз ги гледам пред прелката и се радвам особено силните който имат облак с пчели от пред не си се забъркал само ти :)
Да храня ги и точно това щях да питам.Вчера им сипах по 300мл захарен сироп 1:1 и днеска в 20,00часа хранилките бяха сухи и пак им сипах по 300мл.Нормално ли е това и трябва ли да им сипвам всеки ден или?
Нормално е, кажи колко пити с пило и пчели имаш, че ако са много силни и ги храниш ще изпаднат в роево състояние.
Ами честно казано,когато ги купих не можахме да ги отворим и до сега незнам вътре с какво разполагам.Надявам се по-скоро времето да се оправи за да можем да погледнем.Хладно е и ветровито.От наблюденията ми от както съм ги взел,мога със 100% сигурност да твърдя че загуби на пчели няма никакви.От първият ден блъсканицата на прелката е една и съща.Ако по това може да се съди.
Не по това не може да се съди. Попита и ти беше отговорено, че ако искаш да разбереш дали има някаква загуба трябва да видиш дали блуждаят на другия ден на мястото от където си ги взел, а не да се опиташ да ги "броиш " по прелката. И нямам идея как така купуваш кошери без да ги отвориш?
Там от където ги взех има още 10 кошера,според теб как ще разбера кои от летящите пчели около тези 10 кошера са моите.Ако има начин ще се радвам да го науча.
И относно закупуването.Времето не позволяваше в продължение на доста дни както и в момента да се отворят.И цената е добра.Човека продава всичко,къща,имоти и тн. заминава в чужбина затова гледа да продаде всичко по-бързо.От 25 години е пчелар,но се разболя и неможе да се грижи за тях.
Преместването на кошерите приключи на другия ден когато пчелите са излезли и са се върнали на старото си място и са влезли в 10–те кошера така че забрави за тях.Храни разширявай това е твоята работа от тук нататък.
Благодаря Радо,остава ми само да се надявам,че повечето са останали при мене. :( Днеска слушам прогнозата,дават времето до 24 градуса.Ако е така мисля да видим какво става.
Всеки един относително тих и слънчев ден с температура над 12-13 градуса става за осведомителен преглед. Такива дни имаше в изобилие през последната десетдневка. И ако беше отишъл в другия двор преди обед за 1 минутка щеше да разбереш кои са твоите пчели без проблем. Щяха да блуждаят около старите места на кошерите, а не да работят нормално влизайки и излизайки спокойно в другите кошери. Горещо те съветвам скоростно да наваксаш с теорията.
Да не забравяме заболяванията !!!
Днеска най-сетне ги отворихме и положението е следното.Става въпрос за 10 рамкови ДБ кошери.И в двата положението е едно и също.7 плодникови рамки от които 6 и от двете страни с пило около 1/3 и мед останалото.На другата мед само.Сложихме по 3 основи на кошер.Пчели има за около 6 пити да ги покрият плътно.Добре ли постъпихме като им сложихме по 3 основи или сме избързали.Един пчелар каза,че щом ги подхранвам не са проблем основите.Дали е така.
Желателно е да слагаш само по една основа до открито пило,само по време на силна паша и ако си на зор се слагат равен брой основи и изградени пити.По принцип не е желателно да се гради по време на паша за да може пчелите да са заети само с медосбора но когато увеличаваш винаги си в недостиг на изградени пити.Сега при теб е вероятно да проядат едната или двете основи и ще се наложи да ги смениш .
Благодаря Радо,много полезни съвети ми даваш.Дано не съм оплескал нещата да ги проядат.След колко време мога да ги проверя.
Дадан–блат рамките винаги пчелите ги градят трудно дори и да ги проядат единственото което ще загубиш е 1 или 2 основи.Ако семейството е силно и с много млади пчели и храниш една рамка бива изградена за ден максимум два, аз ти препоръчвам след два дена погледни рамките и тази която е най добре изградена я напълни с сироп това става лесно с пръскачка или пулверизатор след още два/три дена тази рамка цялата трябва да е снесена от майката и слагаш до нея следваща рамка за градеж и така докато запълниш плодника.
Е просто нямам думи.Отново благодарности за точния ясен отговор.Стриктно ще спазвам указанията и ще пиша.И успоредно с това ще дам жега на теорията.
Здравейте колеги,само не разбрах по кое време на деня е най-удачно.
Здравеите колеги! Налага ми се да преместя няколко кошера на разстояние от 3,8 км. На мястото на което са в момента няма паша, а там кьдето ще ги закарам сльн4огледа е в разгара си. Каква е според вас вероятността летящата п4ела да се вьрне на старото място
Здравейте, колеги. Предстои ми преместване на кошерите на 1,6км. права линия /гугъла/. Интересува ме, как мога да го направя най безопасно. В смисъл, наясно съм, че трябва да го направя преди първото облитане, и когато пчелите не са на кълбо. Но ми се ще да го направя преди да им сложа питките и преди да започнат с пилото /по - масово/. Възможно ли е да го направя, януари или февруари, при по-топло време? Ако през деня кълбото се разпуска, то вечерта пак се стяга и точно това ме притеснява - нали трябва да ги местя вечерта?
Това пък за местенето вечерта от къде го измисли?!? - да не би да е сред новоприетите на тъмно изменения в Закона за пчеларството?!?
Най-важното е да следиш прогнозата за времето. Избираш си един ден за който прогнозата е температурата да е над 10 градуса(даже и към 15 е още по-добре), а ако това е първият ден след студеното време би било най-добре. Процедурата можеш да извършиш по следният начин: сутринта ги затваряш пчелите, ичзакваш до към малко преди обяд, когато температурата вече е започнала да се покачва, местиш ги на новото място и там вече си ги отваряш... ...и успех!
И аз има да пренареждам пчелина, но те се облитат много често и все изпускам момента.
Здравейте,
Пишеш, сутринта ги затваряш. Не може ли вечерта? Това за Искрен. Аз смятам, че за предпочитане е вечер по-късно, когато всички пчели са се прибрали. При сегашната ситуация т.е. местене преди пролетното развитие, може да се затворят, и по-рано на свечеряване когато температурите са паднали и всички пчели са се прибрали.
Ник, няма ли как да ги затвориш вечерта и на другият ден да си ги подредиш.
Поздрави, Г. Георгиев
Ти май четеш през ред, през два, или през мнение - разбира се че може да се затворят вечер, дори и след обед може ако денят е студен(под 5 градуса), ставаше въпрос за местене когто кълбото се разпуска и е достатачно топло за да могат евентуално изпадналите от кълбото пчели да могата да се качат нагоре и пак да си сформират кълбо.
10 дена не са излизали, дали ще направят облитане при първото затопляне за да може да разместя кошерите?
Според мен няма да имаш проблем аз местих този месец на 20 метра от местата им не бяха излизали 12 дена, преместих ги и на следващия ден се облетяха нямаше една пчела на старото си място, по това време се облитат само пред кошерите си.
Аз в събота преместих няколко кошера на 200 м, изчаках по обед да се поразпусне леко кълбото, за да няма изпадане и измръзване на пчели. Трябва да се следи и прогнозата. Сега е най-подходящо да се местят, защото поне в близките 10 тина дни няма да могат да излизат навън и ще забравят старото място. А и положителните температури са идеални за обедно преместване.
При мен го дават петък и събота топло и ако познаят ще има летеж, но ще местя няма за кога да чакам.
Има технология за местене на пчели на големи разстояния през зимата, но трябва да се използва камион-фургон. Кошерите се товарят внимателно на камиона и след това фургона започва да се затопля. Вдига се температура 16-18 градуса и се изчаква няколко часа, за да се темперират всички кошери. Пчелите разпускат кълбетата и транспортирането на стотици километри вече е възможно да стане безопасно.
На новото място не се разтоварват веднага, защото бързото изстиване няма да им даде време да образуват новото кълбо. Изстиването трябва да става бавно и постепенно вътре в камиона и да трае поне 24 часа. След това кошерите внимателно се разтоварват по местата си и това е.
Не съм я пробвал тази технология, но изглежда логична. Тази зима ще пробвам с малко кошери, защото се нуждая от известно пренареждане между пчелините. Ако някой мисли да я пробва на риск, нека първо да я провери с 1-2 кошера в колата, за да не ме обвинява после, че давам непроверени идеи.
Иначе моя личен опит в местенето е огромен. Преди две години, когато купувах много кошери от цяла България, съм извършвал грандиозни размествания насам-натам през март и април при ниски температури. Тогава си нямах никаква представа за опасностите, затова действувах смело въпреки предупрежденията. Въпреки това щети от местенето на практика нямах почти никакви.
Един плюс на местенето преди първия пролетен преглед е, че рамките са здраво заклеяни към корпуса и по време на транспорта не се клатят. Това осигурява безопасноста на местенето и единствения проблем остава нервноста на пчелите. Тази нервност обаче им помага, защото когато са нервни те вдигат температурата на гнездото.
Също да ви кажа и за последната буря в Ловеч, която беше натъркаляла десетина кошера в един от пчелините ми. Когато ги намерихме кошерите лежаха на земята, но бяха цели, защото бяха стегнати с колани. Изправихме ги и толкова. На семействата им нямаше абсолютно нищо освен предполагам нервноста, която са изпитвали когато вятъра ги е търкалял по поляната. Имаше и кошери с отвят капак, хранилка и найлон. Снега валеше и се беше натрупал директно върху рамките. Ами пак на семействата им нямаше нищо. Жертви от това не съм имал. Виж от кълвачите вече имам 14 жертви, което е направо непонятно предвид факта колко издръжливи се оказаха пчелите в други тежки и критични ситуации.
Nik_m щом не са излизали 10 дена мести, може да не ти се отдаде друга възможност. Имам предвид дълго време да не излизат, при нас от както съм ги преместил през два дена са навън а като гледам прогнозата на gismeteo.ru и февруари ще е така. Както ти писах в предния коментар разместих ги в долната част на пчелина отделно си пренаредих редиците в пчелина. Аз ги преместих в по хладен ден и една не се показа но сега температурите са по високи така че сложи нещо на входа да не излизат. Иначе по темата има много изписано ако те е страх да не се върнат мести ги на 4-5 км и след месец ги върни но за мен по това време на годината е излишна гимнастика
Аз няма да ги местя а ще ги размествам. В момента са ми на 4 реда искам 4тия да го разхвърлям из останалите 3 и малко да сбия редовете от 3метра разстояние на 2.40 да ми се хване и 5тия ред. Утре отивам и почвам пък петък ще видим резултата. От тези които ще местя 5 са късни отводки, при тях няма много летеж и само 2 силни семейства които преди 10 дена носеха прашец, останалите не са проблем само ще ви върна около метър на зад.
Свърших работа днес, трамбовах и нивелирах хубаво земята под всички кошери с пясък и вече може да идва пролетта :)
Добре че махах капаците като ги местя, че един беше протекъл та го смених с друг.
Е, все пак не е лошо и някое дръвче да сложиш, да има къде да се закачат рояците поне :) .
аз ако има как всички бих ги сложил под дървета...
Тъй де тъй в жегите мед.растителност спира отелянето на нектар и пчелите няма какво да събират и за да не пречат на домошарките да вентилират се трупат на брада.По друг начин стои въпросът със брадите,когато става въпрос за роене.
Един познат продаваше имот,купен преди 6 месеца(нещо не му харесвал).В имота имаше кошер с пчелели.Новите собственици не го искаха в двора и ние го взехме и го закарахме на село.Това се случи през края на януари.Кошера беше в лошо състояние и решихме да го сложим на завет пред къщата.Като взех да чета какво да правя с кошера се натъкнах на това,че за да го преместя,това трябва да става с по половин метър.Искам да ги преместя и в нов кошер.Новия е купен и боядисан,чакам хубаво време.Под нашата къща има двама комшии които гледат пчели.Могат ли моите да избягат при тях ако им сменя кошера и им скрия стария.В главата ми е голяма каша.Един ми казва намажи новия кошер с маточина,но нея сега я няма.Друг ми казва намажи с лук.Трети ми казва с нищо не мажи.Не мога да намеря информация,ще ви бъда благодарна ако помогнете.
Няма от какво да се притесняваш. Слагаш новия кошер на мястото на стария и преместваш в него рамките с пчелите. Стария го махаш и толкова.
А относно преместването, зависи на какво разстояние ще е. Има различни варианти.
При смяната на кошера от един вид с друг няма да загубиш нито една пчела, ако новия кошер е на същото място като стария. След това изчакай известно време (напр. 1-2 седмици) и тогава можеш да започнеш постепенно да местиш кошера към новото му място. Това с 50 сантиметра на ден е вярно само ако кошера се намира в пчелин с десетки други кошери около него. Ако кошера е самотен в двора на къщата, можеш да го местиш и с по 2-3 метра на ден. Местил съм и по 5 метра самотни кошери и пак пчелите си ги намират.
Имам въпрос.
Някой местил ли е кошер през зимата?
Искам да премествам кошери на повече от 10-20 метра, не само по хоризонтала, но и по вертикала. От втория етаж на плевнята към земята или обратно. При това преместване ще се промени и направлението на прелката. Тъй като това няма как да стане през активния период, се замислих, дали не е възможно да направя преместването през зимата. Идеята е, кошерите да се преместват през декември или през януари, когато времето е студено, и пчелите не летят. Примерно 2 седмици без облитане и ги местя.
Но, прочетох, че колкото е по студено, толкова по-дълга е паметта на пчелите. Не знам дали е вярно, та питам, някой правил ли е такова преместване през зимата?
Няма да имаш проблем и със 100 метра да го преместиш. При облитанията пчелите ще маркират новото място, защото не ходят на далеч от кошера, а се въртят близо около и над него. Така създават и спомени за новата локация (все едно са новоизлюпени).
Най-лошото, което може да се случи на един преместен кошер, е да си загуби старите пчели. Каква е ползата от тях сега пролетта? Ами носят прашец и нектар. Ако ти обилно храниш с питки с прашец и им даваш захарен сироп (нектар), то тогава загубата на старите пчели няма да създаде кой-знае колко голям проблем. Най-много леко да се забави развитието на семейството, но ти ще компенсираш с обилно хранене (сироп и прашец) и със стартовит.
Та по пътя на тази логика аз бих рискувал да хвана цялата група кошери и едновременно да ги преместя на друго място в двора. Старите пчели ще се лутат час-два на старото място и после постепенно ще разширят кръга на търсене и ще си намерят кошерите на новото място. Голяма част от тях ще се ориентират по миризмата и ще намерят верните си семейства. Останалите ще се разпределят по случаен начин. Дори и някое семейство да остане с по-малко стари пчели, ти ще компенсираш с питки с прашец и течен сироп.
При местене пчелите излизат на прелката и започват да вентилират(феромони). Стават агресивни понякога и трябва да се внимава. Никакво местене сутрин в 3 часа, никакво пръскане с дезодоранти и подобни глупости.
Преди два дни местих семейство в нов кошер и нямах никакви проблеми освен рамките с горна летва 475-8мм.
Слагаш новия кошер пред стария, вадиш рамките и ако можеш гледаш дали си взел майката.(бърз преглед с очи от двете страни на всяка рамка-максимум 2-3 сек)
Ако има пчели в стария, то просто ги изтръскваш пред новия кошер. Стария се маха оттам и се скрива от пчелите. Входа се оставя отворен и не се стеснява. Ако видиш пчели да вентилират на прелката, а други да оглеждат кошера, то всичко е наред. Ако цялото семейство излезе на прелката - дано си си вързал здраво обувките, че ще се бяга след тях.:laughing: Вече има пило и пчелите не са склонни да го изоставят.
След 10-15 мин стесняваш входа до нужното и според силата на семейството.
Захарен сироп в хранилката казват, че помага, но нямам наблюдения. Въпреки това слагам.
Всичко това става в рамките на 2-3 мин максимум, но ако е топло времето няма нужда да бързаш чак толкова.
Вчера около 17ч. изместих два кошера на около 50м.-60м. и нито една пчела не се загуби.Днес по обяд бях там дори и на старото място нямаше пчели,а очаквах да има някоя-друга търсеща на старото място.Да подчертая,че най близкия кошер от старото място е на 15м.Важно е при местене на къси разтояния,това да се случва над вечер(когато се приберат) за да могат пчелите да пренощуват на новото място и да се поуспокоят.
Здравейте,
Добре дошъл на новият бъдещ колега.
Пишеш, че сте го местили в края на януари. От тогава този кошер нещо да е преглеждан? Имаш комшии които са пчелари, според мен някой трябва да го прегледа, и да ти обясни някои основни неща. Що се касае до прехвърлянето на пчелите в друг сандък, "нямаш проблеми" както писаха и колегите. Искам само да добавя, ако има възможност новия трябва да бъде същият цвят като стария. Това се отнася в случаите когато има повече кошери в пчелина. При повече кошери, има шанс ако новия е с различен цвят от стария, а до тях има друг кошер със същия цвят като старея пчелите да налетят в другия кошер, а не новия.
Относно местенето, не разбрах питаш да го местиш след като го прехвърлиш? Ако е това, и искаш да го преместваш в твоя двор, хубаво би било да го местиш с по метър, метър и половина. Аз бих направил така, не бих искал пчелите ми да се лутат и да си търсят кошера вместо да носят по малко прашец и нектар рано пролетта.
Поздрави, и ЧЕТИ, ЧЕТИ, ЧЕТИ.......... Г. Георгиев
Боби,обясни на колегата,като мести с по метър,за колко дни ще премести кошера примерно на 40-50 м.Ха сега си помисли колко време пчелите ще са обезпокоени ако мести всеки ден.Че то след 50 метра-време кошера трябва да е с най малко два магазина.
Към това чети,чети,чети аз бих добавил мисли,мисли мисли......
Здравейте,
Да Ангеле, прав си. Но съм написал " в твоя двор". За мен при такова местене, ако има възможност, и време ще бъде по безпроблемно.
В началото на март и на мен ми се наложи да си преместя кошерите в двора на къщата. По въздух разстоянието не беше повече от 100 метра.
Какво направих: Предния ден вечерта (беше около 18-18.30часа) ги затворих. На другият ден (беше слънчево и пчелите летяха яко) около 11часа ги пренесохме с един приятел на ръце. Оставих ги няколко часа, разбих половин буркан мед с вода и го сипах в хранилките. След около час ги отворих. Пропуснах да напиша, че пред кошерите с пчелите поставих два празни кошера на около 70-80см. Пчелите се разлетяха, но се въртяха около кошерите за ориентация. По празниците през април ще разбера каква съм я свършил.
Поздрави, Г. Георгиев
Аз лично си мисля, че края на март и първата половина на април е идеалното време, през което БЕЗОГЛЕДНО могат да се разместват кошерите вътре в пчелина. Никакви разстояния не трябва се следят. Просто се хващат кошерите и се преместват и подреждат както е най-удобно. При това подреждане част от тях ще останат с по-малко стари пчели, но това ще се компенсира само за една седмица. След пренареждането се прави интензивно хранене - хранилката да не пресъхва. На кошерите с по-малко стари пчели се помага с пити с мед и прашец.
Няма друг период от годината, в който да е възможно такова БЕЗОГЛЕДНО ПРЕНАРЕЖДАНЕ. Може би през януари, но тогава си е рискова работа да не се повреди кълбото. Така че който ще прави пренареждане, няма друг избор. Сега в следващите 20 дена или никога.
Матеев говориш глупости,кошерите могат да се местят и зимата при благоприятно топло време.Когато кълбото се поразпусне могат да се местят където си искаш.Местил съм и януари,и февруари и няма никакъв проблем.Малко повече внимание и концентрация и всичко е ОК.Не налагай твоите правила и закони.
Не съм казвал, че не може. Казах само, че трябва много да се внимава и че има риск. Просто чети какво е написано и не си ИЗМИСЛЯЙ.
От гледна точка на пчелите зимното местене е ЕКВИВАЛЕНТНО на пролетното местене. Доказано е, че зимните пчели помнят есенната позиция на кошера, което означава, че при зимното местене ще се предизвика същия последващ хаос с полета на старите пчели, който ще се предизвика и при пролетното.
По въпроса с думичката ГЛУПОСТИ - мери си езика, защото само заради нея трябва да те банна. Имаше начин да си изкажеш мисълта и по-културно, в дух на приятелство и взаимопомощ. Получаваш първо предупреждение.
Руснаците местят кошерите, и ги поставят в зимовници. Като важно условие е температурата на въздуха да е отрицателна. Те го казват по следния начин - когато стегне първият устойчив мраз.
И на мен ми се наложи да изместя няколко отводки тази зима.Бяха разположени в една нива на около 30 метра от пчелина ми.След преместването,на следващия ден пчелите се облетяха и нямаше нито една върнала се на старото място.Преди местенето пчелите не бяха излизали от кошерите около 20 дни.
Здравейте ,предстои ми местене на шест броя кошери през месец юни , което е наложително ,ще споделите ли с какви трудности ще се сблъскам и какви мерки да взема.
Преместването ще е от Видинско в Софийско ?
Емо, да не си купил кошерите на професора? ;)
Не, Юрка. Човевкът си е жив и здрав, гледа си пчелите, проф. Цанков де.
Имах предвид проф. Илиев.