На каква надморска височина ти е пчелина? При мен, тази пролет мина късна слана. Порази орехи, лози и акации, но еводията не пострада. Садих я през 2014 г., вече е около 2 метра, но все още не цъфти.
Преглед за печат
780 м , явно твоята е била на завет.
И при мен имаше слана и порази лозите и орехите, но еводиите не пострадаха. Явно еводиите са по-устойчиви от орехите, защото много близо до тях има орех и той пострада сериозно.
Еводиите ми дадоха доста семена тази година, ако някой иска да се пробва, мога да му подаря много семена .
Ако се засеят в парник след стратификация(3 месеца в хладилника), стават до 1,20-1,50см високи за един сезон.
Благодаря,колега за семената.Сега чакаме пролетта.
Дака за какво ще чакаш пролетта?
За да дойдат пчелоядите, и да накацат по клоните- за красота!
А бе то и аз съм дал напътствия по форомите за еводията,но няма кой да чете.
Какво ви е мнението за еводията, дали става да се засади между кошерите в пчелина или ще направи много голяма сянка. Не съм виждал на живо голяма еводия и за това си нямам и на идея става ли за тази работа или не.
Като не си виждал голяма еводия със сигурност си виждал моторна резачка.Определено не е като пауловнията.Едно дърво расте колкото му се разреши.Става за пчелин,но трябва да го колтучиш поне до 2,5м-3м,за да израсте с по висок ствол....
Виждал съм само 2 стари Еводии и нито една не надхвърляше 5 -6м височина, като тази в Ботаническата в Балчик мисля, че е на около30г(+-5)
В двора имам 10 годишна и е 5-6 метрова,но ако бях я кастрил-колтучил щеше да е по висока.Тя и пауловнията ако не се колтучи няма да стане висока.
Калин "Орела" ми даде 50-ина бройки разсад през лятото, които засадих в кофички от кисело мляко. Мисля, че семената ги е взел от теб. Сега разсада е с височина около 20-25 см. 15-20 съм обещал из селото, а за останалите обмислям варианта да ги засадя сред кошерите...
В кофички няма да изкарат зимата ще измръзнат.По добре ги засей още сега.Почвата ще им държи топло....Проблем могат да се окажат зайците.
Миналата година засадих 4-5 бр. от кофички, есента след като им паднаха листата. Отгоре ги покрих с малко сено, а върху тях срязах и поставих ПВЦ бутилки от минерална вода. Върху бутилката по една тухла, за да не я духне вятъра. Пролетта всички се бяха хванали и през април им махнах бутилките. Тези които бяха в по-рохкава почва се развиха и сега са фиданки, а 1-2 изсъхнаха. Със зайци не съм имал проблеми, вероятно авджийте в района добре се справят.
Миналата есен посях семена и пролетта поникнаха. Прехвърлих ги в отделни кофички от кисело мляко. Есента им опадаха листата и ги оставих на терасата. Пролетта се раззелениха и ....продължиха да си растат в кофичките. Сега пак са без листа, но следващата година вече ще ги засадя около пчелина.
Даже и са в хладилника;)
Днес засадих 17 бр., а утре още 15 бр. еводии от тази година. Същите са около 25 см. високи. При засаждането им около пръстта от кофичката от кисело мляко им сложих и пръст обогатена с тор - купешка от найлонови чували по 40 л. Отгоре ги покрих със срязани 10л ПВЦ бутилки от минерална вода. Резултата ще го видя напролет. Оставил съм и 8 бр., резервни с листата, на топло над кухненски шкаф.
И моите са вече в хладнлника :yahoo:
То това, матриал за ракия дава ли?
Аз още не съм ги получил,ще си повторя адреса на лични,сигурно е станала грешка.
Аз ги получих.
Благодарности на tihmr!
Ето как изглеждат 3 годишни еводии НЕ"помирисвали" хладилник.
Интересно растение!А дали вирее в централна Северна България и как понася студовете.Някой знае ли това?
В северозападна си вирее добре. Няма проблем със студа.
Във Варна добре се развиват.Преди 5г сях 5 броя.Бяха такива хилави ,като на снимката,Две сях до оградата и от вятъра остана без кора и изсъхнаха
Подарявам малки,едногодишни еводии-пречат ми!Поникнали са под дървото.
Свършиха..
Айде на пипера.... :bigsmile: Две за лев, третото без пари...
Днес засадих във вади на пчелина тези еводийки. Същите са тазгодишен разсад. Една баба като ги видя ме пита какъв сорт е пипера. :bigsmile: Живот и здраве на година ще ги разсадя из селото.
Прикачен файл 8813
Аз мисля да купя сервиз и да изчакам още малко преди да ги засадя.С един месец си пред мен.Супер пипер дано след време и чушки да има.:bigsmile:
Прикачен файл 8824 Прикачен файл 8825
Ето го и моя пипер, почти "куртовска капия".
Здравейте. Събрах си семенца от една паркова Еводия. Дървото е добре развито и цъфти обилно всяка година. След като отделих шушулките се оказа, че съм събрал повече семена, отколкото са ми необходими. Така че ако някой желае да му изпратя, да се обажда. А ако се намери благодетел да ми изпрати семена от Асклепиас, Есперзета, Кариоптерис, Лофант, Салвия или др., няма да ги върна с благодарност. Ентусиаст съм - няма да садя декари. Така че съвсем малки количества ме устройват напълно.
Моята еводия цъфна за първи път. Пчелите започнаха да посещават нейните цветове някъде през първата половина на юли. Посещаемостта определено бе по-голяма от тази на джанки, ябълки и дори спрямо бялата акация. А сега, посещаемостта започна да намалява. Дано това да не се окаже поредния пчеларски мит. Все пак, от първия цъфтеж не бива да се правят прибързани изводи.
Садих я като фиданка през 2013 година.
След първия цъфтеж на еводията през 2018 г, през 2019 г нямаше цъфтеж. Не знам, защо пропусна да цъфти? Очаквам с интерес, как ще се представи през 2020 г.
И във Варненско 2019 не цъфна еводията.
Здравеите.
Понеже моя пчелин се 'самозасади' половината с бяла акация, та реших да дозасадя с еводия (и евентуално Софора).
Някой да му се подаряват семена (или фиданки ако не му трябват) на еводия, да драсне някой ред да му пратя координати.
Благодаря предварително.
ако някой иска семена от еводия, да заповяда да си събере... изгодно е за колеги от Свищовският край.... намират се в с.Драгомирово..
Тази година, моята еводия цъфна за втори път. Но пчелите не проявиха интерес към нейните цветове.
Здравейте, може ли някой да ме ориентира от къде мога да си закупя фиданки Еводия? Звънях на няколко места и нищо...
Влез в сайта
choko-bees.eu
Ето една оферта от ОЛХ: https://www.olx.bg/ad/fidanki-evodiya-nay-medonosnoto-darvo-CID262-ID7QfeB.html
Изглежда на далавера, а и човека ядно си я поддържа ... Ама на свой собствен риск.
Чудя се дали да купя ... Ако някой е пазарил от посоченото място, да каже едно мнение.
Някой да има излишни семена или дръвчета Еводия? Миналата година купих от olx 1000 семена, но имам 0% КЪЛНЯЕМОСТ! Какво греша, или са ми пробутали стари?
Ако ги беше посял есента вънка, напролет можеше и да поникнат. Повечето семена, особенно плевелните, имат защитен механизъм. Трябва да преминат през набъбване и замръзване и то няколко пъти и едва тогава са готови за поникване т.е. имитираш зимата. Ако не е така, есента при наличието на влага ще поникнат и после при заснудяването ще измръзнат
Мисля,че се наричаше яровизация.
Моля някой от по-старите да си каже мнението за медоноса на еводията. Темата е почната 2010г, така че вроятно някои сред тук пишещине имат дръвчета на 10-15 години.
Между другото някъде в темата мернах че може да се размножава с резници и днес приготвих 10-тина. Като имам резултат ще пиша.
Много ги посещават. Цъфтежа е продължителен. Застъпва се със слънчогледа.
Аз имам еводия. Наесен планирам да събера семена и да ги засея на подходящо място.
Здравейте.
Тази година садих еводия от семка. Цели две пластмасови щайгички от плодове.
Покълнаха и изникнаха наволя. Представете си как никне магданоз. Ей така поникнаха.
Първата я насадих някъде Ноември 2020, изнесох я навън, полях веднъж-дваж и толкова беше. Другото - каквото отгоре падна. Втората посях началото на Март 2021, след предварително накисване на семената за една нощ в хладна вода. И пак навън, полу заровени щайгите в пръстта.
Втората закъсня с около половина - една седмица с поникването, но и двете се бяха раззеленили до средата на Април.
За съжаление, закъснях с разсаждането а и явно съм ги сял прекалено нагъсто, защото масово изсъхнаха при засаждането на редове.
Явно изкъсах нежните им корени и неможаха да се захванат. За представа - навярно имаше 200-300 коренчета. Оцеляха 20-тина фиданки.
За да сте сигурни в покълването - качествен контрол на семената се прави така:
1. Внимателно разтривате в дланите си новосъбраните семки с лек натиск (семките растат залепени по две, целта е да се разделят самостоятелно)
2. В буркан с вода (или кофичка за по-удобно) ги пускате и разбърквате да потънат.
3. Тези които потъват ще покълнат. Плаващите - едва ли.
4. За проба, силно притиснете няколко семки с нокти (една по една). Счупвайки се ще се види бяла вътрешност. При плаващите остава куха черупка.
5. Подсушавате семената и когато решите - сеете.
--------------------------
Споделете моля, еводията вкоренява ли се от резници. Навсякъде където прочетох пише, че неможе.
Благодаря.
Някой да продава фиданки Еводия, понеже изчетох доста, но от закупени семена не съм сигурен дали ще успея да пройзведа расад, има доста обяви и в нета, ама не знам до колко мога да им се доверя :)
Спешно подарявам разсад за пикиране....след 2-3 дена ще бъде "почистен".:laughing:
0896763751
За сега толкова
Прикачен файл 12136,
че взе да се мръква, пък и имам друга работа- да обясня на жената, каква е разликата между ракията и водата:bigsmile:.
Здравейте отново.
Само да се похваля, но и Вие да знаете от първа (моя) ръка:
Преди да започна да садя еводия четох, че дръвчето започвало да цъфти чак на 5-6 тата година.
Е да, ама не. Мойте дето ги посях от семена (на по-горния пост) тази година вече цъфтят. С различен брой цветове (коя повече - коя по-малко), ама цъфтят.
Ама и аз си ги обгрижвам. Поливам си ги, култуча ги, колчета ... малко тор напролет и т.н.
Добивам чувството, че като наближат 1.80 - 2 метра и почват да цъфтят.
Майстор Дончев. Дръвчетата които ми подари цъфнаха още миналата година, но не задържаха до семена. Вероятно сушата ги събори.
Най-малката фиданка порастна най-голяма и сега цъфти като щурава. Големите - тук там по някой пискюл. Още веднъж Благодаря.
Поздрави и Добри пожелания на всички.