А аз съм с 250!За съжаление!
А защо си мислите ,че не съм го правил?Разберете,не се заяждам,просто споделям и търся мнението на колеги от района.Ако проблема е при мен,аз ще си направя анализа.
Преглед за печат
Вчера един колега ми спедели, че от 30г. е пчелар и толкова лоша година, като тази не помни. Така че проблема предполагам не е в теб а в лошото време до сега и студените нощи. Да се надяваме, че пчеличките ще събират мед поне за себе си.
В момента в Ловеч вилнее НЕВИЖДАН УРАГАН !!! Падат дървета, мазилки и парчета от покриви и стени. Във въздуха хвърчат тенекии, клони и всякакви други боклуци. Опасно е да се стои навън, а колкото до колите - никой не знае дали утре няма да си намери колата помляна от някое дърво или от някоя хвърчаща керемида. Колкото до кошерите - ами само господ знае какво им се случва в момента. Кръстим се и чакаме да дойде зората, за да отидем и да преброим щетите.
И най-лошото - урагана се движи в посока към гр. Габрово. И отново - кръстим се и хвърляме боб - ще ни подмине ли или не. Утре ще е интересен ден - дали ще се радваме или ще бършем сополи и сълзи?????
В русенско мина буря, не чак ураган, но с доста силен вятър между 16:30 и 17:00 часа. За радост само два капака бяха хвръкнали, единият кошер е с дървена възглавница, а другият е с плат но пчелите яко са го били заклеили, само едното ъгълче се беше понадигнало малко.
При нас в Шуменско времето е приятно - тихо и горещо. Днес изцентруфужих около 300 кг. на 100 % чиста липа. След седмица сигурно ще повторя занятието.
Аз сьм от кроткия югоизток и в плановете ми влизаше да си правя парник от двукамерен плексиглас, но след тази година сериозно се замислям покрива да е от нещо градушкоустойчиво.
Аз миналата година в първата половина на август направих 5 голи роя на по един корпус с празни неизградени пити. Ами изградиха голяма част от тях и влязоха в зимата на по 5-6 междурамия с пчели. Пролетта се засилваха нормално и вървяха наравно с другите пчели. Това ми даде увереност и тази година бях по-смел и в края на слънчогледа (миналата седмица) старата пчела на всеки един мой силен кошер я направих на гол рой, а остатъка - на силни отводки. Огромна офанзива стана и горещо се надявам, че август и септември ще продължават да са мокри месеци, което означава много-много ливадна паша. Други години по това време ливадите вече са изсъхнали, а тази година в момента е трева до кръста и изобилие от билки във всички цветове на дъгата. Това ми дава увереност, че тази година спокойно човек може да прави отводки на по 3-4 рамки дори и сега, и до края на септеври пак да влезе в зимата с 6-8 рамки с пчели и.......... и вероятно с много мед. Мисля така, защото имам едномесечни отводки, правени на 2 рамки, които вече са се задръстили в 6-рамковите нуклеуси. Питите пращят от пчели и пило, а половината са напълнени с мед и дори вече пускат далаци във всяка една свободна дупчица. Последните дни само правим разширявания и не можем да насмогнем. И всичкото това само от ливадна паша, която тази година в Габровско е в изобилие.
Средно в рамките на сезона извадих по 3-4 отводки от всеки един божи кошер и всичкото това в момента го подсилвам за зимата. Постижение е, че голяма част от тези отводки са правени само от маточници или неплодни майки. Нямаше време да ги чакам да се оплождат - от маточника направо в отводката, при това само на 2 пити с пило. Голям риск си беше, но преобладаващата част от отводките оцеляха и започнаха да се развиват с бързи темпове. Ако всичко това оцелее и до напролет (има много голяма вероятност), излиза че всъщност съм доказал, че за една година броя на кошерите може да се утрои и дори учетвори, като при това всяко едно старо семейство ми изгради поне по 20 пити и освен всичко друго ще ям и мед, който е сравнително малко поради мократа рапица, акация и липа - но все пак си е мед...... Освен всичко друго и продавах отводки и маточници, както и понаправих някоя друга моя си майка. Е недостатъчно, защото и купувах, но догодина се надявам да произведа повече майки...... Изградих и оборудвах пълноценен майкопроизводствен пчелин с над 400 оплодни сандъчета и около 250 поддържащи кошери. Предполагам това е достатъчно за капацитет от 5-6 хиляди майки годишно и догодина ще се опитам да го реализирам този капацитет. Също така си разработих и направих доста нуклеуси от фибран, че дори и продавах от тях. Идеята е към всеки един кошер целогодишно да имам и по едно помощно 6 рамково семейство като донор на пити с пило и резервна майка. В момента работя по тази идея.
Като цяло окачествявам годината като много добра въпреки ненормалните метеорологични условия.
Ако жънеш майките на 14 дена това са около 2-2,5 хил. майкиЦитат:
Изградих и оборудвах пълноценен майкопроизводствен пчелин с над 400 оплодни сандъчета и около 250 поддържащи кошери. Предполагам това е достатъчно за капацитет от 5-6 хиляди майки годишно и догодина ще се опитам да го реализирам този капацитет
Забравих да кажа, че оплодните сандъчета са двойни. Иначе и аз правя подобни сметки като тебе. В близост имам още 2-3 имота и мога да разширя бройката на сандъчетата до над 1000 (двойни), а в имота с помощните кошери има около 100 стойки за по 5 кошера, така че на практика на тази поляна мога да вдигна броя на майките до 20 000, ако има достатъчно пазар. Засега обаче ще се пробвам с 5000, че нещо проблемите възникват по-бързо, отколкото мога да ги разреша. :)
Най-големия ми проблем тази година беше първоначалното заселване на оплодните сандъчета с пчели и първоначалното изграждане на техните пити. В името на тази цел отслабих почти всички свои кошери, отмъквайки над 200 килограма пчели преди началото на акациевата паша, но въпреки това се провалих, защото питите бяха неизградени, и когато в тях няма пило, нищо не задържа пчелите и те бягат. За да не се случи това и догодина, още от сега съм си подготвил около 100 Фарар кошера с по няколко корпуса, като рамките вътре в тях са всъщност рамките на оплодните сандъчета, привързани на тройки със свински опашки (една оплодна рамка ми е точно 1/3 фарарова). И в момента в тези кошери усилено се градят бъдещите оплодни рамки. Самите фарарови семейства ще ги зазимя като много силни семейства и напролет ще ги подсилвам бясно, за да може към първи май да имам в изобилие готови изградени пити, заедно с пчелите и пилото. Иначе тази година маточници сигурно произведох над 5000 - поне тази част от задачата вече е решена. Имам едно много голямо облегчение - бус Мерцедес със слънчева електроцентрала на покрива си. Оборудван е като подвижна лаборатория за прехвърляне на личинки с всички екстри - електроенергия за уредите и за осветлението, хладилник, ултразвукова машина за правене и поддържане на константна влажност на въздуха и т.н. Работниците си пият бирата студена, а кафето горещо - ха-ха - мотивация за да работят по качествено.
Другия проблем беше хаоса, неномерираните кошери и липсата на програма ден по ден на кой кошер какво трябва да се прави. Това доведе до доста грешки, но тези проблеми вече са отстранени, и за догодина още от сега вече си имам готово разписана програма ден по ден и час по час каква операция трябва да се направи по всеки един кошер или оплодно сандъче. Всичко е точно разписано, остава само някой да го свърши.
Ако се заселват на гол рой и маточник, трябва да стоят затворени няколко дни докато се излюпи майката и започне да отделя НЯКАКВИ феромони (т.е. още 2-3 дни след излюпването на майката). Естествено трябва да имат и храна за да може през това време да изградят питите и да складират мед - така по трудно ще напуснат нуклеуса. Естествено, ако майката не се завърне от полет, кошерчето остава празно.Цитат:
Най-големия ми проблем тази година беше първоначалното заселване на оплодните сандъчета с пчели и първоначалното изграждане на техните пити. В името на тази цел отслабих почти всички свои кошери, отмъквайки над 200 килограма пчели преди началото на акациевата паша, но въпреки това се провалих, защото питите бяха неизградени, и когато в тях няма пило, нищо не задържа пчелите и те бягат.
При заселване на нуклеусите по този начин, най-голям успех има ако се използват "роеви" пчели (пчели от семейства в роево или предроево състояние) за пълнеж.
Ще имаш големи проблеми със малките нуклеуси, но ти си го знаеш.
"Бах мааму", сори ама бях легнал малко да си почина на хамака и като ти прочетох постовете скачам да работя...
Може и да греша, но дали едно подгряване на кошерите в края на зимата няма да помогне?Цитат:
Самите фарарови семейства ще ги зазимя като много силни семейства и напролет ще ги подсилвам бясно, за да може към първи май да имам в изобилие готови изградени пити, заедно с пчелите и пилото.
Проблема с зареждането на оплодните съндъчета можеше да е решен по рано ако беше писал по рано.Аз пълня съндъчетата с пчели гол рой без пило задължително заредени с твърда храна от външен пчелин отдалечен на 4 км. след като ги прибера ги слагам на хладно и им придавам маточник през направен отвор на капачето на оплодното сандъче така престоява 2 дена и една нощ и чак тогава ги слагам на местата им и ги отварям задължително вечер като при това проверявам маточника дали се е излюпил ако капачето и отворено както трябва значи майката се е излюпила ако е прогризан отстрани давам нов зрял маточник като всичко това се прави без да се отваря сандъчето .Много важно е вентилацията да е на ниво пластмасовите прелките с отвори с ханеманова решетка са задължителни защото пронеслата майка много обича само да пронесе и още докато не се е излюпило първото яйце да рой и изчезва затова аз затварям майката след 7 дена от излюпването ако времето е било хубаво за оплождане.Имам и направени мини кутийки събиращи една кофичка от кисело мляко с пчели /това ми е мярка/ те се зареждат и са без рамки и могат да ми оплодят до две майки защото аз ги вземам при първото пронасяне на яйца и няма как да се развива семейство много е тясно но при нужда ми върши работа.
Я да попитам и аз като новобранец старите пчелари - какво да правя с кошерите при толкова много навалял сняг? Трябва ли да ходя да ги разривам и да почиствам прелките? При мене на Етъра снега е толкова много, щото колите на паркинга изглеждат като една голяма купчина сняг. Тоест запечатани са напълно под снега и това ме навява на мисълта, че нещо подобно може да е и по пчелините.
Въпросът е - да изпращам ли утре бригади по пчелините с лопати да разриват кошерите или това е нормална ситуация за пчелите? Има ли опасност да се задушат?
Според мен няма смисъл да се хвърляш в кахъри.
Снегът вали и натрупва продължително време, през което падналия сняг в близост до прелката се топи и винаги остава пролука, през която да влиза свеж въздух.
От друга страна натрупалият сняг е естествена преграда на ветровете
Спомням си преди години, когато бях дете и помагах на дядо си, как ме е юркал да чистя снега. В последствие обаче установих, че всичко е било "на вятъра" т.е. безсмилено.
Не се притеснявай, нищо няма да им стане. На мен ми се е случвало пчелните кошери да бъдат изцяло под снега в продължение на 1 месец и повече и нищо не им става.Според книгата "Календар на пчеларя" на Величко Николов Величков от 1989г. , пчелите издържат на много по-високи нива на въглероден двуокис от хората. В книгата пише даже, че високите нива на въглероден двуокис влияят много добре на физиологията на пчелата. Ето и част от текста на книгата:
-"Зимуването само на горен вход позволява да се задържи в гнездото образувалият се при обменните процеси в организма на пчелите въглероден двуокис, който намалява окислителните процеси в клетките им.Това от своя страна влияе благоприятно върху физиологичното им състояние-намалява обменните процеси, забавя стареенето на клетките, повишава продължителността на живота на пчелите. През зимния период съдържанието на въглероден двуокис в зимното кълбо на пчелите е многократно по-голямо, отколкото в атмосферния въздух т.е. пчелите сами го задържат в кълбото.След появата на пило в гнездото концентрацията му рязко намалява, дори и да не е разпуснато пчелното кълбо".
Тук в Шумен няма сняг, но има много студ и лед. Днес ходих в пчелина(който се намира в една акациева гора) и видях, че са паднали доста дървета, но за моя радост нямам поразения и пчелните кошери бяха покрити с 1см лед.С две думи нямаше достъп на въздух до кошерите. По принцип от книгата, която цитирах малко по-горе знаех, че това не е проблем, но все пак бях уплашен и си позволих да отворя едно семейство и да надниква вътре и пчелите си бяха живи и здрави. Надявам се да съм отговорил на въпроса ти.
Отговорът до известна степен се съдържа във въпроса. Разриването/почистването на прелките се прави точно с цел да не се задушат, и то по-скопо ако е лед, през снега до известна степен дишат. Но, ако дъната са мрежести, или има други отвори(горни прелки например), то опасност от задушаване няма. И, ако все пак въпросните бригади няма какво да правят, или се чудиш каква работа да им намериш за да си оплътнят работният ден, то не би било лоша идея да разринат и снега от капаците...
Върти ми се из главата следното. Има нов метод за зимуване в Канада. Като понавали сняг кошерите се зариват умишлено със сняг. Така си карат със снежно "кожухче". Май съм гледал и такава снимка. Аз не им чистя снега. Според мене като го чистим, по-скоро пречим. Само трополим и ги безпокоим ненужно.
Допълнение. И аз съм си мислил какво става ако са заледени прелките/входовете? Ето и нещо полезно. Преди време имах стари ДБ кошери и те имаха сенници от дърво на 15см по-високо от долната прелка. Като валеше сняг те никога не са били със заледени входове. Дори входовете винаги бяха свободни. Там почти не оставаше сняг. Заледяването главно става като се топи капака и капе надолу. Сенника праща водата на 10см напред. При ЛР има навяти входове. Скоро бях при Тотевски и той ми показа кошер с подвижна прелка (долна). Закрепват се с дибли и ми харесаха много. Така може да се закрепи и сенник с дибли. Аз понеже съм си мързелив си помислих само да пробия дупки по горе и да преместя зимата долната прелка 15см по нагоре като сенник да пази от снега. Пчелите никак не са глупави. Като се напече зимата сенника и е сух обичат да кацат по него и да се пакат на слънце.
[QUOTE=nikola.vladov;47132]
И аз съм си мислил какво става ако са заледени прелките/входовете?
Преди 10г. имах ДБ-12 кошер, който умря точно от задушаване, поради заледяване на прелката. За съжаление нямаше мрежесто дъно или горна прелка.
Прикачен файл 2613Прикачен файл 2614
След повече от два месеца мъгли, дъжд и студ най накрая днес слънцето се показа. При 7 градуса в 13 часа всички кошери се облитаха.
Вчера ходих на пчелина.Поради необичаното късно пило и топлото време до сега купих на всяко семейство по по 1 кг храна.Взеха два вида-едната с тимол, а другата с обикновена-от Г.Богров.Проверих запасите с мед-3 броя са го ударили на ядене и са със силно намалени запаси.Те получиха по 2 кг, а няколкото ми ДБ са се зазимили като за две зими и получиха по 1/2 кг.Общо взето състоянието е отлично,но съм доволен ,че дадох храна сега.Поръчал съм още по 1 кг.храна, но тя е за към 20 януари.За сега съм доволен!:)
Здравейте,
Всичко добре, но не можах да разбера на ДБ защо си сложил? Казваш, че са се запасили като за две зими, и въпреки това си им сложил по половинка. Интересно ми е да разбера как разсъждаваш за да направиш това.
Поздрави, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МНОГО УСПЕХИ В НАЧИНАНИЯТА НАЙ ВЕЧЕ В ПЧЕЛАРСТВОТО!
Г. Георгиев
Ами как мисля?Храната е по-лесно усвоима от меда,намира се над кълбото,и при нужда ще ядат.Ако пък не искат-ще имат да взимат.Освен това като сложа храната таванката остава леко открехната и влагата се изпарява. А и не виждам да им пречи ,че имат храна.
Точно така. Храната е лесно усвоима. Майката е добра, пчелите са весели а условията прекрасни. Няма кого да чакат, почват с пилото, почват и да папкат. Ти си грижовен и не ги оставяш без хубава храна над главите. Погрижил си се разбира се и да няма влага, нищо че точно тогава те може да са жадни... Та така, зимното отглеждане на пило не е като пролетното и април месец това семейство е рухнало.
Разбира се това е само една хипотеза и всичко това е теория на вероятностите. Дано при теб да се получи някоя от другите хипотези.
Колега Йорданов,днес сарказма ти е особено остроумен.Колега Пипер,не се впрягай,а прочети темите за зимното хранене,защото нещата не са точно такива каквито ги смяташ.Айде със здраве.
Здравейте!
Колеги мисля ,че е рано за подхранване/освен ако няма запаси и е крайно необходимо/,Пипер пишеш,че са се зазимили за две,зими та нима ти не учавстваш в зазимяването/изглежда,че както си написал ти не участваш в пореждането за зазимяване на гнездото/!
Дано греша,успех !
Привет,нямах/и още нямам/намерение да поучавам или направлявам някой.Само споделих.Какво ще се случи ще разберем по-късно.Дали съм прав или крив,дали съм сбъркал с подхранването или не-ще разберем напролет.Факт е за мен ,че ако не бях подхранил 3 семейства със сигурност щяха да загинат.Все още не е сигурно дали ще се справят, но накланям везните в посока на оцеляване.Относно ДБ-да зазимени са с много мед/в сравнение на МК/,и според мен храната е в плюс.И не,не подреждам храната в кошера по мое усмотрение.Моето мнение е ,че пчелите оцеляват ВЪПРЕКИ моите намеси, и то благодарение на милиони години еволюция.
А и всеки си и има правото на личен подход спрямо личните му убеждения,схващания,услови я и цели.
Колега Пипер,коментарите се завъртяха около факта,че подхранваш семейства,които по твоите думи имат предостатъчно храна.Никой не спори,когато това се налага за да спасяваш от глад.В първия случай - нямаш проблем,но е твърде възможно сам да си създадеш такъв,във втория случай - създал си си сам проблема наесен и сега избираш по-малкото зло.Всеки би подхранил за да спаси от глад.Не всеки би подхранвал излишно,ако има предостатъчно мед.Винаги обаче има и изключения.
Здравейте,
Пипер, в пост 223 пишеш, че храната е по-лесно усвоима от меда. Не съм съгласен, освен ако меда не е МАНОВ. Тази година пък МАНОВ мед откъде? Става въпрос за храна през зимата. Не го приемай като заяждане, опитвам се да разбера начин на работа, технологията ти на отглеждане на пчелите. Може да се наложи да променя моята! Относно таванката, да не стане голямо течение. Това може да ги принуди да папкат повече. ЙОРДАНОВ Е ПРАВ ЗА ВОДАТА. Храната която си сложил няма ли да е необходима вода за да се консумира от пчелите. Това са мои мисли и притеснения.
Поздрави, Г. Георгиев
Ето го положението в Русе в момента:
Прикачен файл 2755
4 градуса над Нулата, сняг се сипе на парцАли, щом се сипе значи вАли!
Вчера и аз дадох по една домашна питка на нуждаещите се, като на някой по-скоро от любопитство да видя дали ще я вземат.
Я да питам, че нещо не човърка от вътре. Знам, че зимата кълбото се движи нагоре и назад. Случвало ли ви се е да се "объркат" и да тръгнат напред?
Тая година при мен всички са в различни посоки, горе-долу и назад-напред. Иначе са много добре и, нали съм от школата на найлонковците;) вчера хвърлих един бърз поглед отгоре. Не знам дали има нуждаещи се, ама на няколко реших и сложих по един джоб с медец, че не се знае, януари е натоварен месец...
И при мен за сега положението е добре бяха настъргали по входовете стърготини от восък явно повечето семейства са отпред. През слънчевите дни в началото на седмицата всичкия боклук си изметоха и разчистиха входовете. Погледнах 10-тина семейства добре се от към храна почти не са си променили запасите явно не е било много студено и са ръфали от крайните пити. Пило никъде не видях, е за майки не съм гледал но неизглеждаха разтревожени. Следващо поглеждане за Февруари.
Днес, -8 Со , слънчево е но ветрецът реже... Разчистих прелките и надвисналите от капаците преспи.
Прикачен файл 2813
Прикачен файл 2814
Имам съмнение, че мишок се е промъкнал под един надигнат мишепредпазител, но няма как да проверявам сега.
Корчев, браво за първата снимка! Истинска идилия!
Иначе напрежението от подписа ти индуцира бурен смях в мен ;)
Весело посрещане!
Аз ще изчакам да преминат студовете снощи беше( -19 ) и тогава ,ще им изчистя прелките сега да пазят .
Като се изчисти снега от прелките, вероятноста да излязат на снега и замръзнат е по голяма.
Наплашен от приказките във форума за 100% смъртност, преди 2 дена се разпоредих за извършването на извънреден преглед по всеки един кошер във всеки един мой пчелин. Резултатите вече са налице - няма завишена смъртност. Умрели са максимум по 2-3 семейства на пчелин. Тоест процента нова смъртност е под 5%, а тотално за цялата зима - под 10%. При това са умрели семейства, които още от есента се знаеше, че вероятно няма да ги бъде. Няма никакви изненади и никакви загадъчно изчезнали или умрели семейства. Всичко си е в реда на нещата.
Слаганите на 20-ти януари питки все още не са изядени. Не знам дали пчелите им се мръщят, или си имат достатъчно запаси от мед. На някои семейства си направихме експеримент с инвертиран захарен сироп - пчелите веднага се подредиха на парад в хранилката и усилено започнаха да го свалят долу в плодника. С две думи - сухата храна не я искат, но за течната си счупват краката. Още от утре мисля за експеримент цял един пчелин да го заредя със захарен сироп, а след максимум още една седмица и веднага след празниците (3-ти март) да напълня всяка една божа хранилка с по 8-10 литра инвертиран 70%-ен сироп със СТАРТОВИТ в него. Сиропа вече е произведен и чака по бидоните своя звезден час.
От големият дебат и неясните рецепти ,само стартовита ли остана.
Ами да - лично аз достигнах до извода, че нямам проблем с прашеца по нито един мой пчелин. При това положение се обезсмисля всяка една протеинова и/или витаминна/минерална добавка. Нещо повече - имах готови закупени сръбски питки с прашец в тях и в резултат на дискусията се отказах да ги давам през зимата. Сега си стоят на камара огромно количество и мисля да ги внедря след 2 месеца, когато започна масово да правя отводки. За тези отводки питките с прашец ще им дойдат добре дошли, защото пило ще има, но няма да има достатъчно стари пчели да носят нектар и прашец.
Матеев много по лесно и по добре за пчелите е да вземат инвентирания сироп няма нужда да се дават питки при питките за мен ще използват повече усилия да я преработят и махни тоя стартовит не върши работа
Стартовита не върши, а кое върши
Витамини ама какви
Ха сега да видим кой е прав.При мен върши работа ,даже ограничавам даването до 5-6 пъти.Иначе ги гоня по дърветата.sweating;
Аз също съм доволен от стартовита. Преди 4-5 години 10 отводки направо ги изстрелях, че едвам прескочиха зимата. Преди 2 седмици във вторите питки /инвертиран захарен сироп + пудра захар/ добавих по 60 гр. прашец, 20 гр. сухо мляко и витамини. Резултата ще го видя след 3-4 дни.
При направата на питки ми направи впечатление, че ако са прекалено сухи и се ронят пчелите им се мръщят и ги взимат по-бавно в сравнение с по-меките и полутечни. Важното е да се уцели границата, за да не се разтекат.
Станахме двама на двама.Ако задочно броя Матеев ,за сега печели стартовита.:bigsmile:
преди стартовита беше към 2 лева сега колко е и с какво са го подобрили извинявам се ама тия от примавет ни взеха за бълъци ли и варостопа го видгнаха двойно и за това пчеларите от странджа сега се чудят от къде им дойде защото като ги гледам май повечето ползват лентички
Е как с лентички? Нали са био?
Обикновенно и за това се добавя малко лимонена к-на (или нещо друго) - за да може захарта да се инвертира. Фагостстимулаторите във питката също увеличават консумацията й двойно! Ако питките са направени както трябва, твърдостта им не трябва да има отношение към усвояването им от пчелите.
Иначе питките е най-добре да са като камък!!!!! (всъщност малко хиперболизирам, но правилната консистенция е като пластелин) и то след като са престояли няколко часа на лятното слънце (все пак при мен най-много вървят лятото). А пък полутечните питки.... мерси, ползвайте си ги със здраве.
Днес направих първи осведомителен преглед.
Само един от 26 кошера нямаше пило, но също нямаше и майка. Обединих го с друго семейство, което имаше много малко пчели (слаба есенна отводка).
Стесних, затворих дъната, изчистих подмора от входовете.
Интересна находка намерих в кошера без майка:
Прикачен файл 3591
Тъй като нямаше никакво пило, смятам, че е в кошера от есента.
В 80% от кошерите пилото/кълбото стои напред до прелката а назад има 30-50% медови запас, въпреки това добавих питки, там където имаше нужда.
Много съм доволен от днешния ден!
Днес използвах хубавото време да прегледам пчелните семейства. Сравнително съм доволен от видяното. По силните на по 6 междурамия с пчели рядко има на повече, има и по слаби на по 3 междурамия . Две семейства без майка, който обединих с по слаби. Отчитам 7% загуби през зимният период. Почти всички майки са почнали да снасят, малко са тези със запечатано пило и то колкото кибритена кутийка.
Тази година реших да подам Feedbee в естественият му вид под формата на прашец непосредствено до пчелина и резултатът бе масово посещение на пчели. Надявам се това да повлияе положително на семействата.Прикачен файл 3595
Направи суха смес - Фийд Бий и пудра захар в съотношение 1:1. Посещението ще бъде по-масово, а ефектът - по-голям.
Днес направих бърз осведомителен преглед и на втория си пчелин.
Впечатлението, че не консумират подадената храна както миналата година се потвърждава. За два месеца са изяли по-малко от килограм (средно на кошер), докато минала година взимаха по по 400гр на 14 дни или 1.6кг средно на кошер. Не стига това, ами имат мед за още една зима, а аз се притеснявах да не останат без мед.
Вчера, докато подрязвах овошките, забелязах че дрянът в двора е цъфнал, за сметка на лешник, който вече е преминал. Въпреки това, на цветовете нямаше повече от 2-3 пчели. И все пак пчелите носеха прашец и жужаха нейде наблизо. Каква изненада. На няколкото кипариса имаше безброй пчели.
Прикачен файл 3615
Първо се зачудих на такъв интерес, при цъфнал дрян, но като разтресох едно клонче разбрах:
Прикачен файл 3616
Явно тук беше много по богат добива.
Днес вече и дряна беше уважен подобаващо, като пчелите не взимаха толкова прашец, колкото нектар. Но кипарисите си бяха още хит.
Прикачен файл 3617
Така и направих. Не с валяка, защото е на другия пчелин. Днес пак минах през Пепелина. Както каза жената, "май сме събрали пчелите на селото" :
https://www.youtube.com/watch?v=byvK...ature=youtu.be
За съжаление при качването се губи много от качеството и най-вече не се чува врявата, която вдигат пчеличките :bigsmile:
А, чуват се, чуват се, дори повече от колкото се виждат. Добре се развиват за сега. Да се надяваме, че няма да има рязки и фрапиращи застудявания, тъкмо гледах в няколко сайта от 7ми до 11ти, а на другият сайт и до 13ти го дават да има известно застудяване около и малко под нулата, и после пак както вчера и днес(+15, че и нагоре...)!
Аз вярвам на тези:
http://www.gismeteo.ru/month/3418/
Добре, че 18-ти е далече (прогнозата е за -10 през нощта).
Нали знаеш, че всички метеорологични прогнози разчитат на едно единствено нещо - на слабата памет на хората ..... :)
И в Сливен се завърна зимата,този женски месец дано да не ни умори пчеличките.
Еййй всички региони пишат, само у центъро на северо тишина... Явно тука е най-хубаво времето и всички са по пчелините...
От утре минималните температури (за Русе) са над 6-7 градуса. Лошото е, че ще има много вятър и прогнози за дъжд.
Все още нищо не е цъфнало от овощните, въпреки че прасковата я напъва и разпуква пъпките.
Рапицата около мое село е в единия блок една педя, в другия 4 пръста.
Покрай Янтра всичко е спокойно.Овошките са много скромни тази година , закъсняват с цяла седмица сравнено с миналата и по- минала години.Забелязал съм, че късното цъфтене на овошките предвещава висок медодобив през годината.
Аз пък съм забелязал,че късното зацъфтяване скъсява-сгъстява времето за цъфтеж демек; при нормално време от зацъфтяването на джанката до края на ябълката има 40дни.Докато при забавяне на цъфтежа времето за цъфтеж на овошките става около месец.А разликата м/у 40дни и 30 дни е горе-долу 1,5кг пчели.Иначе и аз си мисля,че тази година ще има висок медодобив особено от дървесните видове.
Oт 1995 г си записвам всяка година кое кога цъфти, но такова закъснение като сега не съм зарегистрирал. Кайсията не, ами и зарзалата още се ослушва.
Голям глад за прашец!:
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35089771
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35103760
При мен 2013 беше още по-зле. тогава по това време, дряна още не беше цъфнал, а тази година го направи още на 3.03. Джанките цъфнаха след 15.04 а на същата дата 2005 година бях сложил магазините.
Днес около блока ми всички джанки бяха разцъфтели,на село обаче където ми е пчелина ще отиде поне още 4-5 дни.
За последните 10 дни, три пъти давах сироп. С нозевит, с витамини и бабини зъби. Силните го вземат слабите - не. Лично наблюдение - от стесняването има голяма файда! Слабаците, които стесних, настигнаха и изпревариха "средно силните".
Цъфтежът мнооого се забави. Само джанките (и то не всички) са цъфнали. Праскови и кайсии - само нетърпеливи съцветия. А рапицата набира сила. вече сякаш има съцветия. Тези дни ще спра да я проверя до къде е стигнала, както и опаразитеността и с бръмбари - показател за масово пръскане.
След днешното поредно обединение на слабаци, започвам все повече на мечтая за 100% зазимяване на "семейства", а не на "отводки"...
Чудя се - в един от районите с промишлен добив на мед, толкова малко ли са споделящите инфо пчелари?!? Има 2-3 които споделят от време на време и аз ги познавам лично. Познавам лично и още 5-10, които винаги са в час какво "излиза във форума", ама май не им знам никовете във форума... Започвам да се чувствам глупаво.
При мен джанките още не са цъфнали. Слънчевите или безветрени дни бяха малко. Надявам се след десети април най-после пролетта да стартира.
Аз съм от друг район но да не си говориш сам :)
Миналата година мислех да обединявам две отводки , защото бяха с малко пчели в сравнение с другите , но после реших да ги оставя, пропуснаха акацията , но то и времето беше зле , но за слънчогледа бяха наравно с другите дето ги броях за силни . Тази година гледам късните отводки пак са по-слаби 3-4 пити с пило и 5-6 междурамия пчели , но смятам да ги броя за липата .
"След днешното поредно обединение на слабаци, започвам все повече на мечтая за 100% зазимяване на "семейства", а не на "отводки"..."
Какво правиш майките на отпадащите?
Честно казано ... нищо.
обединявам ги като между двете семейства поставям найлон с по 2 пръста пролуки отпред и отзад.Те да се оправят. Ако искат с 2 майки, ако искат да избират по силната... то в повечето случаи едното "семейство" няма пило, така че може и майката да е заминала...
Февруари месец, на студа и вятъра, най-слабия ми ДБ, първо го отписах, после го стесних - вътре 5 пити, по средата 2 черни празни, отсам преградата 2 пълни с мед и 1 полупразна. Подхранване като на другите и в момента е най-силния.
Вчера пътувах. При с.Павел /Полски Тръмбеш/ видях на рапицата жълтото. Утре ако не вали сняг, вдругиден ще е както трябва:)
А за другото не се чуди. Нито пък се чувствай глупаво. Я виж юнаците как зареждат страница след страница, два дена ако те няма и после тряа да вземаш отпуск, че да ги настигнеш.
При мен времето все неблагоприятно, често вали, цъфтежа на дръвчетата се забавя доста, пилото също, но пък инак, като за тези условия, семействата се развиват обичайно.
ДрОгарки и дрОгари, рапицата за цъфтя! Единия блок до летището на разклона Николово, Просена, Д. Абланово има цветове тук там. Слязох да погледна от близо и бих казал, че до седмица ще има "жълто море". Добрата новина е, че няма бръмбари по съцветията, което едва ли отменя пръскането, но поне ще го отложи във времето.
Такова чудо не съм очаквал - рапица преди овошките. При мен само няколко джанки има нацъфтели както трябва, другите тук там някой срамежлив цветец.
При пчеларството стандарт няма. Всяка година ни учи на нещо ново и тая година като за начало е доста интересно
Рапицата е тръгнала, кестените и те скоро ще покажат цвят....и като се оправи времето - пчелите ще се чудят какъв мед да ни предложат :bigsmile:
Хич няма да се чудят, всичко живо отива на рапица. Много я обичат пущината. При мен само майките и по пет-шест келяви търтейчета остават да пазят къщята.
Миналата година рапицата беше на почти 3 км разстояние от пчелина. На 500 м от кошерите има много кестени....За пръв път моите питомки събраха мед от кестен :) Вярно - беше съвсем леко смесен с рапица, която се утаи на дъното в бурканите, но това не развали качеството. А най-важното - не ги подлуди и не им остана време да мислят за глупости :)
Това е около мен,висока около 30-35см,не мисля че в рамките на следващата седмица ще видя жълто море,а и по-добре да могат семействата да наберат още малко сили.Днес въпреки почти ураганния вятър,пчелите от всички кошери(без един два слабички) упорито носеха прашец.Горките гледам ги как захождат по 3-4 пъти към кошера и прелките и вятъра ги отнася.
http://store.picbg.net/thumb/19/1F/51d1456fe51f191f.jpg
Днес забелязах рапицата, която е между "Керос" и сметището, че е започнала да жълтее. До седмица ще е готова. Кестените до 2 седмици и те ще са пуснали цветчета. Люляците в града вече имат цвят. Сливите вече прецъфтяха, но където и да погледне човек, се виждат мнооого други нацъфтели растения :)
Май ще слагам прашецо уловителите.
Няколко от семействата (ДБ10) бяха на това дередже:
Прикачен файл 4015
Прикачен файл 4016
Прикачен файл 4017
Прикачен файл 4018
+ още две рамки крайни със стар мед и две с пило като третата снимка.
Само тези в реанимацията не успяват да вземат 200-400мл сироп за 2-3 дни. След седмица слагам магазините на "готовите". А на отличниците и по-рано.
А, той купона почна. Не ги ли пробва без ръкавици? Моите твърде хрисими, със зор закачих две жила, колкото да си покрия антивирусната програма.
П.п. Абе колеги рапичари, как сте с агресията тоз сезон?
Вчера погледнах моите. Носеха доста от същия цвят прашец. От рапица ли е или от овошките? Иначе си бяха от спокойни, преспокойни.
В събота на 11.04. бяха хрисими и никоя не искаше да жили, но на 13.04. към 17h си върнаха за пропуска, особено последния който погледнах.
Рапицата вече оказва влияние върху пчелите - най-силните семейства видимо станаха по-агресивни. До преди 2 седмици - изобщо не ми обръщаха внимание, че се моткам около тях, а сега само да доближа, и няколко пчели ми се лепват и търсят местенце където да забият жило.
По улиците в града цветовете на кестените са вече добре оформени, а на едно място само забелязах едно дърво, което е вече нацъфтяло :)
Днес беше много странен ден. Започна с вятър и облаци. После пекна слънце. След това отново се появиха облаци, заваля дъжд, който обърна в сняг и след това стана на градушка (естествено тези странности бяха за много кратко време). После отново пекна слънце. Имах чувството, че някой се учи да "работи" с ХААРП :spy::alien:
А пчеличките се скъсваха да събират прашец. Заради ниските температури - нектар едва ли имат и заради това им сипвам сироп. Гладниците си хапват по хранилка на ден. Градеж има съвсем слаб. Нямам търпение да се стопля, че толкова работа съм им подготвил.... :laughing:
Днес беше отвратителен ден. Бях на полето. Рапицата лимонено-жълта. Беше пълно с какви ли не инсекти, но пчели не видях. Загубих се в блоковете и час и половина не можах да разбера къде съм. Затънах в една оран и изпаднах в паника, че ако не успея да изляза няма да мога да обясня къде съм и никой няма да може да ме намери. Както и да е... излязох. Попаднах в житен блок и ... откъде изникна един LZ 1404 и взе, че ме наръси барабар със житото. Смрад! Към края на втория час мернах един познат репер и ... хайде обратно в селото. Посетих пчелина на един приятел. Пчелите го бяха поизяли докато ги подхранва, ама решиха, че и аз съм им виновен за нещо. Накрая реших да се прибирам в къщи. Това определено не беше моят ден. :-(
P.S: Добре, че не валя и сняг!!!
Днес беше първото вадене на мед за този сезон. Очаквах медът да е от рапица, но отново бях изненадан - от центрофугата потече тъмен кафеникав мед. След няколкочасов престой, тъмният мед започна да се утаява, а над него изплува този от рапица. 2/3 от събраното количество е тъмен мед, а останалото е светъл. На вкус е мек с леко нагарчащ послевкус. В районът на пчелина има кестени и най-различни цъфтящи тревички.
Освен ваденето на мед - направих и малко отводки. Едното семейство се беше наканило да се рои и сега е разделено на 4. Другите не мислят за глупости и се надявам да успея да ги задържа така :)
Слагам рамки с пластмасови основи и за 2 дни са изградени - но ако са между пилото. Ако дам цял корпус с такива рамки.....не бързат да отиват и да работят.
Друго, което констатирах - семействата в кошери от фибран са видимо по-силни от тези в дървени кошери! И това е напълно логично....докато температурите продължават нощем да падат, изолацията оказва страхотна подкрепа!
Немога да бъда категоричен,но през последните 15 дена имаше условия за образуване на "медена роса" по върбите.И при нас се забеляза принос (по половин магазин),въпреки,че няма рапица......
Значи градски, отделяй го от рапицата - най-вероятно си имаш манов мед, миналата година нямаше манов мед заради климата, тая година пък останаха без пчели в Царството на мановият мед, и сигурно пак ще е кът, тъй че ще е още по-скъп...
А не допускате ли, че може да освобождават място за майката в плодника и да местят мед горе в магазина.