Разпечатването на пити с мед дали е достатъчно или да започвам да и давам захарен сироп +стартовит.
Преглед за печат
Разпечатването на пити с мед дали е достатъчно или да започвам да и давам захарен сироп +стартовит.
Питам защото пчеларите около мен започнаха масово със сиропа. От няколко дена има голям принос на прашец.
Прави и двете едновременно и подхранвай редовно и разпечатвай пита с мед .Но е важно и за каква паша се готвиш защото ако е рапица трябвало е да форсираш развитието от по рано, ако е акация сега му е времето да започнеш.За по бързо развитие при корпусната система е хубаво семейството да е свито в първия корпус например на 7 рамки а на втория да са 6 рамки или така наречения /комин/ защото пчелите се развиват по бързо нагоре отколкото настрани след това постепенно разширяваш с по една рамка.
С моя скромен опит не съм съгласен. Тези семейства който бяха на 1ви корпус се развиваха много по слабо от тези който са на 2ри, много по слабо излизаха да работят. След като ги качих и тях на 2ри корпус започнаха и те да излизат като останалите. За стесняването на 1ви и 2ри корпус също не ми допада, защото трябва да ровя постоянно целия кошер а аз се стремя да ги отварям по рядко. Всеки си има начин на работа, аз в момента пробвам и си изграждам мой метод на работа.
То хубаво и с двете едновременно, ама като няма празни пити, да не вземат да се задръстят съвсем. Като цъфнат овошките дано да почнат да градят.
Ще и давам по малко, по 100тина грама колкото да ги стимулирам, че рапицата чука на вратата.
Давай пълна хранилка през два дена със стартовит и разпечатаната пита с мед я сложи в средата на пилото и след рапицата ще ми благодариш за съвета.
Някой пробвал ли е с хидропрот (или нещо подобно беше), чух че правел чудеса????
В момента сме в период на смяна на зимните пчели така ,че разлика ще има когато това приключи.Температурите са високи прашец има много давай пълна хранилка през 2 дена /дава се сироп толкова колкото пчелите взимат за денонощие/ винаги когато дадено семейство взима сиропа бързо летежа е добър има прашец това означава ,че всичко е ОК .
Може ли да ме светнете за Стартовита, колко грама слагате от него в 10 литра сироп?
При идеално стечение на обстоятелствата може би ще ти благодари за 5тях кила рапичен мед горница. Таман колкото да си покрие с тях масрафа по напъването на пчелите. Обаче сговняса ли се временцето, пази Боже, или земеделеца реши да пусне самолета предцъфтежно... няма да има благодарности...
5грама(1 пакетче)
Абе хора що ги мъчете пчелите и изтокавате майките с тоя стартовит, има много по-добри добавки от него, е цената е малко по-висока но пък е важен крайният резултат.
Нямаш проблеми...
Витамина струва 25 лв/литъра и 115 лв/5литра.
Прикачен файл 1009
Прикачен файл 1010
Прикачен файл 1011
Ха сега дай и линк откъде си го купуваш, че и аз се заинтересувах.
Дай сега и линк за поръчка и после давай идвай да почерпя :bigsmile:.
И аз имам интерес.Благодаря.
Бий Голд ЕООД
гр. Велико Търново
Енчо Енев - 0895734474
или
АПИССЕЛЕКТ ЕООД
гр. Пловдив
Калоян Кисов - 0878906821
Пращат го с куриери, но тая година си купих няколко туби от изложенията, че доставката и наложеният платеж хвърлят десеттина лева, че и отгоре...
Интересно, че в сайта на фирмата http://www.lamons.es/eng/cat.asp?IdC...IdProducte=178 точно този продукт се предлага за всичко друго, но не и за пчели. А това което виждам на снимката, предложена от Искрен изрично пише "BEES".
Не му правя реклама, нито на продукта нито на дистрибуторите му, няколко човека искаха контакти...
Безспорен факт е че самият витамин мирише на концентриран фураж, има си и съдържание - всеки си да прецени за себе си. Аз го ползвал, доволен съм от постигнатите резултати, пчелите го вземат(до сега не са ми се оплаквали от него) и ще продължа да го ползвам!!!
Към сиропа ли го добавяш и в каква концентрация?
Аз си го поръчах предната седмица от Пловдив там разполагат със 1л разфасовка цената 30лв без доставката .Калоян е много точен и любезен обяснява много подробно.
Днес отворих 3 кошера да запиша как е развитието от опита.
Стеснения най зле, махнах всики прегради.
Този на 1 корпус почти са го изпълнили и на5 - 6 пити с пило.
Този на 2 копуса най добре в 2рия корпус няма почти никакъв мед 6 - 7 пити с пило и изпълнен до край с пчели. Долния корпус не съм го гледал, но предполагам има доста мед.
И ква стана тя ? Тия дето най-малко си ги работил, най-добре. Хубаво е че вече можеш да отсяваш зърното от плявата и да вземаш правилните решения. Е, отвреме навреме де :) Разпечатвай смело пити. Магазини ковеш ли ?
Така е стесняване, после разширяване само се тормозят и им забавя развитието. Послушах, те и разпечатах днес по още една пита. Бях решил да преправям магазините от 12ките, ама се отказах и си поръчах 10 броя нови на елементи, ама не знам дали ще успея да ги подготвя за тази година.
Здравейте.Ако имате желание бихте ли ми отговорили на следния въпрос: имам 16 бр. ДБ напълно развити на 7-8 рамки досега, от тях искам да извадя 11 бр. отводки ( за новите ми кошери ) как да процедирам по колко рамки да извадя от кошер и най важното Майката къде да я оставя в отводката ли или в стария кошер.Изключително съм Ви благодарен предварително!
Аз бих процедирал по следния начин:
Докарвам единият кошер в роево състояние, след това по 2 рамки люпещо се пило, 1 с прашец и с по 1 маточник във всеки нов кошер, живот и здраве се излюпват майки оплождат се и си готов. Успех!
С 1 трудно ще стане, по добре поне 3 да ги докара до роево състояние, от останалите мед да се извади
Това съм го пробвал и ефекта е почти нулев (99%).Бях им сложил восък от нова разпчечатана с мед пита при това сортиран восък с най бял цвят.На следващото отваряне имаше изградена питичка от текущото количество восък в хранилката.Виж ако беше прополис вероятно щаха да го използват в самия кошер.
Межу другото по мое мнение най-доброто деление на кошер е по естествен начин т.е чрез роене.Тоя опит,който ти си направил колега е като този във фермата на Милер в Америка.Събират в кофа пчели и ги сипват в кошера.Това е все едно (според мен) да взема едно българско семейство и да ги смеся с ромско семейство (примерно).Казвам го от биологично естество..
Равносметката от опита:
Тези кошери който бяха на 2 корпуса като медните запаси бяха в долния корпус се развиха ненормално, ония ден като ги ротирах, надградили на всякъде, 8-9 пити с пило и много пчели.
Храних си само 4 пъти с по 200гр. сироп. Тези който ги свалях на 1 корпус и стеснения пъти, пъти по зле.
А така, цирка почна и сега щи гледаме сеира :) Знаеш ли че другата седмица ще искат да им праснеш медови корпус отгоре ?? И после йощ един. Иначе всичко ти е ОК, само с мамбото дето прекали малко.
Ще захраня комшиите с рояци ако тоя с рапицата не ми измори пчелата :)
Какво е "мамбото"?
Магазините и магазините рамки още са на материал за слънчогледа ще се на линия, иначе имам по 4 корпуса като съм направил рамки за всичките.
Мамбото е храната. Нал знаеш че съм консервативен по въпроса. Стопли ли се времето и пожълтее ли около тебе тия яки семейства ще искат двоен обем, прави си сметката ! Трябва да ги удържиш, макар и само на рамки с основи.
П.п. Абе както викаше Бии Варната преди време - куи, куи, куи !:) :) Кови, кови, кови:)
Слагаи да градят и не се безспокои.
Не съм ги хранил толкова, дал съм и 1кг. питка и 800г. сироп на семейство.
Още преди няколко дни сложих да градят, ама 2 семейства надграждат в дълбокото дъно, а 2рия корпус почти празен искат да се развиват на долу :)
Кова постоянно и тази година ще се скъсам от работа.
Аз го написах преди но пак ще повторя начина се казва /комин/ свиваш първият корпус 8 рамки ,а втория на 7 рамки и храниш редовно и разширяваш в двата едновременно.
Здравейте колеги,
Захванал съм се с един "проект" за календар на дейностите. Майката я нагласих. Сега искам да направя един осреднен цикъл на отводката. Моля за вашето мнение. Изходно положение: В нуклеус 5ДБ рамки вадите 1 пита с люпещо се пило и втора с разновъзрастно пило, ако има на склад, слагам и пита с мед и прашец. Две основи за градеж около пилото. След 3-4 часа придавам оплодена и пронесла майка. Храня две седмици през ден с 1:1 сироп+Витамикс.
Въпросът ми е: За колко време - бр. дни, нуклеусът ще се напълни на 90% с пчели пило и мед? Говорим за време, през което задължително ще има някаква паша.
Като получа малко инфо, ще публикувам "проекта" си.
90% от 70 дни = 63 дни
Ако отводката е силна и има достатъчно млади пчели, които да изхранват пълния капацитет на майката, то тогава минималното време за развитие на отводката до 90% е около 55 дена +/-2-3 дена. Ако искаш до 100% - точно 63 дена. Ако отводката е слаба и младите пчели не могат да насмогнат на количеството снесени яйца от майката, то тогава се губи цяло едно поколение, което отнема точно 21 дена. В това поколение се раждат достатъчно млади пчели, които вече ще могат да поемат пълния капацитет на майката, и чак тогава започва отброяването на 63-те дена.
Та отговора е - от отводка се става пълноценно семейство минимум за 63 дни и максимум за 84 дена. Ако искаш до 90% - ами намали дните с около 1 седмица.
Ааааа - трябва да добавиш още 3-4 дена към тези сметки, защото една току-що придадена майка не развива веднага пълния си капацитет.
Ако ми дадеш малко по-подробни данни (колко килийки ще е разновъзрастовото пило), ще заредя калкулатора на пчеланата популация с тези данни и ще ти покажа графиките.
Благодаря за бързата реакция. Един уточняващ и един допълнителен въпрос.
Тези срокове са за запълване на нуклеуса, не на цял ДБ плодник нали?
Как предпочитате да направите отводката с готова майка или с маточник (вместо да оплождате в оплодно сандъче и т.н.)?
Тези срокове са за запълване на цял ДБ плодник. Ако искаш за нуклеус - дай ми малко по-подробни данни, и ще ти изчисля всичко.
Ако вместо оплодена майка сложиш маточник, сметките са съвсем други - добавят се още около 1-2 седмици.
Една пчела покрива 3 килийки.Демек,пчелите излезли от една рамка пило ще покрият три рамки.Както Радо каза,трябва да се излюпят две рамки пило,което ще се случи за около един месец.21 дена от яйцето до пчелата и още десетина дена за прием и осеменяване на новата майката,прави един месец.Но да не забравяме и пилото при създаване на отводката.Та според моята сметка,5 рамков нуклеус ще се напълни на 90% с пило и пчели за 26-28 дена.
Това не е вярно. Забравяш че ще умрат старите пчели, както и че отводката силно ще ослабне за времето на излюпването на маточника и оплождането на майката, което пък означава че младите пчели за гледане на пилото ще са много малко и ще изхвърлят снесените яйца. Добави цяло едно поколение (21 дена) за компенсиране на тези проблеми.
Много зависи кога ще се направи отводката защото при студено време пчелите гледат по малко пило докато през лятото не е нужно пилото да бъде покрито с пчели.При правене на отводка с рамки с пило има процент на неприети майки да го имаш на предвид.
Всичко както си описал в пост 247 за около 30дена,без основи с изградени пити!
Благодаря на всички за мненията. Осреднено приемам 45дни, заради сила сила на отводката, с основи или без, подхранването, времето и пашата.
За съжаление, току що ми се прецака лентовия кабел на лаптопа и файла за сега е недостъпен за довършване.
Става дума за един дълъг ред от дати от 01.02 до 30.09, на който са отбелязани очакваните паши и плануваните дейности в пчелина. На втори ред, се отбелязва ежедневно метео наблюдението реално. Има направени няколко "корабчета" с броя дни за развитие на майка и отводка, които бодеш на календара и така знаеш без да мислиш много много какво си почнал, до къде си стигнал и какво ти предстои.
Идеята ми дойде от нуждата ми да планувам помощни семейства преди слъчногледа, които са направени от наличните и априлските отводки, Нали знаете за мечтата... хем да удвоиш бройката, хем по 60-80 даже 100 кила от кошер да изкараш ;-)
За съжаление, току що ми се прецака лентовия кабел на лаптопа
не е лентовия кабел
:bigsmile:
Брейййй че как разбра от Асеновград чак в Русе? Щото още пиша ли? Лаптопи да искаш, ама файла е в прецакания... ай да не спамим и тука...
Да ви споделя, какво направих тази година до момента с моите отводки.
Тъй като работя и нямам време за ходене всеки уикенд при пчелите мислих как да направя така, че да не ги допускам да се изроят (често ми се случваше предишните години).
Съответно:
- от силно развити семейства към средата на май (вилата ми е на 1100 м- н.в. и затова чак тогава се развиват семействата) вадя майката и 3 пити пчели
- това нещо го слага като отводка до кошера от който съм я взел
- основното семейство като остане сирак си залага маточници
- майката в отводката продължава да работи
От тук нататък вариантите са два:
1. Вариант:
- Маката продължава да си работи и развивам от отводката ново семейство със стара майка
- Старото семейство си отглежда собствена майка и в случай, че нещо стане и не може да отгледа (поради всякакви причини) връщам старата майка в семейството, заедно с пчелите. Така нямам ново семейство, но не губя и старото.
- В случай, че всичко е ОК имам две семейства като от старото имам нова майка точно преди липата (юли месец почва да цъфти при мен). Новото семейство пък си събира храна за зимата и от следващата година имам пълноценно семейство.
2 Вариант (това е основната идея, защото искам да имам нови майки всяка година и да не ми се роят кошерите):
- отводката с майката развивам до момента в който не се оплоди и почне да снася редовно новата майка от основното семейство
- тогава убивам майката от отводката и пчелите присъединявам към основното семейство с новата майка
- така - имам майка, която е нова и не се рои в тази година и много пчели, които почват да събират за липата и ливадите
До момента съм на етап в който съм направил отводките и те се развиват супер и имам излюпили се майки (нови). Тази седмица трябва да се оплодят.
Ще пиша за резултата като имам такъв.
-
Не убивай майката.Развивай отводката със старата майка до началото на главната ти паша.В началото на главната паша вземи половината пило и летящите и подсили основното семейство.Остави старата да работи до есента докато спре да снася.Тогава вземи всичките и пчели и ги обедини с основното.
Благодаря ти.
Да идеята е много добра, така ще имам 2 майки, които да работят за 1 семейство.
По мои наблюдения средата на Май е късно, отводките трябва да се направят колкото се може по-рано, а новите майки ще се взимат от друго, по-топло място, където вече има търтеи... Така недостатъкът на региона може да се превърне в предимство, защото ще има достатъчно време за развитие до главните паши.
Rostis, да, прав си, но аз нямам време, това е основата на този метод :), че нямам време и трябва аз да ги роя, тогава, когато имам. Не мога да се занимавам да нося от другаде търтеи или поддържам пчелин другаде.
За мен е ОК. Аз нямам горе акация, за да търся мед от там. Чакам липа и билки.
Nolkov,защо не оставиш старата майка в стария кошер с основи/гол рой/.
Разделяш ги, когато имаш време и когато си уговорил купуване на майки, но! възможно най-рано. Не се занимаваш ти да си произвеждаш майки. Проблемът ти/ни е, че не може да се направят ранни отводки в студените региони, защото няма търтеи, които да оплодят майките. Е да, ама на други места из България и извън нея..., вече има търтеи и пчеларите произвеждат майки. Могат да се спечелят 2-3 седмици и така ще имаш сравнително развити семейства за липата и билките и избягваш роенето...това имах предвид...
Не те разбирам, какво да цела с това в старият кошер да връщам майката на основи? Нали старата майка съм я взел от кошера и направил отводка с нея на 3 рамки. В старият кошер осиротялото семейство си е отгледало майка. Старата или унищожавам както предложи Йосифов в края на сезона или я оставям, защото тя си е на една година за следващата година като ново семейство.
Поясни моля те каква е целта на това, което казваш.
А не, аз не купувам майки. Прав си за тези седмици, че се печелят, но аз наистина нямам време за пчеличките. Трябва ми нещо бързо и във време с природата горе.
Имай предвид, че трябва да са развити семействата, за да мога да им взема 3 рамки с пило и те да имат достатъчно пчели, които да го топлят. Горе температурите през май често падат и под нулата. Това означава кълбо и ако няма достатъчно пчели пилото мръзне.
колеги, пробвал ли е някой да прави отводки края на юни. примерно вземаш майката с още една или две пити, а в основното семейство слагаш нова майка.
ако някой има опит да сподели.
Не би трябвало да излита рой.
Майка в кошера тепърва се излюпва. Защо да излиза рой?
Дано не се чувстват много силни тогава ,че да се роят :)
Така или иначе това е фундамента на метода ми - за да не се роят - нова майка всяка година.
На една отводка майката не се оплоди и си остана в кошера, днес гледам един кошер е заложил маточници за самосмяна и си викам сега ще си направя експеримент да видя какво ще стане.
Взех старата майка която са решили да я сменят и я пуснах направо върху рамките на отводката на която майката остана неоплодена. След 20 мин. погледанах какво става и гледам една топка пчели в ъгъла и си помислих че убиват майката, но като разбутах купа гледам неоплодената майка вече мъртва а на чуждата и се радват като на малко дете въпреки че е стара и объсана.
Не бързай да й се радваш! Дано всичко да е наред! Предполагам, че си срещал в литературата, че след придаване на майка не би трябвало да безпокоиш семейството според едни 3-4, според други автори седмица време. Често се случва, а и аз съм наблюдамвал на няколко пъти това "явление" дето го описваш, на два пъти дори с летален изход за майката. Пчелите в стремежа си да я спасят се скупчват върху нея и не рядко я убиват като я задушават или от качване на температурата /както убиват оси/. Оттогава изчаквам поне 5-6 дена преди да отворя семейството.
За мен това, че като се отваря семейството може да се раздразнят и да убият майката не е вярно, защото не ми се е случвало. Правил съм опит с отводка която съм я отварял почти всеки ден и майката се оплоди същото и с придадена майка. Не робувам на литературата защото там има както много полезна информация така и неверни неща, всичко изпитвам на практика.
Тази отводка е извън бройката, и не ме интересува дали ще я приемат или не, ако я приемат есента ще я придам към някое друго семейство ако не сега ще я придам. Имам 44 кошера и нямам повече инвентар и още 6 броя във военни сандъци на по 1-2 рамки които ги държа за запасни майки. Този е от тях, беше отводка на 4 рамки, но за 50 дена с неоплодена майка остана 1 рамка пчели.
Здравейте ,някой може ли да ми препоръча от къде бих могъл да си закупя качествени оплодени майки . Благодаря
Аз няколко пъти съм разцепвал кошерът на две.Не ме интересува къде остава майката,гледам само и в двете половинки да има прясно незапечатано пило.След седмица отварям и половината която е с майката продължава да се развива,слагам рамки с ВО за развиване на семейството.В другана половина има заложени поне два маточника от кайто се излюпва майка.Поставям и на него рамки с ВО.
Колега jdrumev,забравих да спомена че след разцепването започвам да храня и двете половинки.На вторият ден слагам по една рамка с ВО.След около 5-6 дни се вижда къде и останала майката,поставям изградени рамки за да има къде да снася и продължавам с храненето и на двете половинки до излюпване на новата майка.Слагам и на тях изградени рамки.
Здравейте!Днес,на ЛР кошер ,над плодника сложих плътна преграда и отгоре корпус с отводка.Прелките са малки 10 см и циркулацията през хранилката е нищожна,затова целия отвор след обяд бе зает от вентилиращи пчели.Та въпроса ми е:Как да им помогна?Ако,над отводката сложа празен корпус?Моля за съвет!
С удоволствие бих прочел съвет от Дядо Борю.
Здравейте колеги,
От тази пролет имам три кошера Дадан Блат, единият по начало беше по-слабичък, другите два по-силни. От по-силните единият си остана силен, докато другият без да съм разбрал се е роил и значително е поотслабнал. По-слабият се развиваше по-бавно през цялата пролет, но сега върви добре. Чета по форума и по книгите за отводките и стигнах до извода, че най-добре е да си направя майски отводки догодина, ако имам силни кошери. Сега имам само един силен кошер, който мога да разделя, но незнам дали е добра идея. От десетина дни цъфтят слънчогледови насаждения, пашата по-скоро е към края.
Моля за съвет дали да оставя силния кошер така да зимува и май месец да мисля за отводки (тъкмо да се предпазя от роенето) или да пробвам сега през юли да го разделя?
Подкрепям мнението на Калин, остави ги за догодина, може и другите да те изненадат, ако слънчогледа ти е основна паша, една свестно направрна майска отводка, ще може да ти влезе в пашата. Решението си е твое, но пролетта по няма какво да объркал. Успех имаш 10 месеца да четеш и питаш