Проблема е най-вече в лентите Чекмайт, които са били между тези пити.
Преглед за печат
Проблема е най-вече в лентите Чекмайт, които са били между тези пити.
Първа сутрин от 2016г. температурата на пчелина беше -17*С. Днес е по-прилично -6. По прогнози следват снежни дни. Дано за всички годината бъде успешна.
От днес в Югозапада започна 3-4 дневната пролет :) Масово облитане при темперетури 12-13 градуса ,слънчево с лек южен вятър . При мен 100 % от колониите са живи . След това облитане при последващото застудяване ще им сложа по 1 кг храна (на повечето по скоро превантивно ) и ще се видиме февруари ;)
На 50км западно от Иво и аз очаквах такова време. Уви, в 14:00 едва 5 градуса, безветрие, препръска дъжд. Наблюдавам отводките, които не са добре запасени. Една от тях вече е на горните летви и получи храна.Дано да е навреме.
Точно между Дупница и Кюстендил съм ! Надморска височина 780 м. Полупланинско . В момента 16.01.2016 г. 20 см сняг
В София положението е...
Прикачен файл 5833
Прикачен файл 5836
В Перник ще трябва да разриваме :bigsmile:
Красота!Кошерите, тоже.
Ето сега ми се ще да имам една уебкамера при пчелите. Снежната покривка там е ”около 50-60 см”. Пътят все още не е чистен. Хората търсят начини да се справят. Предвиждах такива зими. Дъната са с мрежи, кошерите повдигнати, имат си и прелки на горен корпус. Знаете емоцията на първото зимуване. Вълнувам се като първокласник!
Живота заради емоциите го живеем колега.Запомни чувството - първото подобно и единствено за цял живот от тук насетне.
На около 650м.н.в., в един от най-студените краища на страната, на Петльов ден, темпетатурата в 14:00 беше 16*С.
Прикачен файл 6006
Всички са живи. Внасят прашец с жълт цвят. Леската все още не е отпуснала ресите. Интересното за мен е, че семейството, което първо спря пилото, първо го е започнало и само то има запечатани двайсетина килийки.
6 броя загинали, 7 броя на по 3-4-5 междурамия, дадох им по кило Апифонда.
Нямам представа от какво - нападения, зараза, студ (глад)...
Ако са от глад, ще има пчели набити в килийките. Ако е зараза , ще има огромен подмор на дъното. Ако е нападение, ще има грубо разпечатани - нащърбени килийки по страничните рамки с мед. Не е лесно пчеларството, изисква се много работа и знания. Още си млад пчелар, ако мерака е голям, ще успееш. Успех.
На места имаше набити пчели в килийките, по дъната не гледах какво има, не видях разкъсани килийки. Двата ДБ от Лопушня са сред загиналите. Ще трябва да се правят отводки, не мисля да се предавам!;)
Емо, сети ли се да наснимаш ситуацията в кошерите?
Хрумна ми по някое време, но нямах в себе си телефон.
Това е от днесПрикачен файл 6463 Прикачен файл 6464
Миналата година видях отворен цвят на акация на 24.04.
Кюстендилско акациятя е готова ама лошо време
Акация 2016 мина, чакам акация 2017 :laughing:.
Днес прегледах две - три семейства, от студеното време се е ограничила майката, медът от Акация 2016 е изяден. Роево настроение и заложени маточници не видях.
Надявам се времето да се стабилизира и да напълнят магазините.
Ето една снимка.Прикачен файл 6639
Прикачен файл 7047
Една снимка от 03.07.2016г.
Положението отново е ЗЛЕ - от 12 кошера само 5 живи, днес отварях да им сложа питки!crying;
Емо, много бе! Снимай питите в тези кошери и дай тука снимките. Може да се изясни причината, а и ще е от полза за много хора.
Съжалявам, не направих снимки, а от утре ще се прибирам от работа по тъмно, тъй че... Причината не е една - единият беше ограбен, тоест било е преди студовете, в друг се бяха набили в килийките, т.е. свършили са им запасите, три-четири бяха напълно празни...
Събота 14.01.2017 г. Първо облитане за годината . На късметлиите честито на останалите другият път :)
Здравейте,
неделя 05.02.2017 за първи път през тази година посетих кошерите. Равносметката е един загинал от общо девет на брой. Причина за загиването смятам, че е неправилно подреждане на гнездото от моя страна (оставил съм в средата на гнездото пити с недостатъчно запас от мед). Питите на които се е образувало кълбото, са изцяло празни без грам мед и поради ниските температури през Януари пчелите не са могли да се преместят. Останалите кошери за сега са добре, облитаха се и поставих твърда храна с тимол.
Поздрави!
След наколкото топли дни Малък сечко е на ход.
Прикачен файл 8353
Днес използвах хубавото слънчево време и направих основен преглед на оцелелите ми кошери. Като цяло установох 30% смъртност тази година, за сравнение миналата година беше 5%. Но това което е останало е №1 естествения подбор тази зима си каза думата въпреки нашите опити за селекция(и пръскането за нодуларен дерматит също остави следа).
Прикачен файл 8390
Прикачен файл 8391
Ето малко снимков материал.
Ето снимка на същата рамка направена на 25.03.2017г. Прашец много, пило има на ~8 ДБ рамки. Разширяване с един ЛР корпус (пити изградени с ~5 кг. мед) отдолу.
Прикачен файл 8467
Колега направо ти завиждам,аз в два кошера не мога да събера толкова запечатано пило.
Що тъй приказвате/пишете/ като че ли за сефте гледате пчели? Ако наистина мислиш така/второто изречение/ трябва сериозно да преосмислеш нещата.Такива маломедни пити имам до 10–15.10.Маломедни,но пълни с пило.Не 1,а 2–3,в средата.После.......после те изчезват,остава една,на която все още има пило.Там е центъра на предстоящото зимно кълбо.Но,това са подробности които не биха те заинтересували.
Тази година дали ще има акация в Кюстендилско овошките доста измръзнаха гледам орехите са като призраци
Югозапада е мъка
Защо пък да е мъка?
Имам здрав сън, но тази нощ се изля. Бурята ме събуди та и се порадвах. В момента пак заваля. Добре е, че намокри през нощта. След жегите е направо благодат.
Това май е за нова тема. Ако модератора прецени да го пусне където е подходящо.
Става дума за рояк в София на улица Георги Тертер 31. Намира се в заден двор на орех и е високо.
Собственичката на имота заминава в понеделник извън България. Може и след това някак да се влезе в двора.
От обясненията по телефона разбрах, че не е в хралупа, а направо на клона (не съм 100% сигурен, но жената толкова можа да ми обясни).
Рояка не пречи на никого, но те искат да се прибере, че ги е страх да не умре зимата на открито.
Ако някой колега от София се интересува да ми пише на лични и ще му дам телефони.
Аз съм около В.Търново и няма как да ида да го ловя. Предполагам ще трябва помощ от пожарна или нещо такова.
Не съм го виждал дори на снимка, а само по описание в телефонен разговор. Там бил от два месеца.
Хайде дано имат късмет животинките и някой покрай София да ги прибере :)
Не намирам такава улица в София, моля уточни коя е точно.
Вероятно става въпрос за ул. Светослав Тертер 31???
Суша, ама сериозна суша, всичко изсъхна и гроздето стана на стафиди такова нещо не помня!!! Глад за пчелите - храня ги (само късно вечер) те не запечатват. Крадът се, едно семайство бе разграбено!!! Купх си майки, те се оказаха неоплодени(продавача е ок като има такива кат мен!!) и бяха избити, за коет аз съм си виновен, през сезона можех да си направя предостатъчно но.....за догодина няма да е така! !
В началото на септемри имам оплпдени майки и тях храня.
Но до кога да ги храня не знам, нещата са с главата надолу.
Незапечатан мед(захарен сироп), предпоставка за вкисване и през зимата(пролет) = празен кошер.!!!
Натм вървят нещата, дано не е вярно!!! Ужасс! Лошо !
При мен е същото, но аз спрях да храня. Няма смислъл само допълнително амортизирам пчелите, в началото на декември слагам по 5кг. твърда храна и няма да ги закачам до пролетта, и каквото останало това. Инаме няколко сливи за ракия, но тази година няма да има защото са изсъхнали на дървото. Вместо ракия тази зима ще пия ошав :)
Защо да се вкисне незапечатания мед? Ще поеме влага от кошера и ще се разреди? Да, в книгите пише, че меда е хигроскопичен и поема от околната влага. Но също така пише, че ако си извадил неузрял мед, го разливаш в тави на не много дебел слой и чакаш да му падне водното съдържание вследствие изпарение. Това са две противоречащи си твърдения, кое е вярното?
То затова аз слагам лимотузу в сиропа и мама на сладкото слага.
Един от методите на консевиране е високата концентрация на захар в продукта. Тогава не се развиват микроорганизми - т.е. няма ферментация. Аз имах сироп 2:1 от миналата година - нищо му няма за една година. Не е стерилен, защото е разливан по тубите вече охладен. За меда в тенекиите важи същото. Там пчели няма. Единствения начин захарен разтвор да прокисне е отнякъде да му влезе вода и да го разреди. В кошера с незапечатан мед това е възможно - да поеме влага от вътрекошерния въздух. Това ли се случва наистина, ми беше въпроса. Тоест - трябват данни при каква относителна влажност на въздуха меда поглъща и при каква изпарява вода. Трябва тези данни се сравнят с обичайните равнища и колебания на относителната влажност в кошера /дали има такива данни някъде?/. Тогава ще може да се каже какво се очаква теоретично да се случи с незапечатания мед. А на практика после се проверяват теоретичните очаквания и се търси грешката в тях, ако не съвпадат с практиката.:)
Имал съм незапечатан мед и не е имало проблеми. От друга страна съм имал кошер с голяма влага в който и запечатания мед вкисна.
Не знам, без причина кошера беше пълен с вода. Лайсните където лягат рамките бяха с вода и от дъното течеше. Зимата смених капак, подкапачна и дъното, но пак същата работа и като опитах меда видях че е вкиснал та изкара зимата на твърда храна. След това смених майката и на слдващата зима нямаше такова нещо. Може би кошера е поддържал по висока температура и е имало по голям конденз.
Днес в 13:00 часа, работят вече и извън кошера. Прикачен файл 9917
Прикачен файл 9954
Прикачен файл 9955
Прикачен файл 9956
Времето беше ,страхотно за осведомителен преглед и такъв беше извършрн,всички са налице има пило по на 3 на някои и по на 4 рамки като сумарно е около 1,5 до 2 рамки.беше даден старт
Лейка ще трябва май да си копуваш.Но изглеждат добре.:bigsmile:
Прикачен файл 9957
Прикачен файл 9958
Прикачен файл 9959
Прикачен файл 9960
Днес времето още по добро и беше направен преглед и на пчелин"втори", доста по на юг и по топлото време си е казало думата, пилото е поне с половин рамка повече а и площта е повече. Тези са си дали старт и без мен. След 10 дни ги почвам с основите ако разреши Главният агроном;)
Тия по добре изглеждат.Лейка няма ти трябва.:bigsmile:Какъв е процента ако не е тайна на такива семейства Барков?
С тез % малко ме затрудняваш ама са 6-7 от 20 има 3-4 слаби на по 3-4 м/урамия и другите са средни като на 3тата снимка
Е добре е почти до мерките на Модернизатора.:bigsmile:Ако не е тайна как ги държиш така отгоре над рамките отпред?Аз се се мъча,но не излизат даже и с почукване.:bigsmile:
Сушата си казва думата, уж всичко цъфти, ябълки, глухарчета, великденче, но няма нектар пчелите обикалят като все едно е август месец. При отварянето на кошер веднага идват крадци, на рамка със запечатан мед за около 5 мин се събраха стотина пчели. Очертава се още една шантава година
При нас в Бургаско това го няма, не е валяло но има въздушна влага от морето. Оставям рамка подпряна на някой кошер и работя спокойно за разлика от други години по това време. Кошерите са много силни и са за ротация но не дава време (цялата седмица го дават 10-12 градуса и силен вятър), което иска ще слезе само в долния корпус. Най късно събота и неделя ще ги завъртя, рапицата е на бутон но за разлика от други години когато беше по метър и половина сега е висока половин метър. Според мен нищо няма да даде с тези ниски температури и ще си останем само с жиленето. Подхранвам веднъж седмично по 1 литър, утре ще подам за трети път
А при мен, в повечето семейства рамките пълни с пресен нектар - още не съм давал сироп. Бях споменал на модернизатора, че при отваряне на семействата, ме лъха един приятен аромат.
Тази вечер след 17:30 часа отворих тридесетина семейства, да разширявам - няма нишан за нападение. Е, малко раздразнени от непрестанните пръскания в последните дни, но е поносимо дори и без пушалка. Инак рапицата още не е чула "кукувицата" - рано и е. Трънките са в силата си, крушите още се кумят и се мъчат да цъфнат, но...явно им е студено. И при нас е суша, като гледам пръстта, но високите температурни амплитуди, вероятно осигуряват влагата в гората.
Суша има само отгоре.При дълбока оран се вижда спластяването.;):bigsmile:
п.п.При нас кукувицата идва на 26 март.:bigsmile:
Ако вземе че ги покаже, после трябва да пишем писмени извинения
Пак да питам, че нали знаеш - тъпичък съм. Това плодникови ДБ или магазинни ДБ? Нещо ме съмнява, че си поФанал от месията и ни засилваш. Дай да се разберем! Ти пчели ли продаваш или мед, че с тия определения за джамбазлък, нещо ми объркаха представите. По едно време даже сe замислих да не би да съм станал и джендър, без да знам. :bigsmile:
Копривата и набери връхчетата и ги изуши после запарка чай.Много сила дава а иначе на арно място я береш там има разни минерали и витамини ама трябва да вържеш и някое добиче преживно де отделя въглероден диоксид или да пуснеш кюнеца на кюмбето още по- блага ще е.
Чичо Гошо забелязал ли си,че тая година змийското мляко по го няма?:bigsmile:Миналата беше жлътнало от него.:bigsmile:
Мумиото не е растение ;) то е сок от скалите. Това вещество от стари времена се използва за лекуване на различни недъзи. Намират в труднодостъпни за човека скали, в пещери във вид на висулки, натрупани по тавана на пещерата, изтичащи от пукнатините на скалите. На цвят пречистеното минерализирано мумио е тъмнокафява течност, разтегляща се лепкава маса, омекваща от топлината на ръцете. Има смолиста специфична миризма и се разтваря във вода с малко утайка, на вкус е горчиво. Съдържа в състава си 28 химични елемента, 30 макро- и микроелементи, а също 10 различни окиси на метали, 6 аминокиселини, редица витамини - В12, Р-167, В1 и други, етерични масла, пчелна отрова, смолоподобни вещества, всяко от които е способно да повлияе на съответните обменни процеси в организма. Усилва регенеративните процеси в различните тъкани, действа като противовъзпалително, антитоксично, общоукрепващо средство, възстановява понижените функции на периферните нервни центрове или анализаторните центрове на главния мозък. Положително участва в биосинтеза на ДНК клетките.
Инфото е от чичко гугъл :laughing:
Далеко съм аз от тия работи още.Сега друго нещо ме чувърка вътрешно.Защо ми правят толкова много търтеи?Да ли от времето или от калпавите рамки?:bigsmile: