От това, което съм прочел (което не е гаранция, че е вярно де) излиза, че предните 12 лв на кошер можем само да ги сънуваме. Ако ще се намалят парите изобщо няма да си играя да кандидатствам. За 2-5 лв не си струва да се разкарвам...
Преглед за печат
От това, което съм прочел (което не е гаранция, че е вярно де) излиза, че предните 12 лв на кошер можем само да ги сънуваме. Ако ще се намалят парите изобщо няма да си играя да кандидатствам. За 2-5 лв не си струва да се разкарвам...
И аз разбрах, че нашите далновидни политици са определили общия бюджет за де минимис, но той е много малък въпреки гласуваните в Европа възможности за повишаване на средствата. Сега предстои да се разпределя тази миниатюрна баница. Въпроса е за колко пари ще се преборят нашите пчеларски "вождове". Имат силни аргументи в ръцете си, но много добре знаем, че често аргументите нямат значение особено при тези управляващи. От сега "вождовете" казват че парите ще са по-малко от онези 12лв. и дано не са колкото увеличението на пенсиите. Определено има сума под която не си заслужава да се подават документи въобще. Правилно беше упоменато, че върху тази помощ се дължи данък, освен това за да я получиш трябва да си калкулираш няколко ходения до областното управление на ДФЗ (обикновенно две или три). В тази институция рядко нещата стават от раз. В моя случай всяко ходене ми е 150 км и един загубен ден.Ако трябва и човек да ползва отпуск нещата стават още по зле. Според последни данни 39.6% от пчеларите отглеждат до 9 семейства, а 43% отглеждат от 10-49 семейства. Колко трябва да е размера на помощта за да има смисъл хората с 20-25 семейства да се възползват от нея?
обещанието по де минимис беше 25 лв на кошер при протестите за 2014
Странен тип си, плюеш Михайлов много нахъсано и прилича ми това на нещо от старата школа на ДС, ти да не си с Ганчо или само проучваш противници?
Постът ти не се чете...
Днес се видях , с колега пчелар който има 250 кошера.
Каза ми, че е ходил в Сърбия, да прави някакви проекти с пчелари и там са му казали, че в ЕС са приели някакъв закон, че меда който е произведен от ГМО култури (рапица слънчоглед) ще се води ГМО мед защото в културите има заложен ГМО елемент и цената ще му е на половина на останалия.
Знаете ли нещо по въпроса?
Ако вярно стане това, в районите в който има земеделие като моя няма за какво да гледаш кошери, то на 4.50 е ниска цена а какво остава на половина.
Е как ще се докаже тоя мед от какъв слънчоглед или рапица е? Отделно от това в България е забранено да се сеят ГМО култури. Поне на хартия е така, но официално няма такива насаждения.
При изследванията на меда предполагам.
Не съм запознат, видяхме се днес за малко и това ми каза.
Мисля че Апитрейд ЕООД споменава бегло за наличието на ГМО в пробите с мед.
" Съвсем настрана оставям обширната тема за различните замърсители, които откриваме, като антибиотици, фалшификации, остатъци от препарати (не включвам пестициди и ГМО, където пчеларят няма вина)." http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1388&page=5
Предполагам става въпрос за промяната на директивата за меда, която беше на път да се случи. Заради други наредби на ЕС за ГМО културите ( следващия път когато група хора подстрекават анти-ГМО искания, добре си помислете дали те са всъщост ваши приятели), пчеларя е поставен между "чука и наковалнята" и промяната в директивата беше жалък опит да се излезе от "неловката" ситуация ( на практика пчеларите щяха да отидат "от трън"... та на един голям чеп).
В настоящата директива поленът (който се е намира във меда) е част от меда. Промяната която беше поискана - поленът да бъде етикиран като добавка към меда, а не част от него (няма да ви занимавам със доводите).
В края на Ноември м.г. новата директива беше гласувана и приета на първо четене с голямо мнозинство( за да бъде приета окончателно трябваше да бъде гласувана и приета още два пъти - на 14 Януари и някъде през Юни). За наше (мнозинството от пчеларите) щастие на гласуването на 14/15 Януари промените бяха отхвърлени.
При настоящото положение, наличието на ГМО полен във меда трябва да се етикира само ако надвишава 0.9% от общото количество ( общото количество полен във меда рядко достига до 0,5%, дори и при технология на екстракция от питите, допринасясяща замърсяването на меда с прашец). Така ние си спестяваме разходите за изследване за наличие на ГМО (при покупка на меда от изкупуваща фирма), които никак не са евтини, и при положение че бъде открит - да бъде изкупуван на по-ниска цена. Спестяваме си и необходимостта на пазара да се продава само ултрафилтриран мед ( инсталациите са скъпи и само най-големите преработвателни фирми биха могли да си ги позволят), от което всички български фирми щяха да бъдат аут, както и сергиите по пазарите и магазинчетата предлагащи мед директно от производителя.
Негативите са единствено за тези, които имат нещастието да са в близост до опитни полета със (сортове) ГМО култури, които макар и да имат разрешение да бъдат влагани във фуражи (за животни),(все още) не са (били) одобрени за консумация от хора. Като по този начин правейки меда негоден за продажба, а въпросния пчелар в същото време няма право на компенсации.
BeeVarna, забравих да уточня -
Какво те кара да мислиш че Мишо Михайлов е нещо по-различно от дясна ръка на Ганчо Ганев?
Дано бъда лош пророк,но регулациите са с тенденция към увеличаване.Някой може ли да посочи дерегулация откакто сме в Европа?Горе долу работата ще е като шистовия газ,докато не си платиха на подходящите хора,европата беше против,сега хич не е против вече. Нещата са - за една бълха,горят юргана.Като не искат мед от ГМО,защо допускат ГМО?Чии интереси се обслужват в момента-на корпорациите бълващи ГМО или на пчеларите?Поредния пример за това кой командва парада.Да, още не са одобрили предложението,но въпроса не е дали,а кога?Както писах в друг коментар, от а-б до ю-я ще въведат непосилни условия за пчеларите.На тях не им пука за пчелите.Ще измислят самоопрашващи се ГМО сортове и ще кажат че са решили проблема с пчелите...
Дори и да допуснем че ГМО растенията бяха вредни за консумация от хората, то какво пречи те да бъдат използвани за производството на биогорива, например. Светът не е черно-бял. Нарастват нуждите от горива различни от изкопаемите (които не са неизчерпаеми, да не кажа на привършване) и всяка възможност за подобряване на производството им е добре дошла. Обработваемите площи също не са неограничени и в един момент ще трябва да бъде направен избора дали да се произвежда храна или гориво за колата (или какъвто и да е друг там ресурс).
Ако искат да оцелеят, българските пчелари трябва да проумеят че трябва много бързо да започнат да трупат големи финансови средства. В съвременния свят пчеларството е бизнес, инвентара необходим за извършването на дейност от един средностатистически професинален пчелар достига до няколко милиона евро. Настоящето просто няма място за "гаражни" професионални пчелари.
Тоест богатите ще решават всичко,а бедните(мнозинството) ще чакат в кошарката за поредното стригане.Защо се заблуждавате че ГМО добивите са по-големи от нормалните сортове.Защо си мислите че трябва да се "сипва" нещо в колата за да върви.Технологиите са много по-напред,само че няма още интерес да бъдат разкрити.Първо трябва мнозинството да се ограничи максимално в своите придобивки,разбира се в полза на планетата, и като станат голи като пушки,ще изкарат технологиите,само че бедното вече мнозинство няма да може да си ги позволи.Те ще са само за "професионалистите"...
Моите уважения колега Скутелатор,но аз искам да изхранвам семейството си с пчеларство.Казвам "изхранвам",а не нещо друго.Всеки се простира според нуждите си-някой иска да има джип,друг млада любовница и т.н.,аз искам да изхранвам.Точно такива хора обаче не са удобни на "системата",защото биха били донякъде независими и свободни.Системата иска бедни и зависими "единици" и поради тази причина се увеличават регулациите във всеки бранш.Истината е че богатите "професионалисти" ще бъдат удовлетворени от такива регулации(не визирам никой).Като се отръска клона от малките маймунки,ще има повече лапане за големите,които са успели да останат на него.Само че забравяте че накрая трябва да остане 1 голяма маймуна...По-лесно се контролира от две или повече.Ще ви дам пример-кафе автоматите.Аз имам няколко.Какво постигнаха с въвеждането на касовите апарати - реално с един куршум 3 заека.Първо напълниха гушките на фирмите за касови апарати(които между другото бяха осъдени за картел,но лайното не се размириса защото си платиха) които се отчетоха на дупетатите за промените.Второ - одрусаха клона от малките маймуни и на тяхно място се настаниха големите маймуни.На трето място и най-незначителен ефект е че изсветлиха малко обороти.Във връзка с кафе автоматите искам да споделя нещо което отдавна ми се върти като въпрос.Както много от вас са забелязали,чашите вече са картонени.Пластмасови се ползват по-малко.От разговори с БАБХ,разбрах че в някои страни от Европа се обсъжда забраната на пластмасови чаши поради токсични вещества.Чашите са PS (06)Между другото в повечето европейски държави,храните са или в PP или в PE.Този материал не се ли ползва в пчеларството?Знам че много колеги ще скочат,но ме разберете правилно-аз не съм против вас,аз съм против тези които отнемат възможността на хората да изхранват семействата си по начин който на ТЯХ ИМ ХАРЕСВА,а не като роби на системата.
Не че не съм съгласен.
НО, хубави или лоши, си има правила и ако искаме да играем, трябва да се съобразяваме с правилата на Играта. ( "Когато си в Рим, прави като римляните")
Приятелю,защо всички си мислим че правилата ги пишем ние:).Къде е моето право,ами твоето?Ти виждаш ли ги някъде измежду всички "правила"?Това което правим винаги е да се СЪОБРАЗЯВАМЕ и неусетно установяваш че вече си Г позиция,а това което смучеш не е бонбон...
Когато един народ има акъл,той си отстоява правата.Когато една държава има граждани с права,тя притежава и СУВЕРИНИТЕТ.
( "Когато си в Рим, прави като римляните")
И като стана въпрос за вечния град, то" Рим не е построен за един ден"
Да не би на пчеларите вложили милиони в бизнеса си, им се е искало да ги дават тези пари.
В някои американски щати пчелар с 1 000 кошера дори не се брои за "професионален". Просто при тези мащаби не може да си позволи нужния финансов стандарт.
На кой не му се иска да гледа 10 кошера и да печели от тях колкото за 10 000?
На кой му харесва да плаща данъци и такси за това и за онова? Със сигурност не и на пчеларите, но ако искат да могат да имат достъп до "европейските пари" им се налага да ги плащат. По същия начин след време ще се наложи българския пчелар да извади отджоба си солидно количество пари, просто за да има достъп до пазара (или пък зада бъде конкурентноспособен).
Кога България е защитавала правата на някой друг, освен на депутатите си?
И понеже това е така, когато дойде времето европейците да кажат че "гратисния период" е вече свършил, първо - ние няма да сме подготвени (времето и парите които се дават за наваксването се пилеят лекомислено. Унищожават се милиони, за да бъдат откраднати няколко хиляди), и второ - когато бъдем задължени да приемем европейските ценности, те ще пристигнат изкривени през призмата на Ганчо (Мишо Михайлов) или който е там друг, по такъв начин че определеният кръг от хора да натрупат още повече $, за сметка на пчеларите.
Колега Скутелатор,прав си,аз не споря с теб.Аз съм възмутен.Освен това е хубаво да се довърши картината с професионалните пчелари - задлъжнели до шията на банки,заради изтеглени кредити,които са отишли за изпълнение на "новите условия" спуснати от богопомазаните.Тази въртележка продължава докато глътнеш водичка.Досега можеше да процъфтяват фамилни фирми и т.н.,но новите регулации са точно затова - всичко под контрол.Никой няма правото да е независим в "съвременния свят".Предполагам колегите пчелари са чули как от няколко години Европа се опитва да наложи тотален контрол върху билките,щото видите ли,можело някой да се гътне по случайност,а същевременно прикриват за смъртните случаи причинени от лекарствата,които се падат десетки хиляди на година.За уврежданията да не говорим.Как мислите,дали ще е по-добре да е забранено свободното бране на билки?Определено за корпорациите които ще поемат контрола,това ще е прекрасно.За останалите последствия от подобен контрол сами може да се досетите.Чашата почти е преляла вече,още малко и трябва.Законите трябва да се пишат от хората които творят,а не от тези психопати които се чудят чий гъз да оближат по-напред.
Като цяло човека е странно животно, което само си усложнява живота измисляйки някакви странни правила. В последствие разни хитряги хващат тези правила и си ги пригаждат за тях си. И така постепенно балона се надува, надува докато се спука. После на нов глас.
Прав е scutellator, но не това е правилния начин за развитие на човечеството като цяло. Въпреки това трябва да се съобразяваме щем не щем, хитрягите вече са направили новите правила.
Природните изкопаеми не са на изчерпване, не са на изчерпване и горивата. Това е умишлено насаждана заблуда и психоза сред масите за да бъдат в подчинение и смиреност.
На изчерпване са умните хора и доброто образуване, на изчерпване са морала, етиката и добрите взаимоотношение, на изчерпване са добрите идеи но не и източниците на енергия, каквито и да са те.
За да оцелее българския пчелар трябва да бъде умен и пресметлив, знаещ и можеш, не е задължително да е богат с големи финансови възможности.
Нима препоръчвате всичките 100 000 пчелари в България да са богати за да оцелеят - дай Боже!?
След 50 г. ще се върнем отново на тази тема за изчерпването на енергиите и тогава ще ме поканиш на бира, защото съм бил прав.
Колега Ники1313,аз силно вярвам че добродетелите не са на изчерпване.Достигнали са дъното да,но от тук нататък те ще се възраждат.Не е необходимо количество за промяна,достатъчно е да има качествени изменения.А относно изкопаемите,тук таме се споменава,че пресъхнали кладенци отново потичат...
Колега Niki1313,
Не те познавам и не знам що за пчелар си, но в областта на енергетиката определено демонстрираш тотална некомпетентност, и определено говориш големи глупости. Да беше депутат, щях да те разбера - на тях им е разрешено да приказват врели-некипели и с това да си изкарват хляба. Ти обаче не си, така че остави темата за изчерпването на енергийните ресурси на тези, които имат малко повече познания от тебе.
Мога да изпиша 500 листа роман на тема "Изчерпване на природните ресурси" или още по-точно "Краят на петролното човечество". Има хиляди доказателства, хиляди клипове в тубата, хиляди учени по света вадят графики и диаграми и информация за пресъхнали петролни кладенци или вече затворени рудници за един или друг ценен метал, минерал или друга природна суровина. Аз пък смело мога да кажа, че краят на разкоша и удоволствието, в което живеем, вече е много близо, и може би след 20 или най-много 30 години човечеството ще започне да изпитва огромен недостиг не само на енергийни ресурси, но и на много други материали, от които се нуждае съвременната промишлена революция.
Не знам дали знаеш, но всички химически елементи с номер, по-голям от 26 (желязо), не могат да бъдат създадени от слънцето. Никога не ги е имало, никога не са били създавани при оформянето на слънчевата система, и ние дори нямаше да знаем за тях, ако не бяха свръхновите звезди. Точно така - Менделеевата таблица щеше да е само с 26 елемента, ако не бяха свръхновите звезди, които при избухването си да генерират такива колосални температури и налягания, при които да е възможно създаването на химичен елемент с номер от 27 нагоре.
Да, ама свръхновите са надалеко и избухват изключително рядко, така че на земята тези взривове са донесли нищожно количество материя с номер над 27. Тази материя всъщност са рудниците на разни полезни метали и други изкопаеми, но всичките те ги има САМО НА ПОВЪРХНОСТТА НА ЗЕМЯТА. Всичките те ОТДАВНА СА ОТКРИТИ и по-голямата част от тях ОТДАВНА СА ИЗЧЕРПАНИ !!! И не е далеко бъдещето, когато човечеството ще започне да изпитва остър недостиг на ВСИЧКО С НОМЕР, ПО-ГОЛЯМ ОТ 27, а това вече си е истинска катастрофа. На първо време ще пострада електрониката, а без нея прогреса на човечеството БУКВАЛНО ЩЕ СПРЕ и вероятно ще се ВЪРНЕ НАЗАД с поне 300-400 години.
В момента човечеството се състезава със собствената си смърт. Изчерпването на петрола до 20-30 години ще направи невъзможни космическите полети, а те са единственото спасение на човечеството, защото се предполага, че свръхновите освен на земята, са стоварвали злато, платина и други ценни метали и материали и по другите планети и астероиди от слънчевата система. Но за да ги усвоим се нуждаем от истинска космическа ера с многобройни ежедневни космически полети с търговско предназначение, но те от своя страна са невъзможни без изкопаемите химически горива, или най-малкото ще станат изключително скъпи и нерентабилни.
Вярно е, че има световна конспирация по отношение на енергийното бъдеще на планетата, но тя е не за да прикрие излишъка от енергоресурси, а за да прикрие факта колко малко му е останало на човечеството да живее в енергиен разкош. На практика ние ще сме живи да видим енергийната криза в пълното и величие, както и последвалите световни войни и редуциране на населението до 1 милиард - горе-долу такива са прогнозите за това колко хора може да изхрани планетата, ако се върнем отново на първобитните методи за отглеждане на храна.
Защо мислиш че държавите по света ( с изключение на България) залагат на фотоволтаиците? Та нали те уж произвеждат възможно най-скъпата енергия? Ами ще ти кажа - за направата на фотоволтаични панели са необходими преди всичко химическите елементи силиций и алуминий. А тези два елемента са с номер, по-малък от 26. Следователно ги има в изобилие. Има ги не само на повърхността на земята, но и в дълбочина. Та в момента именно тече едно бавно и тайно реорганизиране на икономиката така, щото да не зависи от елементи с номер над 26, но това е изключително трудно и скъпо, и не се знае в следващите 20-30 години дали ще успеем да се справим. Прехода от парната машина към бензиновия и дизеловия двигател е траял над 100 години, а сега имаме само 20 или 30 за много по-грандиозен преход.
Без петрол и с химически елементи само от 1 до 26 на човечеството ще му е МНОГО-МНОГО трудно. Съвременния разкош ще е невъзможен за бъдещите поколения. Те ще полагат много повече труд от нас и ще получават много по-малко природни блага за единица положен труд. Хубавата новина е, че труда на пчеларите тогава наистина ще бъде ценен и цената на меда наистина ще е висока. Лошата новина е, че ще трябва отново да се върнем да гледаме пчелите в кошери-тръвни, защото няма да имаме технологии да ги правим по-хубави.
Какъв е произхода на петрола? Саудитска Арабия добива 9 000 000 варела петрол на ден. Проверих колко литра е един варел. Оказа се 160 л. Проверих оттока на р. Марица. Проверих и яз. Пясъчник колко вода побира. За един ден Саудитска Арабия добива толкова петрол колкото е оттока на р. Марица за 4-6 ч. или 3-4 язовира като Пясъчник на година. За 20-30-40-50 г. се пада вече огромно количество/езеро 50 x 9.1 = 455 кв. км./. И това само от този доставчик. Какъв е произхода на петрола? Ако се окаже макар и бавно но възобновяем?
Колски свръхдълбок сондаж
На още по-големи дълбочини, където няма утаечни породи, се появил метан в огромни концентрации. Това напълно и съвършено разрушило теорията за биологичен произход на въглеводородите, такива като нефта и газа.
Горните изчисления е възможно да бъдат грешни, същото важи и за сведението/извода за Колския сондаж. Въпроса е има или няма грешка?
Доста неща се изписаха по темата от няколко колеги, вижте това видео от 1:20:35
http://www.youtube.com/watch?v=TetKYBiixyU
ако това е достоверен източник, то не би следвало да има ГМО в меда.
Колегата АСМ е много прав.Въглеводороди са открити на големи дълбочини,което доказа че горивата се явяват отпадък от храненето на специфичен вид бактерии.Това обаче много не се афишира,както и факта че пресъхнали и запечатани кладенци,отново потичат.Отделна тема е напредъка на технологиите.Г-н Матеев,според вас колко години напред са технологиите на военните спрямо обществените такива?ГМО са поредния опит да се изземе независимостта на страните да произвеждат собствената си храна.
На този адрес http://ecat.com/ecat-products/ecat-1-mw
МНОГО ЕВТИНА ТОПЛОЕНЕРГИЯ:
Термогенератор на Андреа Роси с мощност 1 мегават вече може да се купи за 1,5 млн долара
26 ноември 2013, резюме
Първият термогенератор, работещ на принципа на студения синтез, изглежда вече може да се купи с предварителна поръчка.
Инсталацията E-Cat 1MW може да произвежда 1 мегават термична енергия, като работи на принципа на студения синтез (low-energy nuclear reactions, LENR), при който от никел и водород се синтезира мед. Производството на енергия по този начин излиза 100 000 пъти по-ефективно от изгарянето.
Изглежда, че E-Cat вече приема поръчки за доставка през първите месеци на 2014 г., на цена 1,5 милиона долара.
E-Cat или Energy Catalyzer е технология, разработена от италианския изобретател Андреа Роси. Технологията LENR произвежда много бавни и безопасни неутрони и може да се помести в прости контейнери.
Термореакторът E-Cat 1MW се състои от 106 модула, свързани в стандартен контейнер. Засега инсталацията произвежда само топла вода и пара. Теоретично би могло към инсталацията да се съедини електрически генератор и да се произвежда евтина и чиста електрическа енергия.
Разходите за гориво са 1 долар на мегават-час, докато при използване на въглища разходите са около 100 долара за мегават-час.
Такива партенки из интернет има МНОГО МНОГО. Има и хиляди клипове за открити ВЕЧНИ ДВИГАТЕЛИ, както и за неограничени източници от СВОБОДНА ЕНЕРГИЯ. Вие обаче сте разумни хора и би трябвало лесно да правите разграничение между ИСТИНАТА и ПАРТЕНКАТА. Ако утре някоя компания или институт наистина открие нещо стойностно в областта на енергетиката, бъдете сигурни, че медиите по света и световната научна общност ще се взривят и месеци и години наред само за това ще се говори. При това не е необходимо да е 100 пъти по-евтино. Достатъчно е да е само с 20% по-евтино и това вече ще ПРЕДИЗВИКА ЕНЕРГИЙНА РЕВОЛЮЦИЯ.
По въпроса с петрола и изкопаемите горива - 1970-та година е повратна в историята на енергетиката. През тази година за първи път количеството на новооткритите залежи е било по-малко от изпомпаните количества. От тогава до ден днешен всяка една година изпомпваме от недрата все повече и повече, а откриваме нови залежи все по-малко и по-малко. Стигна се дотам да търсим петрол на огромни дълбочини в земята или под водата. Стигна се дотам, че да се опитваме да вадим петрол от пясъци в Канада, които преди милиони години са били леко оцапани с петрол и сега осмукваме хиляди тонове, за да получим един единствен барел.
За да е сигурен и надежден един енергиен източник от бъдещето, той трябва да е НЕОГРАНИЧЕН и НЕИЗЧЕРПАЕМ за период от време поне 1 МИЛИАРД ГОДИНИ. Такива източници има, и ние ги знаем: СЛЪНЦЕТО, ВЯТЪРА, ЕНЕРГИЯТА НА ВЪЛНИТЕ и ГЕОТЕРМАЛНАТА ЕНЕРГИЯ (където я има). Всички останали видове ХИМИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ са ИЗЧЕРПАЕМИ. Те не могат да дадат реална переспектива пред човечеството. Те могат само да отложат агонията с 10 или 20 години. Нищо повече. Дори и термоядрената енергия (ако някога я усвоим), тя също е ИЗЧЕРПАЕМА. Какво - ще изпомпваме океаните и ще ги правим на енергия? Та нали тогава ще останем без вода.
Ядрената и термоядрената енергии могат само да дадат отсрочка и нищо повече. Но нали не говорим за това човечеството да оцелее само още 100 или 200 години? За който не знае - в момента на земята има около 500 атомни реактора и за тях има уран и плутоний за около 1000 години. Но ако човечеството реши на 100% да премине на ядрена енергия, тогава ще трябва да построи още около 10 000 реактора, и тогава горивото за тях ще стигне само за 20 години. Именно затова аз казах, че този тип енергия само може да даде някаква малка отсрочка - нищо повече. Същото важи и за енергията от горния постинг на колегата, ако се окаже че е истина. Щом говорим за преобразуване на химически елементи, които се срещат в природата изключително рядко, значи тази енергия не може да реши проблемите на човечеството.
Истинска революция може да направи само слънчевата и вятърната енергии, и държавите по света с изключение на България вече полагат огромни усилия по въпроса. Просто цената на тока трябва да стане около 50 стотинки и ще се стабилизира на това ниво в следващите милиони години. Това е цената, при която тези енергии ще са конкурентоспособни. На запад цената на тока вече се е приближила до това ниво. Дайте да не се лъжем - това ще се случи и в България в следващите 10 години. Ще ни е трудно, но ще го преглътнем, както и преглътнахме вдигането на тока от 2 на 20 стотинки и на бензина от 20 стотинки на 2.50.
Всеки е в правото си да мисли каквото си иска.Не е правилно да казваш на други как трябва да мислят.Който е любопитен да се порови,има достатъчно информация.
Колега Матеев,
Не Ви познавам и не знам що за пчелар си, но в областта на енергетиката определено демонстрираш по-голяма некомпетентност, от колкото си мислите, че некомпетентните компетентни, знаят.
„...Мога да изпиша 500 листа роман на тема "Изчерпване на природните ресурси" или още по-точно "Краят на петролното човечество..."
Романите са нещо различно от фактите и деиствителносста. Ако Ви спрат internet, надали ще успеете да напишете и 5 страници, смислени и аргоментирани с доказателства и факти, широки анализи и проучвания, но... както казвате Вие – да не се обиждаме.
Медиите са Ви променили, моделирали и обработили и така се очаква да разсъждават повечето хора. За съжаление, рядко показваме и изказваме собствени мисли и нещо повече, ние (визирам дори и себе си) демонстрираме арогантно улично поведение.
Недопустимо е в публичното пространство (а форума мисля, че е такъв) да пишете, че някой говори глупости. Всеки който има 5 лв в джоба си повече от някой друг или 5 000 000 – няма значение, си мисли, че може да погазва добрите норми на поведение. Всички сме равни – бедни и богати, красиви и грозни, умни и не чак толкова умни, бели и черни, и др., но сме хора и трябва да си помагаме и обичаме.
Та относно природните ресурси, че се отплеснахме много от пчеларство, през енергетика и преминахме през морал, бих искал да спомена, че информацията я имам от среди, които правят проучване за това – „е ли е на изчерпване петрола и верни ли са досегашните твърдения и разбирания за природните ресурси”?.
Колегите asm22 и Pavel_Bs са си направили труда да потърсят информация и се вижда, че нещата не са само черно и бяло, а има и други нюанси.
Първо пишете
„...Има хиляди доказателства, хиляди клипове в тубата, хиляди учени по света вадят графики и диаграми и информация за пресъхнали петролни кладенци...”
След това
„...Такива партенки из интернет има МНОГО МНОГО...”
Много си противоречите
Относно „лекциите”, които изнесохте ще кажа само, че това е лесно достъпна информация от internet и не съобщавате нищо ново или както казва един мой приятел Соломон „Няма нищо ново под старото слънце, само добре забравено старо”.
Искрено се надявам да разбирате малко повече от пчеларство отколкото си мислите, че разбирате от изчерпване на природните ресурси...Опааа... извините, забравих, че не сте пчелар а си плащате да Ви гледат пчелите.
Г-н Матеев, не се косете. Не бива да се правим на велики или кой е по-по-най. Моля да ме извините за пиперливия език, но това го отдавам на червеното вино, иначе съм си вакла овчица – тиха мирна и смирена.
Предлагам да не чакаме 50 годин за да видим, кой е бил прав относно източниците на енергии а да ми се обадите, когато идвате към моя град, защото Вие знаете от къде съм, да изпием по една бира и да обсъдим просперитетите (с тази дума заменям думите проблеми и неволи, защото е по-позитивно) в енергетиката и пчеларството – забравете за енергетиката, ще говорим само за пчеларството.
Успех и лека вечер
Щях да го кажа в друга тема, но се опасявах да не избързвам и сгреша. Сега обаче се убеждавам, че съм бил прав в разсъжденията си.
Мноого филисофи има тук.
Щом четете и се ровите в интернет, би следвало да знаете, че Матеев се занимава от доста време с възобновяеми енергийни източници и следователно е добре запознат с това, което пише и споделя с нас.
Не искам да поствам линкове за устройства, които свалят разхода на гориво на автомобила с доста проценти. Нима ще повярвате и на това.
Не си струва коментарите...
Може и да си прав.
понеже темата премина в спорове относно технологиите ето ви още една тема за коментар http://www.cross.bg/material-sloeve-...#axzz2sZakbAo1
Здравейте!
Първи отзиви от събранието в Плевен:
-може би скоро(още тази вечер, предполагам) ще бъде пусната нова тема, но все пак резултатите са че форума ще има двама представители от общо 15 - които ще изработят устава на новата единна пчеларска организация, независимо какво ще бъде нейното име.
-имаше много страсти и изпълнения....
...но за сега толкова от мене, че ме зове петъчният нощен живот на Плевен.
С някой ще се видим утре(Жорка, звънни сутринта като дойдеш - аз най-веройтно ще съм на 12ет).
Поздрави от Плевен!
Tютюнопроизводителите ще получават субсидии по De minimis . Къде сте пчеларски организации защо за тютюн ще получават субсидии по De minimis а за пчеларство няма De minimis?Като ви слушам всичките искате да грабнете кормилото на пчеларството сигурно е изгодно да разпределяш средства но първо трябва да ги договорите хайде направете нещо.http://www.fermer.bg/t%D1%8E%D1%82%D...-news8626.html
Нали някои лидери ви обещаха защо не попитате тях. Те са тези, които трябва да поискат De minimis и трябва да са най-малко двама.
Какъв е начина да ги попитаме?Пчеларите ще могат да получават подпомагане по мерките на ПРСР 2014-2020 http://www.fermer.bg/%D0%BF%D1%87%D0...-news8649.html
Мудна администрация.http://www.savetivzemedelieto.bg/%D0...2%D1%80%D0%B8/
Акъл ти върви в обратна посока от тяло. Стандарт на мед! Обсурд.
Търговците на мед се задействаха! Почна се с платените статии:
http://paper.standartnews.com/bg/art...article=486071
Сега те(прекупвачите и търговците на мед) най-вероятно ще проглушат ушите на всички с колко рекордни добиви се очакват и колко ще е добра годината за пчеларите, като по този начин ще "натиснат" цената максимално надолу.
Провокация на която не трябва да се поддаваме!!!
Ето тук е мястото на една действаща национална пчеларска организация - да отреагира веднага с публикации в пчеларските и другите агро издания, че се очаква слаб добив на мед поради сушата.
И как?????
Излиза някой на изложението и казва:
Може и никой да не го е казал, а журналиста да си го е изсмукал от палеца. Но очевидно това е спекулация, тъй като се знае, че медосбора зависи от куп други неща, включително и сушата.Цитат:
Златна година за меда
Топлата зима и ранната пролет ще позлатят пчеларите. Заради благосклонното време се очаква добивите от мед тази година да са много добри. Това стана ясно на традиционното специализирано изложение "Пчеломания", което се организира от "Добрички панаир".
Е хайде сега кажи без увъртания и разтягане на "рахат локуми" как ти би противодействал на тази спекулация???
"Добрите лекарства са скъпи и пчеларите са принудени да купуват по-евтини и некачествени медикаменти, които на всичкото отгоре са и ГМО". Досега не съм срещал ГМО медикамент.Възможно е да съществува подобно нещо,но ако такова животно нема,то това изказване се явява изключително негативно спрямо българските пчелари и пчелни продукти,което ми се струва че не е просто изпусната дума.
ДФЗ започва прием по схемата de minimis http://www.fermer.bg/%D0%B4%D1%84%D0...-news9100.html .Време е пчеларските организации да покажат,че мислят за пчеларите,за сектора и да направят едино искане за плащане на пчелно семейство по de minimis както беше изплатено 2012год.Искайте средтвата както ги искат животновъдните организации.
И как става колеги кандидатстването?
Гледайте в момента по канал 3 пресконференция ма М. Мих.
Въобще не им вярвам. Тя и самата новина звучи като виц. Смешните 6 лева на два транша щели да ги дават, голям смях.
Е как да не ги харчиш на куп ... Пълна подигравка е това поне да беше колкото 2012 по 12 лв ... Тези 6 лв са по скоро колкото да кажат ето даваме ви
Бат Бойко рекламира българския мед в арабския свят! http://boykoborissov.bg/bg/content/%...80%D0%B5%D0%B7
Това си е жива подигравка ама хак да ви е. Като стана дума да се вдигнем и отидем пред МЗХ на протест колко души се отзоваха? И това ви е много. Докато чакате някой друг да ви свърши работата не се сърдете че ви мачкат, тровят и т.н. Докато се държиме като пасмина и разчитаме мъпетите да ни "оправят" нищо добро не ни чака.
Г-н Бонев, не се хабете. Усеща се гняв в поста Ви, който според мен е нормална реакция за нормален човек..., но още веднъж - не се хабете. Всичко е безвъзвратно загубено много отдавна. На тази територия, която населяваме (не мога да използвам думата държава) трябва да останат само политиците и ромите и да видим, кой кого ще надхитри и кой ще работи. За нас, които сме се конституционализирали и нямаме смелост, воля и стремеж, трудно бихме напуснали тази територия, но младите по-скоро трябва да си бият камшика и да не се връщат обратно.
Много ми е болно като гледам, как по терминалите на летищата, младите си взимат довиждане и отпрашват някъде из Европа и Америка да търсят по-добър живот. Сърцето ми се къса. Та нима сме толкова долен народ, че да не можем да си извоюваме по-добър живот? Или робското мислене до такава степен ни е обзело, че да да си траем дори да ни свалят и последната риза от гърба.
Сещам се за един стар виц:
На Тодор Жовков му доскучало и решил да види до къде може да трае българинът. Събрал народа на площада пред мавзолея и казал:
- От утре дигам цените двойно!
Никаква реакция.
- И заплатите свалям двойно!
Пак никаква реакция.
- Добре де, от утре всички ще обеся!
И гледа в задните редове един плахо дига ръка. Зарадвал се Тодор Живков, че все пак някой ще го опонира и му дал думата:
- Другарю Живков, да си носим ли въжета или Вие ще раздавате?
От линка става ясно, че всичко е само предизборни обещания http://www.standartnews.com/izbori_2014-novini....
И най-вероятно платена "новина" да се чете "реклама".
лакомията не води на добър край колеги за мен пчелари са тези с около 100 бр
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4115066
Бая народец е папкал на гърба му. Хубаво е да имаш мечти, но трябва да си поставяш реални цели. Сега някой друг ще продава кошерите.
ВАЖНО ЗА КОЛЕГИТЕ ОТ БУРГАС! http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1289374
Факт, но не е обнаридвана, поне аз не можах да я намеря в държавен вестник.
На българите (и пчеларите в това число) честито още един дълг от над милярд лева на банкера Цветан Василев. Взел си е човека деминимиса и си го харчи в Австрия.
Не е репортаж, а вестникарско заглавие/статия:
Прикачен файл 1667
Явно прекупвачите взеха да се давят с новите цени и подкараха старата пропагандна машина.Имам един въпрос - защо държавата не упражнява контрола който е описан в закон да не се сади ГМО в България,а сега се опитва да прехвърли отговорността на пчеларите.ЗАЩО СЕ ДОПУСКА ГМО В БЪЛГАРИЯ И КЪДЕ СА "компетентните органи" отговарящи за това.Както по-рано писа един колега - на тея всичките по една тръвна на главата (включително всички политици) и прогонване от държавата.
ето и цялата статия:
http://www.vestnicite.com/external?u...eporterbg.com/
Моитеуважения към г-н Цонев, когото много уважавам, но този път се из.... на метеното.
Хайде не гледайте толкова песимистично на нещата. Сега имате кауза за която да се борите. Или предпочитате да се носите по течението, а после да протестирате пост фактум, когато Европееца вече ще ни е наказал за това ?
Направо нямам думи ...... Малко от малко да мислят преди да говорят глупости по вестниците колкото е свито вътрешното потребление и всячески да убеждаваме хората в качеството на нашия труд. Изведнъж изкача някой и се из....ра на метеното
http://dnes.dir.bg/news/lavandula-do...-17055874?nt=4
Тук се казва, че се бере на цвят. Имам приятел който ходи да опрашва лавандула и явно там им трябва семена. Аз до сега не съм ходил на лавандула, но си мисля че е добре да имаме повечко блокове с цъфтяща растителност.
Размисли и в още една посока. Французите си купуват евтино готово масло от тук и нямат изгода да го произвеждат. Нещо такова с случва във Франция и с меда. Ниските световни цени отказват френските пчелари. Искрено се надявам първо там да "цъфне" проблема и те като сериозна сила в европейския съюз да вземат мерки и защитят европейското производство на мед та и ние да намажем от това.
А от къде си сигурен че това е с лоши намерения? Истината трябва да се казва, дори и да е болезнено не мислиш ли? Вместо да го оплювате колко подло е постъпил, вземете се съберете и го подкрепете.
Пчеларите са разединени в позициите си и това не помага на никого. Навярно много малко от вас знаят, че тази година замалко Европейския Съюз на практика да постанови на пазара да се продава единствено микрофилтриран мед и изследван за ГМО полени. Това щеше да означава че ВСИЧКИ прекупвачи и износители на мед да затворят врати (понеже не могат да си позволят инсталациите за микрофилтрация), малкия производител да плаща непосилните за него суми за изследвания за наличие на ГМО полени и да му бъде ЗАБРАНЕНО (на практика) да продава меда си ДИРЕКТНО на местния пазар - първо трябва да се изследва, преработи и супер микрофилтрира от някоя ГОЛЯМА компания докато да стигне до крайния клиент.
КАК ВИ СЕ СТРУВА ТОВА А?
Поправете ме ако греша,но ако се отреже достъпа на не филтриран мед(ако се приеме в ЕК) до пазарите и фалират прекупвачите,ще фалират и пчеларите,като имам в предвид всички които се занимават с пчели.За какво са ми майки,рамки,основи,отводки и т.н. след като всичкия мед който произведа ще си остава за мен.Аз лично ще си оставя 3-4 кошера и дотам.Затова като говорим за мед,нека не изпускаме и по-голямата картинка която КАСАЕ ВСИЧКИ.Или греша?